Ποια είναι αυτή η Βόλσφμπεργκερ που διέλυσε την Γκλάντμπαχ

Η χρηματιστηριακή αξία του Στέφαν Λάιτνερ, δεξιού μπακ της Γκλάντμπαχ, ξεπερνά κατά 1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη... όλου το ρόστερ της Βόλσφμπεργκερ. Στο ευρωπαϊκό τους ντεμπούτο οι Αυστριακοί διέλυσαν την γερμανική ομάδα στο 'Borussia Park', χάρη στο δόγμα του 'ιπτάμενου Ολλανδού'.

The board shows 0-4 during the Europa League Group J soccer match between Borussia Moenchengladbach and Wolfsberger AC in Moenchengladbach, Germany, Thursday Sept. 19, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι της ιστορίας της, η Βόλφσμπεργκερ σόκαρε την Γκλάντμπαχ στο 'Borussia Park' επικρατώντας με σκορ 4-0 της γερμανικής ομάδας, για το Group J του Europa League (19/09/2019) (AP PHOTO/MARTIN MEISSNER)

Το εκκωφαντικό 4-0 της Βόλσφμπεργκερ στo 'Borussia-Park' επί της Γκλάντμπαχ το βράδυ της Πέμπτης (19/09), στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, ήταν ένα από τα αποτελέσματα που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση στην ευρωπαϊκή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Και αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την έκταση της νίκης των Αυστριακών κόντρα στη γερμανική ομάδα, αλλά το background των θριαμβευτών που βάλθηκαν να κάνουν μια αξέχαστη ανάμνηση την πρώτη φορά που έπαιξαν ένα παιχνίδι σε διοργάνωση της UEFA.

Από το... ασανσέρ μέχρι την Ευρώπη

Η Βόλσφμπεργκερ ιδρύθηκε το 1931 από τους Άντολφ Πτατσόφσκι, Καρλ Βέμπερ, Χέρμαν Μάιενχοφερ, Φραντς Χάφνερ και Μίχαελ Σλάτσερ. Το όνομα της συχνά δημιουργεί συνειρμούς, ωστόσο ουδεμία σχέση έχει με την γερμανική Βόλσφμπουργκ. Τα πρώτα 37 χρόνια της ύπαρξης της περιπλανήθηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες της πυραμίδας του αυστριακού πρωταθλήματος, μέχρι που κέρδισε την άνοδο της στην λίγκα της περιφέρειας το 1968. Με εξαίρεση την σεζόν 1977-78, έπαιξε σε αυτό το επίπεδο για 17 χρόνια. Από το 1985 μέχρι και το 1991 έκανε το 'ασανσέρ' ανεβοκατεβαίνοντας κατηγορίες. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν πέτυχε τίποτε το ξεχωριστό, παραμένοντας ένας σύλλογος με χαμηλό στάτους.

Φτάνοντας στο τέλος της σεζόν 2011-2012, η Βόλσφμπεργκερ για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε την άνοδο της στην αυστριακή Bundesliga. Την πρώτη σεζόν που συμμετείχε στην μεγάλη κατηγορία κατάφερε να τερματίσει στην 5η θέση. Από την σεζόν 2014-2015 αναφέρεται ως 'RZ Pellets WAC' εξαιτίας του χορηγού της. Πέρσι κατέλαβε την 3η θέση στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Με μόλις έναν... επταψήφιο παίκτη

Η φυσική της έδρα είναι το Lavantall Arena, χωρητικότητας 7.300 θεατών, που όμως δεν πληροί τις προϋποθέσεις της UEFA για ευρωπαϊκούς αγώνες. Η Βόλφσμπεργκερ θα χρησιμοποιούσε το 'Wörthersee Stadium' της Αούστρια Κλάνγκερφουρτ, που τελικά μετατράπηκε σε... δάσος, έτσι ο σύλλογος της Καρινθίας θα μετακομίσει στο Γκρατς για τα εντός έδρας ματς με Μπασακσεχίρ, Ρόμα και Γκλάντμπαχ για το Group J του Europa League.

Στον πάγκο της Βόλφσμπεργκερ βρίσκεται ο 42χρονος Γκέραρντ Στρούμπερ, προπονητής χωρίς περγαμηνές στην καριέρα του. Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του στη Βόλφσμπεργκερ, είχε λιγότερο από 70 παιχνίδια ως τεχνικός σε πρώτη ομάδα (έχει περάσει από τις U15, U16, U19 της Ζάλτσμπουργκ)...

Ο ακριβότερος παίκτης στο ρόστερ της αυστριακής ομάδας είναι ο 23χρονος Ισραηλινός φορ Σον Βάισμαν, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου εντοπίζεται στο 1 εκατ. ευρώ (transfermarkt). Κανείς άλλος παίκτης της Βόλσφμπεργκερ δεν πιάνει αυτό το ποσό στην αγορά!

Με το δόγμα του Κρόιφ

Για την Βόλσφμπεργκερ, η κλήρωση με αντιπάλους τις Μπασακσεχίρ, Ρόμα και Γκλάντμπαχ για το Group J του Europa League, έμοιαζε με μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γεμίσει ευρωπαϊκές εμπειρίες. Μόνο που η αυστριακή ομάδα είχε διαφορετική οπτική, έτσι δεν δίστασε να σοκάρει τον κόσμο του ποδοσφαίρου στο ντεμπούτο της στην Ευρώπη.

O δεξιός μπακ της Γκλάντμπαχ είναι αυστριακός και η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνά αυτή που έχει όλο το ρόστερ της Βόλσφμπεργκερ! Ο Στέφαν Λάινερ αποτιμάται στα 12,5 εκατ. ευρώ και η όλη η Βόλσφμπεργκερ στα 11,5 εκατ. ευρώ (transfermarkt)... Όμως το τέλος του 90λεπτου στα μάτριξ του ''Borussia-Park' αναγραφόταν το 0-4 ως τελικό σκορ στην αναμέτρηση.

"Δεν έχει σημασία πόσο δυνατό είναι ένα παιδί ή πόσο πολύ μπορεί να τρέξει. Το μοναδικό πράγμα που έχει ενδιαφέρον είναι τι μπορεί να κάνει με τη μπάλα. Όλη η προπόνηση είναι βασισμένη εκεί: στην παραγωγή παικτών με μοναδική τεχνική. Η Μπαρτσελόνα δεν σου διδάσκει να είσαι δυνατός, αλλά ευφυής".

Τα λόγια αυτά είναι του Γιόχαν Κρόιφ και αποτελούν οδηγό στον τρόπο που δουλεύει η Βόλσφμπεργκερ. Ο τρόπος του 'ιπτάμενου Ολλανδού' είναι δόγμα για την αυστριακή ομάδα και πάνω σε αυτό βασίστηκε για να διαλύσει την Γκλάντμπαχ. Μπασακσεχίρ και Ρόμα θα έχουν πολλά να προσέξουν στις αναμετρήσεις που ακολουθούν...

Στο 35ο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν τους 'αιώνιους' και το Champions League. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και το τι σημαίνει το ντέρμπι για τον Γιώργο Δώνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK