Πέδρο Μαρτίνς-Νούνο: Μια φιλία που χτίστηκε σε 19 παιχνίδια

Η εποχή που Πέδρο Μαρτίνς και Νούνο Εσπίριτο Σάντο πανηγύριζαν παρέα είναι πάρα πολύ μακρινή.

Ο Πέδρο Μαρτίνς στον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γουλβς
Ο Πέδρο Μαρτίνς στον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γουλβς EUROKINISSI SPORTS

Μεταξύ των αρκετών άλλων αγωνιστικών και μη που ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο ανέφερε για το δεύτερο σκέλος της Γουλβς με τον Ολυμπιακό, στη φάση των 16 του Europa League που οδηγεί στην τελική 8άδα, ήταν κι αυτό: "Τον γνωρίζω πολύ καλά γιατί παίξαμε μαζί. Ήμασταν συμπαίκτες και είναι πολύ καλός φίλος μου". Η αποστροφή αφορούσε το, γνωστό, κοινό παρελθόν του με τον Πέδρο Μαρτίνς. Ένα παρελθόν 19 αγώνων στη Βιτόρια Γκιμαράες κατά την ποδοσφαιρική σεζόν 1994-95.

Ο νυν προπονητής των 'λύκων' ήταν ένας τερματοφύλακας 20 ετών, που μόλις είχε επιστρέψει από το δανεισμό του στη Βίλα Ρεάλ, και ο συνάδελφός του στους πρωταθλητές Ελλάδας ένας 24χρονος κεντρικός μέσος με αμυντικές αρετές, ο οποίος είχε έρθει από τη Φεϊρένσε για μόλις ένα χρόνο, καθώς ακολούθησε η ένταξή του στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Προπονήσεις μπορεί να έκαναν παρέα, αλλά για να συνυπάρξουν στο γήπεδο, τη στιγμή που ο Νούνο υπολογιζόταν ως ο τρίτος στην ιεραρχία γκολκίπερ της ομάδας, έπρεπε να τύχουν δύο διαδοχικά γεγονότα.

Το πρώτο συνέβη στο εντός έδρας ματς της 11ης αγωνιστικής με αντίπαλο τη Ζιλ Βισέντε. Το 'νο1' της Γκιμαράες ήταν τότε ο διεθνής Βραζιλιάνος Ζε Κάρλος (απεβίωσε νικημένος από τον καρκίνο τον Ιούλιο του 2009). Έλειπε όμως εκείνη τη φορά και ο Πορτογάλος Μαντουρέιρα, που τον αντικατέστησε για την περίσταση, τραυματίστηκε στο 17'. Άρον-άρον ο άλλοτε προπονητής τερματοφυλάκων του Παναθηναϊκού έβαλε τα γάντια του και μπήκε να υπερασπιστεί την εστία των 'βιμαρανένσες'.

Η δεύτερη συγκυρία έλαβε χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του '95. Η Γκιμαράες έπαιζε στις 31/12 στην έδρα της Μπελενένσες για τη 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος και δύο λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης ο Ζε Κάρλος, που στο μεσοδιάστημα είχε επανέλθει στη δράση, αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα. Ο Νούνο κλήθηκε ξανά από τον προπονητή του και βρέθηκε στην εστία για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες.

Φυσικά έπαιξε και στον επόμενο αγώνα, δεδομένης της ανάγκης που είχε προκύψει αλλά κρατώντας ανέπαφη την εστία του στο 1-0 επί της Αμαδόρα με σκόρερ τον Πέδρο Μαρτίνς (από πέναλτι) δεν έλειψε παρά μόνο από ένα παιχνίδι ως το φινάλε της περιόδου. Συνολικά, δε, με 4 'clean sheets' έκτοτε απέκτησε το δικό του μερίδιο (με ρεκόρ 9-6-4 όσο έπαιξε) στην κατάκτηση της τέταρτης θέσης, η οποία χάρισε στην Γκιμαράες το εισιτήριο συμμετοχής στο Κύπελλο UEFA ύστερα από δύο χρόνια απουσίας. Ο Πέδρο Μαρτίνς ως βασικός στους 29 από τους 31 αγώνες που είχε συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και με 5 γκολ ήταν ούτως ή άλλως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Όπως επίσης ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς, μια 4ετία πριν καταλήξει, λίγο ζορισμένος αλήθεια είναι, στον Πειραιά.

Των δύο Πορτογάλων οι καριέρες πήραν άλλη τροχιά. Ξανασυναντήθηκαν κάμποσες φορές. Απόψε το βράδυ ως αντίπαλοι προπονητές δεν μπορούν να χαρούν παρέα, όπως τότε. Η καλή σχέση τους πάντως δεν θα διαταραχθεί από την έκβαση της μάχης των ομάδων που υπηρετούν πλέον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK