Ποια είναι η πραγματική αξία των ρόστερ Ελλάδας, Σλοβενίας και Κοσόβου;

Ένα tweet βασισμένο σε λάθος στοιχεία άνοιξε την κουβέντα για την χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ των ομάδων που συμμετέχουν στο Group 3 της League C του επόμενου Nations League. Σλοβενία, Ελλάδα ή Κόσοβο έχουν το πιο ακριβό;

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος κρατάει την μπάλα σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Φινλανδία για το Nations League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018
Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος κρατάει την μπάλα σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με τη Φινλανδία για το Nations League 2018-2019 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI

Σε μια πρώτη, γρήγορη, ματιά η κλήρωση του Nations League μοιάζει βατή για την Ελλάδα, όσον αφορά τις πιθανότητες να κατακτήσει την πρώτη θέση στο Group 3 της League C και να προβιβαστεί στην League B. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το μίνιμουμ που θα απαιτηθεί για την κατάκτηση του στόχου είναι το σοβαρό πρόσωπο και η διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του Φαν'τ Σιπ, στα τρία τελευταία νικηφόρα ματς (Βοσνία, Αρμενία, Φινλανδία) της προκριματικής φάσης του Euro 2020.

Μπορεί τα ονόματα να μην τρομάζουν, όμως η πραγματικότητα λέει πως το ρόστερ της Ελλάδας είναι καταφανώς ανώτερο μονάχα από αυτό της Μολδαβίας. Ένα tweet μάλιστα ήθελε το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα να διαθέτει το τρίτο σε χρηματιστηριακή αξία ρόστερ του ομίλου. Υποστηρίζοντας πως η Σλοβενία αποτιμάται στα 162,25 εκατ. ευρώ, το Κόσοβο στα 110 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα στα 80,85 εκατ. ευρώ και η Μολδαβία μόλις στα 17,42 εκατ. ευρώ.

Μόνο που ο εμπνευστής του tweet κάπου μπερδεύτηκε. 'Προδόθηκε' από ένα δεύτερο ποστάρισμα, στο οποίο αφαιρούσε τον κορυφαίο σε αξία παίκτη κάθε ομάδας, εξαιτίας κυρίως του Γιαν Όμπλακ. Ο γκολκίπερ της Σλοβενίας κοστολογείται στα 100 εκατ. ευρώ και μοιραία φέρνει ανισορροπία στα νούμερα, κάνοντας την σύγκριση σχεδόν παραπλανητική.

Από την Ελλάδα έμενε εκτός ο Κώστας Μανωλάς, μόνο που λαμβάνοντας ως πηγή το transfermarkt, στο συγκεκριμένο νούμερο των 80,85 εκατ. ευρώ ο διεθνής στόπερ δεν έμπαινε στην εξίσωση. Και αυτό γιατί η ιστοσελίδα αναγράφει την συνολική αξία της τελευταίας αποστολής, όπου δεν συμμετείχε ο Μανωλάς (όπως και οι Παπασταθόπουλος, Σάμαρης, Μήτρογλου). Έτσι η όλη σύγκριση ήταν βασισμένη σε λάθος στοιχεία.

Επί της ουσίας η σύγκριση είναι θεωρητική, αφού ουδείς ξέρει ποιοι παίκτες θα είναι σε θέση να αγωνιστούν όταν φτάσει η ώρα του Nations League. Ωστόσο αν ήθελε κάποιος να προχωρήσει σε μια τέτοια σύγκριση, θα μπορούσε να το κάνει βάζοντας ενδεικτικά από κάθε ομάδα τους 23 μεγαλύτερους σε αξία παίκτες από αυτούς που φόρεσαν το εθνόσημο τους τελευταίους 12 μήνες. Εξάλλου οι περισσότεροι από αυτούς θα συμπεριληφθούν στις κλήσεις του Σεπτεμβρίου.

Πηγαίνοντας σε αυτόν τον -περισσότερο- αξιοκρατικό τρόπο, η Σλοβενία είναι αυτή που εμφανίζει την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία με 168 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ελλάδα με 150 εκατ. ευρώ, το Κόσοβο στα 110 εκατ. ευρώ και η Μολδαβία στα 19,2 εκατ. ευρώ. Αφαιρώντας τον κορυφαίο σε αξία παίκτη από κάθε ρόστερ, η Ελλάδα φτάνει στα 110 εκατ. ευρώ δίχως τον Μανωλά (40 εκατ. ευρώ). Το Κόσοβο αποτιμάται στα 75 εκατ. ευρώ χωρίς τον Ράσιτσα (35 εκατ. ευρώ), η Σλοβενία πέφτει στα 68 εκατ. ευρώ χωρίς τον Όμπλακ και η Μολδαβία στα 14,7 εκατ. ευρώ δίχως τον Ιονίτα.

Σίγουρα πρόκειται για ένα στοιχείο που μπορεί να λέει κάτι, μπορεί και τίποτα. Άλλωστε δεν πάει πολύς καιρός που η Ελλάδα δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε το... Λίχτενστάιν στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο αν διατηρήσει το θετικό, μαχητικό πρόσωπο των τελευταίων επίσημων παιχνιδιών, το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα θα μπορέσει να διεκδικήσει με καλές πιθανότητες την  πρώτη θέση στο Group 3 της League C του Nations League 2020-2021.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK