ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Η περιβόητη ανάσταση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη

Ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Φερέιρα θα πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Στήριξη στον Ζίβκοβιτς ή δεύτερη ευκαιρία στον περσινό Superman του ΠΑΟΚ;

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δίνει οδηγίες στους συμπαίκτες του στην αναμέτρηση με τον Άγιαξ στην Τούμπα, για την προκριματική φάση του Champions League 2019-2020 (06/08/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δίνει οδηγίες στους συμπαίκτες του στην αναμέτρηση με τον Άγιαξ στην Τούμπα, για την προκριματική φάση του Champions League 2019-2020 (06/08/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM

Ήταν Ιούλιος του 2013, όταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έμενε ελεύθερος από την κυπριακή ΠΑΕΕΚ και χωρίς ομάδα για τους επόμενους έξι μήνες, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί σε Ηλιούπολη και Λεβαδειακό. Τον Ιανουάριο του 2014 ο Πανθρακικός του έδινε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και ακριβώς δύο χρόνια μετά, έπαιρνε... προαγωγή στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από ενάμιση χρόνο στους 'Ζωσιμάδες', ο Πασχαλάκης υπέγραφε στον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2017.

Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης αντιμετώπιζε προφανώς την μεγαλύτερη πρόκληση της έως τότε καριέρας του. Κρίνοντας από το γεγονός πως με αυτόν βασικό γκολκίπερ ο ΠΑΟΚ έφτασε στην πρώτη κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το 1985, όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αλλά βγήκε και νικητής. Ο Πασχαλάκης ήταν πέρσι ένα βασικό γρανάζι μιας αμυντικής γραμμής που έμοιαζε απροσπέλαστη και σίγουρα αποτέλεσε έναν κομβικό παράγοντα της αήττητης πορείας του ΠΑΟΚ προς τον τίτλο.

Ο διεθνής γκολκίπερ αγωνίστηκε και στα 30 παιχνίδια της περσινής Super League δίχως να χάσει λεπτό. Μέτρησε 16 clean sheets και μόλις 14 τέρματα παθητικό. Συνολικά την σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε 49 φορές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ για όλες τις διοργανώσεις και τις 22 κράτησε απαραβίαστη την εστία του. Κατά γενική ομολογία, πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Το ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί σε υψηλές πτήσεις μπαίνοντας στη νέα αγωνιστική περίοδο.

Η αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου και η άφιξη του Αμπέλ Φερέιρα δεν έφερε ανακατατάξεις στο Νο1. Έφερε όμως αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού του 'Δικεφάλου', που σε πρώτη φάση αποτυπώθηκαν στην αμυντική λειτουργία. Στα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν 2019-2020, η ανασταλτική παρουσία του ΠΑΟΚ σε τίποτα δεν θύμιζε την περσινή. Σαφώς πιο επιθετικό και με περισσότερα ρίσκα το πνεύμα του Φερέιρα, απαιτούσε τον ανάλογο χρόνο προσαρμογής των παικτών στα νέα δεδομένα. Το πρόβλημα ήταν πως αυτό έπρεπε να συμβεί εν μέσω επίσημων παιχνιδιών σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο ίδιος αλλά και οι τέσσερις της άμυνας δεν παρουσίαζαν την ανάλογη πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα ατομικά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (και τον Γιαννούλη 'νέο' αριστερά αντί του κάπτεν Βιεϊρίνια), ο ΠΑΟΚ ήταν μια ομάδα εξαιρετικά ευάλωτη στα μετόπισθεν, που δεχόταν γκολ σε κάθε ένα από τα οκτώ πρώτα ματς της περιόδου. Μετά και το 2-2 με τον Άρη στην Τούμπα στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Φερέιρα πείστηκε πως είχε έρθει η στιγμή να αλλάξει κάτι. Και σε επίπεδο προσώπων η αλλαγή αυτή ήρθε με τον Πασχαλάκη να περνάει στον πάγκο και τον Ζίβκοβιτς να προάγεται σε Νο1.

Η παρουσία του Σέρβου κάτω από τα γκολπόστ δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στο χορτάρι. Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε δύο γκολ στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ (2-2) και ένα ακόμη στην Τρίπολη από τον Αστέρα (1-2). Το πρώτο μηδέν παθητικό ήρθε στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Λαμία (3-0) στις 20 Οκτώβρη. Η αλήθεια είναι πως ο Ζίβκοβιτς ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τον Πασχαλάκη, που ενδιάμεσα είχε βρει καταφύγιο στην εθνική ομάδα παίζοντας δύο 90λεπτα κόντρα σε Ιταλία (ήττα με 2-0) και Βοσνία (νίκη με 2-1) αλλά έμοιαζε επηρεασμένος -και- ψυχολογικά από την διαμορφωθείσα κατάσταση στον ΠΑΟΚ.

Η σεζόν συνεχίστηκε με τον Ζίβκοβιτς στον αγωνιστικό χώρο και τον Πασχαλάκη στον πάγκο, μέχρι που στο πρώτο ματς του 2020 ο 'Δικέφαλος' γνώρισε την συντριβή στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' με σκορ 4-2 από τον Άρη. Με τον Σέρβο γκολκίπερ να έχει πολύ κακή παρουσία συνολικά και δύο σοβαρά λάθη που μεταφράστηκαν σε γκολ. Ακολούθησε η αναμέτρηση Κυπέλλου με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, όπου ο Πασχαλάκης έκανε την επανεμφάνιση του στην ενδεκάδα και έβγαλε άνετα το 90λεπτο. Ήρεμος και απαλλαγμένος από την πίεση, έμοιαζε να μην κουβαλά το άγχος του 'πρέπει' και κράτησε το μηδέν παθητικό όπως μαρτυρά το 0-3 στο 'Θ. Βαρδινογιάννης'.

Έστω και χωρίς να 'απλώσει', η κουβέντα στον ΠΑΟΚ για το Νο1 έχει ανοίξει ξανά. Κάτι που μαρτυρούν και τα ρεπορτάζ που έρχονται από την Τούμπα και αφορούν τις σκέψεις του Αμπέλ Φερέιρα για το ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε τονίσει μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ ότι η αλλαγή στην θέση του τερματοφύλακα για το συγκεκριμένο ματς ήταν προγραμματισμένη και γνωστή από μέρες στους δυο γκολκίπερ. Στη σκέψη του Φερέιρα ο Ζίβκοβιτς έχει το προβάδισμα εντεκάδας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, χωρίς πάντως να θεωρείται ακλόνητος. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ προσανατολίζεται στο να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον Σέρβο, δείχνοντας του έτσι πως τον εμπιστεύεται παρά τα λάθη στο 'Βικελίδης'. Ποντάροντας προφανώς και σε ένα έμμεσο ψυχολογικό ντοπάρισμα.

Η κουβέντα δεν αφορά μόνο την επιλογή του Νο1 στην κυριακάτικη αναμέτρηση (12/01, 19:30), όσο κυρίως στο τι θα συμβεί την επόμενη φορά που ο Ζίβκοβιτς θα υποπέσει σε κάποιο λάθος ή μια κακή εμφάνιση γενικότερα. Αν ο Φερέιρα αποφασίσει να πορευθεί με τον Σέρβο, τότε το μήνυμα προς τον Πασχαλάκη θα είναι ξεκάθαρο... Αν πάλι ο 30χρονος διεθνής γκολκίπερ επιστρέψει στο βασικό πλάνο, θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως το προηγούμενο κακό του διάστημα ήταν απλά μια παρένθεση, από αυτές που δικαιούται κάθε παίκτης. Σε κάθε περίπτωση, οι απορίες θα αρχίσουν σιγά σιγά να λύνονται από το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ.

Θα φέρει αναταραχή το τέλος στο αήττητο του ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK