Ο Ποτσετίνο δεν αντέχει να 'χάνει' ποδοσφαιριστές και τα βάζει με το σύστημα

Τα ωμά λόγια του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο για τη σύγχρονη βιομηχανία του ποδοσφαίρου και η απαίτηση από τους ποδοσφαιριστές του στην Τότεναμ να λειτουργούν με λογική.

Tottenham manager Mauricio Pochettino reacts after Watford scored their first goal during the English Premier League soccer match between Watford FC and Tottenham Hotspur at Vicarage Road stadium in Watford, England, Sunday, Sept 2, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Tottenham manager Mauricio Pochettino reacts after Watford scored their first goal during the English Premier League soccer match between Watford FC and Tottenham Hotspur at Vicarage Road stadium in Watford, England, Sunday, Sept 2, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο υπήρξε ποδοσφαιριστής από το 1989 ως το 2006 παίζοντας κατά σειρά για την Νιούελς, την Εσπανιόλ, την Παρί Σεν Ζερμέν, την Μπορντό και ξανά την ομάδα της Καταλονίας. Ήταν επίσης διεθνής με την Αργεντινή. Πλέον στα 46 του είναι προπονητής στην Τότεναμ, ένας μάλιστα από τους πιο καλοπληρωμένους παγκοσμίως, έχοντας δουλέψει επίσης (πού αλλού;) στην Εσπανιόλ και στη Σαουθάμπτον.

Ζώντας δύο 'ζωές' ως τώρα στο ποδόσφαιρο έχει δει και τις δύο όψεις του φεγγαριού. Τη λαμπερή, αυτή που χάρη στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, 'λούζει' τη Γη κάθε βράδυ και μακιγιάρει τις ασχήμιες. Αλλά και την άλλη, τη 'σκοτεινή', την απόκοσμη.

Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι όλα όπως ακριβώς φαίνονται και πιάστηκε με το νέο πρόβλημα που προέκυψε στην Τότεναμ για ν' αναπτύξει τη σκέψη του πάνω στην υπερφόρτωση του αγωνιστικού προγράμματος.

Αφορμή υπήρξε μυϊκός τραυματισμός του Βέλγου Βερτόνγκεν, που για όσους δεν ενημερώθηκαν θα μείνει εκτός δράσης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες - μπορεί και τρεις μήνες ανάλογα με την αντίδραση του οργανισμού του. Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα του βόρειου Λονδίνου επανέφεραν στο επίκεντρο την κουβέντα της καταπόνησης των ποδοσφαιριστών από την αδιάκοπη συμμετοχή σε αγώνες.

Ο Αργεντινός πριν από το παιχνίδι πρωταθλήματος με την Κάρντιφ (το όγδοο στην Premier και το ενδέκατο επίσημο από τον Αύγουστο) έχει να διαχειριστεί μια απαιτητική κατάσταση, αφού πλην του Βερτόνγκεν θα λείψουν οι Έρικσεν, Ντέλε Άλι, Ντεμπελέ και Οριέ.

Αντιλαμβανόμενος πως "το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο, είναι μια τεράστια και επικίνδυνη επιχείρηση που δεν ενδιαφέρεται για τον παίκτη παρά μόνο για τα παιχνίδια, τα παιχνίδια, τα παιχνίδια", με αποτέλεσμα να "αφαιρούμε καθημερινά τη λογική του σπορ χωρίς να διατηρούμε την αρχική έννοια του αγνή", ο Ποτσετίνο περιμένει τουλάχιστον πιο ώριμες και λογικές αντιδράσεις από τους ποδοσφαιριστές του.

Στους οποίους, κατά τον ίδιο, "ανήκει η βασική ευθύνη" για τους τραυματισμούς. Πασχίζει ο Αργεντινός να τους πείσει να προστατεύονται. Ένα είδος αυτοάμυνας. "Οι ποδοσφαιριστές πάντα πιέζουν τους εαυτούς τους επειδή θέλουν να παίξουν. Κάποιοι αντιδρούν σαν να είναι ντροπή ο πάγκος. Θέλουν να παίξουν ακόμη κι αν είναι κουρασμένοι. Ελπίζεις τουλάχιστον ότι μαθαίνουν από τα λάθη τους".

Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα του Ντέλε Άλι λέγοντας πως "για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι ένιωσε από την αρχή του αγώνα το πρόβλημα, αλλά συνέχισε να παίζει".

Άδικο δεν λες πως έχει... Ταυτόχρονα βέβαια είναι εξ αυτών που παίζει στο παιχνίδι, έχει αποδεχθεί τους όρους.

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK