Ποιοι και γιατί κόπηκαν από τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ

Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ανακοίνωσαν τις ευρωπαϊκές λίστες τους. Ποιοι ποδοσφαιριστές 'κόπηκαν' και δεν υπολογίζονται, ποιοι 'κόπηκαν' για τεχνικούς λόγους αλλά υπολογίζονται και γιατί καμία ελληνική ομάδα δεν δήλωσε στην Α' λίστα 25 παίκτες, όσους έχει δικαίωμα; Το Contra.gr εξέτασε τις ευρωπαϊκές λίστες και σας τις παρουσιάζει.

Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης του Ολυμπιακού και ο Γιόσιπ Μίσιτς του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 7 Ιουνίου 2020
Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης του Ολυμπιακού και ο Γιόσιπ Μίσιτς του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι 3 εκπρόσωποι της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός στο Champions League και οι ΠΑΟΚ, ΑΕΚ στο Europa League, ενημέρωσαν την UEFA για τους παίκτες που υπολογίζουν ενόψει των αγώνων και από αυτές τις λίστες εξάγονται αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Ποιοι ποδοσφαιριστές εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή λίστα, ποιοι 'κόπηκαν' και δεν υπολογίζονται, ποιοι 'κόπηκαν' για τεχνικούς λόγους αλλά υπολογίζονται και γιατί καμία ελληνική ομάδα δεν δήλωσε στην Α' λίστα 25 παίκτες, όσους έχει δικαίωμα; Το Contra.gr εξέτασε τις ευρωπαϊκές λίστες και σας τις παρουσιάζει.

Οι τερματοφύλακες κι αυτοί που δεν έπεισαν

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε 24 ποδοσφαιριστές στην Α' λίστα από τους 25 που είχε δικαίωμα να επιλέξει ο Πέδρο Μαρτίνς και δεν ανακοίνωσε Β' λίστα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει δηλώσει τέτοια. Για παράδειγμα, στα playoffs κόντρα στην Ομόνοια στη Β' λίστα ανήκαν οι Ηλίας Καραργύρης, Κώστας Τζολάκης, και Βασίλης Σουρλής. Ο πρώτος τώρα δηλώθηκε στην Α' λίστα, ενώ οι άλλοι δύο όχι (αν και μοιάζει βέβαιο ότι δηλώθηκαν στη Β' λίστα).

Κάθε σύλλογος έχει δικαίωμα να δηλώσει 25 ποδοσφαιριστές στην Α' λίστα της. Εξ αυτών, τουλάχιστον οι 8 πρέπει να είναι 'γηγενείς' με μία έννοια ('locally trained player' σύμφωνα με την ορολογία της UEFA), δηλαδή να έχουν προπονηθεί εντός ομοσπονδίας του συλλόγου για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ 15 και 21 ετών. Για κάθε έναν λιγότερο παίκτη που δηλώνεται ως 'γηγενής', αφαιρείται μια θέση στην Α' λίστα. Οι 'γηγενείς' χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι παίκτες που ανήκαν σε αυτόν τον σύλλογο για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ 15-21. Η δεύτερη είναι οι παίκτες που ανήκαν σε άλλους συλλόγους ίδιας ομοσπονδίας με τον σύλλογο που δηλώνει ευρωπαϊκή λίστα για τουλάχιστον 3 χρόνια μεταξύ 15-21. Στη δεύτερη κατηγορία μπορούν να ανήκουν το πολύ 4 παίκτες από τους (τουλάχιστον) 8 που θα δηλωθούν ως 'γηγενείς'. Οποιοσδήποτε παραπάνω δηλωθεί από τη δεύτερη κατηγορία στην Α' λίστα, απλά δεν προσμετράται στους 'γηγενείς'.

Ακόμα 3 ποδοσφαιριστές που στα παιχνίδια με τους Κύπριους ανήκαν στην Α' λίστα και τώρα όχι είναι οι Μπρούνο, Ούγκο Κάιπερς και Έγκμουντουρ Κρίστινσον. Ο πρώτος πήρε ευκαιρίες ως δεξί μπακ ελλείψει ανθρωπίνου δυναμικού, δεν τα πήγε άσχημα, ωστόσο πλέον οι κανονικοί μπακ του Ολυμπιακού είναι έτοιμοι, με συνέπεια να μην υπολογίζεται σε άλλες θέσεις. Ο δεύτερος πήρε ευκαιρίες και δεν έπεισε ότι είναι πιο χρήσιμος από πχ. τον Χιλάλ Σουντανί, ενώ ο νεοαποκτηθείς Ισλανδός τερματοφύλακας ίσως κρίνεται από τον Μαρτίνς πιο πίσω στην ιεραρχία σε σχέση με τον Τζολάκη.

Ο Μπρούνο Φελίπε είχε καλή απόδοση στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ, πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου αλλά δύσκολα θα βρίσκεται στο ρόστερ των 'ερυθρολεύκων' τη νέα σεζόν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI


Στο ρόστερ του Ολυμπιακού τυπικά υπάρχει ακόμα ένας τερματοφύλακας, ο περσινός αναπληρωματικός Μπομπί Αλέν, ο οποίος δεν αποχώρησε στη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε, παρότι δεν υπολογίζεται. Αναπόφευκτα 'κόπηκε', ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν δεν έπεισε ότι είναι πιο χρήσιμος από άλλους παίκτες που αγωνίζονται πίσω από τον επιθετικό ή στα άκρα.

Η μοναδική πραγματική 'είδηση' από πλευράς επιλογών Μαρτίνς είναι η απουσία μιας μεταγραφής από τη λίστα. Ο Τιάγκο Σίλβα αποκτήθηκε από τη Νότιγχαμ ως οργανωτής για τη μεσαία γραμμή, όμως ο 27χρονος Πορτογάλος έμεινε εκτός λίστας, αφού ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δηλώσει πάνω από 24 παίκτες (ουσιαστικά δέχθηκε 'ποινή' μιας θέσης, εφόσον δήλωσε 7 αντί για 8 'γηγενείς' στην Α' λίστα).

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

  • Α' λίστα (24, 7 'γηγενείς'): Θανάσης Ανδρούτσος, Ουσεϊνού Μπα, Ρούμπεν Σεμέδο, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Μαντί Καμαρά, Χοσέ Χολέμπας, Παπ Αμπού Σισέ, Ρούμπεν Βινάγκρε, Μοχαμέντ Ντρεγκέρ, Γιουσέφ ελ Αραμπί, Ραφίνια, Πέπε, Κώστας Φορτούνης, Ηλίας Καραργύρης, Ζοζέ Σα, Γιώργος Μασούρας, Αχμέντ Χασάν, Γιαν Εμβιλά, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Χιλάλ Σουντανί, Μπρούμα, Ματιέ Βαλμπουενά, Μάριος Βρουσάι
  • Β' λίστα: ;
  • Κόπηκαν (6): Μπομπί Αλέν, Μπρούνο, Ούγκο Κάιπερς, Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, Έγκμουντουρ Κρίστινσον, Τιάγκο Σίλβα

Οι εκπλήξεις με Μίσιτς και Περέιρα

Ο περσινός MVP του ΠΑΟΚ στο διάστημα που ήταν υγιής, Γιόσιπ Μίσιτς, βρίσκεται εκτός λίστας της ομάδας του για την Ευρώπη, αφού βρίσκεται εντός λίστας της ομάδας του για το πορτογαλικό πρωτάθλημα! Τούτη τη στιγμή, ο Κροάτης μέσος ανήκει ξανά στο δυναμικό της Σπόρτινγκ, περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, αφού ούτως ή άλλως μέχρι -τουλάχιστον- τον Ιανουάριο θα βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης (στη Θεσσαλονίκη) από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Δεν υπήρχε λόγος να καταλαμβάνει χώρο στην ευρωπαϊκή λίστα του ΠΑΟΚ, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να αγωνιστεί στη φάση των ομίλων του Europa League. Αν ο 'δικέφαλος του βορρά' προκριθεί, τότε θα δηλώσει νέα λίστα και με δεδομένη την επιθυμία για νέο δανεισμό του Μίσιτς, τότε είναι πιθανό το όνομά του να βρίσκεται σε αυτήν.

Ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα αποτελεί μεταγραφικό απόκτημα της φετινής σεζόν, ωστόσο ο δρόμος ήταν κλειστός για εκείνον, παρότι τυπικά η λίστα του ΠΑΟΚ έχει μόνο έναν αριστερό μπακ, τον Δημήτρη Γιαννούλη. Ο Αμπέλ Φερέιρα επέλεξε 4 δεξιά μπακ και μόνο έναν αριστερό κι έχει λόγο γι' αυτό. Οι 3 από τους 4 δεξιούς μπακ, δηλαδή οι Μάτος, Ροντρίγκο και Μουσά Ουαγκέ έχουν παίξει ή μπορούν να παίξουν και αριστερά (και πιο μπροστά ως φουλ μπακ), ενώ ο 4ος της 'παρέας', ο Λευτέρης Λύρατζης, είναι Έλληνας από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, ιδιότητα απαραίτητη για τον σύλλογο, ο οποίος δήλωσε μόλις 6 'γηγενείς' παίκτες στην Α' λίστα, με συνέπεια να μπορεί να δηλώσει συνολικά 23 (αντί για 25 αν δήλωνε 8 'γηγενείς') ποδοσφαιριστές. Γι' αυτόν τον λόγο 'θυσιάστηκε' ο 21χρονος Νορβηγός.

Ο Λεό Ζαμπά σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στην Τούμπα (2-2), για την Super League 2019-2020.
Ο Λεό Ζαμπά σε στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Άρη στην Τούμπα (2-2), για την Super League 2019-2020. MOTIONTEAM

Από τη λίστα απουσιάζουν ακόμα 3 ποδοσφαιριστές που ανήκουν στον ΠΑΟΚ, αλλά -σχεδόν- έχουν λησμονηθεί. Ο ένας είναι ο Λέο Ζαμπά, ο οποίος με τη βούλα πια αποτελεί 'ξένο σώμα', αλλά δεν κατάφερε να βρει νέο σταθμό στην καριέρα του. Ο Ροντρίγκο Ρέι επέστρεψε από τον δανεισμό του στη Γοδόι Κρους, αλλά δεν άλλαξε κάτι στη μάχη με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, ειδικά από τη στιγμή που ο τελευταίος είναι Έλληνας, ιδιότητα απαραίτητη για τη λίστα. Τέλος, υπάρχει και ο Τιμπό Μουλέν, ο οποίος είναι παίκτης του συλλόγου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οπότε έπρεπε να 'κοπεί' κι αυτός για το τυπικό της υπόθεσης.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  • Α' λίστα (23, 6 'γηγενείς'): Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Αντόνιο Τσόλακ, Μιγκέλ Άνχελ Κρέσπο, Μάτος, Ομάρ ελ Καντουρί, Άντερσον Εσίτι, Δημήτρης Γιαννούλης, Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον, Φερνάντο Βαρέλα, Λευτέρης Λύρατζης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Ενέα Μιχάι, Τόμας Μουργκ, Νίκολοζ Νινούα, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Στέφαν Σβαμπ, Ντόουγκλας Αουγκούστο, Κάρολ Σβιντέρσκι, Χάρης Τσιγγάρας, Μουσά Ουαγκέ, Άντριγια Ζίβκοβιτς
  • Β' λίστα (10): Αβέντις Αβεντισιάν, Κυριάκος Γιαξής, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Κώστας Κουλιεράκης, Γιώργος Κούτσιας, Παναγιώτης Παναγιώτου, Στάθης Τάχατος, Χρήστος Ταλιχμανίδης, Χρήστος Τζόλης, Γιώργος Βρακάς
  • Κόπηκαν (4): Ροντρίγκο Ρέι, Άντριαν Νίλσεν Περέιρα, Λέο Ζαμπά, Τιμπό Μουλέν

Χωρίς Παουλίνιο και δύο μεταγραφές

Ο Μάσιμο Καρέρα ουσιαστικά είχε μία δύσκολη επιλογή για την ευρωπαϊκή λίστα και αφορούσε τη θέση του δεξιού μπακ. Οι ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής είναι 3 κι η λογική επιτάσσει να έχει μάξιμουμ 2 για μία τέτοια θέση, αν δεν μπορούν να παίξουν κι αλλού. Ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος έχει κερδίσει με το σπαθί του αυτήν τη θέση, ενώ ο Μιχάλης Μπακάκης παρέμεινε τελικά στην ομάδα και όπως και πέρυσι βρίσκεται πάνω από τον Παουλίνιο στην ιεραρχία. Το αποτέλεσμα είναι ο Πορτογάλος να 'κοπεί', με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον του.

Ο Παουλίνιο της ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ατρόμητο
EUROKINISSI SPORTS

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Ντάμιαν Σιμάνσκι, ενός ποδοσφαιριστή που η ΑΕΚ είχε δανεικό πέρυσι και αγόρασε φέτος. Η απουσία του από τη λίστα έχει να κάνει με τον τραυματισμό του και τον χρόνο αποθεραπείας που χρειάζεται, με συνέπεια ο Ιταλός τεχνικός να μη θέλει να 'θυσιάσει' μια θέση στη λίστα για έναν παίκτη που μπορεί να χρησιμοποιήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στις τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων.

Η απουσία του ούτως ή άλλως εκτός πλάνων Ντάβιντ Σιμάο ήταν αναμενόμενη, ενώ οι νεαροί Βένταντ Ραντόνια και Πέταρ Καρακλάγιτς, ακριβώς επειδή είναι μεταγραφές και δεν είναι 'γηγενείς', 'κόπηκαν' για να μην καταλαμβάνουν χώρο στην Α' λίστα, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε πλάνο να χρησιμοποιηθούν σε τόσο σημαντικά ματς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των 'κομμένων' θα είχε αυξηθεί αν δεν είχε προηγηθεί η λύση του συμβολαίου με τον Μπράιτ Ενομπακάρε, αφού ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς πήρε τη θέση του Νιγηριανού εξτρέμ. Αν δεν είχε προηγηθεί το 'διαζύγιο' και ο Καρέρα ήθελε να βρίσκονται κι οι δύο μεταγραφές στην ευρωπαϊκή λίστα, θα 'κοβόταν' κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας, αφού η ΑΕΚ μπορούσε να δηλώσει μέχρι 23 παίκτες στην Α' λίστα.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

  • Α' λίστα (23, 6 'γηγενείς'): Παναγιώτης Τσιντώτας, Γιώργος Αθανασιάδης, Μιχάλης Μπακάκης, Έλντερ Λόπες, Ιονούτς Νεντελτσεάρου, Ζίγκα Λάτσι, Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, Εμανουέλ Ινσούα, Στράτος Σβάρνας, Νασίμ Χνιτ, Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος, Νέναντ Κρίστισιτς, Σιμόες, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος, Γεβγέν Σάκχοβ, Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς, Λιβάι Γκαρσία, Μάρκο Λιβάγια, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Χρήστος Αλμπάνης, Μουαμέρ Τάνκοβιτς, Νέλσον Όλιβέιρα
  • Β' λίστα (7): Βασίλης Χατζηεμμανουήλ, Γιώργος Θεοχάρης, Μάριο Μιτάι, Γιάννης Σαρδέλης, Γιάννης Φοίβος Μπότος, Ευθύμης Χριστόπουλος, Θεοδόσης Μαχαίρας
  • Κόπηκαν (5): Ντάμιαν Σιμάνσκι, Παουλίνιο, Ντάβιντ Σιμάο, Βένταντ Ραντόνια, Πέταρ Καρακλάγιτς

News 24/7

24MEDIA NETWORK