Πώς θα χωρέσουν 20.000 θεατές στο Μπάγερν-Σεβίλλη

Η UEFA εκφράζει την πεποίθηση ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα θα είναι σε θέση να διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στη Βουδαπέστη παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Ποιο είναι το κατ' αρχήν σχέδιο.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ασπάζεται το τρόπαιο του Champions League και σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεκδικήσει αυτό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, παρόντων οπαδών
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ασπάζεται το τρόπαιο του Champions League και σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεκδικήσει αυτό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, παρόντων οπαδών MATTHEW CHILDS/POOL VIA AP

Όσοι δεν θυμούνται (ή κάνουν πως δεν θυμούνται) ας φρεσκάρουμε τη μνήμη τους υπενθυμίζοντας πως ο πρώτος αγώνας μεταξύ της Αταλάντα και της Βαλένθια στο Μιλάνο, για τη φάση των 16 του Champions League, έχει εκτιμηθεί από την επιστημονική κοινότητα ως η βασική αιτία διασποράς του κορονοϊού στο Μπέργκαμο. Το 'σημείο μηδέν' όπως είχε παρουσιαστεί στα τέλη Μαρτίου από τον ιταλικό Τύπο.

Η Λομβαρδία υπήρξε από τους βασικούς πυρήνες της νόσου στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά το αρχικό στάδιο της πανδημίας και η συγκέντρωση περισσότερων από 40.000 θεατών στο 'Τζουζέπε Μεάτσα' τη βραδιά της 16ης του Φλεβάρη συνδυαστικά με τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το 4-1 των 'ορομπίτσι' επί των 'νυχτερίδων' λέγεται πως είχαν συμβάλλει ακούσια σε όλο αυτό ανοίγοντας διάπλατα 'κερκόπορτα' για την 'άλωση' της πόλης της Λομβαρδίας από τον επικίνδυνο ιό. Ο οποίος (ιός) υπολογίζεται ότι μόλυνε επίσης τη Βαλένθια, δεδομένου ότι λίγες ημέρες μετά το δεύτερο παιχνίδι του ζεύγους ο ένας μετά τον άλλον, ποδοσφαιριστές ή στελέχη της ισπανικής ομάδας, ελέγχονταν θετικοί, παρά το γεγονός πως το 'Μεστάγια' είχε σφράγισε τις πόρτες του για το κοινό. Εξαιρουμένου του μαρμαρωμένου οπαδού.

Από τότε μεσολάβησαν περισσότεροι από έξι μήνες και ενδιάμεσα κάθε ποδοσφαιρικό ραντεβού ευρωπαϊκής διοργάνωσης, είτε αφορούσε τα επόμενη σκέλη των Champions/Europa League είτε τα προκριματικά της νέας σεζόν, διεξήχθη χωρίς να κοπεί ούτ' ένα εισιτήριο. Απόλυτα λογικά. Ούτως ή άλλως το υγειονομικό πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση-έναρξη της χρονιάς όριζε συγκεκριμένους κανόνες κι ένας απ' αυτούς ήταν τα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια (σε ουδέτερη έδρα ως επί το πλείστον). Η εικόνα των άδειων γηπέδων ήταν προφανέστατα άχαρη και αφαιρούσε από την ομορφιά τόσων σημαντικών ραντεβού, αλλά τουλάχιστον προστάτευε, στο μέτρο του δυνατού, τη δημόσια υγεία. Αφενός αυτών που συμμετείχαν ενεργά αφετέρου εκείνων που παρακολουθούσαν.

Δεν πέρασαν μολαταύτα δύο 24ωρα από τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στα χρονικά και η UEFA άρχισε να μπαίνει στη διαδικασία δοκιμών του πόσο ισχυρές είναι οι αντιστάσεις του ποδοσφαιρόκοσμου στον κορονοϊό. Διότι το σχέδιο της σταδιακής επιστροφής των οπαδών στα γήπεδα, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στις 24 Σεπτεμβρίου, σε απόσταση μόλις 4 εβδομάδων από το φινάλε του τελικού, είναι ένα ξεκάθαρο πείραμα που θα τεστάρει τις αντοχές του όλου συστήματος πριν από τους ομίλους στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας. Πείραμα στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν -δια της θέλησής τους- αγοράζοντας εισιτήριο περισσότεροι από 20.000 θεατές. Ούγγροι ή μη.

Τα νέα κυκλοφόρησαν στο twitter από τον ρεπόρτερ του ESPN.

"Παρόλο που ήταν σημαντικό ήταν να δείξουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχιστεί σε δύσκολες στιγμές, χωρίς κόσμο, το σπορ έχασε κάτι από τον χαρακτήρα του. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε το UEFA Super Cup στη Βουδαπέστη ως πιλότο που θα επανεκκινήσει την επιστροφή των φιλάθλων στα παιχνίδια", ομολόγησε ανερυθρίαστα από την πλευρά του ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν, επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις που γίνονται από κοινού με την Ουγγρική Ομοσπονδία και την Κυβέρνηση της χώρας για τον τρόπο που τη 'Πούσκας Αρένα' των 67.000 θέσεων στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη θα φιλοξενήσει το 30% της χωρητικότητάς του. Δηλαδή τον αγώνα μεταξύ της Μπάγερν και της (μόνιμης κατόχου του Europa League) Σεβίλλης προβλέπεται να τον παρακολουθήσουν περί τις 20.000 θεατές. Ή διαφορετικά ένας θεατής ανά τρία καρεκλάκια.

Επειδή ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ακριβές σχέδιο, το πώς και πού θα καθίσουν όσοι εξασφαλίσουν άδεια εισόδου ή ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις παρουσίας τους (ανώτερος αριθμός παρέας, θερμομετρήσεις, μάσκες, κλπ), ας μην αποκλειστεί το -μάλλον απευκταίο- σενάριο της συνεύρεσης οπαδών των δύο ομάδων στη Βουδαπέστη. Ταξιδιωτών δηλαδή από τη Γερμανία και την Ισπανία που θα παραστούν στο ματς που παραδοσιακά λειτουργεί ως αφετηρία της νέας χρονιάς. Όποιος κι αν είναι ο μέγιστος αριθμός τους. Εκτός κι αν ένας προς ένας επαληθεύσουν ιατρικά πως είτε νόσησαν είτε έχουν ιαθεί αποκτώντας αντισώματα. Για να μην υποστεί η Ουγγαρία των μόλις 5.200 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ό,τι το Μπέργκαμο και συνολικά η Ιταλία στη διάρκεια της άνοιξης. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση θα γίνει μάλλον ανεξέλεγκτη και η ηγεσία της UEFA έκθετη για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες. Κι ας υποστηρίζουν πως "δεν θα λάβουμε ρίσκα με την ασφάλεια των ανθρώπων".


News 24/7

24MEDIA NETWORK