ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Το ντέρμπι που κορύφωσε την κόντρα της νέας εποχής

Έξι χρόνια πριν, στο ίδιο γήπεδο, για την ίδια φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός 'μονομάχησαν' σε ένα επεισοδιακό και... ατελείωτο ντέρμπι, που άλλαξε τη μοίρα της Εθνικής Ελλάδας.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Είναι οι φορές εκείνες που ένα ντέρμπι έχει αντίκτυπο και στην Εθνική Ελλάδας. Αυτό της 16ης Απριλίου 2014 ήταν ένα από αυτά. Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό του Βαγγέλη Μαρινάκη στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, στη ρεβάνς της Τούμπας. Κάτι σαν το αποψινό, μόνο που εκείνο το, προ 6ετίας, ντέρμπι έκρινε την ομάδα που θα περάσει στον τελικό.

Στο 1ο ματς του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 2-1 και το αποτέλεσμα από μόνο του έδινε ξεχωριστό ενδιαφέρον στη ρεβάνς. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδινε κι η κόντρα των δύο ομάδων, που άρχισε να γιγαντώνεται με την άφιξη του Σαββίδη στα διοικητικά του ΠΑΟΚ.

Το ματς ήταν καθαρά ελληνικό. Κράτησε 3,5 ώρες, είχε νικητή τον ΠΑΟΚ με γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη στα πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου, είχε γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού (ναι, γαύρους, κυριολεκτικά), είχε αποβολές, ένταση, καπνογόνα, ΜΑΤ στον αγωνιστικό χώρο, ξύλο στη φυσούνα, ανακοινώσεις. Ό,τι, δηλαδή, συνθέτει ένα ντέρμπι made in Greece. Και ήταν τέτοια η έντασή του, που ο ΠΑΟΚ έμεινε σε αυτό και ηττήθηκε με το βαρύ 1-4 από τον Παναθηναϊκό στον τελικό του ΟΑΚΑ, ενώ ο Ολυμπιακός, έχοντας εξασφαλίσει δίχως πρόβλημα το πρωτάθλημα, αναλώθηκε τις επόμενες μέρες στις αντιδράσεις για τα όσα έγιναν στην Τούμπα.

Πριν από τη σέντρα του αγώνα, η εικόνα με τους απλωμένους γαύρους στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν το πρώτο highlight της βραδιάς. Το ματς άρχισε με πάνω από μία ώρα καθυστέρηση, γιατί κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν αφήσει 5 κιλά γαύρο, κάνοντας αδύνατη την όποια προσπάθεια για ανάσα σε ακτίνα πολλών μέτρων. Εικόνα που δεν είναι άγνωστη στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, το 1994 για παράδειγμα, θα θυμηθούμε μία αντίστοιχη κίνηση του Ολυμπιακού σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όταν κάποιοι άλειψαν τον πάγκο των 'πράσινων' με βαζελίνη, πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης στο (τότε) στάδιο 'Καραϊσκάκη'.

Η Τούμπα δεν είχε Άρη Ποϊλα. Είχε συνεχή ένταση. Μετά τους γαύρους, είχαμε τα δεκάδες καπνογόνα σε όλες τις θύρες της Τούμπας, είχαμε ξύλο μεταξύ παικτών των δύο ομάδων στη φυσούνα κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου με αποκορύφωμα τον καυγά του Γιάννη Μανιάτη με τον Κώστα Κατσουράνη!

Στο φύλλο αγώνα μετρήσαμε 3 αποβολές. Οι δύο των προαναφερθέντων ποδοσφαιριστών συν μία του Μπίμπαρς Νάτχο. Αυτά που δεν γράφτηκαν ήταν που μένουν. Τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να τρέχουν με κάθε λογής απορρυπαντικά για να καθαρίσει ο πάγκος από τους γαύρους, τον Σαββίδη να κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να τσακώνεται με τον Σάββα Θεοδωρίδη και τον διαιτητή Σταύρο Μάνταλο να είναι κλεισμένος στα αποδυτήρια και να απειλεί με οριστική διακοπή, αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση.

Προφανώς, η κατάσταση δεν ηρέμησε ποτέ. Ποδόσφαιρο δεν είδαμε. Ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Γεωργιάδη έβαλε το γκολ που ήθελε για να τον στείλει στον τελικό και στη συνέχεια επιδόθηκε σε παιχνίδι σκοπιμοτήτων. Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ προσπαθούσε να αντιδράσει, αλλά οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν περισσότερο το μυαλό τους στο να φύγουν χωρίς προβλήματα από την Τούμπα, παρά να πετύχουν το γκολ της ισοφάρισης που θα τους έστελνε αυτούς στον τελικό κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε μία 'αιώνια' μονομαχία 10 χρόνια μετά την τελευταία (αυτήν του 2004).

Γαύροι στον πάγκο του Ολυμπιακού πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 16 Απριλίου 2014
Γαύροι στον πάγκο του Ολυμπιακού πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ACTION IMAGES PRESS AGENCY/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Και η Εθνική που κολλάει σε όλο αυτό; Ελάχιστους μήνες μετά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ταξίδεψε στη Βραζιλία για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο (τότε προπονητής της ελληνικής ομάδας) Φερνάντο Σάντος είχε να αντιμετωπίσει και τα 'απόνερα' του ντέρμπι. Η Εθνική θύμιζε εποχές δεκαετίας '90, όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού κάθονταν σε ξεχωριστά τραπέζια από αυτούς του Παναθηναϊκού.

Το κλίμα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει χαλάσει, η κόντρα του Κατσουράνη με τον Μανιάτη έχει αφήσει 'σκιές' και όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μία μέση λύση, ώστε να μη διαταραχθεί άλλο το κλίμα. Ο Σάντος κρατούσε όρθια, αγωνιστικά, την Εθνική και σε εκείνη τη μαγική χρονιά την έστειλε μέχρι το νοκ άουτ με την Κόστα Ρίκα, όπου χάθηκε η πρόκριση στο χαμένο πέναλτι του Φάνη Γκέκα.

Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί, προηγήθηκε ο καυγάς Μανιάτη-Γιώργου Τζαβέλλα. Μία 'έκρηξη' που βοήθησε, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι δύο παίκτες ξέσπασαν, έβγαλαν ό,τι είχαν μέσα τους και κάπου εκεί ξύπνησαν... συσπειρωτικά ένστικτα, για να φτάσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να διεκδικεί στη 'ρώσικη ρουλέτα' την πρόκριση στην οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το ντέρμπι της Τούμπας συνεχίστηκε και μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Σάντος επέστρεψε μόνος του, ρίχνοντας ουσιαστικά τους 'τίτλους τέλους' της θητείας του στην Εθνική. Η ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή είχε ουσιαστικά κρεμάσει στα 'μανταλάκια' τον Πορτογάλο προπονητή, λόγω του... ΠΑΟΚτσίδικου παρελθόντος. Η Εθνική ομάδα είχε πάψει να είναι η ομάδα όλων των Ελλήνων και τα 'στεγανά' των αποδυτηρίων είχαν ανοίξει.

Στις 16 Απριλίου 2016, η νίκη-πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού ήταν το τελευταίο πράγμα που μας απασχόλησε για πολύ καιρό. Tα παραλειπόμενα ήταν πολλά, μέχρι κι η καφετέρια του Τζαβέλλα στον Βύρωνα έπεσε 'θύμα'. Ύστερα από πολλά χρόνια, ένα ντέρμπι προκάλεσε τέτοια ρήγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και επηρέασε τη 'γαλανόλευκη'.

Έξι χρόνια μετά κι αφού προηγήθηκαν γεγονότα από το 'ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ' μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ, οι δύο ομάδες κοντράρονται απόψε για την ίδια φάση, στο ίδιο γήπεδο, λίγες μέρες μετά το αντίστοιχο ντέρμπι του πρωταθλήματος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο εξακολουθεί να ορίζει τη μοίρα του ανάλογα με τις 'μάχες' των δύο αντιπάλων. Έξι χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εκτός από την Εθνική ομάδα, που αναζητά τη δική της ανάταση, αυτήν που άφησε πίσω της, επιστρέφοντας από τα γήπεδα της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014.

Ποιος θα κατακτήσει το φετινό Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK