Ποιος θα κατακτήσει τίτλο και ποιος θα χάσει το Champions League στα 6 μεγάλα πρωταθλήματα

Ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο στην Ισπανία; Ποια ομάδα θα καταφέρει να κλέψει το στέμμα της Παρί; Πώς η Μίλαν πρόκειται να στερηθεί το 'εισιτήριο' του Champions League και πώς θα το κερδίσει η Λίβερπουλ αντί της Τσέλσι; Όλες οι απαντήσεις για το φινάλε στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

Ο Λιονέλ Μέσι, ο Σέρχιο Ράμος ή ο Λουίς Σουάρες θα σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή Ισπανίας. Μόνο για έναν υπάρχει χώρος στην κορυφή της Primera Division
Ο Λιονέλ Μέσι, ο Σέρχιο Ράμος ή ο Λουίς Σουάρες θα σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή Ισπανίας. Μόνο για έναν υπάρχει χώρος στην κορυφή της Primera Division AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η ποδοσφαιρική σεζόν στα εθνικά πρωταθλήματα ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα και πάρα πολλά σημαντικά πράγματα είναι ακόμα ανοιχτά, είτε αυτά ονομάζονται τίτλοι είτε 'εισιτήρια' για το Champions League. Το Contra.gr εξετάζει τι συμβαίνει στα 6 κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου σε αυτές τις μάχες, παρουσιάζει το πρόγραμμα που απομένει και δίνει πιθανότητες για τους κερδισμένους και τους χαμένους.

Primera Division: Τα δύο ντέρμπι θα κρίνουν τα πάντα

Η Ατλέτικο έκανε ντέρμπι ένα βέβαιο πρωτάθλημα, όπου είχε χτίσει διψήφια διαφορά από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Πλέον, κινδυνεύει να υποχωρήσει ακόμα και στην 4η θέση, αφού κι η Σεβίλλη έχει μπει στη συναρπαστική μάχη του τίτλου στην Primera Division. Οι 'ροχιμπλάνκος' έχουν προβάδισμα 2 βαθμών από την Μπαρτσελόνα. Το μεταξύ τους ματς στο 'Καμπ Νόου' στις 8 Μαΐου ενδέχεται να κρίνει τα πάντα, αφού κατά τα άλλα η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε οφείλει να μην χάσει βαθμούς στα υπόλοιπα παιχνίδια στο καλεντάρι της (βαθμούς που σκορπούσε από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, πάντως).

Στη 2η θέση βρίσκεται η Ρεάλ, η οποία στα τελευταία παιχνίδια έχει αναγεννηθεί (παρότι 'στραβοπάτησε' με τη Χετάφε το περασμένο Σάββατο), ενώ τα πηγαίνει περίφημα στα ντέρμπι. Υπάρχει ένα τέτοιο στο πρόγραμμα, με τη Σεβίλλη στη Μαδρίτη, που μπορεί να πετάξει εκτός μάχης τους Ανδαλουσιάνους. Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες έξοδοι σε Γρανάδα και Μπιλμπάο, καθώς και η κόπωση από τα ημιτελικά του Champions League με αντίπαλο την Τσέλσι.

Η Μπαρτσελόνα έμοιαζε να είναι σε καλύτερη θέση απ' τους 'μερένγκες', παρόλο που είχε χάσει δις στα clasico, αλλά η εντός έδρας ήττα της Πέμπτης από τη Γρανάδα (1-2) ήταν αδιανόητο πισωγύρισμα, διότι δεν της φτάνει πλέον το 5/5 για να κόψει πρώτη το νήμα. Το ντέρμπι με την Ατλέτικο ξεχωρίζει, όμως υπάρχουν και τα ταξίδια κάθε δεύτερη εβδομάδα στη Βαλενθιανική Κοινότητα, για τους αγώνες με Βαλένθια και Λεβάντε, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές.

Η Σεβίλλη προβάλλει αουτσάιντερ σε αυτήν την κούρσα, όχι λόγω προγράμματος, αλλά λόγω βαθμολογίας και... κατάρας. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να καλύψει απόσταση 4 βαθμών από την Ατλέτικο (3 συν 1 για την ισοβαθμία όπου υστερεί) ή 2 με 5 από την Μπαρτσελόνα (ανάλογα το τι θα κάνουν οι Καταλανοί στο παιχνίδι που εκκρεμεί). Με τη Ρεάλ δεν χρειάζεται να καλύψει διαφορά, αφού την αντιμετωπίζει στη Μαδρίτη κι αν τη νικήσει ανατρέποντας το 0-1 του 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν', την προσπερνάει. Όμως η τελευταία νίκη της στην ισπανική πρωτεύουσα εντοπίζεται το 2008, όταν είχε προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ!

Πιθανότητες επιτυχίας: Ατλέτικο 30%, Ρεάλ 40%, Μπαρτσελόνα 30%, Σεβίλλη 0%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 1. Ατλέτικο 73 (33): Έλτσε (Ε), Μπαρτσελόνα (Ε), Ρεάλ Σοσιεδάδ (Μ), Οσασούνα (Μ), Βαγιαδολίδ (Ε)
  • 2. Ρεάλ 71 (33): Οσασούνα (Μ), Σεβίλλη (Μ), Γρανάδα (Ε), Αθλέτικ (Ε), Βιγιαρεάλ (Μ)
  • 3. Μπαρτσελόνα 71 (33): Βαλένθια (Ε), Ατλέτικο (Μ), Λεβάντε (Ε), Θέλτα (Μ), Έιμπαρ (Ε)
  • 4. Σεβίλλη 70 (33): Αθλέτικ (Μ), Ρεάλ (Ε), Βαλένθια (Μ), Βιγιαρεάλ (Ε), Αλαβές (Μ)

Ligue 1: Η σκληρή μάχη των τεσσάρων

Τέσσερις είναι και οι διεκδικητές της Ligue 1, όπου για ακόμα μια σεζόν ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί ύστερα από τον πρωταθλητή σε χώρες όπως η Αγγλία, παρά το διαδεδομένο μύθο περί μη ανταγωνιστικής λίγκας.

Μπορεί από τα μέσα Φεβρουαρίου να παρουσιάζεται αρκετά ασταθής, όμως το τέλος της πορείας της στις υπόλοιπες διοργανώσεις δίνει τη δυνατότητα στη Λιλ να προσηλωθεί στο στόχο. Η πρόσφατη νίκη επί της Παρί στο 'Παρκ ντε Πρενς' ήταν μια ένδειξη και η εκτός έδρας νίκη με ανατροπή επί της Λιόν σε ακόμα ένα ντέρμπι τίτλου ήταν η απόδειξη. Πλέον, ανησυχεί μόνο για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λανς, αν και προσφάτως έκανε γκέλες κόντρα σε 'εύκολους' αντιπάλους. Η Παρί υπολείπεται μόνο ενός βαθμού, έχει εύκολο πρόγραμμα εντός των συνόρων με εξαίρεση το ταξίδι στη Βρετάνη για το παιχνίδι με τη Ρεν, ωστόσο υπάρχει και ο δεύτερος ημιτελικός του Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι που την επιβαρύνει και ενδέχεται να την αποπροσανατολίσει στη μάχη του 4ου σερί τίτλου.

Ένα βαθμό πιο πίσω από τους πρωταθλητές βρίσκεται η καλύτερη ομάδα με διαφορά στη Γαλλία μέσα στο 2021. Η Μονακό έχει 7 βαθμούς παραπάνω από τους Παριζιάνους μες στο τρέχον έτος, στηρίζεται στην έδρα της όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, αλλά και στους Κέβιν Φόλαντ και Γουισάμ Μπεν Γεντέρ που δεν σταματούν να σκοράρουν, ωστόσο ο αγώνας με τη Λιόν την επόμενη εβδομάδα θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Οι 'γκον' έμειναν 6 βαθμούς μακριά απ' την κορυφή. Ο αγώνας με τη Μονακό στο 'Λουί Ντε' θα δείξει αν όντως διεκδικεί ακόμα το στέμμα, αφού στη συνέχεια έχουν εύκολο πρόγραμμα.

Πιθανότητες επιτυχίας: Λιλ 25%, Παρί 35%, Μονακό 30%, Λιόν 10%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 1. Λιλ 73 (34): Νις (Μ), Λανς (Ε), Σεντ Ετιέν (Μ), Ανζέ (Ε)
  • 2. Παρί 72 (34): Λανς (Μ), Ρεν (Ε), Ρεμς (Μ), Μπρεστ (Ε)
  • 3. Μονακό 71 (34): Λιόν (Μ), Ρεμς (Ε), Ρεν (Μ), Λανς (Ε)
  • 4. Λιόν 67 (34): Μονακό (Ε), Λοριάν (Μ), Νιμ (Ε), Νις (Ε)

Serie A: Γιουβέντους, Μίλαν, Λάτσιο για μια θέση στον ήλιο

Με την Ίντερ να απέχει 11 βαθμούς από τη 2η θέση, το ενδιαφέρον στη Serie A στρέφεται κατά βάση στη μάχη του Champions League. Η Μίλαν έμοιαζε βέβαιη τους προηγούμενους μήνες, η Γιουβέντους είναι η Γιουβέντους, όμως οι τελευταίες αγωνιστικές αποδεικνύουν ότι όλα θα είναι ανοιχτά μέχρι τέλους.

Οι 'ροσονέρι' έπεσαν απ' τη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα τη Δευτέρα και μπροστά τους έχουν το πιο δύσκολο πρόγραμμα από όλες τις ομάδες που τους κυνηγούν, αφού δοκιμάζονται εκτός έδρας κόντρα σε Γιουβέντους και Αταλάντα. Όλοι οι αγώνες είναι 'εξάποντοι', οπότε μπορούν να οδηγήσουν τη Μίλαν στην επάνοδό της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ή να την καταβαραθρώσουν.

Η Αταλάντα βρίσκεται πλέον στη 2η θέση και θα μπορούσε να 'τσεκάρει' από τώρα το 'εισιτήριο', αν δεν υπήρχε ο τελικός Coppa Italia, πριν από την τελευταία αγωνιστική, που μπορεί να την αποσυντονίσει. Μέχρι τότε έχει πολύ εύκολο πρόγραμμα (αν και οι μπεργκαμάσκι στα εύκολα την έχουν 'πατήσει' αρκετές φορές), αλλά από εκεί και πέρα, στις 19 Μαΐου αντιμετωπίζει τη Γιουβέντους για το κύπελλο και στις 23 υποδέχεται τη Μίλαν. Οι 'μπιανκονέρι' έχουν δύσκολο πρόγραμμα μέχρι να φτάσουν στον τελικό, αφού αντιμετωπίζουν τόσο τη Μίλαν όσο και την Ίντερ. Γι' αυτόν το λόγο θα κοιτάζουν τα νώτα τους, αφού υπάρχει μία ομάδα με μεγάλη φόρα.

Η Νάπολι πραγματοποιεί πορεία... πρωταθλητισμού απ' τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τώρα, με μοναδική ήττα αυτήν κόντρα στη Γιουβέντους. Παρ' όλα αυτά για το φινάλε δεν έχει κάποιο ντέρμπι μπροστά της, με μοναδικό δύσκολο παιχνίδι την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Φιορεντίνα. Βάσει προγράμματος και φόρμας, οι 'παρτενοπέι' μπορούν να προσπεράσουν τους πάντες, με τη Λάτσιο να έπεται, αν κάνει το χρέος της στα ντέρμπι. Οι 'λατσιάλι' ηττήθηκαν με 2-5 απ' τη Νάπολι την προηγούμενη αγωνιστική, ενώ έχασαν και από Γιουβέντους και Ίντερ. Στο πρόγραμμα υπάρχεί το παιχνίδι με τη Ρόμα και ακόμα 4 (έχει αγώνα λιγότερο) που μπορεί να τα πάρει εύκολα. Αν τα καταφέρει και στο ντέρμπο, μπορεί να διεκδικήσει κι εκείνη το όνειρο.

Πιθανότητες επιτυχίας: Αταλάντα 100%, Νάπολι 100%, Γιουβέντους 70%, Μίλαν 0%, Λάτσιο 30%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 2. Αταλάντα 68 (33): Σασουόλο (Ε), Πάρμα (Ε), Μπενεβέντο (Μ), Τζένοα (Ε), Μίλαν (Μ)
  • 3. Νάπολι 66 (33): Κάλιαρι (Μ), Σπέτσια (Ε), Ουντινέζε (Μ), Φιορεντίνα (Ε), Βερόνα (Μ)
  • 4. Γιουβέντους 66 (33): Ουντινέζε (Ε), Μίλαν (Μ), Σασουόλο (Ε), Ίντερ (Μ), Μπολόνια (Ε)
  • 5. Μίλαν 66 (33): Μπενεβέντο (Μ), Γιουβέντους (Ε), Τορίνο (Ε), Κάλιαρι (Μ), Αταλάντα (Ε)
  • 6. Λάτσιο 61 (32): Τζένοα (Μ), Φιορεντίνα (Ε), Πάρμα (Μ), Ρόμα (Ε), Σασουόλο (Ε), Τορίνο (Μ)*

*ο αγώνας αναβλήθηκε λόγω μη προσέλευσης της Τορίνο, αλλά θα διεξαχθεί τελικά σε ημερομηνία που δεν έχει οριστεί.

Premier League: Η Λίβερπουλ θα προλάβει την Τσέλσι

Έξι ομάδες Premier League για δύο θέσεις στο Champions League, αφού το Μάντσεστερ θα εκπροσωπηθεί από δύο ομάδες τη νέα σεζόν. Η Σίτι ήδη έχει κερδίσει μαθηματικά αυτό το δικαίωμα, η Γιουνάιτεντ απλά ψάχνει την επικύρωση. Ο βαθμολογικός πίνακας είναι πολύ μαζεμένος, ειδικά από την 4η θέση μέχρι την 8η, όπου υπάρχουν 5 ομάδες με απόσταση 3 βαθμών.

Η Λέστερ με 4 βαθμούς πάνω από τους διώκτες της θα μπορούσε να αισθάνεται σιγουριά αν είχε καλύτερο πρόγραμμα. Τις τελευταίες 3 αγωνιστικές παίζει με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι εκτός και με Τότεναμ εντός, με συνέπεια να μην έχει περιθώρια για απώλειες. Οι 'μπλε', οι οποίοι έχουν ενδιάμεσες υποχρεώσεις στο Champions League (κόντρα στη Ρεάλ) και στο κύπελλο (κόντρα στη Λέστερ), έχουν στο πρόγραμμα τις Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ, με συνέπεια να έχουν κι αυτοί δύσκολο φινάλε. Αντιθέτως, τα 'σφυριά' έχουν την Έβερτον στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και ύστερα ξεμπερδεύουν από παιχνίδια με μεγάλες ομάδες.

Σχετικά εύκολο πρόγραμμα έχει και η Τότεναμ, αφού αντιμετωπίζει μόνο τη Λέστερ εκτός έδρας, αλλά έχει και μια επικίνδυνη έξοδο στο Λιντς. Το χειρότερο όλων είναι πως της απομένει ένας αγώνας λιγότερος για να μπει στην τετράδα. Η Λίβερπουλ έχει πιθανότατα το πιο εύκολο πρόγραμμα (μόνο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από 'ισχυρούς'), αν και αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να στερήσει βαθμούς από άμεσους ανταγωνιστές.

Τέλος, με 32 αγώνες και 52 βαθμούς βρίσκεται η Έβερτον ύστερα απ' τη νίκη της επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο, αλλά με δύο εκτός έδρας αγώνες κόντρα σε Γουέστ Χαμ και Μάντσεστερ Σίτι, δύσκολα θα πλησιάσει παραπάνω.

Πιθανότητες επιτυχίας: Λέστερ 70%, Τσέλσι 35%, Γουέστ Χαμ 45%, Λίβερπουλ 50%, Τότεναμ 0%, Έβερτον 0%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 3. Λέστερ 62 (33): Σαουθάμπτον (Ε), Νιούκαστλ (Μ), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ε), Τσέλσι (Ε), Τότεναμ (Μ)
  • 4. Τσέλσι 58 (33): Φούλαμ (Μ), Μάντσεστερ Σίτι (Ε), Άρσεναλ (Μ), Λέστερ (Μ), Άστον Βίλα (Ε)
  • 5. Γουέστ Χαμ 55 (33): Μπέρνλι (Ε), Έβερτον (Μ), Μπράιτον (Ε), Γουέστ Μπρομ (Ε), Σαουθάμπτον (Μ)
  • 6. Λίβερπουλ 54 (33): Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ε), Σαουθάμπτον (Μ), Γουέστ Μπρομ (Ε), Μπέρνλι (Ε), Κρίσταλ Πάλας (Μ)
  • 7. Τότεναμ 53 (33): Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Μ), Λιντς (Ε), Γουλβς (Μ), Άστον Βίλα (Μ), Λέστερ (Ε)
  • 8. Έβερτον 52 (32): Άστον Βίλα (Μ), Γουέστ Χαμ (Ε), Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Μ), Γουλβς (Μ), Μάντσεστερ Σίτι (Ε)

Bundesliga: Η Ντόρτμουντ ψάχνει την ανατροπή

Η Μπάγερν θα κατακτήσει την Bundesliga, η Λειψία θα βγει στο Champions League, οπότε απομένει το μυστήριο της υπόλοιπης τετράδας που οδηγεί στη διοργάνωση. Ύστερα από έναν 1ο γύρο που υπήρχαν 6 ομάδες που 'φλέρταραν' με ένα 'εισιτήριο', στο Rückrunde έμειναν μόνο 3, με την Ντόρτμουντ να είναι αυτή που προσπαθεί να 'κλέψει' μια θέση.

Η Βόλφσμπουργκ με 57 βαθμούς έχει το πάνω χέρι, όμως το Σάββατο ηττήθηκε εντός έδρας απ' την Ντόρτμουντ και έδειξε αυτοκτονικές τάσεις. Στη συνέχεια, αντιμετωπίζει τόσο τη σκληροτράχηλη Ουνιόν όσο και τη Λειψία εκτός έδρας. Η Άιντραχτ καραδοκεί για να αξιοποιήσει νέα απώλεια βαθμών, έχοντας χάσει κι αυτή το Σάββατο στο Λεβερκούζεν. Ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο, αφού μες στον Απρίλιο νίκησε τη Βόλφσμπουργκ και την επόμενη εβδομάδα συνετρίβη απ' την Γκλάντμπαχ.

Από την πλευρά της, η Μπορούσια 'έπαιξε τα ρέστα' της απέναντι στους 'λύκους', αφού δεν είχε περιθώριο για άλλες απώλειες. Ακόμα και με τη νίκη, θα χρειαστεί κι άλλες γκέλες των ομάδων από πάνω της, χωρίς να υποπέσει η ίδια σε τέτοια. Δύσκολο όταν έχει να υποδεχθεί τη Λειψία και τη Λεβερκούζεν στη συνέχεια και έχει το κύπελλο μπροστά της (ημιτελικά με το Χόλσταϊν Κιλ και ίσως τελικό).

Πιθανότητες επιτυχίας: Βόλφσμπουργκ 80%, Άιντραχτ 100%, Ντόρτμουντ 20%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 3. Βόλφσμπουργκ 57 (31): Ουνιόν (Μ), Λειψία (Ε), Μάιντς (Μ)
  • 4. Άιντραχτ 56 (31): Μάιντς (Μ), Σάλκε (Ε), Φράιμπουργκ (Μ)
  • 5. Ντόρτμουντ 55 (31): Λειψία (Μ), Μάιντς (Ε), Λεβερκούζεν (Μ)

Primeira Liga: Η κορυφή χωράει μόνο έναν

Η Σπόρτινγκ ετοιμάζεται να βάλει τέλος σε μία ξηρασία 19 ετών, με την κατάκτηση του τίτλου της Primeira Liga. Κι αυτό γιατί παρόλο που έδωσε δικαιώματα με 3 ισοπαλίες κόντρα σε αδύναμους αντιπάλους, η απόσταση απ' την Πόρτο μοιάζει να είναι ακόμη ασφαλής (6 βαθμοί).

Τα 'λιοντάρια' παραμένουν σε θέση οδηγού, έχουν την καλύτερη ομάδα και τον καλύτερο προπονητή και δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις. Αποκλείστηκαν νωρίς στο κύπελλο και στο Europa League, κατέκτησαν το Taça da Liga και πλέον βλέπουν τα επόμενα 5 παιχνίδια ως τελικούς. Ένα εξ αυτών είναι και το πιο επικίνδυνο, εκτός έδρας με Μπενφίκα για το ντέρμπι της Λισαβόνας.

Οι 'αετοί' θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πού θα οδηγηθεί ο τίτλος, αφού υποδέχονται και την Πόρτο. Αν η Σπόρτινγκ κάνει τις (τουλάχιστον) δύο γκέλες που επιζητούν οι 'δράκοι', ύστερα από το 1-1 τους με τη Μορεϊρένσε την Κυριακή, τότε αυτό είναι το παιχνίδι που θα πρέπει να προσέξουν από όσα απομένουν, αφού τα υπόλοιπα μοιάζουν του χεριού τους.

Πιθανότητες επιτυχίας: Σπόρτινγκ 95%, Πόρτο 5%

Το πρόγραμμα των ομάδων

  • 1. Σπόρτινγκ 73 (29): Νασιονάλ (Μ), Ρίο Άβε (Ε), Μποαβίστα (Μ), Μπενφίκα (Ε), Μαρίτιμο (Μ)
  • 2. Πόρτο 67 (29): Φαμαλικάο (Μ), Μπενφίκα (Ε), Φαρένσε (Μ), Ρίο Άβε (Ε), Μπελενένσε (Μ)

News 24/7

24MEDIA NETWORK