ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Η επιλογή του Γκαρσία ήταν η δικαίωση του Φερέιρα

Ο Πάμπλο Γκαρσία έβγαλε από το συρτάρι τις ιδέες του Αμπέλ Φερέιρα και ο ΠΑΟΚ με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Άντριγια Ζίβκοβιτς επικράτησε με σκορ 2-0 του 'άδειου' Ολυμπιακού στο ντέρμπι της Τούμπας, κάνοντας σημαντικό βήμα Ευρώπης μέσω των playoffs.

Ο Πάμπλο Γκαρσία παρέταξε τον ΠΑΟΚ με 3-4-3 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 4η αγ. των playoffs της Super League Interwetten και το τελικό 2-0 δικαίωσε την επιλογή του να επιστρατεύσει το πλάνο του προκατόχου του, Αμπέλ Φερέιρα.
Ο Πάμπλο Γκαρσία παρέταξε τον ΠΑΟΚ με 3-4-3 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 4η αγ. των playoffs της Super League Interwetten και το τελικό 2-0 δικαίωσε την επιλογή του να επιστρατεύσει το πλάνο του προκατόχου του, Αμπέλ Φερέιρα. EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί ο Ολυμπιακός να ήταν ήδη πρωταθλητής Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ ωστόσο ήταν το φαβορί στο ντέρμπι της Τούμπας για την 4η αγωνιστική των playoffs της Super League Interwetten. Και ήταν απόλυτα λογικό.

Οι 'ερυθρόλευκοι' πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μοιραία ήρθε μαζί το ψυχολογικό άδειασμα. Για μια ομάδα που παίζει στα 'κόκκινα' εδώ και δύο σεζόν, οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλογο. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε δώσει ρεπό στους παίκτες του, αφού και η σωματική κούραση είχε αφήσει τα σημάδια της, ενώ στο αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη δεν επιβιβάστηκαν οι τραυματίες Μπα, Σεμέδο, Χασάν. Εντούτοις ο Πορτογάλος τεχνικός δεν αποχωρίστηκε το 3-4-3, έστω κι αν εμφάνισε τριάδα ανάγκης στα μετόπισθεν με τους Αβραάμ και Χολέμπας να πλαισώνουν τον Παπασταθόπουλο.

Για τον ΠΑΟΚ πάλι, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και την ισοπαλία με τον Αστέρα, δεν είχε άλλα περιθώρια για απώλειες στην προσπάθεια να πλασαριστεί σε θέση ευρωπαϊκού εισιτήριου μέσω playoffs. Ο Πάμπλο Γκαρσία τόλμησε κάτι που δεν είχε δοκιμάσει όλη τη σεζόν. Κάτι στο οποίο ήταν ολότελα αντίθετος όταν στο τιμόνι ήταν ακόμη ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ είχε δοκιμάσει τις διατάξεις 4-2-3-1 και 4-3-3 στη σύντομη θητεία του στον 'ασπρόμαυρο' πάγκο και η αλήθεια είναι πως δεν είχε μείνει ικανοποιημένος. Άλλωστε η εικόνα της ομάδας του δεν άφηνε χώρο για άλλη ερμηνεία.

Στο ντέρμπι της Τούμπας αποφάσισε να ξεπατικώσει τις ιδέες του προκατόχου του και να ματσάρει αυτές ενός ακόμη Πορτογάλου, αυτού που καθόταν στον αντίπαλο πάγκο. Ο 'Δικέφαλος' παρατάχθηκε με 3-4-3 και τον Βιεϊρίνια να υποδύεται για πρώτη φορά στην καριέρα τον δεξιό στόπερ σε άμυνα τριών. Μια διάταξη 'καθρέφτης' σε αυτή των 'ερυθρολεύκων', με σκοπό να ματσάρει τα πλεονεκτήματα που είχε ο Ολυμπιακός αλλά και να εκμεταλλευτεί τις απουσίες του στα μετόπισθεν.

Παράτολμο το εγχείρημα του Γκαρσία, αλλά εντέλει επιτυχημένο καθώς ευτύχησε να βρει τον κατάλληλο εκφραστή. Η νέα διάταξη έδωσε περισσότερη ελευθερία κινήσεων στον Άντριγια Ζίβκοβιτς και την απαραίτητη αμυντική κάλυψη για να μην καταλώνει τόσες δυνάμεις στις επιστροφές. Το παιχνίδι είχε καλό ρυθμό στην Τούμπα, συχνά γινόταν άναρχο με μεγάλες αποστάσεις και άδεια μέτρα, για να κριθεί τελικά στο πρόσωπο του Σέρβου. Δικαιώματα δόθηκαν εκατέρωθεν, η διαφορά ήταν πως ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύθηκε τα λάθη χάρη στην οξυδέρκεια του Ζίβκοβιτς, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν βρήκε παίκτη για να κάνει το ίδιο.

Με την διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες στην βαθμολογία να είναι στα όρια της... χαοτικής, αυτό το 2-0 του ΠΑΟΚ δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα πλήγμα στον εγωισμό των 'ερυθρολευκων'. Αντίθετα σημαίνει πολλά για τους γηπεδούχους: τους χάρισε τρεις πολύτιμους βαθμούς, ψυχολογία, αυτοπεποίθηση ενόψει ενός πιθανού τελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό αλλά και έναν νέο δρόμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους στο 3-4-3.

Ο ΠΑΟΚ αποδέσμευσε τον Αμπέλ Φερέιρα, άφησε στην άκρη τις τακτικές του, περιπλανήθηκε αγωνιστικά για περισσότερους από πέντε μήνες, έμεινε εκτός κούρσας τίτλου πολύ νωρίς και τελικά έκλεισε τον κύκλο με τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου τεχνικού να βγάζει από τη ανφθαλίνη και να υιοθετεί την φιλοσοφία του προκατόχου του... Θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε και αν θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK