Πάρτι κορυφής για τους "ακρίτες"

Μπορεί να έχει διεξαχθεί μόνο το 1/5 του πρωταθλήματος (διάστημα εξαιρετικά μικρό για προβλέψεις), όμως η Ξάνθη δείχνει έτοιμη για πρωταθλητισμό. Δίχως φανφάρες, δίχως πολλά λόγια, με σχεδιασμό και πολλή δουλειά, οι "ακρίτες" στρογγυλοκάθισαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Πάρτι κορυφής για τους "ακρίτες"


Μπορεί να έχειδιεξαχθεί μόνο το 1/5 του πρωταθλήματος (διάστημα εξαιρετικά μικρό για προβλέψεις), όμως η Ξάνθη δείχνει έτοιμη για πρωταθλητισμό. Δίχως φανφάρες, δίχως πολλά λόγια, με σχεδιασμό και πολλή δουλειά, οι "ακρίτες" στρογγυλοκάθισαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Νίκησαν στα Πηγάδια τον Ηρακλή με 4-1 και πετυχαίνοντας την πέμπτη νίκη τους στο πρωτάθλημα (μία και μόνο ισοπαλία στο Ηράκλειο) έχουν πλέον το δικαίωμα να ονειρεύονται πολλά περισσότερα από την περσινή έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Άλλωστε, σε κάθε παιχνίδι της, εντός και εκτός έδρας, η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη αποδεικνύει πως επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο της... μεγάλης ομάδας. Της ομάδας που ακόμα και αν δεν βρίσκεται σε μεγάλη ημέρα ξέρει να κερδίζει. Στο παιχνίδι πάντως της Δευτέρας απέναντι σε ένα τραγικό -ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο- "Γηραιό" έκανε πάρτι. Τα τέσσερα γκολ λένε πολλά, το χαμένο πέναλτι του Λαμπριάκου και οι ευκαιρίες πολλά περισσότερα.


Tο πανηγύρι ξεκίνησε νωρίς. Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν τρία λεπτά από τη σέντρα προκειμένου οι γηπεδούχοι να πάρουν κεφάλι στο σκορ αναγκάζοντας τον Ηρακλή να κυνηγά. Σε μια ατομική προσπάθεια του Αλέξη Γαρπόζη από τα αριστερά, ο Διλμπέρης δεν έδιωξε ως θα έπρεπε το σουτ του Κύπριου και ο Λουτσιάνο σε καίρια θέση εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ηρακλή (1-0) πετυχαίνοντας το δεύτερο γκολ του τη φετινή περίοδο.

Πόσο σημαντικό ήταν για τους "ακρίτες" το γρήγορο γκολ φάνηκε άμεσα στις κινήσεις των δύο ομάδων στο "βαρύ" (από τησυνεχή βροχή) αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Ματζουράκη με στιβαρή αμυντική διάταξη, κοντινές αποστάσεις στις γραμμές και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις επέβαλλαν τον δικό τους ρυθμό στην αναμέτρηση (χωρίς να είναι ιδιαιτέρως απειλητικοί). Αντίθετα, οι Θεσσαλονικείς αδυνατούσαν παρά την κατοχή της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής να βρεθούν στην αντίπαλη περιοχή, αναζητώντας τον Εστέμαν Ερέρα (μοναδικός ουσιαστικά προωθημένος) με -μάλλον- ανορθόδοξους τρόπους.

Φυσιολογικό οπότε ήταν η Ξάνθη, παρά τις λιγοστές επιθέσεις της, να φτάσει στο γκολ παρά ο Ηρακλής να ισοφαρίσει. Έτσι στο 23ο λεπτό, ο Λαμπριάκος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη σέντρα του Γαρπόζη και νικώντας τους πάντες στον αέρα έφερε το ματ στο 2-0.

H επιλογή του Κωφίδη να μετατοπίσει τον Επαλέ πίσω από τον Ερέρα προκειμένου να επικουρεί τον Αργεντινό στράικερ, βοηθήσε τον Ηρακλή να βρει τα πατήματά του. Ο Καμερουνέζος είχε πλέον περισσότερο χώρο δράσης ενώ ο Γιώργος Γεωργιάδης από τα δεξιά πλέον έδειξε περισσότερο κινητικός. Η προειδοποιητική βολή ήρθε από σέντρα-σουτ του Γεωργιάδη (34'), αφού δυο λεπτά αργότερα (36') ο Επαλέ επωφελούμενος της λανθασμένης αντίδρασης του Σίκοφ με ευθύβολο σουτ νίκησε τον Πιζανόφσκι (2-1).

Όσο και αν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου έδινε στον Ηρακλή τις προϋποθέσεις να... χτυπήσει το παιχνίδι διεκδικώντας κάτι καλύτερο από όσα κατάφερε στο πρώτο 45λεπτο, οι γηπεδούχοι είχαν διαφορετική άποψη. Παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους την αναμέτρηση δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι σε έναν ισχνό Γηραιό δίχως νεύρο, πάθος και φαντασία στο παιχνίδι του.

Και αν σε διάστημα ενός δίλεπτου (60'-61’) χάθηκαν δύο σημαντικές ευκαιρίες από τους Μπαϊκαρά (πρώτη εμφάνισή του στο φετινό πρωτάθλημα) και Γαρπόζη (ο Διλμπέρης αντέδρασε άψογα), οι γηπεδούχοι δεν πτοήθηκαν. Πίεσαν και στο 64ο λεπτό το κεφάλι του Λαμπριάκου ήταν εκ νέου εκεί που έπρεπε "γράφοντας" ύστερα από σέντρα του Τσικίνιο το 3-1.

Ως ήταν λογικό, οι γηπεδούχοι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του αγώνα ελάττωσαν τις επιθέσεις του προς την αντίπαλη περιοχή. Δεν επέτρεψαν,βέβαια, στους "κυανόλευκους"να απειλήσουν κρατώντας με χαρακτηριστική ευκολία τη διαφορά που είχαν αποκτήσει. Στα δέκα τελευταία λεπτά πάντως είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τη νίκη τους. Αν και ο Λαμπριάκος στο 84' αστόχησε στο πέναλτι (δοκάρι)που κέρδισε ο Λάφατα, ο Βασίλης Τοροσίδης με μια εντυπωσιακή ενέργεια στις καθυστερήσεις του ματς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.




Οι συνθέσεις:

Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Τοροσίδης, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Τσικίνιο, Κάραμπας (60' Μπαϊκαρά), Εμερσον, Αντζας, Γαρπόζης (85' Καζάκης), Λουτσιάνο (76' Λάφατα), Λαμπριάκος

Ηρακλής: Διλμπέρης, Δρούγας, Κατσιαμπής (74' Παπαζαχαρίας), Σεγκιρί, Σναουτσνέρ, Πρίττας (57' Μουράτι), Πουρσανίδης, Λαγός, Επαλέ, Γεωργιάδης (71' Π.Καπετάνος), Ερέρα.


Σκόρερς: 3' Λουτσιάνο, 23', 64'Λαμπριάκος, 93' Τοροσίδης- 37' Επαλέ
Κίτρινες: Τσικίνιο, Άντζας- Κατσιαμπής, Πουρσανίδης, Σεγκιρί
Κόκκινες:
Διαιτητής: Σκουφίτσας (Αθηνών)









News 24/7

24MEDIA NETWORK