Πώς θα ήταν η Μπενφίκα αν δεν πούλαγε τα αστέρια της

Την τελευταία δεκαετία η Μπενφίκα έχει παραχωρήσει μια σειρά από πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές, γεμίζοντας τα ταμεία της με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πώς θα μπορούσε να παραταχθεί σήμερα κρατώντας όλα της τ' αστέρια;

Ο Άνχελ Ντι Μαρία πανηγυρίζει ένα τέρμα που πέτυχε με την Μπενφίκα σε αναμέτρηση με την Βόρσκλα Πόλταβα, για τα playoffs του Europa League στις 20 Αυγούστου του 2009, στη Λισσαβώνα. (AP Photo/Armando Franca)
Ο Άνχελ Ντι Μαρία πανηγυρίζει ένα τέρμα που πέτυχε με την Μπενφίκα σε αναμέτρηση με την Βόρσκλα Πόλταβα, για τα playoffs του Europa League στις 20 Αυγούστου του 2009, στη Λισσαβώνα. AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, το πορτογαλικό ποδόσφαιρο τροφοδοτεί με παίκτες τους κορυφαίους συλλόγους και πρωταθλήματα της Ευρώπης. Όχι απαραίτητα με Πορτογάλους παίκτες, αλλά και με αυτούς διαφορετικής εθνικότητας που έφτασαν στο πρωτάθλημα της χώρας σε νεαρή ηλικία. Εξελίχθηκαν και έκαναν το άλμα. Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Μπενφίκα και είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες στη Liga NOS που με συνέπεια πουλάνε τους καλύτερους παίκτες τους στο εξωτερικό.

Πριν λίγα χρόνια ήταν η Πόρτο που το έκανε... επιστημονικά, οι δύο ομάδες της Λισσαβώνας έχουν μπει για τα καλά στο κόλπο εσχάτως. Ειδικά η Μπενφίκα, που σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει πουλήσει μια σειρά από παίκτες πρώτης γραμμής. Τέτοιας ποιότητας που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι θα μπορούσε να πετύχει αν τους διατηρούσε όλους μαζί στο δυναμικό της.

Επιλέγοντας δέκα από αυτούς και διατηρώντας τον Άλεξ Γκριμάλντο, νυν αριστερό μπακ της ομάδας, στην ενδεκάδα, σήμερα η Μπενφίκα θα μπορούσε να παραταχθεί ως εξής:

Παίκτης Θέση Ματς Νυν ομάδα
Γιαν Όμπλακ Τερματοφύλακας 16 Ατλέτικο Μ.
Νέλσον Σεμέδο Δεξί μπακ 65 Μπαρτσελόνα
Βίκτορ Λίντελοφ Στόπερ 73 Μάντσεστερ Γ.
Νταβίντ Λουίζ Στόπερ 130 Άρσεναλ
Άλεξ Γκριμάλντο Αριστερό μπακ 156 Μπενφίκα
Αξέλ Βιτσέλ Κεντρικός μέσος 52 Ντόρτμουντ
Νέμανια Μάτιτς Κεντρικός μέσος 98 Μάντσεστερ Γ.
Μπερνάρντο Σίλβα Επιτελικός μέσος 3 Μάντσεστερ Σ.
Ζοάο Φελίξ Ακραίος επιθετικός 43 Ατλέτικο Μ.
Άνχελ Ντε Μαρία Ακραίος επιθετικός 118 Παρί ΣΖ
Λούκα Γιόβιτς Επιθετικός 4 Ρεάλ Μ.

Στον πίνακα βλέπουμε τον παίκτη, την θέση του, τα παιχνίδια που αγωνίστηκε με την φανέλα της Μπενφίκα και πού παίζει σήμερα. Ο Γιαν Όμπλακ μεταγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης αντί 16 εκατ. ευρώ. Ο Νέλσον Σεμέδο πήγε στην Μπαρτσελόνα αντί 36 εκατ. ευρώ. Ο Βίκτορ Λίντελοφ παραχωρήθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 35 εκατ. ευρώ. Ο Νταβίντ Λουίζ πήγε στην Τσέλσι το 2011 με αντίτιμο 25 εκατ. ευρώ. Σήμερα παίζει στην Άρσεναλ.

Ο Αξέλ Βιτσέλ πωλήθηκε στην Ζενίτ για 40 εκατ. ευρώ και σήμερα φοράει τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Ο Νέμανια Μάτιτς πήγε στην Τσέλσι αντί 25 εκατ. ευρώ και πλέον είναι παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μπερνάρντο Σίλβα μεταγράφηκε στην Μονακό αντί 16 εκατ. ευρώ, σήμερα είναι ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Άνχελ Ντι Μαρία πήγε στην Ρεάλ Μαδρίτης αντί 33 εκατ. ευρώ, μεταπήδησε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σήμερα παίζει στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ζοάο Φελίξ παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης αντί 126 εκατ. ευρώ. Ο Λούκα Γιόβιτς πωλήθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης για 7 εκατ. ευρώ και σήμερα αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Συνολικά η Μπενφίκα έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 360 εκατ. ευρώ για την πώληση των συγκεκριμένων παικτών. Η μετέπειτα πορεία τους έδειξε πως θα μπορούσε να καρπωθεί και περισσότερα, αλλά μικρή σημασία έχει πλέον. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα μπορούσαν να πετύχουν αυτοί οι 11 παίκτες μαζί στο χορτάρι, με την φανέλα των 'αετών' της Λισσαβώνας,

Προφανώς και θα μείνουμε με αυτή την απορία. Συν ακόμη μια, που θα φορά τον επόμενο παίκτη που πρώτα θα κάνει θραύση με την Μπενφίκα και μετά θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK