ΠΑΟΚ-ΟΦΗ: Για να γίνει από τους καλύτερους φορ στην Ευρώπη, ο Σβιντέρσκι έπρεπε να θυμηθεί τα βασικά

Με τον Ζίβκοβιτς ανίκητο κάτω από την εστία και τον Σβιντέρσκι να στέλνει το δικό του μήνυμα από τον πάγκο με δύο γκολ, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με σκορ 3-0 του ΟΦΗ, στην 21η επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη που στοίχισε την ζωή σε έξι οπαδούς του.

Ο Κάρολ Σβιντέρσκι πανηγυρίζει ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 3-0 στο γήπεδο της Τούμπας, για την 4η αγωνιστική της Super League Interwetten | 04/10/2020 (MOTION TEAM)
Ο Κάρολ Σβιντέρσκι πανηγυρίζει ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στον ΟΦΗ, οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 3-0 στο γήπεδο της Τούμπας, για την 4η αγωνιστική της Super League Interwetten | 04/10/2020 EUROKINISSI SPORTS

Για τον ΠΑΟΚ υπήρχαν μια σειρά από ερωτήματα μπαίνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ. Η ψυχολογική του κατάσταση μετά τον αποκλεισμό την Κρασνοντάρ, η παρουσία του ξεχασμένου Μάτος στην ενδεκάδα, αν το 3-4-3 μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε επίπεδο ελληνικού πρωταθλήματος, πώς θα 'δέσει' η τριάδα Πέλκα - Ζίβκοβιτς - Τσόλακ στην επίθεση χωρίς την ένταση του Τζόλη, τι γίνεται με τον Σβιντέρσκι.

Το τελευταίο τέρμα του Πολωνού φορ ήταν στις 26 Ιουνίου απέναντι στον Άρη. Έκτοτε δεν είχε βρει δίχτυα, είχε χάσει την θέση του στην ενδεκάδα, έμοιαζε να βρίσκεται υπό πίεση και με προβλήματα αυτοπεποίθησης. Από υποψήφιος για μεταγραφή στο εξωτερικό πριν λίγους μήνες, ο Σβιντέρσκι είχε μπει σε μια περίοδο αμφισβήτησης και με τον ΠΑΟΚ να προχωρά στην απόκτηση του Τσόλακ, η πραγματικότητα γινόταν ακόμα πιο σκληρή για τον Πολωνό. Σκοράροντας δύο τέρματα μπαίνοντας στο ματς ως αλλαγή έστειλε ένα μήνυμα στον προπονητή του, που στις δηλώσεις του μετά το ματς τόνισε χαρακτηριστικά πως "ο Σβιντέρσκι μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη"...

Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν είχε τη σημασία της ημέρας και του κινήτρου που δημιουργούσε στον οργανισμό του ΠΑΟΚ γενικότερα. Βλέπετε σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια έξι οπαδοί του 'Δικεφάλου' έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, όταν το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν στην Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με φορτηγό και έπεσε σε χαράδρα...

Το τραγικό δυστύχημα έφερε τον θανάτο στους Χαράλαμπο Ζαπουνίδη (20 χρόνων), Δημήτριο Ανδρεαδάκη (25 χρόνων), Χριστίνα Τζιόβα (18χρόνων), Αναστάσιο Θέμελη (22 χρόνων), Γεώργιο Γκανάτσιο (22 χρόνων) και Κυριάκο Λαζαρίδη (17 χρόνων), θλίψη στις οικογένειες τους και φυσικά σε αυτή του ΠΑΟΚ. Όχι πως ένα αποτέλεσμα σε ποδοσφαιρικό αγώνα είναι ικανό να τιμήσει περισσότερο ή λιγότερο τα θύματα μιας τέτοιας τραγωδίας, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση και ένας λόγος παραπάνω να προσπαθήσεις.

Το 'ευτύχημα' σε αυτή τη σειρά από συγκυρίες ήταν πως ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε μια ομάδα που η φιλοσοφία της δεν της επιτρέπει να κάνει εκπτώσεις ανάλογα με τον αντίπαλο. Ο ΟΦΗ μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, να επιτεθεί, να κερδίσει. Όχι για να αμυνθεί, όχι για να καταστρέψει, όχι για να ροκανίσει τον χρόνο ή να κάνει καθυστερήσεις και να παίξει σκληρά. Υπό αυτή την έννοια, οι ομάδες που παρατάσσονται με σκοπό να παίξουν ποδόσφαιρο, βοηθούν τον ρυθμό του αγώνα και κατ' επέκταση τον αντίπαλο που επίσης επιθυμεί να δημιουργήσει.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε να εκμεταλλεύεται αρχικά αυτή τη συνθήκη, καθώς έπειτα από μια όμορφη ομαδική προσπάθεια βρήκε προβάδισμα δια ποδός Ελ Καντουρί μόλις στο 8ο λεπτό. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη. Οι γηπεδούχοι βρήκαν μια ακόμη -χαμένη ωστόσο- σημαντική ευκαιρία ως το τέλος του ημιχρόνου με τον Τσόλακ (34'), με τον ΟΦΗ να είναι περισσότερο κινητικός και με περίσσιο ποδοσφαιρικό θράσος να ψάχνειτ ην ισοφάριση. Ο Ναμπί ήταν κακός μπελάς για τους παίκτες του 'Δικεφάλου' καθώς κινούνταν στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους στόπερ και τους αμυντικούς χαφ, δημιουργώντας συνεχώς απειλή με τη μπάλα στα πόδια. Ο μικρόσωμος επιτελικός μέσος του ΟΦΗ δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Ζίβκοβιτς πριν δοκιμάσει και τις αντοχές του οριζόντιου δοκαριού των γηπεδούχων, στο 36'.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν είχε τον ίδιο ρυθμό, ο ΠΑΟΚ άρχισε να εμφανίζει κόπωση και μοιραία μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης του 1-0. Ο Αμπέλ Φερέιρα δεν προχωρούσε σε αλλαγές και λίγο έλειψε να το πληρώσει, ωστόσο στο τέλος του βγήκε. Ο ΟΦΗ απείλησε ευθέως με ισοφάριση στο τελευταίο δεκάλεπτο, ωστόσο ο Ζίβκοβιτς πεισματικά αρνούνταν να επιτρέψει την παραβίαση της εστίας του, έχοντας τρεις σωτήριες επεμβάσεις μετά το 79'. Ο Σβιντέρσκι πέρασε στο ματς στο 81' και έβαλε τους τίτλους τέλους με δύο γκολ στο 89' και το 92', για το τελικό 3-0 στην Τούμπα. Σκορ το οποίο στην έκταση του αδικεί την προσπάθεια των φιλοξενούμενων.

Στο τέλος της ημέρας δύο ήταν τα δεδομένα: 1ον) ότι ο ΠΑΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για να ξεπεράσει τον αποκλεισμό του στα playoffs του Champions League, ο Μάτος μπορεί να δώσει λύσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, το 3-4-3 λειτουργεί αποτελεσματικά κόντρα σε ομάδες που ποδόσφαιρο και ο Τσόλακ θα χρειαστεί χρόνο για να θεωρηθεί αναντικατάστατος στην ενδεκάδα... 2ον) Ο ΟΦΗ θα πρέπει να έχει πάντα το κουράγιο να αποδέχεται πως η φιλοσοφία του μπορεί να του στερεί βαθμούς και να βρίσκει τη δύναμη να την στηρίζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK