ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Ο ένας υποτίμησε ο άλλος όχι

Ο ΠΑΟΚ υποτίμησε ξανά τη Βίντι και το 'πλήρωσε' με δεύτερη ήττα από τους Ούγγρους στο Europa League. Ο Ολυμπιακός δεν έπεσε στην ίδια παγίδα και διέλυσε την Ντουντελάνζ.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Ο ένας υποτίμησε ο άλλος όχι
EUROKINISSI

Μία ρήση από την Τέχνη του Πολέμου από τον Σουν Τσου μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο ό,τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στο Europa League. Ο περιβόητος Κινέζος στρατηγός του 5ου αιώνα πΧ. υποστήριζε 'ποτέ μην υποτιμάς τον αντίπαλό σου', ρήση που δεν ακολούθησε ο 'δικέφαλος του βορρά', αλλά είχαν πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους οι 'ερυθρόλευκοι'.

Η δεύτερη ήττα του πρωτοπόρου και αήττητου εν Ελλάδι ΠΑΟΚ από τους πρωταθλητές Ουγγαρίας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η αγχωτική πρόκριση της ΑΕΚ εις βάρος της Βίντι στους ομίλους του Champions League τον Αύγουστο επίσης δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Ακόμα κι αν από εκείνα τα προ τριών μηνών παιχνίδια απουσιάζει ο ηγέτης της επίθεσής τους και πιο ποιοτικός παίκτης, ο Ντάνκο Λάζοβιτς, που αποσύρθηκε από τη δράση, ακόμα κι αν στον αγώνα της Τούμπας, ο κάκιστος ΠΑΟΚ έμοιαζε να πήρε το μάθημά του, το 1-0 της Βουδαπέστης παράγει αυταπόδεικτες αλήθειες.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου σίγουρα δεν υποτίμησε τον αντίπαλο, αφού παρέταξε σχεδόν την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, όσον αφορά σε ετοιμότητα και φρεσκάδα. Οι παίκτες, όμως, είναι διαφορετική κουβέντα. Στο 1ο ημίχρονο είχαν μόλις 3 τελικές προσπάθειες και αυτές άστοχες (η τελευταία εξ αυτών ένα καλό σουτ του Πόντους Βέρνμπλουμ). Μπορεί και οι Ούγγροι να μην είχαν τελική προς την εστία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ωστόσο ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κυνηγούσε το αποτέλεσμα, όχι οι γηπεδούχοι.

Ο Σουηδός Βέρνμπλουμ, μία μεταγραφή που διήρκεσε... μήνες μέχρι να υλοποιηθεί με τα πάμπολλα μπρος πίσω, ήταν ένας από τους παίκτες που υποτίμησαν τον αντίπαλο, όπως προκύπτει και από το διπλό λάθος του στη φάση του γκολ στο 50'. Πρώτα δίνει λάθος πάσα σε αντίπαλο και στην εξέλιξη της επίθεσης της Βίντι, χάνει τον Γκέοργκι Μιλάνοφ στην πλάτη του, με τον Βούλγαρο να πιάνει την κεφαλιά και να γράφει το 1-0.

Ο Ρουμάνος προπονητής έριξε στη μάχη όλα τα επιθετικά όπλα που είχε στον πάγκο (Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Τσούμπα Άκπομ, Αμρ Ουάρντα) πλην Δημήτρη Πέλκα, όμως αυτές οι αλλαγές δεν ήταν αρκετές. Η άμυνα της Βίντι, την οποία είχε... υποτιμήσει η Τσέλσι στο Λονδίνο και τελικά την 'τρύπησε' μόλις μία φορά, κράτησε απαραβίαστη την εστία και πλέον πήρε το πλεονέκτημα πρόκρισης στα νοκ άουτ εις βάρος της ελληνικής ομάδας.

Οι Πειραιώτες, από την πλευρά τους, ακολούθησαν αντίθετη διαδρομή στο 5-1 του Φαλήρου. Στο Λουξεμβούργο παρουσιάστηκαν σοβαροί και είχαν 27 τελικές προσπάθειες, αλλά κατάφεραν να νικήσουν μόλις 2 φορές τον Γάλλο τερματοφύλακα Λαντρί Μπονεφουά. Στη ρεβάνς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', όχι μόνο δεν χαμήλωσαν στροφές, αλλά προσπάθησαν να κάνουν αυτό που δεν είχαν πετύχει ποτέ μέχρι στιγμής στη σεζόν: να 'καθαρίσουν' από νωρίς έναν αγώνα.

Μόλις στο 6' ο Βασίλης Τοροσίδης, σκόρερ και στο πρώτο παιχνίδι, άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες και στο 15' ο Κώστας Φορτούνης έδειξε τον δρόμο για τον θρίαμβο. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ποτέ δεν... υποτιμάει μια ευκαιρία για γκολ, από οποιαδήποτε γωνία και με οποιονδήποτε τρόπο, με συνέπεια όταν ο Φορτούνης του έβγαλε τη σέντρα από δεξιά στο 26', ο 31χρονος μεσοεπιθετικός να πιάσει ένα εναέριο βολ πλανέ και να σημειώσει το καλύτερο γκολ ελληνικής ομάδας τη φετινή σεζόν!

Στο 36' ο Φορτούνης διαμόρφωσε το σκορ του 1ου ημιχρόνου, που δεν άφηνε περιθώρια σε κανέναν να κάνει λόγο για υποτίμηση του αντιπάλου, ακόμα κι αν ο Πέδρο Μαρτίνς είχε παρατάξει ενδεκάδα με ορισμένους αναπληρωματικούς, ενόψει και του ντέρμπι αιωνίων που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή.

Η διαφορά μεταξύ της προσέγγισης των δύο ελληνικών ομάδων στους αγώνες ήταν πρόδηλη. Όπως και τα αποτελέσματα τόσο των δύο εκπροσώπων της χώρας μας στο Europa League, όσο και της ΑΕΚ στο Champions League γενικά στη φάση των ομίλων. Με 3 νίκες συνολικά, οι δύο επί ομάδας από το Λουξεμβούργο και η μία επί ομάδας από τη Λευκορωσία, είναι προφανές και το συμπέρασμα: οι ελληνικές ομάδες δεν είναι σε θέση να υποτιμήσουν κανέναν αντίπαλο. Οι αντίπαλοι είναι σε θέση να υποτιμήσουν τις ελληνικές ομάδες...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK