Πώς Ρεάλ και Σίτι βοηθούν κομβικά τον Ολυμπιακό στο επόμενο Champions League

Ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που κατέκτησε τη Super League Interwetten, μπορεί να βρεθεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League άνευ αγώνα, αν αποκλειστούν Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ. Πώς προκύπτει το ευνοϊκό ντόμινο και τι άλλο χρειάζεται ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Καμαρά και Βαλμπουενά πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 4-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης', για την 15η αγ. της Super League Interwetten | 06/01/2021 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Καμαρά και Βαλμπουενά πανηγυρίζουν το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο 4-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο 'Θεόδωρος Κολοκοτρώνης', για την 15η αγ. της Super League Interwetten | 06/01/2021 EUROKINISSI SPORTS

Τα προημιτελικά του Champions League βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, έστω κι αν δεν συμμετέχει ελληνική ομάδα. Η Ρεάλ επικράτησε με 3-1 της Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε δύσκολα με 2-1 την Ντόρτμουντ και ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει γι' αυτά τα δύο ευνοϊκά αποτελέσματα, τα οποία ενδέχεται να του καθορίσουν ολόκληρη τη σεζόν 2021-2022!

Όλα οφείλονται στη δεινή θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA και τα περιορισμένης δυναμικής 'εισιτήρια' για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που δικαιούται. Για τη σεζόν 2021-2022, η χώρα μας έχει 1 θέση για το Champions League και 3 για το νεοσύστατο Europa Conference League (καμία για το Europa League). Η θέση του Champions League αφορά στον 1ο προκριματικό γύρο, δηλαδή ο πρωταθλητής Ελλάδας θα πρέπει να κερδίσει 4 νοκ άουτ γύρους για να φτάσει στη φάση των ομίλων, αρχίζοντας τις υποχρεώσεις του από τις 6 Ιουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλοκαιρινή προετοιμασία του και δη έπειτα από Euro.

Κι όμως, Ρεάλ και Σίτι ενδέχεται να κάνουν ένα τεράστιο δώρο στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, αν αποκλείσουν Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ αντιστοίχως. Ο τρόπος κάπως περίπλοκος, αλλά σωτήριος.

Το ντόμινο που ευνοεί τον πρωταθλητή Ελλάδας

Η χώρα μας πήρε τα ευρωπαϊκά 'εισιτήρια' ως 18η στην UEFA στο τέλος της σεζόν 2019-2020. Αυτή είναι η τελευταία χρονιά που υπολογίζεται για τις θέσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του 2021-2022 κι έτσι οι επιπτώσεις από την εφετινή κατρακύλα στην 20ή θέση θα φανούν το 2022-2023. Ως 18η, η Ελλάδα οριακά δεν στέλνει τον πρωταθλητή της στον 2ο προκριματικό γύρο. Όμως, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει μία θέση και τότε, με το ντόμινο που θα προκληθεί, ο πρωταθλητής να 'ανέβει' έναν προκριματικό γύρο.

Για να συμβεί αυτό, ο κάτοχος του εφετινού Champions League θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει θέση στους ομίλους της επόμενης σεζόν μέσω του πρωταθλήματός του. Αν συμβεί αυτό, τότε θα έχει στη διάθεσή του δύο 'εισιτήρια' για τους ομίλους (ως κάτοχος και μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος). Το ένα θα το παραχωρήσει στην πρώτη χώρα της κατάταξης της UEFA που δεν στέλνει τον πρωταθλητή της απευθείας στη φάση των ομίλων και κάπου εκεί αρχίζει το ντόμινο.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σεβίλλη για τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League 2020-2021 στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν', Σεβίλλη | Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σεβίλλη για τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Champions League 2020-2021 στο 'Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν', Σεβίλλη | Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 © 2021 ANGEL FERNANDEZ/ASSOCIATED PRESS


Η χώρα αυτή είναι η 11η του UEFA ranking Τουρκία, που αυτήν τη στιγμή έχει θέση για τα playoffs. Αν στείλει τον πρωταθλητή της στους ομίλους, το 'εισιτήριο' των playoffs καταλήγει στη 13η του UEFA ranking, Δανία. Ο πρωταθλητής Δανίας θα αγωνιστεί στα playoffs και τη θέση του στον 3ο προκριματικό γύρο θα πάρει ο πρωταθλητής Τσεχίας (15η στο UEFA ranking), που κανονικά θα αγωνιζόταν στον 2ο προκριματικό.

Με αυτές τις ανακατατάξεις (και με άλλες που οφείλονται στον κάτοχο του Europa League) δημιουργούνται δύο κενές θέσεις στον 2ο προκριματικό γύρο και αυτές καλούνται να καλύψουν οι πρωταθλητές Ελλάδας και Σερβίας (19η στο UEFA ranking). Κατά συνέπεια, Αν προκύψει αυτό το ντόμινο, ο Ολυμπιακός θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του από τον 2ο προκριματικό γύρο, η κλήρωση του οποίου είναι στις 16 Ιουνίου, ενώ οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν 20 και 21 Ιουλίου. Δηλαδή θα έχει 2 εβδομάδες περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και προετοιμασία.

Ποιες ομάδες θα καθορίσουν το ντόμινο

Βασική προϋπόθεση για το άνωθεν σενάριο είναι ο νικητής της φετινής διοργάνωσης να έχει διασφαλιστεί ήδη από το πρωτάθλημά του. Αυτό σημαίνει ότι Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν και Ρεάλ είναι 3 ομάδες τις οποίες θα ήθελε ο Ολυμπιακός για πρωταθλήτριες Ευρώπης, αφού όλες τους μαθηματικά ή μη είναι βέβαιες για τη συμμετοχή τους στο Champions League 2021-2022.

Παρί και Πόρτο έχουν το ισχνό προβάδισμα για να εξασφαλίσουν κι αυτές 'εισιτήριο' μέσω του πρωταθλήματός τους, αλλά προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά γι' αυτές. Οι πρωταθλητές Γαλλίας και περσινοί φιναλίστ του Champions League έχουν συγκεντρώσει 66 βαθμούς σε 32 αγωνιστικές της Ligue 1 και δίνουν σκληρή μάχη τίτλου με την πρωτοπόρο Λιλ (69), τη Μονακό (65) και τη Λιόν (64), με μόνο 2 ομάδες να πηγαίνουν απευθείας στη φάση των ομίλων. Δύο ομάδες στους ομίλους στέλνει και η Primeira Liga, με τη σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Σπόρτινγκ να είναι η μία. 'Εξι πόντους μακριά βρίσκεται η Πόρτο (60) έπειτα από 26 αγωνιστικές (σε σύνολο 34), η Μπενφίκα έχει 57 και η Μπράγκα 54, σε μία μάχη που επίσης αναμένεται να κρατήσει μέχρι τέλους.

Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 © 2020 PETER POWELL/ASSOCIATED PRESS

Στον αντίποδα, Τσέλσι και Λίβερπουλ δίνουν μεγάλη μάχη για να βρεθούν στην τετράδα που οδηγεί στο επόμενο Champions League μέσω της Premier League. Οι 'μπλε' βρίσκονται στην 5η θέση με 54 βαθμούς σε 31 αγώνες και η Λίβερπουλ στην 6η με 52 βαθμούς στον ίδιο αριθμό. Βασικοί αντίπαλοι για τα δύο εναπομείναντα 'εισιτήρια' (αφού Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα χάσουν τα δικά τους) είναι η Λέστερ με 56 βαθμούς, η Γουέστ Χαμ με 55, η Τότεναμ με 49, η Έβερτον με 48 (σε 30 αγώνες), η Άρσεναλ και η Λιντς με 45, αλλά και η Άστον Βίλα με 44 (σε 30 αγώνες).

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η προσπάθεια που κάνει η Ντόρτμουντ να ξαναβρεθεί στη διοργάνωση του χρόνου. Η Μπορούσια απέχει 7 βαθμούς από την 4η Άιντραχτ, με 6 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε.

Όπως γίνεται κατανοητό, η προτίμηση του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη στο ζευγάρι της Ρεάλ με τη Λίβερπουλ και της Σίτι με την Ντόρτμουντ, ενώ θα περιμένει τα ημιτελικά ώστε αν προκριθεί η ομάδα της Μαδρίτης, ν' αποκλείσει μία εκ των Πόρτο και Τσέλσι. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να καταστρώνει πλάνα για τον 2ο προκριματικό γύρο του επόμενου Champions League.

News 24/7

24MEDIA NETWORK