ΠΑΟΚ: Τα θετικά μιας πολύ δύσκολης κλήρωσης

Κόντρα στον Άγιαξ ο ΠΑΟΚ καλείται να κάνει μεγαλύτερη υπέρβαση από αυτή του αήττητου πρωταθλήματος. Θα έχει, όμως, την 'ομπρέλα' για την αποφυγή γκρίνιας.

ΠΑΟΚ: Τα θετικά μιας πολύ δύσκολης κλήρωσης
EUROKINISSI

Ο στόχος για τον ΠΑΟΚ πια είναι οι όμιλοι του Champions League. Ο στόχος είναι αυτός, από ομίλους του Europa League χόρτασε. Το πρωτάθλημα ήταν το πρώτο highlight, το αήττητο ήρθε σαν το κερασάκι στην τούρτα, η απόδειξη της καλύτερης ομάδας. Το σεντόνι, όμως, στην Τούμπα σε τρία παιχνίδια είναι το όνειρο που ίσως να υπερβαίνει ακόμα και την κατάκτηση του τίτλου. Μέχρι να πέσει με τον Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ μετρούσε τις δυνάμεις του ως φαβορί. Γέμιζε με 'πρέπει' και γινόταν επιτακτική η ανάγκη πρόκρισης. Μετά την κλήρωση η πίεση μετριάζεται, ο Δικέφαλος έχει 'ομπρέλα' για τυχόν αποτυχία. Και αυτομάτως, όσο κι αν μοιάζει περίεργο, το έργο του γίνεται πιο εύκολο.

1. Ο ΠΑΟΚ παίζει με την ομάδα που λίγο έλειψε να προκριθεί στον περσινό τελικό του Champions League. Άφησε εκτός Ρεάλ και Γιουβέντους, αποκλείστηκε με τρόπο κινηματογραφικό από την Τότεναμ, το όλο πρότζεκτ είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου ως προς την αντιμετώπιση του προϊόντος. Όλα αυτά είναι αρκετά για να εκτοξεύσουν τον βαθμό δυσκολίας. Ο Δικέφαλος του Βορρά θα δώσει μήνα Αύγουστο δύο αγώνες με μία ομάδα που υπό φυσιολογικές, για τον ΠΑΟΚ, συνθήκες θα την αντιμετώπιζε στους ομίλους. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, ο ΠΑΟΚ έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει από το να χάσει σε περίπτωση που αποκλειστεί από τον Αίαντα.

2. Φανταστείτε, τώρα, ο ΠΑΟΚ να κάνει την υπέρβαση. Μοιάζει μεγαλύτερο κατόρθωμα ακόμα και από την αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μία δεύτερη φιέστα μέσα στον Αύγουστο, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ο πρωταθλητής 'δείχνει τα δόντια του', ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και του ενθουσιασμού, μπαίνει στην καλύτερη θέση στην αφετηρία της χρονιάς.

3. Ας δούμε όμως και το ανάποδο σενάριο. Ο ΠΑΟΚ μένει εκτός από τον Άγιαξ. Δικαιολογημένη απογοήτευση, δικαιολογημένο το απωθημένο που μένει μέχρι να ολοκληρωθεί το όνειρο κάθε ΠΑΟΚτζή με την είσοδο στους ομίλους. Όμως υπάρχει και το 'ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα'. Ο ΠΑΟΚ καλείται να προχωρήσει μπροστά με τις λιγότερες δυνατές ζημιές. Δεν αποκλείστηκε από ομάδα κατώτερής δυναμικής, δεν αφήνει ανοιχτές 'πληγές', όλη η χρονιά είναι μπροστά για άλλες υπερβάσεις.

4. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ έβαλε από μόνος του δύσκολα στον εαυτό του. Ο στόχος ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος, κανένας δεν είχε την απαίτηση να το κάνει χωρίς να χάσει. Η ουσία ήταν μία: επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου για να ξεχαστούν τα γεγονότα του 2018 που έφεραν την απώλεια του τίτλου. Με τον Άγιαξ πάλι ο ΠΑΟΚ βάζει δύσκολα στον εαυτό του. Δεν το επεδίωξε, του το έφερε η κληρωτίδα, αλλά με την ίδια λογική που πορεύτηκε στο πρωτάθλημα μπορεί να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών βρίσκει συνεχώς μπροστά του προκλήσεις. Τις περισσότερες εξ αυτών τις αντιμετώπισε με επιτυχία. Ιδού ακόμα μία με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

5. Tι είναι ο Άγιαξ για τον ΠΑΟΚ; Μία ομάδα που αποτελεί 'μοντέλο', σημείο αναφοράς. Εξίσου πανίσχυρος με πέρυσι παρά τη φυγή των Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ. Μία ομάδα με τα δικά της απωθήμενα, πολλά εξ αυτών καλύφθηκαν την περσινή σεζόν με την πορεία σε Champions League και Eredivisie. Tι είναι ο ΠΑΟΚ για τον Άγιαξ; Το άγνωστο. 'Η ομάδα που κατέκτησε αήττητο το πρωτάθλημα' θα γράφουν τα περισσότερα ρεπορτάζ των ολλανδικών ΜΜΕ στην υποδοχή της κλήρωσης. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Ο ΠΑΟΚ είναι το πρώτο εμπόδιο για την επιστροφή στους ομίλους, για να μη χαρακτηριστεί το περσινό ως 'φωτοβολίδα' για όσους σπεύσουν να αποδομήσουν ό,τι πέτυχε ο Αίαντας.

Στη ζυγαριά για τον Άγιαξ είναι το κρισιμότερο, πρώτο, ματς της σεζόν που ενδέχεται να αφήσει τεράστιες ζημιές. Για τον ΠΑΟΚ είναι μία, δύσκολη, 'μέρα στη δουλειά'. Χωρίς απαιτήσεις, αλλά με δίψα για το άλμα. Κάθε τι, σε αυτή τη φάση, παίζει το ρόλο του. Πόσο μάλλον αυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK