Το 'μαύρο πρόβατο' Πελεγκρίνι... σίγασε τους οπαδούς κι έδωσε στη Ρόμα τη νίκη με Λάτσιο

Η Ρόμα πούλησε τον Λορέντζο Πελεγκρίνι, τον πήρε πίσω, αλλά οι οπαδοί τον χλευάζουν όποτε τον βλέπουν στην ενδεκάδα. Με ένα γκολ και μία ασίστ στο ντέρμπι με Λάτσιο, πλέον δεν τους 'ακούει'.

Το 'μαύρο πρόβατο' Πελεγκρίνι... σίγασε τους οπαδούς κι έδωσε στη Ρόμα τη νίκη με Λάτσιο
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Η εμφάνιση του ονόματός του στην ενδεκάδα του αγώνα με την Μπολόνια προκάλεσε θυμηδία. Παρότι στον αγώνα κόντρα στη Ρεάλ έπαιξε καλά, η απόδοσή του καταβαραθρώθηκε από το αποτέλεσμα, ήττα με 0-3 στη Μαδρίτη. Στη μνήμη των φιλάθλων είχε μείνει η κακή βαθμολογία του ιταλικού Τύπου για τα παιχνίδια κόντρα σε Μπενεβέντο και Κιέβο. Τα memes στα social media βάναυσα, η επιλογή του Εουζέμπιο ντι Φραντσέσκο έτυχε λοιδωρίας. Το τέλος του αγώνα δεν θα δικαίωνε τον τεχνικό της Ρόμα ούτε και το τέλος του επόμενου παιχνιδιού.

Η Ρόμα ηττήθηκε στο 'Ρενάτο νταλ' Άρα' με τον Λορέντζο Πελεγκρίνι βασικό και νίκησε τη Φροζινόνε με 4-0 στο 'Ολίμπικο', πρώτη νίκη μετά από έξι αγώνες, με τον 22χρονο μέσο στον πάγκο. Το -προ ετών- πιο μεγάλο ταλέντο στον χώρο του κέντρου για την Ιταλία, είχε αρχίσει να 'ξεφτίζει' ραγδαία, σε μία Ρόμα που βρισκόταν εμφανώς σε κρίση.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο δική του η ευθύνη. Το καλοκαίρι ο σύλλογος αποφάσισε να πουλήσει τους δύο από τους τρεις βασικούς μέσους, τους Ρατζά Ναϊνγκολάν και Κέβιν Στρόοτμαν. Μπορεί από λογιστικής άποψης η απόφαση αυτή να είναι σπουδαία, αφού οικονομικά βγήκε κερδισμένος πουλώντας τους σε υψηλότερη τιμή από την αγορά τους, αγωνιστικά όμως είχε αρνητικό αντίκτυπο. Ο Ντι Φραντσέσκο έφτασε σε σημείο να δηλώσει ότι δεν ξέρει ποια διάταξη να χρησιμοποιήσει, αφού το απαράβατο 4-3-3 δεν έμοιαζε να ταιριάζει στους νέους μέσους που είχε στο ρόστερ του.

Ο Ιταλός τεχνικός, πρωταθλητής με τους 'τζιαλορόσι' το 2001 στην τελευταία τέτοια επιτυχία τους, άρχισε να δέχεται κι αυτός κριτική τη φετινή σεζόν και έφτασε ακόμα και να παίζει το 'κεφάλι' του, παρά τις σθεναρές λεκτικές αντιδράσεις του τεχνικού διευθυντή Μόντσι στον Τύπο πως ο σύλλογος προετοιμάζει τον Πάουλο Σόουζα για διάδοχο. Εξάλλου, ο πρόεδρος Τζέιμς Παλότα δήλωσε ότι είναι 'αηδιασμένος' μετά από την ήττα από την Μπολόνια. Τελευταία φορά που το έκανε αυτό, μετά από την ήττα από τη Σπέτσια το 2015, ο Ρουντί Γκαρσιά άντεξε μόλις τρεις αγώνες ακόμα στον πάγκο.

Ο Ντι Φραντσέσκο δεν είχε άλλα περιθώρια για γκέλες και γι' αυτό από την αρχή της εβδομάδας είχε συγκεντρώσει τους παίκτες σε ritiro, στο ιταλικό 'μάντρωμα' σε ξενοδοχείο και προπονητικό κέντρο, που ολοκληρώνεται όταν περάσει η κρίση. Σε αγωνιστικό επίπεδο, έκανε... πίσω και άφησε εκτός ενδεκάδας του Derby della Capitale τον Πελεγκρίνι, τον παίκτη που πήρε μαζί του από τη Σασουόλο το 2017 για 10.000.000 ευρώ κι ενώ η ομάδα της Μόντενα τον είχε αγοράσει από τη... Ρόμα για 1.250.000 ευρώ το 2015, έχοντας μόνο μία συμμετοχή 23 λεπτών.

Οι 45.000 φίλαθλοι που (δεν) γέμισαν το γήπεδο, δεν παραξενεύτηκαν από την απουσία του Πελεγκρίνι από το βασικό σχήμα. Ούτε καν από την απουσία των φίλων της... Λάτσιο από την curva nord, αφού οι πιο γνωστοί οργανωμένοι φίλοι των 'μπιανκοτσελέστι', οι 'Irriducibili', είχαν ανακοινώσει ότι θα εισέλθουν στο γήπεδο μετά από την έναρξη του αγώνα ως μορφή διαμαρτυρίας 'κατά της πίεσης και του καθωσπρεπισμού'. Επίσης, ενημέρωσαν ότι δεν θα σηκώσουν πανό και κορεό.

Στον αντίποδα, οι μεγάλοι αντίπαλοί τους είχαν κάνει γνωστό πως ετοίμαζαν κάτι νέο. Στο πέταλό τους είχαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε 'τζιαλορόσα φτάνει στον ουρανό. Εκείνη γράφει ιστορία'. Το διαφορετικό, όμως, ήταν άλλο. Οι οργανωμένοι της Ρόμα έκαναν έκκληση στους υπόλοιπους φιλάθλους να μην φέρουν μαζί τους μεγάλες σημαίες, αφού είχαν ετοιμάσει χορογραφία που βασιζόταν σε ένα σύνθημα στον ρυθμό του τραγουδιού της ταινίας κινουμένων σχεδίων 'Shaun, the Sheep'. Καθόλου τυχαίο, αφού οι φίλοι της Ρόμα αντιμετωπίζουν εκείνους της Λάτσιο ως επαρχιώτες, επειδή η κύρια μάζα τους βρίσκεται στα περίχωρα και όχι στην ιταλική πρωτεύουσα.

Το 'μαύρο πρόβατο' Πελεγκρίνι... σίγασε τους οπαδούς κι έδωσε στη Ρόμα τη νίκη με Λάτσιο
AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Οι φίλαθλοι της Λάτσιο είχαν καθίσει στις θέσεις τους όταν στο 37ο λεπτό ο Χαβιέρ Παστόρε τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να συνεχίσει στον αγώνα. Ο Ντι Φραντσέσκο γύρισε στον πάγκο και είδε δύο μέσους που θα μπορούσαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο: τον Πελεγκρίνι και τον Μπράιαν Κριστάντε.

Η αβίαστη επιλογή ήταν ο πρώτος, παρά τις αντιδράσεις του κοινού. Επτά λεπτά αργότερα, μετεξελίχθηκε στη σωστή επιλογή. Σε μία βαθιά μπαλιά των γηπεδούχων, ο Θωμάς Στρακόσα έκανε κακή έξοδο και ο Μαρτίν Κάσερες δεν κατάφερε να διώξει ακόμα κι όταν ο Πελεγκρίνι σούταρε πάνω του. Ο μέσος της Ρόμα πήρε το ριμπάουντ, αλλά βρισκόταν με την πλάτη στο τέρμα. Τότε έκανε μία κίνηση που την έχει σε μεγάλες δόσεις στο ρεπερτόριό του, όπως και ο παίκτης που αντικατέστησε. Με ένα τακουνάκι, νίκησε τον Κάσερες που βρισκόταν στην πλάτη του κι έστειλε την μπάλα στην κενή εστία.

Η πρώτη συμμετοχή του σε ντέρμπι συνδυάστηκε με το πρώτο τέρμα του σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα. Ο πανηγυρισμός όφειλε να είναι έξαλλος, όμως στην προκειμένη περίπτωση ο Πελεγκρίνι, κρατώντας τα αυτιά του, φρόντισε να θυμίσει στους tifosi της curva nord ότι δεν τους... ακούει.

Το ίδιο και ο Τσίρο Ιμόμπιλε, όμως, ο περσινός πρώτος σκόρερ της Serie A (μαζί με τον Μάουρο Ικάρντι) με 29 τέρματα, ο οποίος φέτος άρχισε λίγο πιο άσχημα, αλλά κατάφερε να βρει δίχτυα για πρώτη φορά κι αυτός σε ντέρμπι. Στο 67ο λεπτό έκανε το 1-1 με διαγώνιο πλασέ κι έτρεξε να το πανηγυρίσει με τους οπαδούς της ομάδας του.

Το απόγευμα αυτό δεν ήταν με τη μεριά της Λάτσιο όμως, η οποία βρήκε τον... μάστορά της από έναν πρώην. Ο Αλεκσάνταρ Κολάροβ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την τριετή θητεία του στους 'λατσιάλι' και κυρίως για το φοβερό αριστερό πόδι του, που τον καθιστούσε σπεσιαλίστα στα μακρινά σουτ και στις εκτελέσεις φάουλ. Με αυτόν τον τρόπο νίκησε τον Στρακόσα στο 71', ανακτώντας το προβάδισμα. Ένα γκολ που πανηγύρισε με τεντωμένα τα χέρια, χωρίς να ακολουθεί το παράδειγμα άλλων παικτών που... ντρέπονται κόντρα στις πρώην ομάδες τους.

Η τελευταία κουβέντα ήταν του Πελεγκρίνι. Τα προσόντα του, εκτός από ικανότητα με δεξί και αριστερό πόδι, πνευμόνια για κούρσες από τη μία περιοχή στην άλλη, τακουνάκια αλά Φραντσέσκο Τότι, περιλαμβάνουν και ασίστ. Και αυτό ακριβώς έκανε με την εκτέλεση φάουλ που πήγε συστημένη στο κεφάλι του Φεντερίκο Φάσιο στο 86ο λεπτό. Ο Αργεντινός παρτενέρ του Κώστα Μανωλά στα στόπερ διαμόρφωσε το 3-1 και 'κλείδωσε' τη νίκη της Ρόμα, με την οποία πλησίασε στον πόντο τη μεγάλη αντίπαλό της.

Σημειώσεις

> 'Τα συνθήματα των οπαδών εναντίον μου; Θα παρηγορήσω τον εαυτό μου βλέποντας τον τελικό του Champions League του 2003'. Ο Κάρλο Αντσελότι δεν έφυγε με τις καλύτερες συνθήκες από τον πάγκο της Γιουβέντους και οι φίλαθλοι δεν έχουν να θυμούνται κάτι από τη θητεία του εκεί. Περισσότερο τους νοιάζει όσα έκανε στη Μίλαν, με συνέπεια να εξελιχθεί σε μεγάλο αντίπαλο. Όπως είναι και η Νάπολι τα τελευταία χρόνια. Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια για τους 'μπιανκονέρι', που ανέτρεψαν τα δεδομένα και είχαν τον Μάριο Μάντζουκιτς (δύο γκολ) σε ρόλο εκτελεστή και τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε ρόλο... δημιουργού (μία ασίστ κι ένα δοκάρι από το οποίο προήλθε το 3-1).

> Μετά από περίπου δύο μήνες από την έναρξη της σεζόν είχαν αρχίσει οι πρώτες μουρμούρες. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες σημείωσε το πρώτο τέρμα του με τη φανέλα της Ίντερ στο παιχνίδι κόντρα στην Κάλιαρι και πανηγύρισε έξαλλα, αφού έδειξε ότι σε συνεργασία με τον Μάουρο Ικάρντι, μπορεί να προσφέρει στους 'νερατζούρι' και να μην γίνει ο επόμενος Γκαμπιγκόλ.

Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

Ρόμα - Λάτσιο 3-1 (45' Πελεγκρίνι, 71' Κολάροβ, 86' Φάσιο / 67' Ιμόμπιλε)

Γιουβέντους - Νάπολι 3-1 (26', 49' Μάντζουκιτς, 76' Μπονούτσι / 10' Μέρτενς)

Ίντερ - Κάλιαρι 2-0 (12' Μαρτίνες, 89' Πολιτάνο)

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

13:30 Μπολόνια - Ουντινέζε

16:00 Φιορεντίνα - Αταλάντα

16:00 Κιέβο - Τορίνο

16:00 Φροζινόνε - Τζένοα

19:00 Πάρμα - Έμπολι

21:30 Σασουόλο - Μίλαν

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

21:30 Σαμπντόρια - ΣΠΑΛ

Photo credits: AP Photo/Andrew Medichini

News 24/7

24MEDIA NETWORK