Πώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο διαχώρισε τον εαυτό του από τον υπόλοιπο κόσμο

Το τελευταίο αριστούργημα του Κριστιάνο Ρονάλντο, το χατ τρικ επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο 3-0 που έστειλε τη Γιουβέντους στους προημιτελικούς του Champions League, ανατρέποντας το 2-0 του 'Βιθέντε Καλντερόν', ήταν το τελευταίο σημείο μίας αθροιστικής πράξης που μοιάζει ατέρμονη.

Πώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο διαχώρισε τον εαυτό του από τον υπόλοιπο κόσμο

Τετρακόσιες ενενήντα μία (491). Τόσες ήταν οι λέξεις που είχαν γραφτεί το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Μαρτίου, για τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Επί της ουσίας ήταν ο πρόλογος ενός θέματος που θα περιείχε τις 8+1 κορυφαίες στιγμές των 'ροχιμπλάνκος', προκειμένου να τιμηθούν για άλλη μία εντυπωσιακή πρόκριση στο Champions League. Ήταν τέτοια η βεβαιότητα, που είχε ζητηθεί άδεια για το συγκεκριμένο κείμενο τον Φλεβάρη, την επομένη του Ατλέτικο-Γιουβέντους 2-0. Η άδεια είχε δοθεί.

Τα πρώτα λεπτά του ματς του Τορίνου έδιναν την εντύπωση ότι η Γιουβέντους θα μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση έμοιαζε με ανεμογκάστρι. Θα περνούσε η ώρα, θα απογοητευόταν. Όποια επίθεση και να εξαπέλυε θα έπεφτε στο κενό. Στο τέλος, απέναντι σε μία αποκαμωμένη αντίπαλο, δεν θα έπαιρνε μόνο μία πρόκριση, αλλά και τη νίκη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε δώσει το σύνθημα στους φίλους των 'μπιανκονέρι' να γεμίσουν το γήπεδο, θα έφευγε με την ουρά στα σκέλια, θα καταλάβαινε ότι σε άλλη ομάδα έπαιζε πέρυσι και άλλης ομάδας τη φανέλα φορά φέτος.

Στο τέλος, οι 491 λέξεις έγιναν παντελώς άχρηστες, όσο κι αν ουδόλως αμελητέα είναι η εν τω συνόλω παρουσία της Ατλέτικο. Μόνο που αυτό το βράδυ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με το χατ τρικ του, τις δύο κεφαλιές και το πέναλτι-γκολ πρόκρισης, απέδειξε πως έχει διαχωρίσει τον εαυτό του από τον υπόλοιπο κόσμο.

Διότι:

> Έχει ήδη φτάσει τα 63 γκολ σε διπλά ματς και τελικούς στο Champions League. Πέτυχε το πρώτο γκολ του με αντίπαλο τη Ρόμα, στις 10 Απριλίου 2007, στη φάση των 8. Που σημαίνει ότι αρχής γενομένης από εκείνο το παιχνίδι, έχει παίξει 71 παιχνίδια. Το νούμερο θυμίζει Γκερντ Μίλερ στην εθνική Γερμανίας (68 γκολ σε 62 ματς) μόνο που είναι ακόμα πιο αδιανόητο, υπό την έννοια ότι το 95% των παιχνιδιών ήταν κρίσιμα, ενώ έχει πετύχει γκολ που είτε χαρίζουν είτε δεν στερούν τίτλους.

> Νικάει πάντοτε την Ατλέτικο Μαδρίτης. Για την ακρίβεια, της έχει βάλει 8 γκολ σε πέντε παιχνίδια, μην υπολογίζοντας το πέναλτι στη διαδικασία του τελικού του 2016. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος, ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε τελική προσπάθεια στο 'Βιθέντε Καλντερόν' δις: στον προημιτελικό του 2014 και στον προημιτελικό του 2016. Ο Μέσι δεν έχει σκοράρει καν σε παιχνίδι κόντρα στην Ατλέτικο στη φάση των νοκ άουτ του Champions League. Ο Ρονάλντο έχει νικήσει την Ατλέτικο στον τελικό του 2014, στους προημιτελικούς το 2015, στον τελικό του 2016, στους ημιτελικούς του 2017.

> Έφτασε τα 8 χατ τρικ στο Champions League, ισοφαρίζοντας τον Λιονέλ Μέσι. Η διαφορά είναι ότι ο Κριστιάνο έχει 4 χατ τρικ σε νοκ άουτ παιχνίδια, σε αντίθεση με τον Αργεντινό, που έχει 2.

> Παραμένει ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε τρεις διαφορετικούς τελικούς Champions League, άλλωστε δεν άλλαξαν πολλά πράγματα από το 2017.

> Έχει 124 γκολ σε 166 συμμετοχές στο Champions League. Το πρώτο του το σκόραρε στην 30ή συμμετοχή του στη διοργάνωση, οπότε το ρεκόρ του σε 137 ματς επιδέχεται κάθε πομπώδη χαρακτηρισμό που μπορεί να του αποδοθεί.

> Είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει χατ τρικ στο Champions League. Την Τρίτη συμπλήρωσε 35 μέρες στο 34ο έτος της ηλικίας του. Που σημαίνει ότι πέρασε τον Κλαούντιο Πιζάρο, ο οποίος ήταν 34 ετών και... 34 ημερών όταν έκανε χατ τρικ στο 6-1 της Μπάγερν επί της Λιλ, στις 7 Νοεμβρίου του 2011. Χειρουργός ακόμα και άθελά του.

> Ήταν ο αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας που κατέκτησε το Euro 2016, το μόνο διεθνή τίτλο της.

> Έχει φτάσει και παίξει σε 6 τελικούς Champions League, μόνο ο Έκτορ Φρανσίσκο Χέντο της Ρεάλ έχει τους ίδιους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε το επίρρημα 'μάλλον' και να προσθέσουμε το 'θα τον περάσει'.

> Είναι ο έκτος παίκτης από τότε που παίζεται ποδόσφαιρο που έφτασε τα 700 γκολ στην καριέρα του.

Αυτά είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει διαχωρίσει τον εαυτό του από τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο. Από την ιστορία του Πατρίς Εβρά με το κουνουπίδι στον ατμό, όταν τον κάλεσε στο σπίτι του για να φάνε, ενώ μετά το γεύμα του πρότεινε να παίξουν χαλαρό ποδόσφαιρο, ως το αλαβάστρινο σώμα και την προσήλωση, το φρένιασμα με το οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα ματς, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πρώτος στην κατηγορία 'καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που τον μισεί ο κόσμος'.

Πρέπει να του αποδοθεί ότι, σε μία εποχή που στο ποδόσφαιρο μεγαλουργεί ο καλύτερος παίκτης του, εκείνος, δηλαδή, που παίζει, ο Ρονάλντο είναι στ' αλήθεια μία περίπτωση που θα πρέπει να απασχολήσει άπαντες. Ούτε ο Ράφα Ναδάλ μοιάζει να έκανε τόση προσπάθεια όση ο ίδιος για να καλύψει το χάντικάπ του από τον Λιονέλ Μέσι, στην περίπτωση της δικής του κόντρας με τον Ρότζερ Φέντερερ.

Κι εν τω μεταξύ, είναι ένας πολίτης του κόσμου. Ακόμα και παρά τα 9 χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης, παρά το ότι ήταν ο πιο τέλειος αθλητής που προπόνησε ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο Ρονάλντο δεν διστάζει να φεύγει, να αλλάζει περιβάλλοντα, να κερδίζει το σεβασμό παγκοσμίως. Όταν ολόκληρη Γιουβέντους έκανε μία πρόταση την οποία ούτε η ίδια πίστευε ότι θα αποδεχθεί και ο ίδιος απάντησε θετικά, αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του διαμετρήματός του.

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, ο κορυφαίος παίκτης της κατά πάσα πιθανότητα, αποδεικνύεται ένα ανήσυχο πνεύμα, που διαπρέπει σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους κλίματα

Και τώρα, ενώ οι αριθμοί δείχνουν ότι μοιάζει να βρίσκεται στο λυκόφως της καριέρας του, ο Ρονάλντο διαψεύδει πανηγυρικά και καθημερινά όλο τον κόσμο. Με αποτέλεσμα, μία ανθυπολεπτομέρεια της μεγαλειώδους ποδοσφαιρικής υπόστασης, 491 λέξεις που ποτέ δεν θα βρουν το δρόμο τους προς τη δημοσίευση...

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni)

News 24/7

24MEDIA NETWORK