Η Νάπολι πήρε τον Μανωλά το καλοκαίρι και διαλύεται τον χειμώνα

Το καλοκαίρι ενισχύθηκε μεταγραφικά με τρόπο που έδειχνε να αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της για τον τίτλο. Φτάνοντας στον χειμώνα, η Νάπολι του Κώστα Μανωλά μοιάζει να... βαράει διάλυση.

O Κώστας Μανωλάς στην προθέρμανση της Νάπολι πριν την σέντρα της αναμέτρησης με τη Λίβερπουλ στο 'Anfield', για το Group E στο Champions League 2019-2020 (27/11/2019). AP Photo/Jon Super
O Κώστας Μανωλάς στην προθέρμανση της Νάπολι πριν την σέντρα της αναμέτρησης με τη Λίβερπουλ στο 'Anfield', για το Group E στο Champions League 2019-2020 (27/11/2019) AP PHOTO/JON SUPER

Το τέλος εποχής μιας ομάδας που τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να μπει σφήνα στο σερί της Γιουβέντους, αλλά δεν τα κατάφερε, έφτασε. Η Νάπολι παρουσίασε ένα σπουδαίο σύνολο και μια σειρά εξαιρετικών παικτών, έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και κόντρα στην λογική δεν μπόρεσε να κατακτήσει έναν τίτλο στην Serie A. Τα 7 από τα 9 πιο πρόσφατα χρόνια οι 'παρτενοπέι' βρέθηκαν ανάμεσα στην 2η ή την 3η θέση της βαθμολογίας, δεν έπεσαν ποτέ κάτω από την 5η και σε κάποιες περιπτώσεις για λεπτομέρειες δεν κατάφεραν να σπάσουν την κυριαρχία της Γιουβέντους.

Και μάλλον η Νάπολι θα χρειαστεί να περιμένει πολύ. Μια ομάδα που το καλοκαίρι πλήρωσε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την μεταγραφική της ενίσχυση και απέκτησε παίκτες όπως οι Κώστας Μανωλάς, Ίρβινγκ Λοσάνο, Ελίφ Ελμάς, Άλεξ Μέρετ, Τζιοβάνι Ντι Λορένσο, ανεβαίνοντας επίπεδο πληρότητας σε όλες τις γραμμές, τώρα φτάνοντας στον χειμώνα μοιάζει να... βαράει διάλυση!

Στα αποδυτήρια της Νάπολι δεν υπάρχει χαμόγελο, ούτε ψυχική σύνδεση. Όχι γιατί οι σχέσεις των παικτών είναι κακές, ούτε αυτές με τον προπονητή προβληματικές. Τουναντίον. Ωστόσο η κόντρα με την διοίκηση και τους οπαδούς είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη αυτή τη στιγμή και ο αντίκτυπος στον αγωνιστικό χώρο είναι βαρύς και ξεκάθαρος.

Η διαμάχη του Ντε Λαουρέντις με τους παίκτες μετά την ήττα από τη Ρόμα, έφερε διχασμό. Με τον πρόεδρο της Νάπολι να βάζει πρόστιμα που συνολικά έφτασαν στα 2,5 εκατ. ευρώ και να απαιτεί τον 'εγκλεισμό' τους για συγκέντρωση και... παραδειγματισμό. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον γιο του προέδρου μετά την ισοπαλία με την Ζάλτσμπουργκ για το Champions League.

Με μπροστάρη τον Λορένσο Ινσίνιε, οι παίκτες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή. Ο Κάρλο Αντσελότι, ένας τεχνικός που έχει στο παλμαρέ του 3 Champions League και τίτλους σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, ξεκαθάρισε στην διοίκηση πώς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο στους ποδοσφαιριστές του. "Πες στον πατέρα σου ότι δεν θα γίνει αυτό που λέει. Θα πάμε σπίτια μας", ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του Ινσίνιε στον γιο του Ντε Λαουρέντις.

Τι ακολούθησε; Πρόστιμα μαμούθ που έφτασαν συνολικά τα 2,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να επιβάλλεται στον Ινσίνιε που πλήρωσε 350.000 ευρώ, κατηγορούμενος από την διοίκηση ως ενορχηστρωτής της 'ανταρσίας' των παικτών. Αυτό όμως ήταν το λιγότερο. Άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του Άλαν υπό το φως του ήλιου, με τη γυναίκα του να βρίσκεται εντός της οικίας και κυοφορούσα.

"Φοβόμουν πολύ χθες όλη τη νύχτα. Κόσμος μπήκε μέσα στο σπίτι μου και προκάλεσε χάος, καταστρέφοντας τα υπνοδωμάτια των παιδιών μου. Τα παιδιά ήταν τρομοκρατημένα και έκλαιγαν", ήταν η αποκάλυψη του Άλαν, τη στιγμή που ο Ζελίνσκι βρήκε το αυτοκίνητο του σπασμένο...

Γεγονότα που ανάγκασαν τους περισσότερους παίκτες της Νάπολι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα στην πόλη και να μεταβούν στα περίχωρα με τις οικογένειες τους για μεγαλύτερη ασφάλεια. Με τα τοπικά media να περιγράφουν την κατάσταση ως 'εμφύλιο πόλεμο', οι φίλοι της Νάπολι ήταν ξεκάθαρα με το μέρος του προέδρου. "Είστε μισθοφόροι, καλύτερα να παίξουν οι μικροί. Ντε Λαουρέντις, μόνο εσύ κερδίζεις", το χαρακτηριστικό μήνυμα στήριξης προς την διοίκηση.

Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα τέλη του Οκτώβρη μέχρι και σήμερα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κατάσταση στο αγωνιστικό σκέλος. Εκεί όπου η Νάπολι τρέχει ένα σερί οκτώ αγώνων δίχως νίκη! Ισοπαλίες με ΣΠΑΛ, Αταλάντα, Τζένοα και Μίλαν και δύο ήττες από Ρόμα και Μπολόνια είναι ο απολογισμός στις 6 τελευταίες αγωνιστικές της Serie A, ενώ στο Champions League μετράει σε αυτό το διάστημα δύο ισοπαλίες με Λίβερπουλ και Ζάλτσμπουργκ. Την ίδια στιγμή η παρουσία του Κάρλο Αντσελότι στην άκρη του πάγκου των 'παρτενοπέι' τίθεται εν αμφιβόλω.

Ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, η Νάπολι απειλείται με διάλυση. Ο Ντε Λαουρέντις μοιάζει αποφασισμένος να δεχθεί ακόμη και μειωμένες προτάσεις για τους Ινσίνιε, Άλαν και Κουλιμπαλί, με τους τρεις παίκτες να επιθυμούν διακαώς την έξοδο τους από την ομάδα. Την ίδια ώρα οι Μέρτενς και Καγεχόν μπαίνουν σε καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης, αφού τα συμβόλαια τους ολοκληρώνονται τον Ιούνιο και αρνούνται να μπουν σε συζητήσεις περί ανανέωσης. Έτσι είτε θα πουληθούν φτηνά στο χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο ή θα φύγουν το καλοκαίρι δίχως να καρπωθεί η Νάπολι έστω μισό ευρώ. Και αυτοί οι πέντε είναι απλά στη βιτρίνα ως προτεραιότητα. Δεν σημαίνει πως ο Ντε Λαουρέντις θα διστάσει να πουλήσει κι άλλους, όπως οι Ζελίνσκι, Μίλικ, Μάριο Ρουί και λοιποί.

Προλαβαίνει η Μίλαν να προσπεράσει τη Νάπολι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK