Παρτίζαν-Ερυθρός Αστέρας: Ο θάνατος έχει διαρκείας στο Βελιγράδι

Το 'αιώνιο ντέρμπι' του Βελιγραδίου έχει νεκροθάφτες και ομορφάντρες/τσιγγάνους. Και προκαλεί γνήσιο τρόμο.

Οπαδοί της Παρτίζαν πνιγμένοι από σύννεφα καπνού, σε πρόσφατη αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα
Οπαδοί της Παρτίζαν πνιγμένοι από σύννεφα καπνού, σε πρόσφατη αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

'Ο Θάνατος διακοπές στο Σαράγεβο πάει', υποστήριζαν οι Magic De Spell στο κομμάτι 'Φώναξε' που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 25 χρόνια. Το κομμάτι φυσικά δεν αναφερόταν στο ποδόσφαιρο, αλλά στον πόλεμο της Βοσνίας, ο οποίος το 1993 βρισκόταν στην κρισιμότερη καμπή του. Σήμερα, ο πόλεμος των όπλων έχει σωπάσει ή ενδεχομένως να έχει μετουσιωθεί σε μια κόντρα με αποχρώσεις θανάτου που συμβαίνει ανάμεσα σε ομάδες ποδοσφαίρου. Αναφερόμαστε φυσικά στο ντέρμπι Παρτίζαν-Ερυθρός Αστέρας, το οποίο και εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς μας δείκτες μέσα από την κάμερα της αγαπημένης εκπομπής ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ του ΑΝΤ1, 'Football Stories'.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε αυτό το καμίνι που ονομάζεται και 'αιώνιο ντέρμπι'.

Οι φυλές των οπαδών

Το πέταλο των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Παρτίζαν, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019
Το πέταλο των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα στο εκτός έδρας ντέρμπι με την Παρτίζαν, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Το παρατσούκλι των φανατικών του Ερυθρού Αστέρα είναι 'ντελίγε' (γενναίοι, θαρραλέοι, όμορφοι νέοι άντρες). Προήλθαν από τη συνένωση των Red Devils, των Zulu Warriors, των Ultras και πολλών ακόμα υπό-ομάδων οπαδών της ερυθρόλευκης ομάδας. Εναλλακτικά ονομάζονται και 'cigani' (Τσιγγάνοι), αν και προτιμούν να διατηρούν αυτή την ονομασία μόνο μέσα από τα συνθήματα τους.

Το παρατσούκλι των φανατικών της Παρτίζαν είναι 'grobari' (νεκροθάφτες) και δεν αστειεύονται. Όταν η Παρτίζαν κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1966, οι φανατικοί της μετατοπίστηκαν στο νότιο μέρος του σταδίου, εκεί όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία που ακολούθησε, με πυρσούς, πανό, συνθήματα και έντονο μίσος και οργή για κάθε οπαδό που δεν ασπαζόταν τα ασπρόμαυρα της Παρτίζαν, οι grobari ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας πιστά την ομάδα τους και πήραν το έξτρα ψευδώνυμο 'Riot Squad'. O θρύλος λέει πως το όνομα 'νεκροθάφτες' το πήραν από τους αντιπάλους οπαδούς του Αστέρα, επειδή η φανέλα τους έμοιαζε με στολή νεκροθάφτη, ενώ μια εναλλακτική θεωρία λέει πως προήλθε από την οδό Humska (σε ελεύθερη μετάφραση: τάφος) που βρίσκεται το γήπεδο της Παρτίζαν.

Στο χιλιόμετρο που συναντιόμαστε

Παρτίζαν-Ερυθρός Αστέρας: Ο θάνατος έχει διαρκείας στο Βελιγράδι

Στο στάδιο Ράικο Μίτιτς, γνωστό και ως 'Μαρακανά' αγωνίζεται ο Ερυθρός Αστέρας, Πρόκειται για ένα στάδιο χωρητικότητας 53.000 θέσεων. Όταν το ντέρμπι γίνεται με γηπεδούχο την Παρτίζαν, τότε η ομάδα με τα ασπρόμαυρα ανοίγει το δικό της στάδιο Παρτίζαν, γνωστό και ως JNA Stadium και για τους οπαδούς 'fudbalski hram' (ναός του ποδοσφαίρου). Πρόκειται για ένα γήπεδο χωρητικότητας 32.710 θέσεων, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ακριβώς ενός χιλιομέτρου από το 'Μαρακανά'. Φανταστείτε ένα αντίστοιχο σενάριο στη δική μας πραγματικότητα, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στις θέσεις των ομάδων του Βελιγραδίου. Τρομάξαμε λίγο;

Το Βελιγράδι μυρίζει πόλεμο κάθε φορά που συναντιούνται Παρτίζαν και Ερυθρός Αστέρας. Τουλάχιστον δεν απέχουν και πολύ η μια ομάδα από την άλλη. Δεν ξοδεύουν χρόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλα μπορούν να γίνουν μέχρι να πεις 'Μαρακανά'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK