Πώς ο ταπεινωμένος Ρομπέρτο ήταν καλύτερος από Άλισον και Έντερσον

Ο Ρομπέρτο έφυγε από τη Γουέστ Χαμ τον Γενάρη εν μέσω... πανηγυρισμών από τους φίλους των 'σφυριών'. Με βάση το στατιστικό μοντέλο xG2, o Ισπανός γκολκίπερ ήταν καλύτερος από τους Άλισον, Έντερσον, Ντε Χέα και όχι μόνο.

Ο Ρομπέρτο εν δράσει, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20
Ο Ρομπέρτο εν δράσει, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20 JOHN WALTON/PA VIA AP

Τα στατιστικά μοντέλα μοιάζουν κάθε χρόνο ολοένα και πιο απαραίτητα στο ποδόσφαιρο, καθώς αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τα τεχνικά επιτελεία και τον τρόπο που προετοιμάζεται κάθε ομάδα για το επόμενο παιχνίδι. Την ίδια στιγμή μπορούν να αποδώσουν και τη συνολική εικόνα ενός ποδοσφαιριστή σε επί μέρους στοιχεία του παιχνιδιού, δίνοντας την δυνατότητα στους αναλυτές να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν ένας αθλητής αποδίδει καλά ή όχι με βάση τις ανάγκες του συνόλου.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας το στατιστικό μοντέλο του xG, που βοηθάει να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί σε μια αναμέτρηση απο πλευράς τελικού αποτελέσματος/σκορ, ενώ συχνά φανερώνει την ικανότητα ενός παίκτη να βρίσκει δίχτυα με συνέπεια. Παρόμοιο μοντέλο υπάρχει και για την απόδοση των τερματοφυλάκων. Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι ακριβώς είναι το xG2:

Τα μοντέλα για τα 'αναμενόμενα γκολ' ή xG εν συντομία, χρησιμοποιούν μια βάση ιστορικών δεδομένων παρόμοιων ευκαιριών και της κατάληξης που είχαν για να εκτιμήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας για κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται σε έναν επιθετικό παίκτη.

Ομοίως, η πιθανότητα ότι ένας τερματοφύλακας θα σώσει μια προσπάθεια που βρίσκει στόχο μπορεί να μοντελοποιηθεί. Και πάλι με βάση παραμέτρους όπως το πώς και από πού πραγματοποιήθηκε το σουτ. Επίσης, ενσωματώνοντας πληροφορίες μετά το σουτ, για το σημείο που προοριζόταν να εισέλθει στα δίχτυα, αν είχε δύναμη ή φάλτσα και αν ο τερματοφύλακας είχε περαιτέρω δυσκολία στη φάση από πιθανή αλλαγή πορείας της μπάλας μέσω κάποιας κόντρας.

Αυτά τα μοντέλα ονομάζονται 'μοντέλα xG2' για να τα διακρίνουν από αυτά που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν όλες τις προσπάθειες επίτευξης ενός γκολ, είτε είναι στο στόχο είτε όχι.

Τα μοντέλα έχουν πιθανώς μια παγκόσμια απήχηση, αλλά η πραγματικότητα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα είναι ότι οι ευκαιρίες είτε είναι επιτυχείς είτε αποκρούονται. Ο συνδυασμός των διαφορών μεταξύ της διαδικασίας δημιουργίας ευκαιριών και των πραγματικών αποτελεσμάτων είναι συχνά το κλειδί για την ερμηνεία της αξιολόγησης παικτών ή ομάδων.

Ένας τερματοφύλακας έχει συνήθως πιθανότητες 20% να σώσει ένα χτύπημα πέναλτι στο στόχο και δύο σωτήριες επεμβάσεις σε κάθε δέκα τέτοιες προσπάθειες είναι το πιο πιθανό πραγματικό αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχει επίσης μια σειρά πιθανών - αλλά λιγότερο πραγματικών - αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές αυτής της αναμενόμενης κατάληξης.

Στο δια ταύτα, με αφορμή την μεταγραφή του Εμιλιάνο Μαρτίνες από την Άρσεναλ στην Άστον Βίλα, το infogol παρουσίασε τα αποτελέσματα του xG2 για τη σεζόν 2019-2020 και η είδηση δεν είναι πως ο Ισπανός γκολκίπερ είχε υψηλότερο ranking απόδοσης από τον Λένο.

Αλλά το γεγονός πώς με βάση το στατιστικό αυτό μοντέλο, ο Ρομπέρτο Γκάγκο Χιμένεθ ήταν καλύτερος από τους Κέπα, Πίκφορντ, Άλισον, Πατρίσιο, Έντερσον, Ντε Χέα, Λένο και Σμάιχελ την σεζόν 2019-2020! Αν υπάρχουν φορές που οι αριθμοί και η στατιστική μπορούν να σε τρελάνουν, τότε εδώ έχουμε μια από αυτές...

Μόλις τον περασμένο Γενάρη είχατε διαβάσει στο Contra.gr τους λόγους που ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από την Γουέστ Χαμ - όπως και έγινε πηγαίνοντας στην Αλαβές. Οι μέρες δόξας του στον Ολυμπιακό είχαν δώσει τη θέση τους στην χλεύη, αφού ο πιο soft χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούσαν οι φίλοι των 'σφυριών' για εκείνον ήταν 'gaffe prone'... Στις μεταξύ τους συζητήσεις δεν είχαν αποφασίσει αν ο Ρομπέρτο είναι ο χειρότερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Premier League ή ο χειρότερος παίκτης της Γουέστ Χαμ, ή και τα δύο.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής-νυν σχολιαστής της Premier League, Τόνι Κασκαρίνο, τόνιζε πως "είναι ο χειρότερος γκολκίπερ στην ιστορία του πρωταθλήματος", ενώ και ο προπονητής της ομάδας Νέων και βετεράνος επιθετικός της Γουέστ Χαμ, Κάρλτον Κόουλ, υποστήριζε ότι "κινείται στο τέρμα λες και φοβάται να ακουμπήσει την μπάλα, λες και η μπάλα έχει φλόγες και θέλει να την αποφύγει".

Με βάση το πόρισμα του xG2 ωστόσο, ο Ρομπέρτο ήταν 6% καλύτερος από όσο θα έπρεπε να είναι με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησαν οι αντίπαλοι και μεταφράστηκαν σε σουτ στον στόχο. Το στατιστικό μοντέλο έχει συμπεριλάβει τους γκολκίπερ που δέχθηκαν 20+ προσπάθειες για γκολ στο τέρμα και κατέληξε πόσοι από αυτούς θεωρούνται over ή underperfomers και σε τι ποσοστό. Με βάση τα αποτελέσματα, ο Ουγκό Λορίς ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ της Premier League πέρσι, με δεύτερο τον Εμιλιάνο Μαρτίνες και τρίτο τον Ντιν Χέντερσον...

News 24/7

24MEDIA NETWORK