ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Οι 'Hateful Eight' των ντέρμπι της 20ετίας

4+4 πρόσωπα που η κερκίδα από τη μία του ΠΑΟΚ και από την άλλη του Ολυμπιακού λάτρευε (ή λατρεύει) να μισεί. Το background αυτής της εχθρικής διάθεσης.

Οι Γιώργος Τζαβέλλας και Μπράουν Ιντέγε σε αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό
Οι Γιώργος Τζαβέλλας και Μπράουν Ιντέγε σε αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο 'μοβόρος' Κουέντιν Ταραντίνο σίγουρα δεν είχε κατά νου τις άγρια παθιασμένες μονομαχίες μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν έπλαθε στο μυαλό του και κατόπιν υλοποιούσε την ιδέα των 'Μισητών Οκτώ' που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2015. Ως αποστασιοποιημένος μελετητής-ερευνητής-στοχαστής που ξεγυμνώνει, με τον δικό του τρόπο, την αμερικανική ιστορία ή το πρόσφατο παρελθόν, ίσως ξεσήκωνε ιδέες αν άρχιζε να διαβάζει για όσα έχουν αφήσει πίσω τους τα παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη ή Αττική.

Φυσικά και η αντιπαλότητα των δύο δεν γεννήθηκε στον 21ο αιώνα. Αποτελεί κατάλοιπο πρότερων δεκαετιών, με την υπόθεση Κούδα να λογίζεται ως το απόλυτο σημείο αναφοράς, και γιγαντώθηκε μέσα από τα χρόνια δημιουργώντας πολλούς ήρωες και άλλους τόσους (ίσως και περισσότερους) αντι-. Κάμποσοι μάλιστα, για τις δύο εξέδρες, κατέληξαν ναι 'ναι οι villains της ιστορίας. Μαζέψαμε τους 'H8Ful' της τελευταίας 20ετίας.

Πάμπλο Γκαρσία

Όσο συγκροτημένος, ψύχραιμος και ήπιος στις αντιδράσεις του είναι πια ως προπονητής τόσο απρόβλεπτος και παρορμητικός υπήρξε ως παίκτης ο (43χρονος σήμερα) Ουρουγουανός. Ως ηγετικός χαφ του ΠΑΟΚ είχε (αντ)αγωνιστεί τον Ολυμπιακό δώδεκα φορές, αλλά από την πρώτη κιόλας, στις 16/11 του 2008, φρόντισε να εξασφαλίσει πως θα είναι εσαεί μια 'persona non grata' για το 'ερυθρόλευκο' κοινό. Η ύπουλη γροθιά στο στομάχι του Ντιόγκο δεν του κόστισε κάποια ποινή εν ώρα αγώνα, αφού δεν έγινε αντιληπτή από τον Τάσο Κάκο. Την αποβολή, βέβαια, δεν την απέφυγε για μαρκάρισμα που έκανε στον Μπελούτσι λίγο πριν από τη λήξη κι ενώ το τελικό 2-0 εις βάρος του 'Δικεφάλου' είχε ήδη διαμορφωθεί.

Κέβιν Μιραλάς

Αν και τα μόλις πέντε παιχνίδια (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) δεν μοιάζουν πολλά, η βεντέτα του Βέλγου επιθετικού με την 'ασπρόμαυρη' κερκίδα ήταν διαρκείας. Ως εκκίνηση αυτής ορίζεται η πρώτη επίσκεψή του στην (κεκλεισμένων των θυρών) Τούμπα, στις 2/2 του 2011 για τον προημιτελικό κυπέλλου (1-0 ο ΠΑΟΚ), και ο τραυματισμός του ποδοσφαιριστή από αγνώστης ταυτότητας ιπτάμενο γυάλινο αντικείμενο, καθώς άλλοι το περιέγραψαν τασάκι κι άλλοι ποτήρι, τη στιγμή που στο 89' για τ' αποδυτήρια αποχωρούσε μετά την αποβολή του για χτύπημα στον Ίβιτς. Προτού φτάσουμε στη απρεπή χειρονομία του Μιραλάς πριν από τη σέντρα ενός αγώνα που δεν άρχισε ποτέ εξαιτίας του ρολού ταμειακής που εκτοξεύτηκε την ώρα εξόδου των δύο ομάδων και βρήκε τον Όσκαρ Γκαρσία.

Χουάν Μανουέλ Ινσαουράλδε

Ούτε 40 ημέρες είχε στη Θεσσαλονίκη ο Αργεντίνος κεντρικός αμυντικός, χειμερινό απόκτημα του ΠΑΟΚ από τη Σπαρτάκ Μόσχας, και για να συστηθεί στο ευρύ κοινό που παρακολουθουσε την αναμέτρηση της 9ης Μαρτίου του 2014, θέλησε να βγάλει νοκ άουτ τον Ντελβίν Εντινγκά μ' ένα γερό αριστερό κροσέ στο πρόσωπο. Το οποίο ναι μεν ο Τάσος Κάκος τιμώρησε, αλλά μόνο με κίτρινη κάρτα επειδή, εικάζουμε, ο Κογκολέζος χαφ σηκώθηκε, πήγε στη γωνία του, συνήλθε από το χτύπημα και συνέχισε για το υπόλοιπο μισάωρο. Σε αυτό το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε 2-1 των 'ερυθρόλευκων' του Μίτσελ, πετυχαίνοντας την ανατροπή μετά το 0-1 στο 34'.

Ζε Ελίας

Όντως είχε ξεφύγει αγρίως και ο Κριστιάν Καρεμπέ σ' εκείνο το άκρως επεισοδιακό 4-3 τις 23ης Φεβρουαρίου του 2003, στη Ριζούπολη, με χτυπήματα WWE σε Οκκά-Καφέ, αλλά το τάκλιν του Βραζιλιάνου παραμένει αξεπέραστο. Ούτως ή άλλως ο Γάλλος είναι μια προσωπικότητα που δεν έχει δώσει άλλα δικαιώματα. Σε αντίθεση με τον σκληπυρηνικό χαφ από το Σάο Πάουλο, που δεν λογάριαζε τίποτα, ενεργοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να σταματήσει τους αντιπάλους του. Ούτε ο ίδιος, παρόλο που έλεγε πως 'βρήκα (ή πήγαινα για) την μπάλα" κατάλαβε πώς γλίτωσε την αποβολή και τιμωρήθηκε με κίτρινη από τον ρέφερι Φινοκαλιώτη. Φρόντισε ο Όλεγκ Προτάσοφ να τον αντικαταστήσει, για να μην δώσει άλλη αφορμή.

Γιώργος Τζαβέλλας

Ίσως να μπλέχτηκαν τα δάχτυλα του έμπειρου μπακ στα μαλλιά του Γκαετάν Μπονγκ, ίσως να του έλεγε τραβώντας τα πως προτιμότερο είναι κουρευτεί γιατί δεν του πηγαίνουν. Το επεισόδιο με τον Καμερουνέζο μπακ του Ολυμπιακού, πολύ πριν έρθει η γροθιά του Ινσαουράλδε στο ίδιο ματς για το πρωτάθλημα, ήταν μόνο ένα από τα κάμποσα, εκτεταμένα ή μικρότερα, καβγαδάκια του νυν αμυντικού της Αλάνιασπορ ενόσω ανήκε στον ΠΑΟΚ. Με διαφορετικό κάθε φορά. Μονίμως με το ζωνάρι λυμένο, 'έθρεφε' την οργή της κερκίδας που δεν τον άφηνε σε χλωρό κλαρί στολίζοντάς με τον ακατάσχετες ύβρεις με τη πρώτη ευκαιρία. Κι ας ήταν άλλες φορές ο 'πυροσβέστης' σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας σε μια αντιδικία του με τον Γκαετάν Μπονγκ
Ο Γιώργος Τζαβέλλας σε μια αντιδικία του με τον Γκαετάν Μπονγκ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπράουν Ιντέγε

Πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην Τούμπα, τον Οκτωβριο του 2015, ο Νιγηριανός φορ θέλησε να αφήσει ένα σημάδι ποτίζοντας το χορτάρι. Αναπόφευκτο ήταν ο τρόπος του, πανηγυρίζοντας το πρώτο από τα δύο γκολ της νίκηε του Ολυμπιακού, να μην είναι αρεστός στην κερκίδα και να μπει (μόνος του) στη μαύρη λίστα μια για πάντα. Το 2019, αφού επανέλαβε την κίνησή του ως παίκτης του Άρη, δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι προηγουμένως είχε πιει πολύ νερό και δεν κρατιόταν. Το δις εξαμαρτείν θα ήταν αδύνατονα αγνοηθεί.

Κώστας Κατσουράνης-Γιάννης Μανιάτης

Θα είναι το σκηνικό που θρυλείται ότι πυρπόλησε τα θεμέλια της Εθνικής ομάδας πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Ο 'Κατσούρ' είχε αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου εκείνης της σεζόν (1-0 και πρόκριση ο ΠΑΟΚ), υποστηρίζοντας ότι μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις το χοντρό επεισόδιο, που οδήγησε αμφότερους σε αποβολή, ξεχάστηκε. Χωρίς πάντως ο χρόνος να γυρίσει πίσω και να σβήσει τα πεπραγμένα. Ούτως ή άλλως ο Πατρινός ήταν ένας ποδοσφαιριστής που δεν είχε συμπάθειες στον Πειραιά, είτε από τα χρόνια της ΑΕΚ είτε κατόπιν του Παναθηναϊκού. Γιατί ποτέ του δεν ήταν οφσάιντ και μιλούσε ανοικτά, δίχως φόβο. Του αρχηγού του Ολυμπιακού η συμπεριφορά, που πετούσε το περιβραχιόνιο και δεχόταν επίθεση στη φυσούνα φεύγοντας, έμεινε χαραγμένη επίσης και δεν ξεχάστηκε.


News 24/7

24MEDIA NETWORK