Πλέι οφ: Ο Ολυμπιακός έχει το απόλυτο προβάδισμα στα ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός φαβορί των πλέι-οφ; Με +5 και απόλυτη υπεροχή απέναντι σε όλες τις ομάδες της πρώτης γραμμής, μάλλον. Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει μια σύγκριση που δείχνει την ανωτερότητα των 'ερυθρολεύκων'.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν ένα από τα πολλά γκολ που έχουν πετύχει φέτος. Είναι μεγάλο φαβορί για τον τίτλο
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν ένα από τα πολλά γκολ που έχουν πετύχει φέτος. Είναι μεγάλο φαβορί για τον τίτλο SOTIRIS DIMITROPOULOS

Η Super League 1 μπαίνει σε λίγο στην τελική ευθεία. Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα, πήρε διαφορά 5 βαθμών και είναι, πλέον, σε ρόλο επικεφαλής της κούρσας για τον τίτλο στα πλέι-οφ, που ξεκινούν αμέσως μετά την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Θυμίζουμε ότι ο τίτλος θα κριθεί από τις μονομαχίες των πρώτων 6 ομάδων σε ένα μίνι-πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών, που για πρώτη φορά θα δούμε στην Ελλάδα.

Πόσο φαβορί είναι ο Ολυμπιακός; Όπως έδειξε στην Τούμπα αλλά και όπως δείχνει σε όλη τη χρονιά, αρκετά ισχυρό. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι σε σταθερή πορεία από το ξεκίνημα της σεζόν, έχει να χάσει από πέρσι τον Φεβρουάριο και όπως αποδεικνύει η σχετική σύγκριση που κάνει σήμερα το Contra.gr, έχει και κάτι άλλο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Απέναντι στις σίγουρες 4 ομάδες της πρώτης πεντάδας (ο 6ος της παρέας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, φαβορί πάντως είναι ο ΟΦΗ που χρειάζεται μια νίκη επί της Λαμίας, για να μπει και αυτός στα πλέι-οφ), ο Ολυμπιακός έχει τις διπλάσιες νίκες και τον καλύτερο συντελεστή σε γκολ.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς είναι φέτος και ομάδα των ντέρμπι. Πιο αναλυτικά:

Ολυμπιακός

Αγώνας Αποτέλεσμα
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
Ολυμπιακός-Άρης 4-2
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1
ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0
Άρης-Ολυμπιακός 1-2

Νίκες 5, Ισοπαλίες 3, Ήττες 0, Γκολ 12-5, Βαθμοί 18 (63)*

Η υπεροχή του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη. Δεν έχει χάσει κανένα από τα 8 ντέρμπι, έχει δεχθεί μόνο 5 γκολ και φαίνεται ότι είναι η καλύτερη ομάδα. Οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς (τους διπλάσιους απ' όλους) και δείχνουν να έχουν πάρει παράταση νίκης και εν όψει πλέι-οφ. Πολλοί θεωρούν ότι η διαφορά των 5 βαθμών είναι ικανή να κρατήσει τον Ολυμπιακό σε απόσταση ασφαλείας από τον ΠΑΟΚ και στη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος. Με βάση τα αποτελέσματα των αγώνων της κανονικής περιόδου, η άποψη έχει βάση. Χάνοντας μόλις 6 βαθμούς από τους 24 διαθέσιμους απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους, δείχνει πολύ διαβασμένος και ξέρει, κάθε φορά, τι πρέπει να κάνει.

Το όπλο του Ολυμπιακού, πέραν του ότι έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που του προέκυψαν (τραυματισμοί, πωλήσεις παικτών), είναι μακράν η εξαιρετική άμυνα. Οι 'ερυθρόλευκοι' βελτίωσαν στο έπακρο την αμυντική λειτουργία που πέρσι ήταν ένα από τα ζητούμενα. Ο Μαρτίνς βρήκε στο πρόσωπο του Ρούμπεν Σεμέδο την ηγετική παρουσία στην άμυνά του, προώθησε εν τέλει τον Ουσεϊνού Μπα που εξελίσσεται σε ιδανικό παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας, καθιέρωσε από την αρχή τον -MVP όπως πάει η χρονιά- Κώστα Τσιμίκα και κατάφερε να βρει λύσεις ενώ ήταν τραυματίας στη μισή σεζόν ο Κώστας Φορτούνης, αργότερα ο Ματιέ Βαλμπουενά και τώρα ο Χιλάλ Σουντανί. Σίγουρα, δεν μπορεί να καλύψει ένα κενό σαν αυτό που άφησε πίσω του ο Ντανιέλ Ποντένσε, όμως μην είστε σίγουροι για τίποτε. Στην Τούμπα εμφανίστηκε ο Λαζάρ Ρατζέλοβιτς, υπάρχει το ερωτηματικό του Εμρέ Μορ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο προπονητής. Αν διάβαζε social media ή και... κανονικά media (το ίδιο είναι καμιά φορά), θα... τρελαινόταν, σίγουρα. Επειδή, όμως, όπως φαίνεται, δεν δίνει σημασία σε τι ακούγεται γύρω-γύρω, αλλά στο τι βλέπουν τα ματάκια του κάθε μέρα στις προπονήσεις, ποντάρει στα πιστεύω του για την ομάδα και στη διαρκή αναζήτηση του καλύτερου δυνατού.

* Σε παρένθεση η συνολική βαθμολογία

ΠΑΟΚ

Αγώνας Αποτέλεσμα
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-2
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0
ΠΑΟΚ-Άρης 2-2
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2
Αρης-ΠΑΟΚ 4-2

Νίκες 1, Ισοπαλίες 4, Ήττες 2, Γκολ 10-14, Βαθμοί 7 (58)

Αν ο Ολυμπιακός είναι ο καλύτερος από τους 5, ο ΠΑΟΚ είναι ο χειρότερος! Ναι, ο πρωταθλητής (και κυπελλούχος), αν και στη συνολική βαθμολογία του πρωταθλήματος είναι 2ος, στη συγκεκριμένη σύγκριση βγαίνει τελευταίος και... καταϊδρωμένος. Μόλις μια νίκη (αυτήν επί της ΑΕΚ στην Τούμπα με πέναλτι) έχει πετύχει ο Δικέφαλος, που μετράει 2 ήττες (από Ολυμπιακό και Άρη), αλλά κυρίως έχει δεχθεί 14 γκολ! Μόνο σε ένα ματς κράτησε ανέπαφη την εστία του (με την ΑΕΚ). Η αστάθεια του ΠΑΟΚ στα μεγάλα φετινά ματς φαίνεται και απο τα αποτελέσματά του στην Τούμπα, όπου τον νίκησε ο Ολυμπιακός, έφερε 2-2 με Άρη και Παναθηναϊκό (ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις μάλιστα) και το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα πλέι-οφ. Ο ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα έχει χάσει τη φλόγα και κυρίως τον χαρακτήρα της ομάδας που βλέπαμε την τελευταία τριετία. Τον ΠΑΟΚ, που είχε αυτοπεποίθηση, αλλά και μπορούσε να παράξει καλό ποδόσφαιρο. Εναντίον του Ολυμπιακού δεν έκανε ούτε μια φάση μπροστά στην εστία του Ζοζέ Σα.

Ήδη, υπάρχει έντονη κριτική για τον Φερέιρα και το πώς αντιμετωπίζει τα ντέρμπι. Θα έλεγε κανείς ότι για να κριθεί ένας παίκτης ή ένας προπονητής πρέπει να τελειώσει η χρονιά. Μόνο που αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη, γιατί η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος περιλαμβάνει μόνο μεγάλα παιχνίδια. Αυτά που ο ΠΑΟΚ αποδεδειγμένα δεν μπορεί να τα κερδίσει! Πώς θα μπει λοιπόν στη μάχη, για να διεκδικήσει τον τίτλο που κατέκτησε την προηγούμενη σεζόν; Από την άλλη, αν λάβουμε υπόψη την αντίδραση των Θεσσαλονικέων στους αγώνες του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκού, κάποιος ΠΑΟΚτσής θα μπορούσε να αντιτείνει ότι υπάρχει ελπίς. Μόνο που δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτοί οι αγώνες ήταν, η εξαίρεση που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΑΕΚ

Αγώνας Αποτέλεσμα
ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-0
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
ΑΕΚ-Άρης 1-1
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2
Άρης-ΑΕΚ 0-1

Νίκες 2, Ισοπαλίες 3, Ήττες 3, Γκολ 7-9, Βαθμοί 9 (50)

Η ΑΕΚ δεν μπορεί να κριθεί... συνολικά, γιατί απλά δεν είναι η ίδια. Η άφιξη του Μάσιμο Καρέρα τη μεταμόρφωσε και δεν είναι τυχαίο ότι δειλά-δειλά άρχισε να γίνεται λόγος ακόμη και για την κατάκτηση της 2ης θέσης. Ο Ιταλός προπονητής κατάφερε να θωρακίσει την αμυντική λειτουργία της Ένωσης. Δεχόταν γκολ με κάθε τρόπο η ΑΕΚ, που τώρα έχει κατεβάσει τα ρολά και εφαρμόζει στην εντέλεια το ιταλικό μοντέλο. Μπορεί να ήταν ένα κλικ πιο πίσω απ' όσο έπρεπε ίσως, στα ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, να ήταν πολύ κυνική στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', ήταν φανερό όμως ότι η πρόθεση του Καρέρα κατ' αρχάς ήταν μία: να εμφυσήσει στην ομάδα το αίσθημα ότι δύσκολα θα φάει γκολ, άρα δύσκολα θα χάσει.

Στα τελευταία της παιχνίδια, η ΑΕΚ φροντίζει να παίζει και καλό ποδόσφαιρο, για όσους γκρίνιαζαν επειδή έρχονταν μόνο τα καλά αποτελέσματα. Ο Καρέρα είναι έτοιμος να 'βολέψει' και Σέρχιο Αραούχο, τον Μάρκο Λιβάγια και Νέλσον Ολιβέιρα, αλλά αν χρειαστεί λόγω του αγώνα, να μη βάλει και κανέναν απ' αυτούς. Είναι ένας προπονητής που μάλλον εμπνέει τα αποδυτήρια της ομάδας, πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του. Κάτι, που φαίνεται από την πειθαρχία που δείχνουν ακόμη και τύποι σαν τον Όγκνιεν Βράνιες. Η ΑΕΚ των πλέι-οφ, σίγουρα δεν θα τη νικήσει κανείς εύκολα, ειδικά τώρα που η αυτοπεποίθησή της ανεβαίνει στα ύψη και αρχίζει να σκέφτεται ότι μπορεί να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο, από το να παρακολουθεί σχεδόν... αδιάφορα την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Το φίνις των 'κιτρινόμαυρων' μπορεί να είναι και πιο συναρπαστικό απ' όσο ίσως είχαν σκεφτεί.

Παναθηναϊκός

Αγώνας Αποτέλεσμα
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-0
Παναθηναϊκόις-ΑΕΚ 3-2
Παναθηναϊκός-Άρης 0-0
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-2
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0
Άρης-Παναθηναϊκός 4-0

Νίκες 2, Ισοπαλίες 2, Ήττες 3, Γκολ 8-10, Βαθμοί 9 (41)

Αν το πρωτάθλημα γινόταν μόνο σαν τα... πλέι-οφ, ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε πολλά προβλήματα. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, παρουσιάστηκε πολύ ανθετική, σχεδόν σε όλες τις μονομαχίες με τους αντιπάλους της πρώτης πεντάδας. Εξαίρεση ο αγώνας με τον Άρη στο 'Κλεάνθης Βικελίδης', που είχε τελειώσει με ένα εντυπωσιακό 4-0 υπέρ των Θεσσαλονικέων. Μόνο που αυτό το ματς είχε γίνει μόλις στην 3η αγωνιστική.  Οι... μπανανόφλουδες που πάτησε ο Παναθηναϊκός ήταν στους αγώνες όπου θεωρητικά είχε τον πρώτο λόγο να κερδίσει και να πάρει τους 3 βαθμούς. Λογικό, πάντως. Το 'πράσινο' ρόστερ έχει βασικά νεαρά παιδιά, που δεν έχουν μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης, ειδικά στα λεγόμενα εύκολα' ματς και όταν χαλαρώσουν, αναδεικνύονται κι οι αδυναμίες του ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χάσει κανένα από τα 4 ματς στο ΟΑΚΑ. Μακριά από την έδρα του είναι ευάλωτος, αν και στην Τούμπα θα μπορούσε να είχε νικήσει, καθώς ισοφαρίστηκε με πέναλτι στις καθυστερήσεις του ματς.  Το πρόβλημα, βεβαια, του Παναθηναϊκού δεν είναι πως θα εμφανιστεί στα πλέι-οφ, αλλά αν η νέα εσωστρέφεια που ξέσπασε με αφορμή το θέμα Δώνη και τις παρεμβάσεις της διοίκησης Γιάννη Αλαφούζου, θα τον αφήσουν να ησυχάσει ή όχι. Στην Τρίπολη φάνηκε ότι η ομάδα δεν επηρεάστηκε. Ο κόσμος ψηφίζει Δώνη, όμως η διατάραξη της ηρεμίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα (πάνω που όλοι πίστεψαν ότι ξεπερνούν οριστικά την εποχή της απόλυτης μιζέριας), δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Άρης

Αγώνας Αποτέλεσμα
Άρης-Ολυμπιακός 1-2
Άρης-ΠΑΟΚ 4-2
Άρης-ΑΕΚ 0-1
Αρης-Παναθηναϊκός 4-0
Ολυμπιακός-Άρης 4-2
ΠΑΟΚ-Άρης 2-2
Παναθηναϊκός-Άρης 0-0
ΑΕΚ-Άρης 1-1

Νίκες 2, Ισοπαλίες 2, Ήττες 3, Γκολ 14-13, Βαθμοί 9 (41)

Ο Άρης έτσι κι αλλιώς είναι ευχαριστημένος που θα παίξει στα πλέι-οφ. Εξαργυρώνει την εξαιρετική πορεία του στην κανονική περίοδο. Σε όλα τα ματς (όχι μόνο αυτά της πρώτης πεντάδας), έχει την ίδια... συμπεριφορά. Μπαίνει στο γήπεδο κι είναι όσα πάνε κι όσα έρθουν. Έχει βάλει 4 στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, έχει φάει άλλα τόσα από τον Ολυμπιακό. Ο Άρης είναι η ομάδα που μπορεί να κάνει τα πλέι-οφ άνω-κάτω. Παίζει χωρίς άγχος, είναι πολύ επικίνδυνος, ειδικά από τη μέση και μπροστά, άρα δεν μπορείς παρά να τον υπολογίσεις και μάλιστα πολύ σοβαρά. Ο απολογισμός του είναι ίδιος με εκείνον του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και δείτε τα γκολ: 14 υπέρ-13 κατά. Μια... ευτυχισμένη ποδοσφαιρική παρέα, που μπαίνει στο γήπεδο πρώτα απ' όλα για να διασκεδάσει η ίδια και μετά η εξέδρα.

Ποια διοργάνωσει θα έχει ως προτεραιότητα ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK