ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ: Ένα 'κιτρινόμαυρο' διπλό γεμάτο παραδοξότητες

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρήκε δύο γκολ και η ΑΕΚ ένα, αλλά νίκησε. Σε κάθε περίπτωση, η συμβολή του VAR στην οριοθέτηση του 1-0 για την Ένωση στους 'Ζωσιμάδες' ήταν κομβικής σημασίας, καθώς ο Ανσαριφάρντ έδωσε προβάδισμα με πέναλτι που χρεώθηκε με καθυστέρηση, ενώ τις δύο φορές που οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν οι σκόρερς τους ήταν εκτεθειμένοι.

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ευστοχεί από το σημείο του πέναλτι, γκολ που χάρισε στην ΑΕΚ τη νίκη στα Γιάννινα
Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ευστοχεί από το σημείο του πέναλτι, γκολ που χάρισε στην ΑΕΚ τη νίκη στα Γιάννινα EUROKINISSI SPORTS

Η δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο είναι μια έννοια αυθαίρετη. Τυφλωμένη παρά τυφλή. Όσο υπερβολικό ήταν το εύρος της ήττας που υπέστη η ΑΕΚ από την Μπράγκα, πριν από τρία βράδια στην Πορτογαλία, ισότιμα αντιφατικό ήταν το υπέρ της 1-0 επί του ΠΑΣ στα Γιάννινα, για την πρώτη νίκη της ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες με Ατρόμητο και ΠΑΟΚ. Όχι, πάντως, άδικο ως αποτέλεσμα.

Ο αγώνας για την 6η αγωνιστική της Super League Interwetten συγκέντρωσε ταυτόχρονα μια σειρά από παραδοξότητες που επέδρασαν κομβικά στη τελική έκβαση. Ας τις απαριθμήσουμε:

1) Από το τελικό σκορ προκύπτει προφανέστατα ότι νίκησε η ομάδα που βρήκε δίχτυα. Ήταν η Ένωση, χάρη στο πέναλτι-γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ στο 15'. Ένα γκολ που προήλθε από παράβαση που χρεώθηκε καθυστερημένα και μετά από διόρθωση του VAR ο Χουτεσιώτης για έξοδο-γκρέμισμα του στόπερ Χνιντ. Ο Τυνήσιος αμυντικός της ΑΕΚ είχε πιάσει μια κάκιστη κεφαλιά, με την μπάλα να παίρνει τροχιά προς τη... λίμνη της πόλης, αλλά το σκληρό μαρκάρισμα που δέχθηκε εκ των υστέρων, χωρίς δηλαδή να επηρεαστεί η ισορροπία, τιμωρήθηκε από τη διαιτητική ομάδα.

2) Αντιθέτως η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα δεν βρήκε κανένα γκολ στο open play, μολονότι σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις έφτιαξε ξεκάθαρες ευκαιρίες, μέσα από τις γρήγορες συνεργασίες που έβγαζε ως επί το πλείστον από την αριστερή πτέρυγα (Λόπες, Τάνκοβιτς και... Μάνταλος) για να προηγηθεί νωρίτερα ή να εδραιώσει το προβάδισμά της. Ο Μαχαίρας στο 10' πλάσαρε άψυχα και χωρίς να στοχεύσει, επιτρέποντας στον Πίρσμαν να διώξει στη γραμμή, ο αφύλαχτος Ανσαριφάρντ στο 39' έστειλε με κεφαλιά την μπάλα άουτ με κεφαλιά από πλεονεκτική θέση, ενώ ο Ολιβέιρα στο 80' (που είχε μπει αντί του Ιρανού φορ) επιβεβαίωσε απλώς το κακό φεγγάρι του πλασάροντας εκτός εστίας έχοντας ελεύθερο πεδίο εκτέλεσης.

3) Ό,τι δεν κατάφερε η ΑΕΚ στις στιγμές της το πέτυχε η καλά δουλεμένη και ομοιογενής ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη που μετά το πρώτο 'βαλτωμένο' 20λεπτο κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και μετέφερε το παιχνίδι στην απέναντι πλευρά. Μόνο που τις δύο φορές που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Τσιντώτα έχασε την ισοφάριση χάρη στις, οριζόντιες και κάθετες, γραμμές του VAR. Για χιλιοστά δεν ήταν όπως ενημέρωσαν τον προπονητή του ΠΑΣ, αλλά το ότι "είναι δύσκολο να το αντέξεις", όπως συμπλήρωσε αναλύοντας τη συνολική απόδοση του ΠΑΣ, είναι όντως αληθές. Ο φορ Παμλίδης στο 34' κινήθηκε λίγο πιο γρήγορα, με συνέπεια η εύστοχη κεφαλιά του να μην μετρήσει, ενώ ο Ελευθεριάδης στο 51' ήταν πιο μπροστά από την μπάλα πριν πλασάρει ψηλά στην 'κιτρινόμαυρη' εστία.

4) Τη φορά που το γκολ του ΠΑΣ θα μετρούσε με το νόμο η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Τσιντώτα χωρίς αυτός να έχει επέμβει. Ήταν ακριβώς πριν από το ακυρωθέν γκολ του Ελευθεριάδη, όταν στο 49' η κεφαλιά του Αργεντινού Ροντρίγκο Εραμούσπε χτύπησε στη εσωτερική πλευρά του δεξιού δοκαριού και πηγαίνοντας παράλληλα μπλοκαρίστηκε από τον τερματοφύλακα της Ένωσης. Ένας στόπερ θα 'χε κάνει τη δουλειά των επιθετικών, σε περίπτωση που δεν ήταν τόσο άτυχος.

5) Η ΑΕΚ κράτησε ανέπαφη την εστία της παίζοντας με δύο κι όχι τρεις στόπερ, χωρίς ένας εξ αυτών να είναι ο Τσιγκρίνσκι ή ο Σβάρνας. Ο Ρουμάνος Ντεντελτσεάνου είχε σωστές επεμβάσεις και βγήκε αρκετές φορές πρώτος στην μπάλα, ενώ ο Χνιντ έμελλε να 'ναι αυτός που παρέα με τον Ανσαριφάρντ ενεπλάκη στο μοναδικό τέρμα του ματς. Ο Μάσιμο Καρέρα εξήγησε πως το 4-2-3-1 "μας ταιριάζει περισσότερο", αλλά δικαιολογήθηκε για τους συνεχείς πειραματισμούς και τις τροποποιήσεις λέγοντας πως "πρέπει ν' αλλάζουμε συστήματα" ανάλογα με τις συνθήκες και τους διαθέσιμους παίκτες.

6) Αναμφίβολα ο ποδοσφαιριστής που δούλεψε περισσότερο από κάθε άλλον, τακτικά και οργανωτικά, ήταν ο Πέτρος Μάνταλος. Ωστόσο χωρίς τ' ανεβάσματα του Λόπες ή την ισορροπία που χαρίζει ο Σάκχοφ στον άξονα κατά τα 7/9 του αγώνα, καθώς μετά έβγαλε κούραση, η ΑΕΚ ίσως να μην τα κατάφερνε στα Γιάννινα. Τη διαφορά δηλαδή δεν την έκαναν οι ηγετικές φυσιογνωμίες του 'Δικεφάλου', τα 'πρώτα βιολιά' του (δύο εκ των οποίων ήρθαν από τον πάγκο).

Συμπερασματικά το 1-0 της ΑΕΚ ήταν άξιο, αλλά όχι απολύτως δίκαιο. Αδίκησε τόσο την ίδια την Ένωση όσο και τον ΠΑΣ Γιάννινα που είχαν ίσες τελικές προς το τέρμα (από 9 με 6 έναντι 3 εντός εστίας).

News 24/7

24MEDIA NETWORK