ΠΑΟΚ με άμυνα και Γαϊτανίδη ετοιμάζει ο Φερέιρα

Στο 3-0 επί της Νόρτζελαντ δεν ήταν η επίθεση του ΠΑΟΚ που ενθουσίασε τον Αμπέλ Φερέιρα, με τον Πορτογάλο τεχνικό να στέλνει το μήνυμα μέσω της τοποθέτησης του για τον 19χρονο Γαϊτανίδη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Αμπέλ Φερέιρα δίνει οδηγίες στους παίκτες του στην ανάπαυλα της φιλικής αναμέτρησης με την Νόρτζελαντ (3-0) στην Ολλανδία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ρελάνς της ήττας από την Αλκμάαρ στο πρώτο του φιλικό έκανε ο ΠΑΟΚ, επικρατώντας με σκορ 3-0 (Άκπομ, Γαϊτανίδης, Ζαμπά οι σκόρερ)της Νόρτζελαντ στο δεύτερο παιχνίδι που έδωσε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του επί ολλανδικού εδάφους. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αμπέλ Φερέιρα έδωσε συνέχεια στα σχήματα που δοκιμάζει, στην προσπάθεια του να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα πρόσωπα και την τακτική. Κόντρα στην Αλκμάαρ ο Πορτογάλος τεχνικός προτίμησε ένα 4-4-2, απέναντι στην Νόρτζελαντ επέλεξε μια διάταξη 4-4-1-1. Με τον Μπίσεσβαρ να κινείται στην πλάτη του Άκπομ σε κατάσταση ανάπτυξης και να αμύνεται στην ίδια ευθεία με τον Άγγλο φορ όταν οι Δανοί επιχειρούσαν να χτίσουν τις επιθέσεις τους από χαμηλά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Άκπομ πανηγυρίζει με τον Κάτσε το τέρμα που πέτυχε στο φιλικό του ΠΑΟΚ με την Νόρτζελαντ (3-0) στην Ολλανδία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό που επαναλήφθηκε, ήταν το γεγονός πως ο Φερέιρα ζητούσε πίεση ψηλά, ειδικά στην πρώτη πάσα στον άξονα, με σκοπό να στείλει τους αντιπάλους στο πλάι του γηπέδου στήνοντας εκεί παγίδες για το κλέψιμο της μπάλας.

Αριστερά ο Ροντρίγκο

Ένας κατά βάση δεξιός μπακ είναι ο Ροντρίγκο Σοάρες, ωστόσο ο Φερέιρα έβαλε τον Βραζιλιάνο αριστερά στην άμυνα. Με τον Βιεϊρίνια να έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι την επιστροφή του στην δράση, ο Γιαννούλης είναι ο μοναδικός κλασικός αριστερός μπακ του ρόστερ. Επομένως ο Φερέιρα ήθελε να τσεκάρει τον Σοάρες σε έναν τέτοιο ρόλο, για να ξέρει αν μπορεί να τον υπολογίζει εκεί για τη συνέχεια. Αν και το τεστ δεν προσφέρεται για οριστικά συμπεράσματα, ο Βραζιλιάνος μπακ δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην περσινή σεζόν χρησιμοποίησε σε αυτή την θέση και τον Χοσέ Κρέσπο, ωστόσο ξεκάθαρα ο Ισπανός δεν μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες του ρόλου επιθετικά. Πολύ περισσότερο στο στυλ παιχνιδιού που θα επιχειρήσει να περάσει ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν.

Κερδίζει πόντους ο Καντουρί, χάνει ο Μίσιτς

Αν κάτι δεν άρεσε στον Φερέιρα, ήταν κάποια εύκολα λάθη των Κάτσε και Μίσιτς στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Κι αν για τον πρώτο ούτως ή άλλως είναι μια 'ζαριά' η παραμονή του στο ρόστερ, ο Κροάτης -δανεικός από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας- συνεχίζει να μην δείχνει σταθερότητα και σιγουριά στο παιχνίδι του, χάνοντας πόντους. Αυτούς που βρίσκει ο Καντουρί, παίζοντας στην θέση '8' του κέντρου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΝΟΡΤΖΕΛΑΝΤ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Καντουρί και Ζαμπά πανηγυρίζουν μετά την ασίστ του πρώτου στο γκολ του δεύτερου, στο 3-0 επί της Νόρτζελαντ στην Ολλανδία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μαροκινός αγωνίστηκε στο δεύτερο μέρος μαζί με τον Ντόουγκλας στην 'κουλούρα' και άφησε απόλυτα ικανοποιημένο τον προπονητή του. Τόσο για τον τρόπο που πίεζε και 'μάζευε' χώρους, όσο και για την δημιουργία του. Από εξαιρετική κάθετη πάσα του Καντουρί, ο Ζαμπά σημείωσε το τελικό 3-0 στην αναμέτρηση. Ο ΠΑΟΚ υποτίθεται πως βρίσκεται στην αναζήτηση ενός ακόμη κεντρικού μέσου στην μεταγραφική αγορά, όμως ο Μαροκινός ίσως καταφέρει να αλλάξει τη συγκεκριμένη συνθήκη στο μυαλό του προπονητή του.

Μήνυμα Φερέιρα μέσω Γαϊτανίδη

Πέρσι σκόραρε 16 γκολ σε 30 παιχνίδια με την Κ-19, φέτος βρέθηκε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Ο Αντώνης Γαϊτανίδης μοιάζει να έχει ένα καλό συνδυασμό ικανοτήτων, που με την ανάλογη ανάπτυξη μπορούν να δώσουν στο μέλλον μια περίοπτη θέση στον 19χρονο περιφερειακό επιθετικό στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ο Γαϊτανίδης έκανε μια εξαιρετική ενέργεια στο 2-0 επί της Νόρτζελαντ και μοιραία απέσπασε τα εύσημα από τον προπονητή και τους συμπαίκτες του. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντιμετωπιστεί με διθυράμβους, όμως το ταλέντο δεν του λείπει. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να αποφασίσει ο Φερέιρα αν δει τον νεαρό κυνηγό να συνεχίζει σε αυτό τον ρυθμό στην προετοιμασία.

"Στο δεύτερο στάδιο θα είμαστε λιγότεροι ποδοσφαιριστές. Έχω συνηθίσει και μου αρέσει να δουλεύω με 23-24 ποδοσφαιριστές. Με παίκτες φιλόδοξους, όπως ο Γαϊτανίδης, που δείχνει ότι θέλει να αποτελεί μέλος της οικογένειας. Αυτό είναι που μου άρεσε πολύ σε αυτόν τον ποδοσφαιριστή σήμερα. Αυτό θέλω από όλους. Τη διάθεση και το πάθος να διεκδικείς κάθε μπαλιά, κάθε στιγμή. Είναι κάτι που θέλω. Αν συνεχίσει έτσι, θα συνεχίσει και μαζί μας", τόνισε χαρακτηριστικά μετά το ματς ο Πορτογάλος τεχνικός στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τι ζητάει από τους παίκτες του.

Με βάση την άμυνα

Ο ΠΑΟΚ στηρίχτηκε πολύ στην άμυνα του την περσινή σεζόν (καλύτερη στην Super League) για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και εν συνεχεία του νταμπλ. Και παρά την αναπάντεχη αλλαγή στην τεχνική του ηγεσία, εκεί δείχνει ότι θα στηριχθεί και φέτος σε μεγάλο βαθμό. Ενδεχομένως ο Αμπέλ Φερέιρα να είναι ένας προπονητής περισσότερο 'φιλικός' προς την επιθετική τακτική σε σχέση με τον προκάτοχο του, ωστόσο το επιχειρεί μέσα από την ασφάλεια που του δίνει η ανασταλτική λειτουργία. Με την Αλκμάαρ ηττήθηκε αλλά δεν απειλήθηεκ ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ, με την Νόρτζελαντ νίκησε αλλά χωρίς να δώσει δικαιώματα ανασταλτικά. Μπορεί η λειτουργία του 'Δικεφάλου' αμυντικά να διαφοροποιείται ως προς την φιλοσοφία, όμως ο Φερέιρα θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της.

Για παράδειγμα, ακόμη και όταν πραγματοποιείται μια επίθεση από την πτέρυγα με overlap του ακραίου αμυντικού, ο μπακ της απέναντι πλευράς μένει χαμηλά και συγκλίνει στον άξονα για να δώσει κάλυψη στους στόπερ. Ούτως ή άλλως τα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν για τον ΠΑΟΚ είναι τα προκριματικά του Champions League, έχουν την μορφή νοκ-άουτ και σε αυτή την ιδιαιτερότητα το μηδέν παθητικό μπορεί να χαρίσει προκρίσεις. Μπορεί λοιπόν ο Φερέιρα να επιθυμεί μια άλλη προσέγγιση αναφορικά με το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζει πως ένα από τα κεκτημένα της περσινής σεζόν που οφείλει να διατηρήσει είναι η αποτελεσματικότητα της αμυντικής του γραμμής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK