Παράδοση άνευ όρων

Εφιαλτική ήταν η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολουθώντας το... παράδειγμα του Ολυμπιακού, οι "πράσινοι" γνώρισαν την εκτός έδρας ήττα με 3-0 από την Ουντινέζε, με χατ-τρικ του Ιακουίντα, και ολοκλήρωσαν τις απογοητευτικές εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Παράδοση άνευ όρων

Η Ουντινέζε συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 3-0 στη πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ και δική της παρθενική εμφάνιση στον θεσμό. Αποκρουστική η εικόνα του "τριφυλλιού", το οποίο παραδόθηκε στις ορέξεις του Βιτσέντζο Ιακουίντα (τρία γκολ). Πρακτικές και βάσιμες δικαιολογίες αυτές των απουσιών και της " νέας ομάδας", ωστόσο η αλήθεια είναι πως το προφίλ και η δυναμική της ομάδας συρρικνώνονται επικίνδυνα με τέτοιου είδους αγωνιστική συμπεριφορά.

Οι δύο προπονητές δεν επεφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στα αρχικά σχήματα. Ο Σέρζε Κόσμι είδε τον Νταβίντ Ντι Μικέλε να μην δηλώνει έτοιμος και έτσι έβαλε στη θέση του τον Πορτογάλο, άλλοτε διεθνή, μέσο, Λουίζ Βιντιγκάλ, μετατρέποντας το 3-4-3 σε 3-5-2, με Ιακουίντα – Ντι Νατάλε στη γραμμή πυρός. Τα προβλεπόμενα για τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ο οποίος προτίμησε το 5-4-1, με Μπίσκαν, Γκονζάλες, Χαραλαμπίδη, Βόουτερ στη μεσαία γραμμή και τον Σάντορ Τόργκελε σε θέση προωθημένου.

Από τα πρώτα λεπτά, οι "πράσινοι" έκαναν πράξη τη θέληση του Αλμπέρτο Μαλεζάνι για συνεχή κυκλοφορία της μπάλας. Βέβαια, ο ρόλος του Έκι Γκονζάλες ήταν σαφώς πιο συγκεντρωτικός(και ακαθόριστος) απ’ ότι αυτός του επιτελικού μέσου αλλά ο Νόρντιν Βόουτερ πλαισίωνε τον Τόργκελε όποτε η μπάλα βρισκόταν σε πόδια φιλοξενουμένων.
Πάντως, η πρώτη καλή στιγμή ήταν ιταλική, όταν στο 14ο λεπτό ο Βιτσέντζο Ιακουίντα ξέφυγε της προσοχής του Γιάννη Γκούμα αλλά το πλασέ του δεν ήταν ανάλογο του ξεμαρκαρίσματός του. Έξι λεπτά αργότερα, ο υψηλόσωμος φορ εκμεταλλεύτηκε άστοχη έξοδο του Γκαλίνοβιτς αλλά η κεφαλιά του έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Κροάτη.

Μικρά – μικρά

• Περίπου 27.000 κόσμου έδωσαν το παρόν στις εξέδρες του "Φρίουλι". Χίλιοι διακόστιοι ήταν φίλοι του "τριφυλλιού", οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από την εξέλιξη του αγώνα και έδωσαν τη δική τους παράσταση με φωνές και τραγούδια. Πάντως, στην ανάπαυλα έπεσε ένα καπνογόνο και χρειάστηκαν συστάσεις από τα μεγάφωνα για να λήξει το συμβάν.
• Αυτή στο Ούντινε ήταν και η δεύτερη πιο βαριά ήττα του Παναθηναϊκού επί ιταλικού εδάφους, μετά το 0-4 από τη Γιουβέντους το 1980.
• Τέλος πήρε το μίνι αήττητο των τεσσάρων αγώνων στους ομίλουςγια τον Παναθηναϊκό (δύο ματς με Άρσεναλ, Ρόζενμποργκ και Αϊντχόφεν).
• Το απόλυτο σε πέντε επίσημους εφετινούς αγώνες διατηρεί η Ουντινέζε. Υπέταξε τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (3-2, 1-0), καθώς και τις Έμπολι – Ρόμα για το πρωτάθλημα, αμφότερες με 1-0.
• Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την άμυνά του για δέκατο συνεχόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Τελευταία φορά που τα κατάφερε ήταν στη Βουργουνδία, τον Φλεβάρη του 2004, όταν είχε πάρει το 0-0, άνευ αντικρίσματος, απέναντι στην Οσέρ.



Η αμυντική αστάθεια του Παναθηναϊκού έδειξε να εξαλείφεται προσωρινά, με το παιχνίδι να μεταφέρεται στη περιοχή του Ντε Σάνκτις για λίγα λεπτά και τον Τόργκελε να μοιράζει ωραία τη μπάλα αλλά στο 28ο λεπτό, ο Ιακουίντα ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ. Στη συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει πως ήρθε η ώρα του να βρει δίχτυα και το έκανε με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Τζενόνι. Το ανησυχητικό ήταν πως δεν χρειάστηκε να κάνει καν άλμα, καθώς ο Γκούμας τον έχασε κινούμενους να καλύψει τα κενά των ακραίων και έτσι έμεινε ο Νίλσον να προσπαθεί να τον μαρκάρει αλλά εις μάτην από τη στιγμή που δέχθηκε και δυνατό σπρώξιμο.

Το προβάδισμα ήρθε δίχως κόπο για τους "Φριουλάνι". Ως και με "φθηνό" τρόπο. Έξι λεπτά αργότερα, ο Εζέκιελ Γκονζάλες είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει αλλά η εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Αργεντινού "έγλειψε" το δεξί δοκάρι του άλλοτε πορτιέρο της Γιουβέντους και έφυγε εκτός. Προηγουμένως, ο Νόρντιν Βόουτερ είχε βρεθεί μόνος του μετά από προσπάθεια του Μαγυάρου φορ αλλά η βραδύτητά του τον απέτρεψε από το να φτάσει σε θέση βολής.

Θα περίμενε κάποιος το "τριφύλλι" να πάρει δύναμη από τις συγκεκριμένες φάσεις αλλά ο Αντόνιο Ντι Νατάλε απέδειξε πως όταν δεν υπάρχει σωστή ανασταλτική συμπεριφορά, ακόμη και οι πέντε πίσω είναι λίγοι. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός "άδειασε" όποιον βρήκε μπροστά του από τα δεξιά και αν δεν ήταν η σωτήρια επέμβαση του Γκαλίνοβιτς, θα μιλούσαμε για το 2-0. Ομοίως και στο 39’, μόνο που ο Βιντιγκάλ είχε αυτή τη φορά την ευκαιρία του απέναντι από τον Κροάτη τερματοφύλακα.

Με τον Παναθηναϊκό να αρκείται στο να παίζει έξω από την περιοχή του, το πρώτο μέρος έφτασε στο τέλος. Ένα 45λεπτο το οποίο θύμισε σε πολλά τηνπερυσινή εκτός έδρας εμφάνιση στο Αϊντχόφεν.

Η εικόνα των "πρασίνων" βελτιώθηκε στην επανάληψη. Βέβαια, ρόλο σε αυτό έπαιξε το ότι εννέα παίκτες της Ουντινέζε στέκονταν πίσω από τη μπάλα. Πάντως, με εξαίρεση μία καλή προσπάθεια και σουτ του Βόουτερ στο 54’, ο Ντε Σάνκτις δεν είχε ιδιαίτερη δουλειά. Οι "Φριουλάνι" ευχαριστιόνταν να περιμένουν, αν και ο Ιακουίντα, στο 67’, είχε ένα καλό σουτ το οποίο βρήκε και πάλι σε ετοιμότητα τον Γκαλίνοβιτς.

Ο Μαλεζάνι, βλέποντας πως ο αντίπαλος κάθε άλλο παρά επιβλητικός ήταν για μεγάλο διάστημα (άλλο κεφάλαιο η αποτελεσματικότητα), πέρασε στο παιχνίδι τον Φάνη Γκέκα, ενώ απέμεναν 20 λεπτά.

Είπαμε όμως. διαφορετικό πράγμα η προσπάθεια από την ποιότητα. Μία ακόμη φορά βρέθηκε σε θέση βολής ο Ιακουίντα, στο 73ο λεπτό, και δεν χαρίστηκε. Αφού πέρασε και τον Γκαλίνοβιτς, πλάσαρε στη κενή εστία και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, παρά την προσπάθεια του Νασίφ Μόρις.
Το τυπικό φινάλε ήρθε τρία λεπτά αργότερα. Ο σεληνιασμένος φορ των Ιταλών, αφού εξέθεσε τον Γιάννη Γκούμα, βρέθηκε φάτσα με το τέρμα και δεν χάρισε. Το 3-0, συνοπτικά, ήταν γεγονός, όπως και η ευκαιρία πολλών παικτών του Ιταλού τεχνικού να παρατήσουν την όποια προσπάθεια.

Τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικά. Ο διψασμένος για... αίμα Ιακουίντα προσπάθησε να πετύχει ένα ανεπανάληπτο καρέ, ωστόσο το σουτ του έφυγε άουτ ενώ ο Γκούμας έσωσε πάνω στη γραμμή κεφαλιά του.
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ιταλική πλευρά να πετάει στον έβδομο ουρανό και την ελληνική να καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της.


Οι συνθέσεις
Ουντινέζε: Ντε Σάνκτις, Ζουάρες (86’ Σενσίνι), Νατάλι, Φελίπε, Ομπόντο (68’ Πίντσι), Βιντιγκάλ, Μουντάρι, Τζενόνι, Καντελά, Ιακουίντα, Ντι Νατάλε (79’ Ντι Μικέλε).
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Κώτσιος, Γκούμας, Νίλσον, Σέριτς, Μπίσκαν, Γκονζάλες, Βόουτερ (75’ Λεοντίου), Χαραλαμπίδης (70’ Γκέκας), Τόργκελε.
Διαιτητής: Ολεγάριο Μπενκερέντσα (Πορτογαλία)

Σκόρερς: 28’, 73’, 76’ Ιακουίντα

Κίτρινες κάρτες: -
Κόκκινες κάρτες: -





News 24/7

24MEDIA NETWORK