Ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της μιας εβδομάδας

Η τελική φάση του πρωταθλήματος Γροιλανδίας μας θυμίζει γιατί το ποδόσφαιρο είναι κάτι τόσο όμορφο και αναγκαίο σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.

Ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της μιας εβδομάδας
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ

Τη δε μέρα την έβδομη, η τελική φάση στο πρωτάθλημα Γροιλανδίας ολοκληρώθηκε. Για να μάθεις τα νέα από το Σίσιμουτ, ακόμα και το ίντερνετ νιώθει σαν τον άνθρωπο της πόλης σε διακοπές στο χωριό το 1996: πρέπει να πάει στο μόνο μαγαζί που φέρνει εφημερίδες το μεσημέρι ή το απόγευμα της ίδιας μέρας που βγαίνουν.

Το Σίσιμουτ, μία περιοχή στη Γροιλανδία, την οποία η Έλεν ΝτεΤζένερις έχει ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο πως μαζεύει χρήματα για να αγοράσει, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα. Έχει πληθυσμό 5.524 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η Wikipedia. Τίμιο. Ολόκληρο το νησί, το μεγαλύτερο στον κόσμο, απαρτίζεται από 57.000 ανθρώπους. Τόσοι έχουν το κουράγιο να περνούν όλες τις μέρες του χρόνου (αλλά ποιου χρόνου;) ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό σπορ τους. Βεβαίως, δεν είναι μέλος της FIFA η εθνική ομάδα της χώρας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάνει πάταγο. Το 2001, επί παραδείγματι, όταν ένας νεαρός Δανός, μέλος της εθνικής Γροιλανδίας, στην οποία μιλάνε δανέζικα, γροιλανδέζικα ή γροιλανδο-δανέζικα, ρώτησε μέλη της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της χώρας αν θα ήθελαν να παίξει η εθνική ομάδα φιλικό παιχνίδι με την εθνική Θιβέτ.

Άρρωστο.

Ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της μιας εβδομάδας
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ

Οι Θιβετιανοί που απαρτίζουν την εθνική της χώρας τους δεν είναι κάτοικοι Θιβέτ, αλλά έχουν τη θιβετιανή υπηκοότητα. Η Ομοσπονδία συμφώνησε και το παιχνίδι κανονίστηκε. Στην Κίνα, όμως, δεν πήραν ψύχραιμα την είδηση. Έφτασαν να απειλήσουν ότι θα κόψουν την εξαγωγή γαρίδων προς το νησί. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας την... άκουσε στερεοφωνικά. Έπειτα από ημέρες επί ημερών συζήτησης, έγινε ό,τι οι πολιτικοί έχουν τάση να γίνονται: Πόντιος Πιλάτος. Αφού δεν γινόταν να βγει άκρη, έπρεπε να αποφασίσει η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Να έχει εκείνη την ευθύνη, σε περίπτωση που οι Γροιλανδοί δεν φάνε ξανά γαρίδες. Η ευθύνη λήφθηκε. Το παιχνίδι έγινε στη 'Vanlose Arena' της Κοπεγχάγης. Και παρά το στυγνό εκβιασμό, η εισαγωγή γαρίδας (που είναι δύσκολο να μη φέρει στο μυαλό την μπίζνα που έκανε ο Φόρεστ Γκαμπ) συνεχίστηκε κανονικά. Μετά τη νίκη με 4-1 των βορειότερων του κόσμου τούτου.

Η σημείωση ότι η γροιλανδική κυβέρνηση δεν απολάμβανε ανεξαρτησίας, αφού ως το 2008 ήταν ουσιαστικά όργανο της δανέζικης κυβέρνησης ίσως βοηθά. Τότε έγιναν ιστορικές εκλογές στη χώρα, με τις οποίες ψηφίστηκε μια κυβέρνηση της χώρας που θα είχε δύναμη.

Από την άλλη μεριά, η εθνική ομάδα της χώρας λίγο συσχετιζόταν με τις πολιτικές εξελίξεις. Το 2006 έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η ομάδα που από την Κάνιγγος ως τη Σόλωνος απαξάπαντες λατρεύουν, δηλαδή η Ζανκτ Πάουλι. Η λαχταριστά σατιρική ονομασία του ήταν 'FIFI Wild Cup'. Έπαιζαν επίσης και το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, ως Βόρεια Κύπρος, νικήτρια στο τέλος, και Ζανζιβάρη, που αμφότερες επικράτησαν της Γροιλανδίας. Η οποία, ωστόσο, συνέχισε να παίζει σε διοργανώσεις που δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν. Λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στο Κύπελλο ELF, στην Κύπρο, ένα τουρνουά στο οποίο έπαιξε με την ομάδα της Κριμαίας, την Γκαγκαουζία, μία αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, το Θιβέτ, αλλά και, ξανά, τη Ζανζιβάρη.

Ποδόσφαιρο για απόβλητους, δηλαδή αληθινό ποδόσφαιρο.

Ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της μιας εβδομάδας
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ

Μ' αυτά και μ' αυτά, το Σίσιμουτ φιλοξένησε την τελική φάση στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας. Αρχίζει Δευτέρα και τελειώνει Κυριακή. Αν οι ομάδες είναι τυχερές, οι παίκτες τους θα είναι στα σπίτια τους 3 μέρες μετά και ίσως δουλέψουν κιόλας. Αν τα φιόρδ δεν αυθαδιάσουν ή άλλα αγενή καιρικά φαινόμενα δεν πάρουν τη θέση τους σε έναν ουρανό που μοιάζει να τον χωρίζουν μερικά εκατοστά από το Διάστημα. Εκείνοι, δε, που τους επιτρέπεται να παίρνουν το αεροπλάνο την προγραμματισμένη ώρα της πτήσης για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πρέπει να νιώθουν ευλογημένοι.

Πέρυσι, στη διοργάνωση που έγινε στο Νούουκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, η γηπεδούχος ομάδα κέρδισε. Φέτος την πάτησε, όμως, η Β-67. Η ομίχλη που απλώθηκε στη χώρα έκανε αδύνατες τις πτήσεις, η Β-67 δεν έφυγε πριν την Κυριακή, όπως έπρεπε, οπότε οι παίκτες της μεταφέρθηκαν στο Σίσιμουτ με βάρκα. Είναι η πιο ισχυρή ομάδα στη χώρα, με 8 πρωταθλήματα τις 11 τελευταίες διοργανώσεις. Στο παιχνίδι της Δευτέρας, όμως, δεν μπορεί να παίξει. Οι άλλες 5 ομάδες διαμαρτύρονται, γυρεύουν μηδενισμό. Η διοργανώτρια Αρχή επιμένει ότι μπορούν να βάλουν το ματς Σάββατο, παραμονή του τελικού του πρωταθλήματος.

Τα ταξίδια είναι μακρινά, οι βάρκες σταματούν για να πάρουν επιβάτες από κάθε πιθανό χωριό. Η ομάδα Equaluk-54 έκανε 3 μέρες να φτάσει στο Νούουκ, ενώ πήρε βάρκα για να πάει στο Σίσιμουτ. Άλλο ένα τρίτο της μέρας, 8 ώρες δηλαδή. Εκεί, οι ποδοσφαιριστές θα κοιμούνταν σε αίθουσες γυμνασίου. Τα χόρτα εκεί δεν κόβονται, διότι δεν μεγαλώνουν. Το καλοκαίρι φέτος ήταν πολύ ζεστό. Μπαίνει σε σύγκριση με τα πιο ζεστά καλοκαίρια του παρελθόντος στον αρκτικό κύκλο.

Ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία: Το πρωτάθλημα της μιας εβδομάδας
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ

Στο πρωτάθλημα του Αυγούστου συμμετείχαν 6 ομάδες. Πλην της Β-67 και της Equaluk-54, έπαιξαν η G-44, η Ν-48, η GSS, η ΙΤ-79. Κάποιες από αυτές τις ομάδες έχουν ως στόχο τη συμμετοχή. Άλλες, τον τίτλο. Δανός φυσικοθεραπευτής παίζει τον ρόλο του διαιτητή. Οι ομάδες δοκιμάζουν τον Ιούλιο τους παίκτες που θα τους στελεχώσουν. Κι οι δοκιμασμένοι έχουν πληρώσει από την τσέπη τους για να μπουν στη διαδικασία. Τα λεφτά, κλάφτα Χαράλαμπε.

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2019, η G-44 γίνεται η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στον τελικό του πρωταθλήματος. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, αλλά τα κόκκινα με τα λευκά ανεμίζουν στους δρόμους του Σίσιμουτ. Η γροιλανδική τηλεόραση, για την οποία το τουρνουά είναι σημαντική περίσταση, δείχνει πλάνα. Το Σάββατο, στο ματς που αναβλήθηκε, η Β-67, με τον αέρα της πρωταθλήτριας, αντιμετωπίζει τη Ν-48. Η τελευταία έχει να πάρει το πρωτάθλημα από το 2007. Οι παίκτες, ακόμα και εξαντλημένοι, νιώθουν ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία τους. Πράγματι, αυτός ο τύποις ημιτελικός δεν έχει ανταγωνισμό. Η Ν-48 νικάει 4-0 και πρέπει γρήγορα να ανασυνταχθεί, αφού θα παίξει την επομένη με την G-44.

Το σκηνικό είναι γνώριμο για τους Γροιλανδούς: αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω από το γήπεδο του Σίσιμουτ, άνθρωποι να κοιτάζουν από το συρματόπλεγμα, σαν παλιά προπόνηση του Ολυμπιακού στου Ρέντη. Στο τέλος, είναι οι παίκτες της Ν-48, ιδρυθείσας το 1948, που πανηγυρίζουν έξαλλα τη νίκη. Ταξίδεψαν από το Ιλουλισάτ, κάνοντας προπονήσεις σε ένα γήπεδο που η ελληνική ονομασία του είναι 'Παγετώνας και Φιόρδ' (κι αυτό δεν είναι αστείο) και στο τέλος βρέθηκαν εξαντλημένοι και αγκαλιασμένοι να προβαίνουν στον πιο γνώριμο ποδοσφαιρικό χορό, τη διάσημη κυκλική κίνηση, κοντά στο κέντρο του γηπέδου.

Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό για όλους. Οι Γροιλανδοί θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε κάποιους προκριματικούς για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Οι Νίκλας Κρόιτσμαν και Γιόορσι Σκάντε είναι επαγγελματίες στη Δανία. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Αλλά δεν είναι και τόσο σύνθετα. Λόγω της αγάπης τους για την μπάλα και των αναμφισβήτητων θυσιών που κάνουν για να βρίσκονται στο πρωτάθλημα, δίνοντας πολλά χρήματα τα οποία έχουν δουλέψει στην καθημερινότητά τους και σε εργασίες που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε κάποιος να τους δώσει λίγη σημασία. Ανάμεσα στα φιόρδ, τις ομίχλες και τους παγετώνες, αν μη τι άλλο το αξίζουν.

Ποιο είναι το ερωτικό τρίγωνο στην Τότεναμ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK