Ποια θα ήταν 11άδα του Παναθηναϊκού σήμερα, αν δεν αναγκαζόταν να πουλάει

Οι περισσότεροι από τους ποιοτικούς παίκτες που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία αργά ή γρήγορα αποτέλεσαν παρελθόν, με το οικονομικό συνήθως να είναι το 'αγκάθι' παραμονής τους στην ομάδα. Πώς θα ήταν σήμερα οι 'πράσινοι' αν είχαν καταφέρει να τους διατηρήσουν στο δυναμικό τους;

Ποια θα ήταν 11άδα του Παναθηναϊκού σήμερα, αν δεν αναγκαζόταν να πουλάει
Ο Μάρκους Μπεργκ πανηγυρίζει ένα γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στο γήπεδο της Λεωφόρου EUROKINISSI

Στα χρόνια που ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται στα διοικητικά ηνία του Παναθηναϊκού, το ρόστερ των 'πρασίνων' έχει υποστεί πάρα πολλές μεταβολές. Έχουν παίξει στο 'τριφύλλι' ποδοσφαιριστές που κάποτε δεν θα περνούσαν ούτε έξω από την προπόνηση, όμως έχουν βρεθεί και περιπτώσεις με πολύ καλό 'πακέτο'. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- από αυτούς αποτέλεσαν παρελθόν για τον Παναθηναϊκό αργά ή γρήγορα, με το οικονομικό συνήθως να αποτελεί το 'αγκάθι' παραμονής τους στην ομάδα. Είτε έπρεπε να πουληθούν -ακόμη και με λιγότερα χρήματα από την αξία τους- είτε μένοντας ελεύθεροι.

Με βάση τα όσα έδειξαν στο διάστημα της παρουσίας τους στον Παναθηναϊκό ή όσα κατάφεραν φεύγοντας, το Contra.gr επέλεξε τους καλύτερους ανά θέση (εν ενεργεία) και κατέληξε στην ενδεκάδα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σήμερα οι 'πράσινοι' σε διάταξη 4-3-3, αν είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τους παίκτες στο δυναμικό τους.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος - Τον Ιανουάριο του 2016 ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον 25χρονο σήμερα γκολκίπερ ως ελεύθερο από την Στουτγκάρδη. Το καλοκαίρι του 2018 ο παίκτης παραχωρήθηκε αντί 2 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα. Με τους 'αετούς της Λισσαβώνας' μετράει 61 συμμετοχές, ενώ είναι 4 φορές διεθνής. Η αξία του σήμερα συναντάται στα 10 εκατ. ευρώ.

Στέργος Μαρίνος - To 2013 έφυγε από τον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος και υπέγραψε στην Σαρλερουά. Έκτοτε θεωρείται βασικότατο στέλεχος της βελγικής ομάδας και μετράει 181 συμμετοχές, 4 γκολ και 10 ασίστ μέχρι σήμερα. H τιμή του σήμερα είναι στις 800.000 ευρώ - όση και του Ματίας Γιόχανσον, βασικού δεξιού μπακ του 'τριφυλλιού' σήμερα.

Ροντρίγκο Μολέδο - Φτάνοντας στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2016, είχε να παίξει μπάλα σχεδόν ένα χρόνο. Ωστόσο γρήγορα έδειξε ότι είναι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του. Τον Φεβρουάριο του 2018 πωλήθηκε στην Ιντερνασιονάλ, με τη φανέλα της οποίας έχει αγωνιστει σε 46 παιχνίδια από τότε. Απασχόλησε τον Ολυμπιακό στις πιο πρόσφατες μεταγραφικές περιόδους. Στα 32 του χρόνια πλέον ο Βραζιλιάνος στόπερ, έχει αξία στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Σπύρος Ρισβάνης - To 2015 έφυγε από τον Παναθηναϊκό για τον Πανιώνιο, δύο χρόνια μετά υπέγραψε στον Ολυμπιακό και έκτοτε αγωνίζεται στον Ατρόμητο. Πρώτα ως δανεικός από τους 'ερυθρόλευκους' και εν συνεχεία ως περιουσιακό στοιχείο της ομάδας του Περιστερίου. Στο διάστημα αυτό κατάφερε να χριστεί διεθνής, ενώ σε συλλογικό επίπεδο έχει 143 εμφανίσεις και 7 γκολ. Αποτελεί παίκτη - κολώνα του Ατρομήτου την τελευταία διετία, όπου σημείωσε και limit up στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο (1,5 εκατ. ευρώ).

Νίκλας Χουλτ - Οι 'πράσινοι' διέθεσαν 300.000 ευρώ για να πάρουν τα δικαιώματα του από τη Νις το καλοκαίρι του 2016 και με ένα παραπλήσιο ποσό τον παραχώρησαν τον Ιανουάριο του 2018 στην ΑΕΚ. Με τον 'Δικέφαλο' ο Χουλτ κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Ο Σουηδός μπακ έχει μέχρι στιγμής 55 εμφανίσεις (3 ασίστ) με την φανέλα της ΑΕΚ και κοστολογείται με 1,25 εκατ. ευρώ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Ζέκα - Εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. O Πορτογάλος χαφ ήρθε χωρίς μεγάλες περγαμηνές από την Βιτόρια Σετούμπαλ το 2011 και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν εμβληματικό παίκτη του 'τριφυλλιού' με ηγετικά χαρακτηριστικά και ανεξάντλητο πάθος. Τον Αύγουστο του 2017 έφυγε με προορισμό την Κοπεγχάγη, όπου έχει ήδη πραγματοποιήσει 100 συμμετοχές (5 γκολ, 7 ασίστ). Μετράει 19 εμφανίσεις με την εθνική Ελλάδας και η σημερινή του αξία είναι στα 2 εκατ. ευρώ.

Ρόμπιν Λουντ - O Παναθηναϊκός πόνταρε στο ταλέντο του όταν το 2015 πλήρωσε 350.000 στην Ελσίνκι για να τον αποκτήσει. Ο 22χρονος τότε Φινλανδός πρόσφερε στον αγωνιστικό ίσως και περισσότερα από όσα θα περίμεναν οι άνθρωποι του 'τριφυλλιού'. Αγωνίστηκε σε 105 ματς και έδωσε 14 γκολ και 9 ασίστ, ενώ έγινε βασικός παίκτης της εθνικής Φινλανδίας (33 συμ.). Το άσχημο για τον ΠΑΟ ήταν πως τον έχασε δίχως να καρπωθεί ούτε ένα ευρώ, με την Σπόρτινγκ Χιχόν να τον αποκτά ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2018. Ένα χρόνο μετά ο παίκτης πωλήθηκε για 500.000 ευρώ στην Μινεσότα Γιουνάιτεντ, όπου αγωνίζεται σήμερα.

Μουμπάρακ Γουακάσο - Ο Γκανέζος διεθνής (52 συμ.) μέσος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Ρουμπίν Καζάν τον Ιούλιο του 2016, ωστόσο έναν χρόνο μετά αποχώρησε για την Αλαβές, έχοντας ενδιάμεσα και ένα δανεισμό στην Γρανάδα. Παίκτης με μπόλικη ποιότητα, που οι καταστάσεις εκείνης της περιόδου δεν τον βοήθησαν να αποδώσει ανάλογα. Τις δύο σεζόν που βρίσκεται στην Αλαβές αποτελεί βασικότατο στέλεχος της ισπανικής ομάδας, με την οποία πρόσφατα σημείωσε αριθμό ρεκόρ στις συμμετοχές του (61 συμ., 1 γκολ, 3 ασίστ) σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή του σήμερα είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος - Τον Ιανουάριο του 2013 έφυγε ως ελεύθερος για την Μπολόνια. Το καλοκαίρι του 2014 πήρε μεταγραφή για την Βερόνα, έπαιξε δανεικός και στην Σαμπντόρια, για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2016 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Με τον 'Δικέφαλο' πήρε το πρωτάθλημα το 2018. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ο Χριστοδουλόπουλος υπέγραψε ως ελεύθερος (κερδίζοντας εντέλει την δικαστική διαμάχη με την ΑΕΚ) στον Ολυμπιακό. Στο διάστημα που βρέθηκε μακριά από τον Παναθηναϊκό, ο 33χρονος σήμερα κυνηγός αγωνίστηκε σε συλλογικό επίπεδο σε συνολικά 185 παιχνίδια, με απολογισμό 39 γκολ και 20 ασίστ. Η τιμή του σήμερα είναι στις 750.000 ευρώ.

Λούκας Βιγιαφάνιες - Γνωστός από το πέρασμα του στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναιτωλικού, επέστρεψε στην Ιντεπεντιέντε μόνο για να πωληθεί στον Παναθηναϊκό αντί 550.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιανουάριο του 2018, οι 'πράσινοι' τον παραχώρησαν στην Αλάνιασπορ (51 συμ., 6 γκολ, 9 ασίστ) αντί 1 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο, οι Τούρκοι με τη σειρά τους πούλησαν τον Αργεντίνο μεσοεπιθετικό στην μεξικάνικη Μορέλια (11 συμ., 2 γκολ) αντί 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η χρηματιστηριακή του αξία σήμερα.

Μάρκους Μπεργκ - Παίκτης - τοτέμ σε αυτά τα δύσκολα χρόνια του Παναθηναϊκού ο Σουηδός φορ, που ήρθε το 2013 ως ελεύθερος από το Αμβούργο, πέτυχε 95 γκολ (28 ασίστ) σε 151 ματς και πωλήθηκε με 3 εκατ. ευρώ στην Αλ Αΐν (60 συμ., 46 γκολ, 12 ασίστ) τον Ιούλιο του 2017. Φέτος το καλοκαίρι ο Μπεργκ διαπραγματεύτηκε για κάμποσες εβδομάδες με τον Ολυμπιακό, ωστόσο κατέληξε στην ρωσική Κρασνοντάρ (15 συμ., 3 γκολ). Στα 33 του πλέον ο διεθνής (75 συμ., 20 γκολ) φορ, κοστολογείται με 2,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή η 11άδα σήμερα, σύμφωνα με το transfermarkt, κοστολογείται στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το ρόστερ των 37 παικτών με επαγγελματικά συμβόλαια που διαθέτει ο Παναθηναϊκός φέτος, μετά βίας φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ - πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών. Η διαφορά επί της ουσίας είναι τεράστια, έστω κι αν οι 'πράσινοι' διαθέτουν και τώρα παίκτες όπως οι Σένκεφελντ, Ινσούα, Κουρμπέλης, Γιόχανσον, ακόμη και τους Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, που μπορεί να έβαζαν δύσκολα στην παραπάνω ενδεκάδα.

Μην χάσετε: Η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Contra.gr. Τα δανεικά, τα παπούτσια που μοιράζονταν με τον Θανάση, η προπόνηση με το γυναικείο του Φιλαθλητικού, ο στόχος του να γίνει ο MVP όλων των εποχών.

Ο Λιονέλ Μέσι θα προσπεράσει στα γκολ τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK