Πώς η μεταγραφή του Τσιμίκα κλείνει την 'πόρτα' της Λίβερπουλ στον Αλάμπα

Ο Ντάβιντ Αλάμπα θα μπορούσε να πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ, τώρα που έγινε γνωστό ότι αποχωρεί από την Μπάγερν, όμως ο Κώστας Τσιμίκας του φράζει το 'δρόμο'.

Ο Ντάβιντ Αλάμπα της Μπάγερν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ζάλτσμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στη 'Ρεντ Μπουλ Αρένα' , Ζάλτσμπουργκ | Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
Ο Ντάβιντ Αλάμπα της Μπάγερν σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ζάλτσμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στη 'Ρεντ Μπουλ Αρένα' , Ζάλτσμπουργκ | Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 © 2020 ANDREAS SCHAAD/ASSOCIATED PRESS

Το περασμένο καλοκαίρι συνέβησαν δύο πράγματα: ο Ντάβιντ Αλάμπα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπάγερν και ο Κώστας Τσιμίκας πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ. Πώς συνδέονται αυτά; Δια της τεθλασμένης, το πρώτο φέρνει τον Αυστριακό διεθνή εκτός Μπάγερν, το δεύτερο εκτός Λίβερπουλ.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η εκπληκτική σεζόν που έκαναν οι Βαυαροί το 2019-2020 αναπόφευκτα ανέβασε το στάτους των ποδοσφαιριστών τους. Ο Αλάμπα ανήκε στους πρωταγωνιστές της πορείας, αγωνιζόμενος κυρίως στα στόπερ. Όταν αποφάσισε να συζητήσει για νέο συμβόλαιο, με την κατάκτηση των σπουδαίων τροπαίων της περσινής σεζόν είχε διαπραγματευτικά ατού με το μέρος του και γι' αυτό ζήτησε ένα συμβόλαιο εφάμιλλο με τα δύο τοπ των Γερμανών, του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και του Μάνουελ Νόιερ.

Υπήρχε ακόμα ένας λόγος για να ζητήσει τόσα χρήματα, κυρίως... εκβιαστικός, που έχει να κάνει με τον ατζέντη του, όπως ανέλυσε η Νίκη Μπάκουλη προ ημερών. Το βέβαιο είναι πως αν η σεζόν δεν ήταν τόσο πετυχημένη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, δεν θα τολμούσε να ζητήσει αυτά τα χρήματα.

Το αποτέλεσμα των πανύψηλων απαιτήσεων ήταν να απορριφθεί το αίτημά του και ο Αλάμπα να διανύει τον τελευταίο χρόνο του με τους Βαυαρούς, στους οποίους ανήκει από το 2009, όταν αποκτήθηκε από την Αούστρια. Το καλοκαίρι του 2021 θα μείνει ελεύθερος, ενώ από τη φετινή Πρωτοχρονιά μπορεί να μιλάει φανερά με άλλους συλλόγους, ακόμα και να δώσει τα χέρια. Όμως δεν το κάνει λόγω... Τσιμίκα. Τουλάχιστον, όσον αφορά στη Λίβερπουλ.

Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 © 2020 PETER POWELL/ASSOCIATED PRESS

Λίγες ημέρες πριν ο Αλάμπα κατακτήσει το περσινό Champions League, ο Έλληνας αριστερός μπακ έπαιρνε μεταγραφή στους 'κόκκινους'. Η σεζόν μέχρι στιγμής δεν έχει εξελιχθεί όπως θα περίμενε, αφού ο κορονοϊός και κάποιοι τραυματισμοί έχουν περιορίσει τη συμμετοχή του στις υποχρεώσεις της Λίβερπουλ, όμως το μέλλον είναι μπροστά του. Αυτό που δεν μπορούσε να γνωρίζει τότε είναι πως η μεταγραφή του θα 'μπλόκαρε' τη μεταγενέστερη μετακίνηση του Αλάμπα στο Μέρσεϊσαϊντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent'.

Η Μελίσα Ρέντι ισχυρίζεται ότι η Λίβερπουλ των μυρίων προβλημάτων στα στόπερ φέτος, που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και δύο αμυντικά χαφ, τους Φαμπίνιο και Τζόρνταν Χέντερσον, ως δίδυμο κεντρικών αμυντικών λόγω των τραυματισμών που αντιμετωπίζουν οι Βίρτζιλ φαν Ντάικ, Ζοέλ Ματίπ και Τζο Γκόμεζ, δεν έχει σκοπό να κάνει κίνηση για τον Αλάμπα. "A hard no", αναφέρουν από τον σύλλογο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της.

Ο 28χρονος στόπερ της Μπάγερν θα έμοιαζε ιδανικός με μια πρώτη ματιά για τον σύλλογο, ωστόσο στους 'κόκκινους' έχουν διαφορετική άποψη. Ο Αλάμπα είναι κοντός για τα 'θέλω' τους (1,80μ., τη στιγμή που ο Γκόμεζ είναι 1,88μ., ο Φαν Ντάικ είναι 1,93μ. και ο Ματίπ είναι 1,95μ.) και δεν είναι δυνατός στις εναέριες μονομαχίες, προσόν σημαντικό για την Premier League που είναι λιγότερο τεχνικό και περισσότερο δυνατό σε σχέση με την Bundesliga. Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι της Λίβερπουλ δεν θέλουν έναν ποδοσφαιριστή κοντά στα 30 (ο Αλάμπα θα γίνει 29 τον Ιούνιο) γι' αυτήν τη θέση, θεωρώντας ότι η επόμενη κίνηση στα στόπερ θα πρέπει να διαδεχθεί τον Ματίπ, που τώρα είναι 29.

Παρ' όλα αυτά, η περίπτωσή του βρίσκεται στο μεταγραφικό προσκήνιο της Λίβερπουλ εδώ και κάποιους μήνες, παρότι ο παίκτης δεν πληροί τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι άνθρωποι της ομάδας. Ήδη, όταν προ μηνών μιλούσαν με τον Τιάγκο Αλκάνταρα, είχαν απευθυνθεί και στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Αλάμπα, διερευνώντας αν υπάρχουν προθέσεις ώστε να ακολουθήσει κι αυτός την ίδια διαδρομή.

Ο Μάριο Γκέτσε της Ντόρτμουντ απέναντι στον Νταβίντ Αλάμπα της Μπάγερν
Ο Μάριο Γκέτσε της Ντόρτμουντ απέναντι στον Νταβίντ Αλάμπα της Μπάγερν © 2020 MATTHIAS SCHRADER/ASSOCIATED PRESS


Τι διαφορετικό ίσχυε τότε; Πολύ απλά, ήταν ανοιχτή η θέση του αριστερού μπακ που θα πλαισίωνε τον Άντι Ρόμπερτσον. Ο Αλάμπα αποτελεί έναν πολυθεσίτη ποδοσφαιριστή, που στην Μπάγερν έχει αγωνιστεί για πολύ καιρό ως αριστερός μπακ. Ακόμα και πέρυσι έπαιξε εκεί σε κάποια παιχνίδια, μέχρι να εκτοξευθεί ο Αλφόνσο Ντέιβις. Μία άλλη θέση που γνωρίζει καλά είναι εκείνη του αμυντικού μέσου, ενώ στην εθνική Αυστρίας παλαιότερα αγωνιζόταν μόνιμα ως κεντρικός και ως επιθετικός μέσος!

Όπως αναφέρει η Independent, αυτός ήταν κι ο λόγος που τότε ήταν ανοιχτή η πόρτα του Αλάμπα, παρότι δεν πληρούσε τα υπόλοιπα κριτήρια. Όμως η απόκτηση του Τσιμίκα γέμισε τη θέση του αριστερού μπακ και ταυτόχρονα έκλεισε την πόρτα του 'Άνφιλντ' στον παίκτη της Μπάγερν, είτε για τώρα είτε το καλοκαίρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK