Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη

Με αφορμή την πρόσληψη του Σούλη Παπαδόπουλου από τη διοίκηση του Άρη, το Contra.gr θυμάται περιπτώσεις υπηρεσιακών προπονητών που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος μεγάλων ομάδων σε κρίσιμες καμπές της σεζόν. Από τον Γιάννη Κόλλια στον Φάμπρι...

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
INTIME SPORTS

Τότης Φυλακούρης - Παναθηναϊκός

"Κάνε την ομάδα πάλι πρώτη, γεια σου Τότη-γεια σου Τότη", φώναζαν τον Ιανουάριο του 2005 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, αφού είχαν τυφλή εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο που τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα της ομάδας τους. Αρκετοί εξ αυτών κούνησαν περίλυποι το κεφάλι τους όταν διαπίστωσαν ότι θα κοουτσάρει για μόλις 2 παιχνίδια.

Με δύο ήττες, μία ισοπαλία και, μόλις, μία νίκη έκαναν ποδαρικό στο 2005 οι νταμπλούχοι Ελλάδος, οι οποίοι την ίδια περίοδο αποκλείστηκαν και από το θεσμό του Κυπέλλου (θύτης η ΑΕΚ). Ο Ζντένεκ Σκάσνι αποχαιρέτησε και τη θέση του πήρε, προσωρινά, ο Τότης Φυλακούρης, προτού αναλάβει ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι.

Ελάχιστοι θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του "Απ. Νικολαΐδης" το βροχερό απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου 2005. Η κακή πορεία του Παναθηναϊκού, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το μη εμπορικό όνομα του αντιπάλου (Απόλλων Καλαμαριάς) στέρησε από αρκετούς φιλάθλους την ικανοποίηση μιας χορταστικής νίκης με 5-1.

Ο εκ των βασικών στελεχών της ομάδας του "Γουέμπλεϊ" γνώρισε την αποθέωση, όπως την γνώρισε και 4 ημέρες αργότερα όταν το "τριφύλλι" επικρατούσε 1-0 της σπουδαίας Σεβίλλης με ένα τρομερό γκολ του Λουκά Βύντρα. Η εποχή Μαλεζάνι ξεκινούσε...

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
INTIME SPORTS

Νίκος Αλέφαντος - Ολυμπιακός

Μετά από δύο λειψές σεζόν (1983-84 και 1993-94), ο Νίκος Αλέφαντος επέστρεψε στον αγαπημένο του Ολυμπιακό στα τέλη της σεζόν 2003-04, με σκοπό να εμποδίσει τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα από τη σεζόν 1995-96.

Δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αφού σημείωσε 6 νίκες σε 7 αναμετρήσεις πρωταθλήματος μόνο που η μοναδική ισοπαλία σημειώθηκε στο περιβόητο 2-2 του "Απ. Νικολαΐδης". Ουδείς μπορεί να ξεχάσει την πίκρα του πολύπειρου τεχνικού για την μη κατάκτηση του τίτλου και, βέβαια, τα έντονα παράπονα από τον Γιώργο Δούρο για τη διαιτησία στο ντέρμπι "αιωνίων".

Λίγες ημέρες αργότερα ο Νίκος Αλέφαντος είχε την ευκαιρία να σώσει τη χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό "αιωνίων" της Νέας Σμύρνης, όμως, η ομάδα του αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών και δίκαια έχασε 3-1 από τον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν και η μοναδική ήττα του από τους "πράσινους" (ως προπονητής του Ολυμπιακού).

Το όνομα του "Αλέφα" συνδέθηκε με την ομάδα του Πειραιά και τον Ιανουάριο του 2010 όταν αποχώρησε ο Ζίκο, ωστόσο οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και έκτοτε δεν έχει προπονήσει καμία ομάδα.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη

Χρήστος Αρχοντίδης - ΠΑΟΚ

Στον απόηχο της τραγικής σεζόν 1995-96 όπου κατετάγη 11ος, ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να βρει στο πρόσωπο του Γκίντερ Μπένγκτσον τον άνθρωπο που θα τον οδηγούσε ξανά σε ευρωπαϊκή τροχιά. Φευ... Ο Σουηδός τεχνικός αποχώρησε στις αρχές του Δεκέμβρη μετά τη βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό με 5-0 κι ενώ μετρούσε 6 απώλειες στα ισάριθμα εναρκτήρια εκτός έδρας παιχνίδια της σεζόν.

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο πολύπειρος Χρήστος Αρχοντίδης, ο οποίος στα 58 του αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του. Τελικά δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει, αφού ξεκίνησε με 5 συνεχόμενες απώλειες (μεταξύ άλλων ηττήθηκε 1-0 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και έφερε 0-0 με την ΑΕΚ στην Τούμπα), ενώ στο Κύπελλο είχε, ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολο έργο και, μοιραία, αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό.

Η ήττα στο ντέρμπι με τον Ηρακλή αποτέλεσε το "κύκνειο άσμα" του Σερραίου τεχνικού που με απολογισμό 3 νίκες 4 ισοπαλίες και 3 ήττες αντικαταστάθηκε από τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος έμελλε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε σπουδαίες διακρίσεις.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
INTIME SPORTS

Γιάτσεκ Γκμοχ - Παναθηναϊκός

Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός έγραψε μία από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του (πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1984-85), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η... πιτσιρικαρία του είχε επαναφέρει το "τριφύλλι" στην κορυφή μετά από 7 χρόνια ξηρασίας.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Πολωνός τεχνικός εργάστηκε σε πάρα πολλές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ τελευταίος του σταθμός ήταν η Νίκαια για λογαριασμό του Ιωνικού (σεζόν 2002-03). Αργότερα έγινε μικρομέτοχος και πρόεδρος της Λέγκια Βαρσοβίας, παράλληλα σχολίαζε αγώνες Champions League για λογαριασμό της ελληνικής τηλεόρασης. Όλα έδειχναν ότι δεν θα κοουτσάρει ποτέ ξανά.

Τελικά για μία και μοναδική φορά οι νεαροί φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν την ευκαιρία να φωνάξουν την ιαχή "Γιάτσεκ-Γιάτσεκ", όταν μετά την αποχώρηση του Νίκου Νιόπλια ο Πολωνός τεχνικός έκατσε στον πάγκο της ομάδας για τον αγώνα της 20ής Νοεμβρίου 2010 με τον Ηρακλή.

Το παιχνίδι φάνηκε να "στραβώνει" για τον Γκμοχ, αφού ο "γηραιός" προηγήθηκε 2-0 μέσα σε 2 λεπτά, όμως, οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν τα δεδομένα, επικράτησαν 4-2 και οι 22.000 φίλοι της ομάδας αποχαιρέτησαν τον 71χρονο όπως τον είχαν συνηθίσει: ως νικητή.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
INTIME SPORTS

Γιάννης Κόλλιας - Ολυμπιακός

Πρόκειται για τον άνθρωπο που οδήγησε την εθνική Ελπίδων μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1998 (ήττα 1-0 από την Ισπανία). Στο άκουσμα της είδησης, πάντως, ότι αντικαθιστά τον Τάκη Λεμονή (στις 10 Οκτωβρίου 2002), οι περισσότεροι εξεπλάγησαν.

Ουδείς περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας στον πάγκο του τον πρώην "ερυθρόλευκο" σκάουτ Γιάννη Κόλλια, ο οποίος είδε την ομάδα του να ηττάται με ένα γκολ του Πολ Σκόουλς στο 84ο λεπτό. Η θητεία του έμπειρου τεχνικού στο λιμάνι δεν στέφθηκε από επιτυχία, αφού στο πρωτάθλημα είχε 2 ισοπαλίες (με Προοδευτική και ΠΑΟΚ), στο Κύπελλο μία ήττα (εντός έδρας από την Καλλιθέα) και στο Champions League 2 ήττες (η δεύτερη από την Λεβερκούζεν).

Η εποχή Κόλλια στην ομάδα του Πειραιά ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2002 για να ξεκινήσει αυτή του Σρέτσκο Κάτανετς, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Όλεγκ Προτάσοφ σε μία σεζόν που ο Ολυμπιακός άλλαξε 4 προπονητές, εν τέλει όμως, κατέκτησε το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη

Ρολφ Φρίνγκερ - ΠΑΟΚ

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, ασφαλώς, περίμεναν ένα πιο ηχηρό όνομα για την αντικατάσταση του Άγγελου Αναστασιάδη που μετά τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2004-05 αποχώρησε και για 6,5 χρόνια παρέμεινε μακριά από τους πάγκους.

Ο λόγος για τον άσημο Αυστριακό Ρολφ Φρίνγκερ, ο οποίος είχε εργαστεί κυρίως στην Ελβετία (εθνική ομάδα, Γκρασχόπερ κτλ.), ενώ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο έβγαλε το ψωμί του για ένα τετράμηνο στον Απόλλωνα Λεμεσού.

Το ντεμπούτο του ήταν ιδανικό, αφού ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Ηρακλή, στη συνέχεια όμως ακολούθησαν οι εντός έδρας ισοπαλίες με Άρη και ΑΕΚ, η βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό (5-1), καθώς και αποκλεισμός στο Κύπελλο από το Αιγάλεω.

Το διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών δεν εκδόθηκε... αναίμακτα, αφού ο Αυστριακός έπρεπε να λάβει παχυλή αποζημίωση από τη διοίκηση του "δικεφάλου". Τον Ιούνιο του 2005 έφτασε στα γραφεία της ομάδας ένα έγγραφο της UEFA που ανέφερε ότι ο Φρίνγκερ αξιώνει 273.000 ευρώ για οφειλόμενα από δεδουλευμένα, μισό πριμ από την έξοδο στο Κύπελλο UEFA και αποζημίωση από την απόλυση. Μετά τον διακανονισμό που έγινε, ο προπονητής εξοφλήθηκε με δόσεις.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη
INTIME SPORTS

Σταύρος Διαμαντόπουλος - Ολυμπιακός

Στη μετά Τάις Λίμπρεχτς εποχή κι ενώ είχαν περάσει ήδη 8 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού, ο Σωκράτης Κόκκαλης παραδίδει τα κλειδιά της ομάδας στον Σταύρο Διαμαντόπουλο, ο οποίος μέχρι τότε είχε εργαστεί σε Πιερικό (σεζόν 1984-85), ΠΑΣ Γιάννινα (σεζόν 1988-89), Λεβαδειακό (σεζόν 1993-94) και Εδεσσαϊκό (σεζόν 1994-95).

Ο Μακεδόνας προπονητής είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ΑΕΛ, αλλά στο άκουσμα της "ερυθρόλευκης" πρότασης δεν το πολυσκέφτηκε και εκμεταλλευόμενος τη διοικητική αστάθεια των "βυσσινί" άφησε την Λάρισα και το ίδιο απόγευμα ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό.

Οι "ερυθρόλευκοι" πραγματοποιούν ένα αξιοπρεπέστατο ξεκίνημα, αλλά η πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα, αυτή από τον Παναθηναϊκό στο "Γ. Καραϊσκάκης" αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον Διαμαντόπουλο, ενώ το 1-3 από την ΑΕΚ στις 3 Ιανουαρίου 1996 σήμανε τον αποκλεισμό της πειραϊκής ομάδας από το Κύπελλο Ελλάδος.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Καβαλιώτης τεχνικός, ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν κινδυνεύει η θέση του, απάντησε: "Είμαι παλικάρι εγώ, είμαι Μακεδόνας, δεν καταλαβαίνω. Είμαι Μεγαλέξανδρος". Όταν ρωτήθηκε επί τούτου και ο Γιώργος Σκαρτάδος είπε το εξής αμίμητο: "Εγώ ξέρω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος εκτός από παλικάρι έλεγαν ότι ήταν και κίναιδος!" (σ.σ. οι δύο άνδρες δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις). Η ουσία είναι ότι λίγες ημέρες αργότερα ο καθηγητής φυσικής αγωγής έδινε τη θέση του στον Μελέτη Περσία.

Από τον Αλέφαντο και τον Κόλλια, μέχρι τον Φυλακούρη και τον Αρχοντίδη

Φαμπριθιάνο Γκονθάλες - Παναθηναϊκός

Είναι τόσο πρόσφατο το παράδειγμα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είχε προπονήσει 24 ισπανικές ομάδες προτού αναλάβει τον Παναθηναϊκό στις 8 Ιανουαρίου και προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στις τάξεις των "πράσινων" φιλάθλων.

Μέχρι στιγμής μετράει 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες στη Super League, πασχίζοντας να οδηγήσει την ομάδα στα πλέι οφ, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε σε διπλές αναμετρήσεις από τον Πλατανιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK