Παπασταθόπουλος και Άγιαξ αλλάζουν τα πάντα για τα προκριματικά ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού

Πώς μπορεί η Άρσεναλ ή ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ να φέρει τα πάνω κάτω στην κλήρωση του Ολυμπιακού: Γιατί ο ΠΑΟΚ γλιτώνει γύρο αν πάρει το CL η Μπαρτσελόνα; Όλα τα τρελά σενάρια.

Παπασταθόπουλος και Άγιαξ αλλάζουν τα πάντα για τα προκριματικά ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού
EUROKINISSI

Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις οδεύουν προς το τέλος τους και ήδη το Contra.gr έχει ρίξει μια πρώτη ματιά σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στα προκριματικά του Champions League.

Οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας θα αρχίσουν από τον 2ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο καθένας από το δικό του μονοπάτι, εκτός αν...

Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, εξαιρέσεις που έχει προβλέψει η UEFA και που κάθε σεζόν, ορισμένες εξ αυτών, εφαρμόζονται και επηρεάζουν ολόκληρη τη διαδικασία.

Για παράδειγμα, αν η ομάδα που θα πάρει το Champions League έχει εξασφαλίσει μέσω πρωταθλήματος 'εισιτήριο' για τη διοργάνωση τη νέα σεζόν, τότε το 'εισιτήριο' του κατόχου περνάει σε άλλη ομάδα.

Η συγκεκριμένη συνθήκη ευνόησε τη χώρα μας στο παρελθόν και τώρα αυτή ή κάποια άλλη συνθήκη ίσως αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Ας δούμε ορισμένα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί:

Σενάριο 1: Να πάρει το Champions League ομάδα που έχει 'εισιτήριο' μέσω πρωταθλήματος

Η Μπαρτσελόνα, ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, έχει ήδη 'εισιτήριο' για τους ομίλους του Champions League. Η Λίβερπουλ, ως πρωταθλήτρια ή δευτεραθλήτρια Αγγλίας, έχει κι αυτή. Η Τότεναμ όλα δείχνουν ότι θα καταλάβει την 3η θέση στην Premier League και θα έχει κι εκείνη 'εισιτήριο', ενώ ο Άγιαξ δεν μπορεί να έχει 'εισιτήριο' μέσω Eredivisie και μένει εκτός του συγκεκριμένου σεναρίου.

Σε περίπτωση που κατακτήσει το φετινό βαρύτιμο τρόπαιο μια εκ των Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ ή Τότεναμ, τότε δεν θα χρειαστεί τη θέση του κατόχου στους ομίλους του 2019-2020. Αυτό το 'εισιτήριο' περνάει στα χέρια της 11ης χώρας στην κατάταξη της UEFA, ήτοι στην Αυστρία.

Οι μεταβολές δεν σταματούν εκεί. Η Αυστρία δίνει το 'εισιτήριο' για τα playoffs στη 13η του UEFA ranking 2018, Τσεχία. Αυτή με τη σειρά της δίνει το 'εισιτήριό' της για τον 3ο προκριματικό γύρο των πρωταθλητών στην 15η χώρα της UEFA, στην... Ελλάδα!

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κατακτήσει το Champions League η Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ ή η Τότεναμ (αλλά να τερματίσει στην 4άδα της Αγγλίας), τότε ο ΠΑΟΚ δεν θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League αλλά στον 3ο!

Ακούστε στο Pod-όσφαιρο #16 γιατί η Μπαρτσελόνα έχει ήδη πάρει το Champions League...

Σενάριο 2: Να κατακτήσει ο Άγιαξ το Champions League και να βγει 2ος στην Ολλανδία

Ο κάτοχος του Champions League παίρνει απευθείας θέση στη φάση των ομίλων της νέας σεζόν. Ο πρωταθλητής Ολλανδίας (σε αυτό το σενάριο η Αϊντχόφεν) παίρνει απευθείας θέση στον 3ο προκριματικό του Champions League.

Μόνο που εφόσον ο Άγιαξ παίρνει το 'εισιτήριο' του κατόχου και η Αϊντχόφεν εκείνο του πρωταθλητή Ολλανδίας, περισσεύει αυτό του δευτεραθλητή Ολλανδίας, που οδηγεί στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών, εκεί όπου βρίσκεται και ο Ολυμπιακός!

Σε αυτόν τον γύρο, κανονικά πρέπει να τοποθετηθούν 6 ομάδες. Με βάση το παραπάνω σενάριο, όμως, δεν θα υπάρχει ο δευτεραθλητής Ολλανδίας και δεν υπάρχει 1ος προκριματικός γύρος στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών για να 'προβιβαστεί' και να συμπληρώσει την 6άδα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, λοιπόν, προβιβάζεται στον 3ο προκριματικό γύρο ο εκπρόσωπος της χώρας με την καλύτερη θέση στην κατάταξη της UEFA (εν προκειμένω η 10η Τουρκία) και στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών μένουν 4 ομάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ολυμπιακός αυτομάτως μπαίνει στους ισχυρούς (μαζί με τη Βασιλεία) και βελτιώνει κατά πολύ τις ελπίδες πρόκρισης, αφού θα αντιμετωπίσει τη δευτεραθλήτρια Τσεχίας ή Αυστρίας!

Σενάριο 3: Να κατακτήσει το Europa League η Άρσεναλ και να τερματίσει εντός 4άδας Premier League

Ο κάτοχος του Europa League κερδίζει αυτόματα συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Champions League. Η Άρσεναλ έχει τον πρώτο λόγο για να φτάσει στον τελικό εις βάρος της Βαλένθια μετά από τη νίκη με 3-1 στο Λονδίνο στον πρώτο ημιτελικό, ενώ παλεύει να πλασαριστεί στην 4άδα της Premier League, που δίνει απευθείας 'εισιτήριο' για τους ομίλους του Champions League, αλλά εδώ οι πιθανότητές της είναι αρκετά πιο περιορισμένες.

Αν τελικά πάρει το τρόπαιο και τερματίσει 3η ή 4η στο πρωτάθλημά της, τότε θα προκαλέσει την εξής μετακίνηση: η 3η του γαλλικού πρωταθλήματος θα πάρει αυτή το 'εισιτήριο' των ομίλων που περισσεύει. Το δικό της, ένα 'εισιτήριο' για τον 3ο προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών, περνάει στη 10η χώρα στο UEFA ranking 2018 (Τουρκία), αλλά μαζί της περνάει ακόμα μια ομάδα άνευ αγώνα (από την 11η Τσεχία), ώστε τελικά να υπάρξουν 4 ζευγάρια στον 3ο προκριματικό και 2 στα playoffs για τα 2 'εισιτήρια' από αυτό το μονοπάτι.

Κατά συνέπεια, μένουν ξανά 4 ομάδες στον 2ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί στην Eredivisie και στο Champions League για να δει ο Ολυμπιακός αν θα είναι στους ισχυρούς ή στους ανίσχυρους.

~~~

Αυτά είναι μόνο 3 από τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν και να μεταβάλλουν τα δεδομένα που υπάρχουν για τους εκπροσώπους της χώρας μας αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν αρκετά ακόμα που αφορούν τον νικητή κάθε διεθνούς διοργάνωσης και των 'εισιτηρίων' που θα μοιραστούν από τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Γι' αυτόν τον λόγο, στις σχετικές ενημερώσεις, η UEFA ποτέ δεν παραβλέπει να τις συνοδεύει με το εξής μήνυμα: "Παρακαλώ σημειώστε ότι τα 'εισιτήρια' κάθε ομοσπονδίας ίσως μεταβληθούν. Επιπροσθέτως, η καταληκτική λίστα εξαρτάται από την τελική έγκριση της UEFA".

Μέχρι να γίνει ακόμα πιο σαφές το τοπίο, όλα είναι ανοιχτά για τους εκπροσώπους μας στα προκριματικά του Champions League και ακόμα πιο χαοτικά για εκείνους στο Europa League.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK