Πώς ένας αγώνας ποδοσφαίρου στην Αγγλία μόλυνε με κορονοϊό την Ισλανδία

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου στην Αγγλία έσπειρε τον κορονοϊό στην Ισλανδία, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες στο μικρό νησί του Ατλαντικού.

Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Άρσεναλ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπέρνλι για την Premier League 2019-2020 στο 'Έμιρεϊτς', Λονδίνο, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019
Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ της Άρσεναλ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με την Μπέρνλι για την Premier League 2019-2020 στο 'Έμιρεϊτς', Λονδίνο, Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 YUI MOK/PA VIA AP

Η πανδημία του κορονοϊού δεν κάνει διαχωρισμούς σε χώρες και σύνορα. Διασπείρεται ταχύτατα και μεταδίδεται χωρίς απαραίτητα να το αντιλαμβάνεται ο ασθενής. Το παράδειγμα της Ισλανδίας αποτυπώνει την κατάσταση και επιβεβαιώνει την ανάγκη για τον κόσμο να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΠΟΥ και να σταματήσει τις μετακινήσεις.

Επιστήμονες του μικρού νησιού στον Βόρειο Ατλαντικό ανακάλυψαν 40 μεταλλάξεις του κορονοϊού, λαμβάνοντας δείγματα από τους κατοίκους. Στην Ισλανδία των 360.000 πολιτών έχουν καταγραφεί 737 κρούσματα μέχρι το μεσημέρι, περίπου όσα και στην Ελλάδα των 11.000.000 κατοίκων. Οι Ισλανδοί επιστήμονες ιχνηλάτησαν τις επαφές και τις κινήσεις των νοσούντων και εντόπισαν ότι αυτές οι μεταλλάξεις έφτασαν στη χώρα από 3 διαφορετικές διαδρομές: η μία είναι η Αυστρία, η άλλη η Ιταλία και η τρίτη η Αγγλία.

Το τελευταίο εύρημα παρουσιάζει αθλητικό ενδιαφέρον, καθώς 7 από τους ασθενείς παρακολούθησαν από την κερκίδα τον ίδιο αγώνα ποδοσφαίρου στην Αγγλία και όπως όλα δείχνουν, εκεί ήταν που νόσησαν από COVID-19. "Μερικοί ήρθαν από την Αυστρία. Υπάρχει ένας τύπος από κόσμο που προσβλήθηκε στην Ιταλία. Υπάρχει ένας τρίτος τύπος του ιού που εντοπίζεται σε κόσμο που προσβλήθηκε στην Αγγλία. Επτά άτομα παρευρέθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αγγλία", εξηγεί ο Κάρι Στέφανσον, διευθυντής του εργαστηρίου DeCode Genetics, που μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο του γονιδιώματος 9.768 ατόμων.

Μεταξύ των εξετασθέντων βρίσκονται άτομα που έχουν διαγνωστεί ήδη με κορονοϊό, καθώς και κόσμος που παρουσιάζει συμπτώματα ή που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες. Περίπου 5.000 εθελοντές εξετάστηκαν παρότι δεν παρουσίασαν συμπτώματα, ωστόσο 48 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί.

Η μελέτη, πάντως, δεν δημοσιεύτηκε ακόμα, αφού δεν έχει διασταυρωθεί από άλλους επιστήμονες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK