Πότε πέτυχαν ή απέτυχαν οι 6 των πλέι οφ όλες τις φορές τους

Τα πεπραγμένα των Ολυμπιακού, Άρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και Αστέρα Τρίπολης τις σεζόν που συμμετείχαν στα πλέι οφ της Super League Interwetten.

Ο Ουσεϊνού Μπα και ο Κίκο Μακέντα σε μονομαχία τους κατά το περυσινό παιχνίδι των πλέι οφ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ
Ο Ουσεϊνού Μπα και ο Κίκο Μακέντα σε μονομαχία τους κατά το περυσινό παιχνίδι των πλέι οφ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Απ' όταν τα πλέι οφ έγιναν κομμάτι της ζωής της Super League Interwetten, οι απόψεις για την ουσία/αξία/χρησιμότητα τους είναι διχασμένες. Άρχισαν ως μια επιπλέον πρόκληση με 'χρυσή' ανταμοιβή το εισιτήριο που οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League, σε κάποιες περιπτώσεις μετατράπηκαν σε αναγκαίο κακό, καθώς η πρωτιά περισσότερο έβλαπτε παρά ευνοούσε την ομάδα που θα έφτανε πρώτη στον τερματισμό, διακόπηκαν για μία διετία, εξαιτίας της φθοράς από χρονιά σε χρονιά του όποιου ενδιαφέροντος από τον κόσμο, και από πέρυσι που μπήκαν τόσο ο πρωτοπόρος όσο και έκτος της κανονικής περιόδου παλεύουν ν' αποδείξουν -χωρίς την απόλυτη επιτυχία, ότι διαθέτουν υπόσταση και τη δύναμη να κερδίσουν το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κοινού.

Οι 6 ομάδες που αρχίζουν εφέτος τον 'ημιμαραθώνιο' των 10 αγωνιστικών έχουν η καθεμιά το δικό της παρελθόν. Με λαμπρές, αλλά και σκοτεινές στιγμές. Ας θυμηθούμε.

Ολυμπιακός

Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Κώστας Φορτούνης σε παιχνίδι του Ολυμπιακού από τα περυσινά πλέι οφ
Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Κώστας Φορτούνης σε παιχνίδι του Ολυμπιακού από τα περυσινά πλέι οφ EUROKINISSI SPORTS

Η καλύτερη θέση: Πρώτη-Πρωταθλητής (2019-20)

Η χειρότερη θέση: Τέταρτη-Πέμπτος στην κατάταξη (2009-10)

Επί μία δεκαετία 'ερυθρόλευκοι' απέφευγαν συστηματικά την έξτρα διαδικασία. Διότι αφενός ως πρωτοπόροι της βαθμολογίας ανταμείβονταν με τον τίτλο του πρωταθλητή επί 7 σερί σεζόν και δεν έμπλεκαν ποτέ σε άβολες καταστάσεις αφετέρου τις δύο σεζόν που δεν είχαν κόψει το νήμα η λίγκα είχε προχωρήσει στην κατάργηση του μίνι πρωταθλήματος. Βέβαια η πρώτη φορά τους είχε αποβεί οδυνηρή, καθώς ναι μεν μπήκαν ως οι δεύτεροι της κανονικής περιόδου, αλλά κατέληξαν ουραγοί της κατάταξης με μόλις μια νίκη σε 6 αγώνες, 'ισοπεδωμένοι' αγωνιστικά από τη λαίλαπα που είχε προκαλέσει η προπονητική θητεία του Ζίκο, ακριβώς πριν ο Σωκράτης Κόκκαλης παραδώσει τα διοικητικά ηνία στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Πέρυσι, μετά την επαναφορά και την αναπροσαρμογή του συστήματος διεξαγωγής, εισήλθαν με +7 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και όχι μόνο προστάτευσαν το βαθμολογικό αβαντάζ, αλλά το... υπερδιπλασίασαν με ρεκόρ 8-1-1 και σφράγισαν την κατάκτηση του τροπαίου, χάνοντας μονάχα το (πολυπόθητο) αήττητο.

Άρης

Στα πλέι οφ της σεζόν 2009-10 ο Άρης είχε καταφέρει να προσπεράσει τον Ολυμπιακό
Στα πλέι οφ της σεζόν 2009-10 ο Άρης είχε καταφέρει να προσπεράσει τον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Η καλύτερη θέση: Τρίτη με 8 βαθμούς-Τέταρτος στην κατάταξη (2009-10)

Η χειρότερη θέση: Πέμπτη-Πέμπτος στην κατάταξη (2019-20)

Μεταφέροντας τα κεκτημένα από την κανονική περίοδο ο Άρης αποκτά το αναφαίρετο δικαίωμα να κυνηγήσει με αυξημένες πιθανότητες το ανώτερο πλασάρισμα που έχει κατορθώσει στο πρωτάθλημα από το 1980, όταν έχασε τον τίτλο από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ! Η περυσινή συμμετοχή του στα πλέι οφ σήμανε την επάνοδό του ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας. Ο 'θεός του πολέμου' είχε πάρει μέρος στην πρώτη και στην τρίτη σεζόν της σύντομης διαδικασίας, τερματίζοντας αμφότερες τρίτος. Το 2007-08 δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Εν αντιθέσει με το 2009-10, όταν -υπό τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ- κάλυψε το χάντικαπ και, αφού επιβλήθηκε 3-2 του ΠΑΟΚ στο τελευταίο παιχνίδι, προσπέρασε τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία, έχοντας προηγουμένως νικήσει (2-0) στη Θεσσαλονίκη και αποσπάσει ισοπαλία (0-0) στο Φάληρο.

ΑΕΚ

Πανηγυρισμοί των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ σε αγώνα των πλέι οφ
Πανηγυρισμοί των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ σε αγώνα των πλέι οφ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καλύτερη θέση: Πρώτη-Δεύτερη στην κατάταξη (2016-17)

Η χειρότερη θέση: Τρίτη με 9 βαθμούς-Τέταρτη στην κατάταξη (2015-16)

Εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται πως της Ένωσης δεν της ταιριάζει η διαδικασία. Σπανίως έχει εμφανίσει απόθεμα καυσίμων για ν' αντέξει και μοιραία ξεμένει στα μέσα της διαδρομής. Στις οκτώ συμμετοχές της έχει καταγράψει μόλις μια πρωτιά (2016-17) κι αυτή περισσότερο συγκυριακά, μιας και ευνοήθηκε από την ποινή αφαίρεση βαθμών που είχε επιβληθεί στον Παναθηναϊκό. Κι αν το 2007-08 ο 'κιτρινόμαυρος' οργανισμός είχε το άλλοθι του εξωγηπεδικού τρόπου που χάθηκε το πρωτάθλημα, το 2011 (επί Μανόλο Χιμένεθ κατά την πρώτη θητεία του) και το 2016, δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες συλλέγοντας μόνο 7 από τους 18 διαθέσιμούς βαθμούς, με ήττες στα 3 από τα 6 παιχνίδια που έδωσε. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση μέτρησε 0-0-3 εκτός έδρας, απέναντι σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Πανιώνιο. Πέρυσι τρίτη άρχισε και τρίτη τερμάτισε, σε μια μάλλον προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

ΠΑΟΚ

Δημήτρης Πέλκας και Γκάρι Ροντρίγκες πανηγυρίζουν για την πρωτιά του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ της σεζόν 2015-16
Δημήτρης Πέλκας και Γκάρι Ροντρίγκες πανηγυρίζουν για την πρωτιά του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ της σεζόν 2015-16 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καλύτερη θέση: Πρώτη-Δεύτερος στην κατάταξη (2015-16)

Η χειρότερη θέση: Τέταρτη-Πέμπτος στην κατάταξη (2014-15)

Συμβιβασμένο με τα πλέι οφ τον 'Δικέφαλο' δεν τον λες. Από το 2008-09 που πρωτοπήρε το βάπτισμα του πυρός μονάχα δύο φορές, αλλά το 2015-16 κατόρθωσε να υποσκελίσει τους -κατά περίσταση- όλους τους αντιπάλους του και να κερδίσει τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζοντας το δεύτερο εισιτήριο του ελληνικού πρωταθλήματος για τα προκριματικά του Champions League. Τότε ναι, η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς είχε πετύχει, με ρεκόρ 3-3-0 και 12 βαθμούς στο σύνολο, να δείξει ότι μπορεί ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις κι ας χρειάστηκε, για να σφραγίσει την πρωτιά έπρεπε στο 93', η κεφαλιά του Στιλ να φύγει ελάχιστα άουτ για να μην επηρεαστεί το 1-1 της Τούμπας απέναντι στον Παναθηναϊκό. Πρώτος ήταν επίσης το 2012-13, αλλά σ' εκείνη την ευνοϊκή συνθήκη βρήκε απέναντί του τον Ατρόμητο, τον Αστέρα και τον ΠΑΣ Γιάννινα, κανέναν δηλαδή από τους ισχυρούς αντιπάλους του. Το ότι οι Αρκάδες και οι Περιστεριώτες τον είχαν αφήσει πίσω τους ένα χρόνο πριν (2014-15) ήταν ένα πολύ σκληρό πάθημα που μετατράπηκε σε σοφό μάθημα για τη συνέχεια. Τέταρτος ήταν και τη σεζόν 2011-12 ο ΠΑΟΚ, αλλά όχι δίχως νίκη σε 6 παιχνίδια!

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που το 2008 άρχισε με πρωτιά τη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που το 2008 άρχισε με πρωτιά τη νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καλύτερη θέση: Πρώτη με 21 βαθμούς-Δεύτερος στην κατάταξη (2007-08)

Η χειρότερη θέση: Τέταρτη-Τέταρτος στην κατάταξη (2019-20)

Κάποτε λογιζόταν ως ο κυρίαρχος του κυπέλλου, από το 2007-08 είναι ο σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής των πλέι οφ. Δεν περιποιεί τιμή ο τίτλος για το 'τριφύλλι', δεδομένου πως συμπληρώνει πλέον 11 χρόνια αποχής από τον τίτλο. Είναι ωστόσο μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται, διότι η η εφετινή θα είναι η δέκατη παρουσία του και στις έξι από τις προηγούμενες εννέα, όλες μέχρι το 2015, άφησε πίσω τους ανταγωνιστές του. Ακόμη και τις χρονιές που δεν άρχισε με πλεονέκτημα, έβρισκε την απαιτούμενη μέθοδο να τερματίζει πρώτος στην κούρσα των δεύτερων και να επουλώνει κάποιες από τις πληγές του. Άλλες δύο φορές ήταν δεύτερος (ή τρίτος στη γενική κατάταξη) και μόνο πέρυσι, στο διευρυμένο πρωτάθλημα των 6 και άνευ διαιρέσεων, έμεινε εκτός του βάθρου, έχοντας κουβαλήσει μαζί του την χαμηλή βαθμολογική συγκομιδή των πρώτων 26 αγωνιστικών!

Αστέρας Τρίπολης

Η εφετινή είναι η τέταρτη συμμετοχή του Αστέρα στα πλέι οφ
Η εφετινή είναι η τέταρτη συμμετοχή του Αστέρα στα πλέι οφ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καλύτερη θέση: Δεύτερη-Τρίτος στην κατάταξη (2014-15)

Η χειρότερη θέση: Τέταρτη-Πέμπτος στην κατάταξη (2013-14)

Καρέ συμμετοχών στα πλέι οφ συμπληρώνει η ομάδα της Τρίπολης, πρώτη όμως μετά το 2015. Συγκριτικά με τις προηγούμενες τρεις βέβαια ο βαθμός δυσκολίας επίτευξης της ευρωπαϊκής εξόδου είναι τρομερά αυξημένος, αφού από τη μία εμπλέκεται ο πρωτοπόρος δίχως υποδιαίρεση των βαθμών από την άλλη έχουν μειωθεί τα εισιτήρια που οδηγούν στο Europa League Conference. Σίγουρα πάντως οι Αρκάδες θα έχουν σαν οδηγό ό,τι κατάφεραν στο μίνι πρωτάθλημα της σεζόν 2014-15. Τότε που σε σύνολο έξι αγώνων έχασαν μόνο τον έναν (εντός από τον Παναθηναϊκό) και με τρία 0-0 εκτός νομού καπάρωσαν συνολικά 9 βαθμούς (συν τον 1 της κανονικής περιόδου), τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της ειδικής βαθμολογίας. Ήταν το αποκορύφωμα των διαδοχικών παρουσιών τους!

News 24/7

24MEDIA NETWORK