Παραιτήθηκε ο άνθρωπος που έκανε την ανεξάρτητη έρευνα για τη FIFA

Ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής των ερευνών της FIFA για πιθανή δωροδοκία κατά την ανάληψη των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022, παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφισβήτηση του πορίσματός του.

Παραιτήθηκε ο άνθρωπος που έκανε την ανεξάρτητη έρευνα για τη FIFA
PHOTOGRAPH: STUART FRANKLIN - FI

Ο Γκαρσία τόνισε πως έχασε την εμπιστοσύνη του στην ανεξαρτησία του δικαστή Χανς Γιόακιμ Έκερτ, μέλος της επιτροπής δεοντολογίας.

Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δήλωσε: "Θέλαμε να υπάρχει διαφάνεια, αλλά αυτή είναι μία νέα αποτυχία για τη FIFA".

O Γκαρσία παραιτήθηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της FIFA που αμφισβητεί το πόρισμά του.

"Δεν υπάρχουν ονόματα στη δήλωση και οποιαδήποτε πληροφορία που αναφέρεται είναι γενικής φύσεως. Ο πρόεδρος είδε αναλυτικά όλο το υλικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αβάσιμο", αναφέρει η ανακοίνωση της FIFA.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός δικηγόρος σχολίασε: "Είναι η έλλειψη ηγεσίας σε αυτά τα θέματα που με οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ρόλος μου σε αυτή την διαδικασία έπρεπε ολοκληρωθεί".

Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε: "Είμαι έκπληκτος από την απόφαση του κ. Γκαρσία. Όμως, το έργο της επιτροπής δεοντολογίας θα συνεχίσει κανονικά παρ' όλα αυτά".

Η πληροφοριοδότης του Κατάρ, Φαίδρα Αλ Ματζίντ, δήλωσε πως οι κανόνες της FIFA είναι μία "φάρσα".

Και πρόσθεσε: "Ούτε καν μία εκτεταμένη, δήθεν ανεξάρτητη, δύο χρόνων έρευνα δεν μπορεί να επηρεάσει την "κουλτούρα" της (σ.σ στη διαφθορά) ".

Η Ρωσία ανέλαβε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018, ενώ το Κατάρ του 2022. Η FIFA ξεκαθάρισε πως και στις δύο περιπτώσεις οι αποφάσεις ήταν "καθαρές", παρά τις όποιες ενστάσεις.

Τα ευρήματα βέβαια του Γκαρσία μετατράπηκαν σε μία -42 σελίδων- περίληψη, παρά το γεγονός πως η έκθεση του ήταν 430 σελίδες.

Ο Αμερικανός δικηγόρος είπε πως η περίληψη ήταν λανθασμένη και κατήγγειλε την FIFA, η οποία όμως, όπως αναφέραμε κι αρχικά του απάντησε πως η ένστασή του δεν έχει βάση.

Στην επιστολή παραίτησης ο Γκαρσία αναφέρει: "Καμία ανεξάρτητη αρχή, έρευνα, ή επιτροπή διαιτησίας δεν μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα ενός οργανισμού".

Τα μέλη της FIFA συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο Μαρόκο και αναμένεται να αποφασίσουν αν θα δημοσιεύσουν ένα πλήρες αντίγραφο της έκθεσης του Γκαρσία.

Διαβάστε ακόμα:

Η FIFA απορρίπτει τις κατηγορίες του Γκαρσία για το πόρισμά της

Γκαρσία: "Λανθασμένη η έκθεση της FIFA"

Πόρισμα FIFA: "Καθαρό" το Κατάρ, κατηγορίες σε Αγγλία

News 24/7

24MEDIA NETWORK