ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Το πιο χορταστικό ντέρμπι είχε 8 γκολ και Δούρο

Γυρίζουμε τον χρόνο στο 1999 και θυμόμαστε το χορταστικό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 4-4 της Τούμπας σε ένα από τα πιο θεαματικά, αλλά και συνάμα από τα πιο περίεργα πρωταθλήματα της (πάλαι ποτέ) Α' Εθνικής.

Ο Ντράγκαν Τσίριτς της ΑΕΚ εκτελεί πέναλτι κόντρα στον ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για την Α' Εθνική 1999-2000 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1999
Ο Ντράγκαν Τσίριτς της ΑΕΚ εκτελεί πέναλτι κόντρα στον ΠΑΟΚ σε αναμέτρηση για την Α' Εθνική 1999-2000 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1999 ΘΩΜΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Σεζόν 1999-2000. Η χρονιά στην Α' Εθνική που, κατά τον 'Φίλαθλο', ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πέταξε 'λευκή πετσέτα' με την πρόσληψη του Γιάννη Κυράστα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ 'ξεσπιτώθηκε' λόγω του σεισμού, αλλά πήρε το κύπελλο με το περιβόητο fair-play του Ντέμη Νικολαΐδη στον τελικό απέναντι στον Ιωνικό, ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε κανέναν από τους δύο εγχώριους τίτλους, αλλά ψηφίστηκε ως η καλύτερη ομάδα της χρονιάς και ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπατατούδη είχε πρωταθληματικό ρόστερ και δύο αλλαγές προπονητών μέχρι να αναλάβει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Κατά τη Wikipedia, το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, από το οποίο ειρήσθω εν παρόδω υποβιβάστηκαν στο τέλος του 4 ομάδες λόγω της επικείμενης μείωσής τους από 18 σε 16 την επόμενη περίοδο, θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο θεαματικά πρωταθλήματα στην ιστορία. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε 30 νίκες, 2 ήττες και 2 ισοπαλίες, ενώ ο 2ος Παναθηναϊκός ήρθε πολύ κοντά με 28 νίκες, 2 ήττες και 4 ισοπαλίες.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Στο ξεκίνημά του, ο ΠΑΟΚ του Άρι Χάαν, προτού απολυθεί τον Νοέμβριο και αναλάβει προσωρινά ο Σταύρος Σαράφης μέχρι να γίνει το 'μπαμ' με τον Μπάγεβιτς, είχε άκρως ανταγωνιστική ομάδα με παίκτες όπως ο Κολομβιανός Αντόλφο Βαλένσια, με θητεία σε Μπάγερν Μονάχου και Ατλέτικο Μαδρίτης. Από την άλλη, η ΑΕΚ έχει τον Ντράγκαν Τσίριτς, για τον οποίο 'γκρεμίστηκε' το αεροδρόμιο στο Ελληνικό και στον πάγκο τον ανερχόμενο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς που πολλοί θεωρούσαν ότι μπορεί να μπει στο 'κοστούμι' του Μπάγεβιτς και να επαναφέρει τους 'κιτρινόμαυρους' στον δρόμο των τίτλων. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία χρονιά που ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη είχε Ζιοβάνι-Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ενώ ο Παναθηναϊκός ερχόταν -βάσει ρόστερ- τελευταίος στους Big-4, με μοναδική μεταγραφή που είχε να επιδείξει αυτήν του Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν.

Το πρωτάθλημα, λοιπόν, είχε όλα τα φόντα να είναι ανταγωνιστικό και να δικαιώσει... τη Wikipedia. Προηγείται ο μεγάλος σεισμός του Σεπτεμβρίου του 1999, με την Ελλάδα να θρηνεί τα θύματά της και το πρωτάθλημα να αρχίζει με καθυστέρηση στις 20 του μήνα. Η κληρωτίδα είχε κέφια και στις πρώτες 3 αγωνιστικές είχε φέρει ισάριθμα ντέρμπι. Τότε δεν υπήρχαν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους κλειδάριθμους και πολλές φορές είχαμε ντέρμπι από τις πρώτες αγωνιστικές, πόσο μάλλον την 1η στην προκειμένη περίπτωση. Προσέξτε: 1η αγωνιστική ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, 2η αγωνιστική ΑΕΚ-Παναθηναϊκός και 3η αγωνιστική Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Το πιο χορταστικό ντέρμπι είχε 8 γκολ και Δούρο

Στο τελευταίο, αυτό του ΟΑΚΑ, που έληξε ισόπαλο 1-1, στις μνήμες μένει ένας μετασεισμός κατά τη διάρκειά του που ανησύχησε τους φιλάθλους, αλλά και το τραγικό συμβάν με τους αδικοχαμένους φίλους του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν σε τροχαίο κατά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη. Στο αθηναϊκό, στις μνήμες μένει ότι έγινε στο (τότε) στάδιο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' με γηπεδούχο την ΑΕΚ (ήττα 1-2) η οποία έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, μέχρι να γίνουν οι επισκευές των ζημιών που άφησε πίσω του ο σεισμός της Πάρνηθας. Σε αυτό της Τούμπας, στην πρεμιέρα, ουδείς ξεχνά το... παλαβό 4-4. Ήταν το σημάδι για την πιο τρελή χρονιά στην ιστορία της Α' Εθνικής κι αν μη τι άλλο, το καλύτερο ξεκίνημα για εκείνο το πρωτάθλημα. Σπάνια βλέπεις 8 γκολ σε ντέρμπι. Πολύ σπάνια. Το έκανε ξανά η ΑΕΚ 10 χρόνια μετά, στον ιστορικό τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Όχι, όμως, σε 90λεπτο. Εδώ μιλάμε για 8 γκολ σε 90 λεπτά, εκ των οποίων τα 5 στο 1ο μέρος.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, με την ΑΕΚ να προηγείται μόλις στο 1ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τσίριτς, σε μία παράβαση του Νίκου Μιχόπουλου πάνω στον Νικολαΐδη που σφύριξε ο Γιώργος Δούρος. Ένα τέταρτο μετά, ο Σπύρος Μαραγκός ισοφαρίζει με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ και στο 20' ο Νικολαΐδης δίνει ξανά το προβάδισμα στην ΑΕΚ. Ένα αυτογκόλ του Κριστιάν Ντόλμπεργκ στο 23' κάνει το 1-3, 'παγώνοντας' την Τούμπα, αλλά στο 36' σκοράρει στο σωστό τέρμα αυτήν τη φορά και μειώνει σε 2-3, μέχρι την ανάπαυλα του 1ου μέρους.

Ο Νίκος Φρούσος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο με τον Τραϊανό Δέλλα της ΑΕΚ για την Α' Εθνική 1999-2000 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1999
Ο Νίκος Φρούσος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο με τον Τραϊανό Δέλλα της ΑΕΚ για την Α' Εθνική 1999-2000 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 1999 EUROKINISSI SPORTS

Η Τούμπα γεμάτη, η ατμόσφαιρα εξαιρετική, το κλίμα καθαρά... ποδοσφαιρικό. Είναι από τις φορές εκείνες που ο κόσμος 'μαγεύεται' από το θέαμα και ξεχνά όλα τα άλλα, πόσο μάλλον τους αντίπαλους φιλάθλους (είναι η εποχή που επιτρέπονταν οι μετακινήσεις οπαδών).

Το ξεκίνημα στο 2ο μέρος ιδανικό για την ΑΕΚ. Γκολ ο Τραϊανός Δέλλας στο 46' και 2-4. Προβάδισμα ξανά δύο τερμάτων, 'χτίζοντας' τις βάσεις για τη νίκη. Ο ΠΑΟΚ, όμως, αντιδρά και σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα της Ένωσης που έμεινε στο γκολ του 'Κολοσσού', αλλά και την αποβολή του Νέναντ Μπιέκοβιτς (ένας Σέρβος επιθετικός με θητείες, μεταξύ άλλων, σε Μαρσέιγ και Ναντ), έρχεται το 4-4. Στο 65' ο Γεωργιάδης μειώνει και ένα λεπτό πριν από τη συμπλήρωση των 90', ο Βαλένσια βάζει 'φωτιά' στην Τούμπα, διαμορφώνοντας το 4-4. Και μη νομίζετε ότι τελειώνουμε εκεί. Στις καθυστερήσεις, ο Βαλένσια και ο Κώστας Φραντζέσκος χάνουν ευκαιρίες για το 5-4, με τον Ηλία Ατματσίδη να αναδεικνύεται ήρωας με τις επεμβάσεις του.

Αμφότερες οι ομάδες ξεκινούν με απώλεια βαθμών το πρωτάθλημα, την ώρα που ο Ολυμπιακός περνούσε από τον Κορυδαλλό κόντρα στην Προοδευτική και ο Παναθηναϊκός νικούσε στο ΟΑΚΑ τα -νεοφώτιστα- Τρίκαλα. Για το τέλος, τα είπαμε. Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός με 92 βαθμούς, 2ος ο Παναθηναϊκός με 88, 3η η ΑΕΚ με 66, 4ος ο ΟΦΗ με 63, 5ος ο ΠΑΟΚ με 55. Πρωτάθλημα δύο 'ταχυτήτων', κάτι σαν το φετινό δηλαδή.

Τι αναταραχές φέρνει στον ΠΑΟΚ το σπάσιμο του αήττητου; Το Pod-όσφαιρο απαντά:


News 24/7

24MEDIA NETWORK