ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός εκτοξεύουν τη Super League 2

Τι θα γινόταν αν πράγματι οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Ξάνθη υποβιβάζονταν στη Super League 2;

Οι Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον και Γιουσέφ Ελ Αραμπί από μονομαχία τους στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ
Οι Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον και Γιουσέφ Ελ Αραμπί από μονομαχία τους στο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Φάληρο EUROKINISSI SPORTS

ΠΑΟΚ και Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία, Ολυμπιακός και Ατρόμητος για ένα μεταξύ τους παιχνίδι το 2015, απειλούνται (σε εισαγωγικά ή χωρίς) με υποβιβασμό. Οι Πειραιώτες κυνηγούν την υπόθεση του ΠΑΟΚ στο CAS, ο ΠΑΟΚ ψάχνει μέσω της επιτροπής δεοντολογίας μια αντίστοιχη τιμωρία για τους 'ερυθρόλευκους'. Βάζουμε μια άνω τελεία εδώ και ξεκαθαρίζουμε πως σκοπός του άρθρου δεν είναι να εξετάσει την σοβαρότητα ή μη των δύο υποθέσεων. Αυτή θα κριθεί στα αρμόδια δικαστήρια που έχουν καταφύγει αμφότεροι.

Τι θα γινόταν ωστόσο αν πράγματι αυτές οι τέσσερις ομάδες υποβιβάζονταν στην Super League 2; Τότε ενδεχομένως η δεύτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος θα αποκτούσε ενδιαφέρον και αίγλη μεγαλύτερη από την πρώτη. Και σίγουρα θα ήταν... ακριβότερη!

Για τους βιαστικούς, οι διαπιστώσεις αυτές δεν αποτελούν καμία μομφή για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Στηρίζονται στην ωμή πραγματικότητα του οικονομικού και αγωνιστικού στάτους που συνοδεύει σήμερα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Τόσο οι 'ερυθρόλευκοι', όσο και ο 'Δικέφαλος' είναι δύο ομάδες που μπορούν να διαπραγματευτούν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα σε μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους. Παράλληλα διαθέτουν και τα δύο ακριβότερα μπάτζετ του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το transfermarkt, η αποτίμηση του ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι στα 53,2 εκατ. ευρώ. Αυτό του Ολυμπιακού στα 59,58 εκατ ευρώ. Και μιλάμε για τις νέες, 'φιξαρισμένες' στους ρυθμούς της πανδημίας, τιμές. Που φυσιολογικά έχουν πάρει την κατιούσα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικά, το ρόστερ της ΑΕΚ κοστολογείται από την ίδια πλατφόρμα στα 27,78 εκατ. ευρώ και του Παναθηναϊκού στα 18,9 εκατ. ευρώ. Του Άρη στα 10,55 εκατ. ευρώ. Το total market value της Super League 1 διαμορφώνεται στα 246,8 εκατ. ευρώ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καλύπτουν ουσιαστικά τα μισά - 112,78 εκατ. ευρώ.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διαθέτουν και τους κατά τεκμήριο ακριβότερους παίκτες στην Ελλάδα. Και πάλι σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης του transfermarkt, η ενδεκάδα με τους πιο ακριβούς παίκτες στην χώρα μας διαθέτει αποκλειστικά ποδοσφαιριστές των 'ερυθρολεύκων' και του 'Δικεφάλου'. Αυτοί είναι οι (σε διάταξη 4-2-3-1):

Γκολκίπερ: Σα - 2,8 εκατ. ευρώ

Δεξί μπακ: Ελαμπντελαουί - 4,8 εκατ. ευρώ

Στόπερ: Σεμέδο - 4,8 εκατ. ευρώ

Στόπερ: Σισέ - 4 εκατ. ευρώ

Αριστερό μπακ: Γιαννούλης - Τσιμίκας - 3,5 εκατ. ευρώ

Αμυντικός χαφ: Αουγκούστο - Γκιλιέρμε - 3,2 εκατ. ευρώ

Κεντρικός χαφ: Καμαρά - 6,5 εκατ. ευρώ

Επιτελικός χαφ: Φορτούνης - 8 εκατ. ευρώ

Εξτρέμ: Ζαμπά - 6,3 εκατ. ευρώ

Εξτρέμ: Λοβέρα - 3,2 εκατ. ευρώ

Σέντερ φορ: Σβιντέρσκι - 4 εκατ. ευρώ

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος αν αυτή η συνθήκη έμενε αναλοίωτη σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, εφόσον προέκυπτε παρουσία τους στην δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να απαντήσουν μόνο οι ιδιοκτητές τους. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πώς θα χειρίζονταν την κατάσταση σε αγωνιστικό επίπεδο οι Σαββίδης και Μαρινάκης.

Κρατώντας αυτόν τον αστερίσκο, φανταστείτε πώς θα διαμορφωνόταν η κατάσταση σε Super League 2 και Super League 1, σε περίπτωση υποβιβασμού των δύο ομάδων. Ίσως να ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά, όπου σε μια χώρα το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας θα αποτελούσε ένα προϊόν ακριβότερο από αυτό της πρώτης κατηγορίας. Κι αν ακόμη κάποιος αμφιβάλλει για την διαπίστωση αυτή, σίγουρα θα συμφωνεί ότι θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον η μάχη της Super League 2, μετά την 'πολεμική' που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK