Ο Πιάτεκ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη φέτος και τον προφέρουμε λάθος

Ο Κριστόφ Πιάτεκ έχει 9 γκολ σε 7 αγωνιστικές της Serie A, καταρρίπτει ρεκόρ του Κριστιάν Βιέρι και του Αντρέι Σεβτσένκο, σκοράρει περισσότερο από τον Λιονέλ Μέσι και τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, αλλά κανείς δεν λέει σωστά το όνομά του.

Ο Πιάτεκ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη φέτος και τον προφέρουμε λάθος

Το όνομά του Κσιστόφ. Σαν του... Βαζέχα. Το επίθετό του Πιόντεκ. Σαν του Ζεπ Πιόντεκ, του σπουδαίου Δυτικογερμανού (με πολωνικές ρίζες) βετεράνου αμυντικού της Βέρντερ της δεκαετίας του '60. Όλο μαζί... Κριστόφ Πιάτεκ, αφού η πολωνική προφορά δεν βολεύει κανέναν άλλον Ευρωπαίο. Όπως η παρουσία του, δεν βολεύει κανέναν αντίπαλο τερματοφύλακα.

Αν ο Πάκο Αλκάθερ είναι ο επιθετικός με τον καλύτερο μέσο όρο τερμάτων ανά αγώνα αυτήν τη στιγμή στη 'γηραιά ήπειρο', ο 23χρονος Πολωνός είναι αυτός με τα περισσότερα γκολ. Με αυτό που σημείωσε μόλις στο 6ο λεπτό του αγώνα της Τζένοα κόντρα στην Πάρμα, έφτασε τα 9 σε 7 αγωνιστικές της Serie A και συνολικά τα 13 σε 8 αγώνες για κάποια διοργάνωση, αφού μετράει και ένα καρέ στο Coppa Italia απέναντι στη Λέτσε.

Στην προετοιμασία είχε 10 γκολ σε 5 φιλικούς αγώνες. Συνολικά, από την 1η Ιουλίου, όταν και αποκτήθηκε επίσημα από τους 'γκριφόνι' (ημέρα των γενεθλίων του), ο τότε... μη διεθνής Πολωνός έχει σκοράρει 23 φορές σε 13 αγώνες με τη νέα ομάδα του. Ως μέτρο σύγκρισης, ο πιο διακεκριμένος συμπατριώτης του, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, έχει 9 γκολ σε 10 αγώνες για κάποια διοργάνωση φέτος. Ως μέτρο σύγκρισης, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 5 γκολ στα τελευταία 7 παιχνίδια της...

Μετά από το τέρμα στην Πάρμα, ο Πιάτεκ έτρεξε να πανηγυρίσει με τον πασίγνωστο πλέον τρόπο του, με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά από το στήθος, σαν να κρατάει δύο όπλα. Στην ποδοσφαιρική αργκό της χώρας του, οι επιθετικοί συχνά αποκαλούνται 'πιστολέρο' και αυτό μιμείται σε κάθε αγώνα ο Πιάτεκ φέτος, φέρνοντας στη μνήμη έναν άλλον επιθετικό της Serie A με παρόμοιους αριθμούς.

Μάλιστα, αυτός είναι που κρατάει το ρεκόρ που κυνηγάει ο Πιάτεκ. Ο Πολωνός σκόραρε και στα επτά παιχνίδια πρωταθλήματος της Τζένοα μέχρι στιγμής στη σεζόν, κάτι που τελευταίος είχε καταφέρει ο Κριστιάν Βιέρι το 2002-2003 με τη φανέλα της Ίντερ. Η πιο μεγάλη επίδοση, όμως, είναι αυτή του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, ο οποίος το 1994-1995 σκόραρε στα πρώτα 11 παιχνίδια της σεζόν (τελείωσε τη χρονιά με 26), πανηγυρίζοντάς αρκετά από αυτά με το σήμα κατατεθέν του, το αυτόματο όπλο.

Ο 'Μπατιγκόλ' δεν ήταν άβγαλτος στο ιταλικό πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν, όμως. Από παίκτες που κάνουν ντεμπούτο, ο Πιάτεκ κατέχει τη μεγαλύτερη σύγχρονη επίδοση από την προηγούμενη αγωνιστική, με 8 γκολ στα πρώτα 6 παιχνίδια. Ο Αντρέι Σεβτσένκο είχε 7 γκολ (όχι σερί), ο Ρονάλντο 5, ο Γκαμπριέλ Μιλίτο επίσης 5. Μόνο ο Καρλ Άαγκε Χάνσεν της Αταλάντα είχε τουλάχιστον 8 γκολ στα πρώτα 6 παιχνίδια της καριέρας του στη Serie A, το 1949-1950.

Οι αδιανόητες επιδόσεις του Πιάτεκ δεν επηρεάζονται από τα άσχημα αποτελέσματα της Τζένοα. Η εντός έδρας ήττα από την Πάρμα με 1-3 δεν αλλάζει το γεγονός ότι μία ομάδα που είχε ως πρώτο στόχο φέτος την παραμονή στην κατηγορία, βρίσκεται ήδη 7 βαθμούς πιο ψηλά από τη διακεκαυμένη ζώνη χάρη στα τέρματα του Πιάτεκ. Εξάλλου, μόνο τρία γκολ της ομάδας δεν είναι δικά του μέχρι στιγμής.

Το 3-4-1-2 του Ντάβιντε Μπαλαρντίνι 'καρποφορεί' για την Τζένοα, ίσως επειδή ο Πιάτεκ έχει τη δυνατότητα να παίζει μαζί με ένα από τα παιδικά είδωλά του. Όσο λογικό είναι να έχει αφίσα του Βραζιλιάνου Ρονάλντο στο παιδικό δωμάτιό του, ο Πιάτεκ συνήθιζε να παίρνει στο FIFA την Ίντερ, με τους Μιλίτο και Σαμουέλ Ετό στην επίθεση να υποστηρίζονται από τον Γκόραν Πάντεφ. Ο Σκοπιανός παίζει πια στην Τζένοα αυτόν τον ρόλο του '1' στη διάταξη του Μπαλαρντίνι και συχνά δημιουργεί τα γκολ του Πιάτεκ.

Ο Πολωνός δεν θα μπορούσε να σκοράρει αλλιώς, αφού σε αυτά τα 13 φετινά τέρματα, σε κανένα δεν έχει αγγίξει την μπάλα πάνω από τρεις φορές (και κανένα δεν επετεύχθη μέσα από τη μικρή περιοχή). Πρόκειται για εκτελεστή και όχι δημιουργό, ο οποίος βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση περιμένοντας τροφοδότηση. Εκεί οφείλεται και μία πολύ τιμητική παρομοίωση που γίνεται τον τελευταίο καιρό, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στην Gazzetta dello Sport.

'Στον αγωνιστικό χώρο σκέφτομαι διαρκώς πώς θα εξελιχθεί μία φάση, πού πρέπει να τοποθετηθώ για να πάρω πάσα. Συχνά βγαίνει αυτή η σκέψη στην πραγματικότητα. Στην Ιταλία υπήρχε ένας επιθετικός που έμοιαζε να έλκει την μπάλα προς το μέρος του. Ο Φιλίπο Ιντζάγκι. Θα ήθελα να γίνω το ίδιο'.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει ομάδα. Όσο σπουδαία είναι η εκκίνησή του στην Τζένοα (σκόραρε μόλις στο 6ο λεπτό του ντεμπούτου του, το πιο γρήγορο γκολ για ξένο στη Serie A από τον Λουίς Βινίσιο το 1955 για τη Νάπολι), τίποτα δεν μαρτυρά ότι θα μακροημερεύσει στο Λουίτζι Φεράρις.

Ο Μαουρίτσιο Σάρι ήδη έχει ζητήσει την απόκτησή του από τους ανθρώπους της Τσέλσι τον Ιανουάριο, μαζί με εκείνη του Ντανιέλε Ρουγκάνι για τα στόπερ. Αν αληθεύει η τιμή των 35.000.000 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι η Τζένοα θα έχει κέρδος περίπου 30.000.000 ευρώ μέσα σε έξι μήνες, αφού τον αγόρασε από την Κρακόβια για 4.000.000 ευρώ συν 1.000.000 ευρώ ως μπόνους.

Τον 'Πιστολέρο από το Τζιεζονιόβ', όπως είναι το παρατσούκλι του πια στην Ιταλία, φέρεται να παρακολουθεί και η Μπαρτσελόνα. 'Έχω ακούσει ότι αρέσω στην Μπαρτσελόνα, όμως δεν το πιστεύω. Έχει ήδη τον πιστολέρο της. Προς το παρόν, δεν σκέφτομαι να πάω. Ίσως μια μέρα θα μου αρέσει να διαβάζω αυτά τα δημοσιεύματα', εξήγησε στο Dazn.

Η 5η πιο ακριβή φετινή μεταγραφή της Τζένοα, με ετήσιες απολαβές μόλις 320.000 ευρώ, έκανε ντεμπούτο με την εθνική Πολωνίας τον Σεπτέμβριο, έχοντας 'κοπεί' από την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Πλέον, πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης με 9 γκολ.

'Έχω μόνο έναν στόχο. Να σκοράρω σε κάθε αγώνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρνω κάθε φορά, είναι απλά η νοοτροπία με την οποία θέλω να μπαίνω στο γήπεδο σε κάθε αγώνα'. Ψέματα. Τα καταφέρνει κάθε φορά μέχρι στιγμής...

Σημειώσεις

> Αν ο Πιάτεκ είναι ο κορυφαίος επιθετικός στη Serie A φέτος, ο Γκονσάλο Ιγκουαίν είναι ο κορυφαίος επιθετικός από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ιταλία, με 111 γκολ σε πέντε σεζόν με Νάπολι και Γιουβέντους στην κατηγορία. Σταδιακά, αρχίζει να το δείχνει και με τη φανέλα της Μίλαν. Σκόραρε μεσοβδόμαδα κόντρα στον Ολυμπιακό, σκόραρε δις κόντρα στην ουραγό Κιέβο την Κυριακή, με τη Μίλαν να επικρατεί με 3-1 και να κάνει ένα σερί τριών νικών, κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο.

> Για την (ουσιαστικά) καταδικασμένη σε υποβιβασμό πριν από την έναρξη της σεζόν Κιέβο, η οποία έχει -1 πόντο στη βαθμολογία και αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερα προβλήματα, ούσα μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς και φοροαποφυγής με τις 'περίεργες' μεταγραφές της όλα αυτά τα χρόνια, ξεχωρίζει η μορφή του 39χρονου Σέρτζιο Πελισιέρ, το 4ου εν ενεργεία σκόρερ στη Serie A με 109 γκολ, ο οποίος σκόραρε και στην 16η χρονιά του (και λογικά τελευταία) στην κατηγορία, όλες με τη φανέλα της Κιέβο.

> Μία εβδομάδα που μονοπωλήθηκε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο εκτός αγωνιστικού χώρου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εντός αγωνιστικού χώρου σκόραρε ξανά, για 4η φορά στο πρωτάθλημα. Σε μία... σπάνια ένδειξη ανησυχίας σε σχέση με το παρελθόν, ο Πορτογάλος καλούσε τους συμπαίκτες του να τον πλησιάσουν και να πανηγυρίσουν μαζί, μετά από το αλματάκι σήμα κατατεθέν που διαδέχεται μία πόζα με ανοιχτά χέρια. Όταν το έκανε αυτό στη Ρεάλ, δεν νοιαζόταν για το ποιος θα τον ακολουθούσε. Τώρα, έχει ανάγκη τη στήριξη όλων.

News 24/7

24MEDIA NETWORK