ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Ο Φερέιρα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Λουτσέσκου

Ο  Αμπέλ Φερέιρα έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα ύστερα απ' την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα: τη δυσπιστία του κόσμου για τις ικανότητές του και τη σύγκριση με τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Φερνάντο Βαρέλα του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
Ο Φερνάντο Βαρέλα του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Πέρυσι δεν έχασε ντέρμπι. Εφέτος έχει πάρει μόνο την ΑΕΚ στην Τούμπα με πέναλτι. Στον 'τελικό' της Κυριακής για τη Super League 1 τα είχε σχεδόν όλα υπέρ του. Τίποτα, όμως, δεν λειτούργησε σωστά, τίποτα δεν έγινε από τον πάγκο για να γίνει ο Αμπέλ Φερέιρα ο 'game changer' του Δικεφάλου.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας την ορμή της πρόκρισης στα ημιτελικά του κυπέλλου και τις δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού. Η δεύτερη, στο ΟΑΚΑ, ήταν εμφατική, ήταν ένα 'σημείο ζωής' ότι ο πρωταθλητής επιστρέφει. Από εκείνο το 2-2 με την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο και το 1ο μέρος της απόλυτης ανωτερότητας, μέχρι το 0-1 στη ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό, μεσολάβησαν ντέρμπι με το 'Big-5' στα οποία ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία σχέση με τον περσινό. Και σε τελική ανάλυση, αυτό φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του εφετινού Δικεφάλου, το οποίο δεν έχει καταφέρει να λύσει ο Φερέιρα. Εκτός κι αν είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ έμπαινε στα παιχνίδια με το μαχαίρι στα 'δόντια'. Ακόμα κι αν ο αντίπαλος ήταν ανώτερος, ο Ρουμάνος προπονητής είχε 'χτίσει' μία τρομερή ψυχολογία στα αποδυτήρια, παίρνοντας πάνω του όλη την πίεση και την όποια κριτική. Τακτικά δεν είναι σίγουρο αν ο Λουτσέσκου είναι καλύτερος του Φερέιρα, αλλά σίγουρα ο Πορτογάλος δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο ΠΑΟΚ για το back-to-back.

Δίκαιο ή άδικο, το 'ανάθεμα' πάει πάνω του. Ανέλαβε μία ομάδα που επί της ουσίας δεν ήταν δικιά του, αλλά ήταν πρωταθλήτρια. Το ρόστερ, βέβαια, ήταν στα +2 χρόνια από τότε που 'χτίστηκε' ο πρωταθληματικός ΠΑΟΚ, άρα ο Φερέιρα είχε να αντιμετωπίσει και αυτό. Μία ομάδα με δύο χρόνια στην 'πλάτη', μία ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό το ένα πρωτάθλημα, τον μεγάλο καημό. Όχι τη συνέχεια, την επόμενη χρονιά, το δεύτερο σερί που θα ισχυροποιούσε τη δυναμική του.

Όχι ότι αυτός ο ΠΑΟΚ είναι για να πεταχτεί στα σκουπίδια. Εξακολουθεί να είναι πρωταθληματικός, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την κατάσταση. Όποιο, όμως, αν είναι το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να αναθεωρηθεί η σκέψη για τον Πορτογάλο προπονητή κι αν είναι τελικά αυτό που θέλει ο Δικέφαλος για να πορευτεί τα επόμενα χρόνια.

Εξακολουθώ να είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι το ντέρμπι της Τούμπας δεν έκρινε τίποτα και δεν είναι το σημαντικότερο σε σχέση με αυτά που ακολουθούν. Έρχονται αυτά για το κύπελλο, που δημιουργούν άλλες απαιτήσεις και φυσικά τα δύο για τα πλέι οφ, που είναι οι πραγματικοί 'τελικοί' του πρωταθλήματος.

Εκεί θα μετρηθούν οι πραγματικές δυνάμεις του πρωταθλητή και οι δυνατότητες του Φερέιρα. Πλέον, ο Πορτογάλος δεν έχει να αντιμετωπίσει το -5 και την πίκρα από την κυριακάτικη ήττα. Πλέον, έχει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των φιλάθλων για τις ικανότητές του. Γιατί άλλο να είσαι ένας καλός προπονητής και άλλο να είσαι προπονητής στον ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου κατάφερε, με απόλυτη επιτυχία, το δεύτερο.

Ποια διοργάνωση πρέπει να έχει ως προτεραιότητα ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK