ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν: Το άπιαστο γκολ του Ουντέζε που δεν έπιασε ούτε η TV

Την προηγούμενη φορά που ήρθε η Αϊντχόφεν στην Τούμπα είχε γλιτώσει από του Ουντέζε τα δόντια. Ο ΠΑΟΚ την είχε νικήσει, αλλά όχι με 'καθαρό' σκορ. Από τη βραδιά με το απίθανο γκολ του Νιγηριανού μπακ που δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση έχουν περάσει 19 χρόνια.

Ο Ιφεάνι Ουντέζε τη στιγμή που σουτάρει και σκοράρει στην εστία της Αϊντχόφεν
Ο Ιφεάνι Ουντέζε τη στιγμή που σουτάρει και σκοράρει στην εστία της Αϊντχόφεν EUROKINISSI

Στα αρχεία της παοκτσήδικης ιστορίας η πιο πρόσφατη από τις δύο συναντήσεις με την Αϊντχόφεν στο γήπεδο της Τούμπας (εκ των τεσσάρων στο σύνολο) είναι καταγεγραμμένη στις 22 Νοεμβρίου του 2001. Κυπελλούχος ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβις, είχε αποκλείσει στους πρώτους δύο γύρους του Κυπέλλου UEFA την αυστριακή Κέρντεν (0-0, 4-0) και την τσέχικη Πρίμπραμ (6-1, 2-2) και διασταυρωνόταν με την ισχυρή PSV κυνηγώντας την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Το φινάλε της δοκιμασίας δεν ήταν το προσδοκώμενο, καθώς η αντίπαλός του απέσπασε την πρόκριση στη φάση των 16, πριν στα προημιτελικά της διοργάνωσης αποκλειστεί από τη (μετέπειτα κάτοχο) Φέγενορντ χάνοντας στα πέναλτι.

Ο αγώνας στη Θεσσαλονίκη ήταν ο πρώτος του ζευγαρώματος και το νικηφόρο 3-2 του 'Δικεφάλου' παραμένει ως σήμερα μια από τις πιο περήφανες βραδιές του στις διεθνείς διοργανώσεις. Τόσο γιατί επιτεύχθηκε απέναντι σ' ένα σύνολο που υπό τον Έρικ Γκέρετς είχε ταυτόχρονα στο γήπεδο τους Όιγερ, Νικιφόροφ, Βόγκελ, Ρόμενταλ, Φένεχουρ οφ Χέσελινγκ, Μπόουμα και στον πάγκο Κέζμαν-Μπρούχινγκ, όσο γιατί το αποτέλεσμα λειτούργησε σαν ένας παραμορφωτικός καθρέπτης της απόδοσης των 13 'ασπρόμαυρων' που είχε χρησιμοποιήσει ο 'Ντούσκο' στα 90 λεπτά. Από τον Κυριάκο Τοχούρογλου και τον Βασίλη Μπορμπόκη ως τον Ομάρ Τετράτζε και τον Νίκο Φρούσο που μπήκε στο 89'. Αλλά και τον... Κλάους Αθανασιάδη, που κατά σύμπτωση ήταν στα παιδιά που συνόδευαν τις αρχικές 11άδες για την έναρξη.

Ο Κλάους Αθανασιάδης στέκεται μπροστά από τον Κόφι Αμπονσά πριν από τη σέντρα του ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν
Ο Κλάους Αθανασιάδης στέκεται μπροστά από τον Κόφι Αμπονσά πριν από τη σέντρα του ΠΑΟΚ-Αϊντχόφεν ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ένα αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στο 80' και εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως στέρησε πολλές από τις πιθανότητες επιτυχίας στο δεύτερο σκέλος, επί ολλανδικού εδάφους.

Το δύο γκολ του 'Δικεφάλου', το πρώτο στο 35' και το τρίτο στο 68', είχαν την υπογραφή του Κύπριου φορ Γιασεμάκη Γιασουμή. Αυτό που μεσολάβησε ανήκε αποκλειστικά στον Ιφεάνι Ουντέζε. Το 'πριγκιπόπουλο' από μια γειτονιά στο Λάγος της Νιγηρίας, που στα πρώτα 5.5 χρόνια του στον ΠΑΟΚ (καθώς για το πρώτο 6μηνο το 2003 είχε πάει δανεικός στη Γουέστ Μπρομ) μέτρησε 150 (παρά μία) συμμετοχές και 3 γκολ. Το ένα ήρθε το φθινοπωρινό εκείνο βραδάκι του 2001. Γκολ που δικαίως κουβαλά έκτοτε τον διττό χαρακτηρισμό του 'άπιαστου' διότι αφενός στο αριστερό σουτ του Νιγηριανού αμυντικού ο γκολκίπερ Βατερέους δεν ήταν δυνατόν να αποκρούσει αφετέρου διότι η τηλεοπτική μετάδοση της αναμέτρησης είχε διακοπεί εξαιτίας φωτιάς στην κινητή μονάδα εξωτερικών παραγωγών του συνδρομητικού καναλιού που είχε το δικαίωμα της live εικόνας και δεν καταγράφηκε. Το αποτέλεσμα αυτού; Μάρτυρες να γίνουν κατ' αποκλειστικότητα όσοι ήταν στο γήπεδο (περί τις 23.000) και να κυκλοφορεί πια στο διαδίκτυο ως σπάνιο υλικό, μια ακατέργαστη και αμοντάριστη λήψη, από την κερκίδα.

Ξεκάθαρα μονάχα από μια μυθική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ήταν αποδεκτή μια τέτοια συγκυρία (σουτ-βολίδα, φωτιά στο βαν, κάμερα στην εξέδρα, ρεκόρ). Άλλωστε τότε (λέγεται πως) ήταν 21 ετών και ο νεαρότερος ξένος σκόρερ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι του 'Δικεφάλου', προτού προ διετίας (Οκτώβριος του 2018) ο Λέο Ζαμπά καταρρίψει την επίδοσή του.

Σήμερα ο Ουντέζε δηλαδή δηλώνει ένας ακμαίος 40άρης βετεράνος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 28, διότι ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, κατά τη δεύτερη -χωρίς συμμετοχή- θητεία του στον ΠΑΟΚ, τού στέρησε κάτι παραπάνω. Αυτοσυστήνεται πλέον ως ραδιοφωνικός παραγωγός - σχολιαστής αγώνων και ιδρυτής ποδοσφαιρικής ακαδημίας στην πατρίδα του. Παλιότερα παρουσιαζόταν ως ιδιοκτήτης εταιρίας καυσίμων αλλά και... σκάουτ του ΠΑΟΚ στην Αφρική. Στο διαδίκτυο 'βρίθουν' πάντως τα δημοσιεύματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την προσωπική ζωή του (διαζύγιο, σχέση με σταρ της Νιγηρίας, αλκοόλ, τζόγος, χρήματα, έξωση από σπίτι για χρωστούμενα ενοίκια, φιλοξενία στο σπίτι του πεθερού του) και όχι τα κατορθώματά του στο γήπεδο που τον είχαν φέρει ως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 (δύο 90λεπτες συμμετοχές με Σουηδία και Αγγλία).

Κατά τις ποδοσφαιρικές ημέρες της 'βασιλείας' του στην Τούμπα, καθώς υποστήριζε (χωρίς να διαχωρίζει αν πρόκειται για αστείο) πως ο πατέρας του ήταν φύλαρχος και ο ίδιος ο νόμιμος διάδοχός του... θρόνου, πριγκιπόπουλο δηλαδή, ήταν ένας ακάματος εργάτης της αριστερής πτέρυγας που σπανίως θα ανέβαινε πάνω από τη γραμμή της σέντρας για να βοηθήσει επιθετικά κι άφηνε άλλους να κάνουν τη δουλειά. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον είχε ξεχωρίσει στην Καβάλα (που είχε έρθει ως 'μαύρο διαμάντι' στα... 17 του) και ο Γιώργος Μπατατούδης πλήρωσε για να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας πέντε ετών. Ο πέμπτος του καλοκαιριού του 2000 μετά τους Εγκωμίτη, Οκκά, Τοχούρογλου και Σπάσιτς. Ένα συμβόλαιο που έκανε συγκινητικές προσπάθειες να τιμήσει όσο ήταν στη Θεσσαλονίκη, παίζοντας με το πάθος ενός λιονταριού, αλλά ενίοτε ξεχνούσε ότι τον δέσμευε με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, καθώς οι άδειες που έπαιρνε, ως διεθνής ή σε περιόδους διακοπών, μεγάλωναν αυτοβούλως άνευ προειδοποίησης.

Τη βραδιά της 22ας Νοεμβρίου, πριν από 19 χρόνια, ο Ουντέζε ήταν παρών, προωθήθηκε σε κερδισμένο κόρνερ κι όταν η μπάλα του στρώθηκε στο καλό αριστερό εξαπέλυσε τον 'κεραυνό' του. Η θητεία του στον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε σ' εκείνο το 1-2 από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Τούμπα, ένα αποτέλεσμα που θα βοηθούσε να πέσει ο Άρης στη Β' Εθνική. Επέστρεψε (για να ξεπληρωθούν πρότερες εκκρεμότητες), αφού πρώτα έλυσε το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ του Φερέρ. Μόνο που οι φορές που κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση Ζαγοράκη για τις αδικαιολόγητες απουσίες του και τα πρόστιμα από τον εσωτερικό κανονισμό υπερίσχυσαν της μηδενικής συνεισφοράς του στο χορτάρι στον ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος πια.

Ο Ουντέζε πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ το 2-1 επί της Αϊντχόφεν
Ο Ουντέζε πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ το 2-1 επί της Αϊντχόφεν ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Η φωτοβολίδα του είχε σβήσει από καιρό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK