ΠΑΟΚ: Η κορυφαία ενδεκάδα της δεκαετίας

Το Contra.gr επιλέγει την καλύτερη 11άδα της δεκαετίας για τον νταμπλούχο Ελλάδας ΠΑΟΚ. Χωρούν οι 'παλιοί' Πάμπλο Γκαρσία, Πάμπλο Κοντρέρας, Βλάνταν Ίβιτς και Δημήτρης Σαλπιγγίδης;

Ο Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ πριν από την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας 2011-2012 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012
Ο Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ πριν από την αναμέτρηση με τον Ατρόμητο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας 2011-2012 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 MOTIONTEAM

Η προηγούμενη δεκαετία βρήκε τον ΠΑΟΚ να αλλάζει επίπεδο και να γίνεται ξανά ομάδα πρωταθλητισμού, τερματίζοντας ακόμα πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα της Super League 1, μέχρι τη σεζόν 2018-2019, όταν και κατέκτησε τον τίτλο αήττητος. Σε αυτήν τη διαρκώς βελτιούμενη δεκαετία υπήρξαν ορισμένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι ξεχώρισαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στις επιτυχίες που σημειώθηκαν από το 2010 και μετά.

Το Contra.gr επιχείρησε να συνθέσει μια ιδανική ενδεκάδα του 'δικεφάλου του βορρά' σε αυτό το χρονικό διάστημα, με διάταξη 4-2-3-1 και με 7 αναπληρωματικούς, επιλέγοντας κι έναν προπονητή για να την καθοδηγήσει.

Τερματοφύλακας: Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας της κατηγορίας στη χρονιά του τίτλου κι έδειξε καλά στοιχεία και το 2017-2018, όταν πήρε γάντια βασικού από τον Ροντρίγκο Ρέι και τα κράτησε μέχρι τέλους, σε μία χρονιά που αγωνιστικά ο 'δικέφαλος του βορρά' συγκέντρωσε ξανά τους περισσότερους βαθμούς και κατέκτησε το κύπελλο. Αδιαμφισβήτητα πιο ψηλά από τον συναγωνισμό, παρά τη φετινή κακή (μισή) σεζόν.

Δεξιός μπακ: Λέο Μάτος

Δεν είναι τα 24 γκολ ούτε οι 17 ασίστ (συμμετοχή σε γκολ σχεδόν κάθε 3 αγώνες) από τον Βραζιλιάνο μπακ. Είναι η ηγετική φυσιογνωμία του που τον έχει φέρει σε αυτήν τη θέση, η οποία έλειπε από παίκτες όπως ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ ή ο Στέλιος Κίτσιου. Ο Μάτος έκανε δική του τη θέση του δεξιού μπακ, ενίοτε ολόκληρη την πτέρυγα και αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς στο πρωτάθλημα.

Στόπερ: Φερνάντο Βαρέλα

Το καλοκαίρι του 2016 ο ΠΑΟΚ δαπάνησε πάνω από 1.000.000 ευρώ για έναν στόπερ από το Πράσινο Ακρωτήρι που έπαιζε στο ρουμανικό πρωτάθλημα. Τότε, η κίνηση έμοιαζε παράλογη. Τρία καλοκαίρια αργότερα, του προσέφερε συμβόλαιο πάνω από 1.000.000 ευρώ για να μην φύγει και η κίνηση έμοιαζε λογική. Παρά τις αρχικές διστακτικές εμφανίσεις, ο Βαρέλα ενσωματήθηκε πλήρως στον σύλλογο (μαζί με την οικογένειά του) και τότε άρχισε να δείχνει στοιχεία πολύ καλού αμυντικού. Ο μυς του ΠΑΟΚ στη 'χρυσή' περίοδο της δεκαετίας.

Στόπερ: Χοσέ Άνχελ Κρέσπο

Ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός ήταν εκ των κορυφαίων, αν όχι ο MVP του πρωταθλήματος και αναπόφευκτα διατηρεί θέση στην ιδανική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ την εξεταζόμενη χρονική περίοδο. Ο 'εγκέφαλος' της ανασταλτικής λειτουργίας στα 3,5 χρόνια στην Τούμπα, αποκτήθηκε ως ελεύθερος με μεγάλη εμπειρία αλλά και φήμη γκαφατζή και γρήγορα κράτησε μόνο το πρώτο στην εξίσωση.

Αριστερός μπακ: Βιεϊρίνια

Τα 2 χρόνια του Βιεϊρίνια στον ΠΑΟΚ (εντός 10ετίας) που τον οδήγησαν στη σπουδαία μεταγραφή στη Βόλφσμπουργκ τα έκανε ως δεξιός εξτρέμ. Όμως αυτά που τον οδήγησαν σε τίτλους, τα έκανε ως αριστερό μπακ και ως εκ τούτου τοποθετείται σε αυτήν τη θέση στη συγκεκριμένη ενδεκάδα (αδικώντας με αυτόν τον τρόπο τον Λίνο). Ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, ο εμβληματικός ηγέτης, ο παίκτης που μπορεί να κάνει τα πάντα στον ΠΑΟΚ, είτε επιθετικά είτε αμυντικά, είτε εντός των 4 γραμμών του γηπέδου είτε εκτός. Ο MVP της δεκαετίας δίχως συζήτηση.

Αμυντικός χαφ: Πάμπλο Γκαρσία

Μέ ή χωρίς το περιβραχιόνιο, ήταν ο αρχηγός του ΠΑΟΚ στην αρχή της δεκαετίας. Δεν ήταν τόσο οι παραστάσεις του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο η συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο. Καλή ή κακή. Αγαπημένος των φιλάθλων, αλλά και θετικός σε απόδοση μέχρι να αρχίσουν οι προστριβές με τον Γιώργο Δώνη, που επέφεραν το 'διαζύγιο' του Μαρτίου 2013. Ο Ιβάν Σαββίδης τον επανέφερε στην ομάδα τη νέα σεζόν, ωστόσο η ηλικία ήταν εμφανής και αποχώρησε χωρίς να προλάβει την εποχή των τίτλων, αλλά ως θρύλος του συλλόγου.

Αμυντικός χαφ: Μαουρίσιο

Χωρίς να είναι κακός τη σεζόν 2017-2018, την πρώτη του στην Τούμπα, κανείς δεν είχε καταλάβει τη σπουδαιότητά του. Χωρίς να βγάλει τη σεζόν 2018-2019, όλοι υποκλίθηκαν στο παιχνίδι του, παρότι αγωνίστηκε μόλις 20 φορές στη Super League. Ο Βραζιλιάνος έκανε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο για τον ΠΑΟΚ και βοηθούσε ώστε οι συμπαίκτες του να φαίνονται ακόμα καλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι. Η επιστροφή του από τη ρήξη χιαστού συνιστά την κορυφαία 'μεταγραφή' για το φετινό ρόστερ.

Δεξιός εξτρέμ: Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, λόγω της αντιμετώπισης που είχε από αρκετούς φίλους του ΠΑΟΚ, ο Σαλπιγγίδης στη δεύτερη θητεία του είχε περίπου όσα γκολ είχε και στην πρώτη (ομολογουμένως σε αρκετά περισσότερα παιχνίδια). Σε 221 συμμετοχές σκόραρε 51 φορές, μέχρι να εγκαταλείψει τη δράση το καλοκαίρι του 2015. Δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής με μεγαλύτερη προσφορά στα δεξιά όλο αυτό το διάστημα, έστω κι αν αγωνίστηκαν αρκετά χρήσιμοι παίκτες, όπως ο Λούκας Πάρεθ, ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο Τζάλμα Κάμπος, ο Λέο Ζαμπά ή ο Δημήτρης Λημνιός.

Επιθετικός μέσος: Δημήτρης Πέλκας

Η 'μονομαχία' του Βλάνταν Ίβιτς με τον Δημήτρη Πέλκα είναι αδυσώπητη. Ο Σέρβος έκανε την κορυφαία σεζόν του στον σύλλογο, με 7 γκολ και 8 ασίστ σε 26 αγώνες, το 2009-2010 και ως εκ τούτου μόνο η... μισή υπολογίζεται σε αυτήν τη λίστα. Στη συνέχεια άρχισε μια αναπόφευκτη πτώση, μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν κρέμασε τα 'παπούτσια' του. Ο Πέλκας τον έχει ξεπεράσει σε αριθμούς γκολ και ασίστ (σε περισσότερους αγώνες), όμως στην περσινή κατάκτηση τίτλου δεν ήταν βασικός και αναντικατάστατος, αν και είχε αρκετά λεπτά συμμετοχής. Λόγω τροπαίων, όμως, παίρνει τη θέση σε αυτήν την πολύ δύσκολη επιλογή.

Αριστερός εξτρέμ: Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Ακόμα ένας παίκτης που θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλη θέση του γηπέδου. Το βέβαιο είναι πως θα ήταν παρών σε αυτήν την ενδεκάδα, όπως το βέβαιο είναι πως τα πρώτα δείγματα γραφής δεν προϊδέαζαν για κάτι τέτοιο. Ο Ολλανδός αποκτήθηκε με περγαμηνές το καλοκαίρι του 2016, έκανε αρκετές καλές εμφανίσεις, όμως τη σεζόν 2017-2018 βρέθηκε στον πάγκο. Η αδυναμία του να αγωνίζεται σε ολόκληρα 90λεπτα υπερκεράστηκε από την απαράμιλλη ποδοσφαιρική ποιότητα και όταν βρήκε κοινό τόπο συνεννόησης με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, έγινε 'υπερόπλο' στις πορείες τίτλων, μετρώντας πλέον 23 γκολ και 29 ασίστ σε 134 αγώνες.

Επιθετικός: Στέφανος Αθανασιάδης

Ακόμα μια πολυθρόνα για δύο. Από τη μία υπάρχει ο Στέφανος Αθανασιάδης του τριψήφιου αριθμού τερμάτων και από την άλλη ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς των τροπαίων. Η αλήθεια είναι ότι ο Σέρβος βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει ένας από τους κορυφαίους σκόρερ του συλλόγου, όμως έμεινε στην ομάδα μόνο 2 χρόνια συνολικά. Ο Αθανασιάδης ξεπέρασε τα 250 παιχνίδια σε αυτήν τη δεκαετία, είχε 102 γκολ και 36 ασίστ και μπορεί να μην πανηγύρισε παρά μόνο το κύπελλο του 2017, παραμένει όμως σημείο αναφοράς της δεκαετίας.

Στον πάγκο βρίσκονται οι Παναγιώτης Γλύκος, Μιγκέλ Βίτορ, Πάμπλο Κοντρέρας, Λίνο, Βιτόλο, Ίβιτς, Πρίγιοβιτς

Προπονητής: Ραζβάν Λουτσέσκου

Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ρουμάνος προπονητής αποτελεί τον αρχιτέκτονα των τίτλων του ΠΑΟΚ. Ανέλαβε έπειτα από την έναρξη της σεζόν 2017-2018 και παρουσίασε μια ομάδα που βαθμολογικά ήταν καλύτερη για 2 πρωταθλήματα (έστω κι αν κατέκτησε ένα τρόπαιο) και πρόσθεσε και 2 κύπελλα. Μάλιστα, κατακτώντας το περσινό πρωτάθλημα χωρίς ήττα, η κυριαρχία του 'δικεφάλου του βορρά' ήταν αδιαμφισβήτητη και πιστώνεται εν πολλοίς στο οικοδόμημά του, ακόμα κι αν η φυγή του το καλοκαίρι του 2019 ήταν αναπάντεχη.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το Pod-οσφαιρο έχει τις απαντήσεις:


News 24/7

24MEDIA NETWORK