Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

Το Contra.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν την τελευταία 20ετία από τον Ολυμπιακό, αλλά επί της ουσίας ήταν λες και δεν… πέρασαν ποτέ από το Ρέντη! Από τον Βαρεσάνοβιτς και τον Καρτερουλιώτη στον Κοστάντζο και στον Πελέ! Ολόκληρη η λίστα...

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

Το καλοκαίρι του 1996 άρχισαν όλα για τον Ολυμπιακό. Από εκείνο το καλοκαίρι γράφεται ουσιαστικά η "αυτοκρατορία" της ομάδας του Πειραιά. Η έλευση του Μπάγεβιτς στο λιμάνι και η παρουσία του Σωκράτη Κόκκαλη στα ηνία αποτέλεσαν την εκκίνηση μίας "χρυσής" περιόδου των "ερυθρολεύκων". Σε 20 χρόνια κατακτήθηκαν 18 πρωταθλήματα και τώρα ακολουθεί το 19ο σε 21!

Πόσοι και πόσοι παικταράδες πέρασαν από το λιμάνι. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Γκαλέτι, Σαβιόλα, Αφελάι, Καρντόσο. Παίκτες που έκαναν σπουδαία καριέρα σε κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπς. Και τους δικούς μας Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρή, Νικοπολίδη, Μανωλά και πολλούς - πολλούς ακόμα που αν συνεχίσουμε να γράφουμε, όλο και κάποιον θα ξεχάσουμε και είναι αμαρτία να αραδιάσουμε καμιά 30αριά ονόματα με τον κίνδυνο να μας ξεφύγει κάποιος.

Πέρασαν όμως και αρκετοί ακόμα που αποκτήθηκαν με την προοπτική να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά τελικά χάθηκαν στο δρόμο. Πού αλήθεια είναι σήμερα;

ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

ΜΙΡΣΑ ΒΑΡΕΣΑΝΟΒΙΤΣ (44 ετών): Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον ζήτησε από τον Κόκκαλη και ο πρόεδρος δεν του χάλασε το χατίρι. Ο Βόσνιος δεξιός μπακ αποκτήθηκε από την Μπορντό (σ.σ. το τελευταίο εξάμηνο που ανήκε στους Γιρονδίνους αγωνίστηκε στην αυστριακή Στέιρ) και ειδικά την πρώτη χρονιά ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Έμεινε δύο χρόνια, αλλά τη δεύτερη σεζόν δέσποζε η παρουσία του Δημήτρη Μαυρογενίδη στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Βαρεσάνοβιτς έπαιξε στην Μπούρσασπορ (1998-2000 και 2002-03), στην Αούστρια Βιέννης (2000-01) και στην Σαράγιεβο (2001-02 και 2003-04). Ακολούθησε τον δρόμο του προπονητή και μέχρι στιγμής έχει καθίσει στον πάγκο της FKΣαράγιεβο (2010-11), της Βελέζ Μόσταρ (2011-12) και της Ολίμπικ (2014-15). Όλες είναι ομάδες της Βοσνίας. Αυτή τη στιγμή είναι άνεργος...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΕΡΟΥΛΙΩΤΗΣ (35 ετών): Το θυμάστε το αμερικανάκι από τη Φλόριντα; Ο εκκολαπτόμενος «μπόμπερ» των γηπέδων των ΗΠΑ εμφανίστηκε στο Ρέντη σε ηλικία 15 ετών, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να παίξει. Ο αστικός μύθος της εποχής ανέφερε ότι υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο που θα του απέφερε 2 εκατομμύρια δολάρια! Δεν τα λες και λίγα.

Ο Καρτερουλιώτης έμεινε ως το 2000 και ουσιαστικά δεν… ακούμπησε. Γύρισε στις ΗΠΑ και στους Κολοράντο Ράπιντς, αλλά εκείνοι τον έστειλαν στην Τάμπα Μπάι της Φλόριντα χωρίς να κάνει κάτι το αξιοσημείωτο. Το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Καλαμάτας, κάθισε στη Μεσσηνία έως το 2003, αλλά και πάλι τίποτα. Ολοκλήρωσε την καριέρα του στους Σικάγο Στορμ το 2005, έχοντας προπονητή εκεί τον γνωστό σε όλους μας Ελληνοαμερικανό Φρανκ Κλόπας.

Τα ίχνη του χάθηκαν. Το μόνο που μάθαμε είναι ότι έχει παντρευτεί μία αρτοποιό και πως στην Αμερική το διάστημα που βρισκόταν στον Ολυμπιακό, είχαν γραφτεί ένα σωρό άρθρα για τη ζωή που έκανε στην Αθήνα. Υπήρχαν ρεπορτάζ της εποχής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που ανέφεραν ότι ο Καρτερουλιώτης είναι "ο Μάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας". Μάλιστα, έγραφαν ότι κυκλοφορούσε ακόμα και με μπράβους που κρατούσαν σε απόσταση τους θαυμαστές του!

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΠΙΤΕΡ ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ (36 ετών): Το… αιώνιο ταλέντο. Ο Γκανέζος ανέβηκε από την Καλαμάτα στον Ολυμπιακό με τρομερές προοπτικές, αλλά και εκείνος χάθηκε στην πορεία. Κάθισε πάντως έξι σεζόν στους «ερυθρόλευκους», βρίσκοντας 24 φορές το δρόμο προς τα δίχτυα σε 80 παιχνίδια. Η Καλαμάτα πήρε κοντά στο ένα δισεκατομμύριο για να τον παραχωρήσει στον Ολυμπιακό, με τον Οφορίκουε να φοράει τα ερυθρόλευκα σε ηλικία 17 ετών!

Στη συνέχεια έπαιξε μπάλα στην Λίμπερτι της πατρίδας του (2004-05), στον ΟΦΗ (2005-07), στην Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ του Ισραήλ (2007-08), στην ΑΕΛ Λεμεσού (2008-09) και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Γκάνα αγωνιζόμενος στην Ακρα Χαρτς (2010-11) και την Μπέχεμ Γιουνάιτεντ (2011-12). Κάπου ενδιάμεσα βοηθούσε και τους γονείς του στο… Υπουργείο, εκτελώντας και χρέη γραμματέα! Εδώ και έναν χρόνο δραστηριοποιείται στην πατρίδα του, έχοντας ανοίξει σχολή ποδοσφαίρου για παιδιά. Όνειρό του είναι να γίνει μεγαλομάνατζερ!

ΜΠΟΖΙΝΤΑΡ ΜΠΑΝΤΟΒΙΤΣ (47 ετών): Αποκτήθηκε από τον Πανηλειακό το καλοκαίρι του 1997 ως μία έξτρα λύση για το δεξί άκρο της άμυνας. Δεν έκανε και καμιά χρονιά τρομερή στο λιμάνι. Τον απέκτησε έναν χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ και εκεί ο Μπόσκο έβγαλε δύο καλές σεζόν. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Πανηλειακό (2000-01) και Εθνικό Αστέρα (2001-02), στον οπιοίο έκλεισε την καριέρα του.

Ακολούθησε το δρόμο του προπονητή και μάλιστα πέρασε ακόμα και ως πρώτος προπονητής από τον Ολυμπιακό στην τραγική χρονιά του 2009-10, με τους «ερυθρόλευκους» να τερματίζουν πέμπτοι. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 ως βοηθός του Λίνεν και μόλις έφυγε ο Γερμανός, ακολούθησε το δικό του δρόμο. Πέρασε από τους πάγκους της Λάρισας και της Κέρκυρας, πήγε στο Αζερμπαϊτζάν για λογαριασμό της Μπακού το 2012-13 και από το 2014 βγάζει το ψωμί του στην Ταϊλάνδη. Κάθισε στον πάγκο των Μπουριράμ, Τέρο Σασάνα και Σισακέτ, ενώ η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει για τον Μπάντοβιτς είναι πώς πλέον εκτελεί χρέη τεχνικού διευθυντή στην Μπουριράμ, ομάδα που αγωνίζεται ένας άλλος πρώην «ερυθρόλευκος», ο Ντιόγο…

ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΡΣΑΪΤΙΔΗΣ (40 ετών): Ο Δραμινός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του ’97 από την Βέροια. Για 1,5 χρόνο ήταν ανενεργός από τον Μπάγεβιτς μέχρι που έπιασε… λιμάνι ο Αλμπέρτο Μπιγκόν και στα πρώτα παιχνίδια τον χρησιμοποιούσε σε ρόλο αριστερού μπακ. Το 2000 έφυγε για την Ξάνθη στην οποία κάθισε δύο σεζόν και στη συνέχεια ακολούθησε η καριέρα του στην Κύπρο σε Διγενή Μόρφου (2002-03), Εθνικό Άχνας (2003-04), Ανόρθωση (2004-08) και ΑΠΟΕΛ (2008-12). Πήρε και την κυπριακή υπηκοότητα, φορώντας μάλιστα και 12 φορές τη φανέλα της Εθνικής Κύπρου! Με το που κρέμασε τα παπούτσια του ακολούθησε πορεία σκάουτ, ξεκινώντας από τον ΑΠΟΕΛ.

ΚΟΦΙ ΑΜΠΟΝΣΑ (38 ετών): Αποκτήθηκε από τον Πανελευσινιακό τον Ιανουάριο του 1999 μετά από εισήγηση του Μπάγεβιτς. Κολλητός του Οφορίκουε, αλλά αμυντικός και όχι επιθετικός. Πήρε τα… ματσάκια του στους «ερυθρόλευκους», όμως, την καριέρα του στην Ελλάδα την έκανε παίζοντας στον ΠΑΟΚ (2000-03) και στην ΑΕΚ (2003-04). Το 2005 βρέθηκε στο Αιγάλεω για μερικούς μήνες, στη συνέχεια πήγε στην Καλαμαριά ως το 2008 και έκλεισε την καριέρα του στην Κύπρο με τη φανέλα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Από το 2009 αγνοούνται τα ίχνη του…

ΦΕΛΙΞ ΑΜΠΟΑΓΚΟΕ (41 ετών): Ήρθε στην Ελλάδα ως το «Ζαρκάδι της Αλ Αχλί» και ως ο «Δαίμονας». Αυτά τα παρατσούκλια κουβαλούσε από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο Κόκκαλης έδωσε ένα δισεκατομμύριο για να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Μόλις 14 συμμετοχές «έγραψε» όμως και πέτυχε 2 γκολ. Έφυγε το καλοκαίρι του 1999 και από τότε γύρισε την μισή Αφρική και Ασία. Έπαιξε μπάλα στην Αλ Νασρ του Ντουμπάι, στην Σπορτς Κλαμπ του Κατάρ, στην Λίμπερτι της Γκάνας, στην Ζάμαλεκ της Αιγύπτου, στην Αλ Αραμπί του Κουβέιτ, στη Μαχίντρα Γιουνάιτεντ της Ινδίας, στην Ιστ Μπένγκαλ της Ινδίας, στην Τσαν Το του Βιετνάμ, στην Κατόκο του Βιετνάμ, στην Κλαμπ Βαλένθια των Μαλδίβων και κρέμασε τα παπούτσια του στην Μουμπάι της Ινδίας!

Θα έχει να λέει ότι συμμετείχε με την Ολυμπιακή ομάδα της Γκάνας στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996! Ο Αμποάγκουε θέλει να γίνει προπονητής και ήδη έκανε τα πρώτα του βήματα ως βοηθός στην Λίμπερτι της Γκάνας, από την οποία απολύθηκε πριν από τρεις μήνες.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΑΛΒΕΣ (41 ετών): Το ομορφόπαιδο από την Ουρουγουάη αδίκησε τον εαυτό του στον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε πραγματικά να κάνει καριέρα, αλλά λίγο η αδυναμία του στο φαγητό, λίγο τα ξενύχτια, τον έφεραν σε μία κατάσταση να μην μπορεί να βγάλει στο χορτάρι το πλούσιο ταλέντο του. Ο «γύπας» αποκτήθηκε με πολλά εκατομμύρια από την Νασιονάλ του Μοντεβιδέο το καλοκαίρι του 2000, έμεινε για δύο χρόνια στο λιμάνι και από τότε ξεκίνησε η περιπλάνησή του σε διάφορες ομάδες. Μέσα σε επτά χρόνια πήγε σε 12 συλλόγους. Επέστρεψε στη Νασιονάλ και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Πατσούκα και στην Μορέλια του Μεξικό, στην Ζούνιορ και στην Ρεάλ Καρταχένα της Κολομβίας και στην Ουρουγουάη αγωνίστηκε σε Μπέγια Βίστα, Φένιξ, Σέντραλ Εσπανιόλ, Ελ Τάνκε Σίσλεϊ και Ράμπλα Τζούνιορς. Το καλοκαίρι του 2012 σταμάτησε το ποδόσφαιρο και προσπάθησε να ασχοληθεί με προπονητική και με μανατζεριλίκια χωρίς επιτυχία.

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΧΟΡΧΕ ΜΠΕΡΜΟΥΔΕΣ (45 ετών): Ο «Ελ Πατρόν» της Μπόκα μετονομάστηκε σε… «Ελ Παλτό» στη διετία που κάθισε στον Ολυμπιακό (2001-03). Μετά τους «ερυθρόλευκους» έφυγε για την Αργεντινή και την Νιούελς Ολντ Μπόις. Ακολούθησαν οι Μπαρτσελόνα και Ντεπορτίβο Κιεβέδο του Εκουαδόρ και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Κολομβία, περνώντας από τις Αμέρικα ντε Κάλι, Ντεπορτίβο Περέιρα, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε και τέλος στην Ντεπορτίβο Κίντιο το 2007. Δοκίμασε την τύχη του ως προπονητής στην Ντιφένσα Τζουστίσια το καλοκαίρι του 2010, αλλά δεν τα κατάφερε. Από το καλοκαίρι του 2013 μπήκε στο ESPN και εργάζεται ως σχολιαστής.

ΖΙΖΙ ΡΟΜΠΕΡΤΣ (37 ετών): Χάρη σε ένα γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου μέσα στην Λεωφόρο κέρδισε το καλοκαίρι του 2001 τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Έναν χρόνο έμεινε ο Λιβεριανός επιθετικός στο λιμάνι σημειώνοντας 5 γκολ σε 8 αγώνες! Έφυγε για τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στους Κολοράντο Ράπιντς, όπου εκεί ξεκίνησε καριέρα… στόπερ! Στους Κολοράντο έμεινε για δύο σεζόν (2003-05) και ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 27 ετών στην Β. Ιρλανδία και συγκεκριμένα στην Κολάιλαντ Να Φιάνα! Κάποια στιγμή εργάστηκε ως… μοντέλο, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στο ράγκμπι σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

ΙΒΑΝ ΡΕΖΙΤΣ (37 ετών): Ακόμα παίζει μπάλα ο Κροάτης μέσος. Τον πήρε ο Μπάγεβιτς τον Ιούλιο του 2004 χωρίς ωστόσο να του δώσει και πολλές συμμετοχές. Αποχώρησε τον Γενάρη του 2006 για την Χάιντουκ Σπλιτ και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αποφάσισε το καλοκαίρι του 2007 να βάλει τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 28 ετών, αλλά ξαναγύρισε στα γήπεδα έξι χρόνια αργότερα! Πήγε σε ομάδα 3ης κατηγορίας της Κροατίας και συγκεκριμένα την Βαράζντιν το 2013. Εκεί κάθισε για δύο χρόνια και μετακόμισε σε άλλη ομάδα της ίδιας κατηγορίας, την Μετζιμούριε. Από το καλοκαίρι του 2016 όμως επέστρεψε στην Βαράζντιν! Στον Ολυμπιακό βρέθηκε από την κροατική Βάρτεκς με τον Κόκκαλη να βγάζει από την τσέπη του 300 χιλιάρικα…

ΖΟΡΑ ΧΟΒΝΑΝΙΣΙΑΝ (29 ετών): Ο Αρμένιος σταμάτησε την καριέρα του σε πολύ μικρή ηλικία γιατί δεν έβρισκε ομάδα. Στα 27 του είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο. Στον Ολυμπιακό βρέθηκε το καλοκαίρι του 2004 και ο Μπάγεβιτς τον χαρακτήριζε «μαμούνι». Δεν πήρε ούτε μία ευκαιρία όμως στο λιμάνι και δινόταν δανεικός στο Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και τον Άγιο Δημήτριο. Στη συνέχεια έκανε μία περιπλάνηση στην ελληνική περιφέρεια (Δόξα Κρανούλας, ΑΟ Κύμη) και το καλοκαίρι του 2010 πήγε στην Δ’ Εθνική Ρωσίας για λογαριασμό της Σατούρν. Η σεζόν 2012-13 τον βρήκε στο Ουζμπεκιστάν και στην Λοκομοτίβ Τασκένδης και έναν χρόνο αργότερα έπαιξε μπάλα για τελευταία φορά στην Πακατόρ, επίσης ομάδα του Ουζμπεκιστάν. Πλέον, βρίσκεται στο Ερεβάν της Αρμενίας…

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΑΡΟΥΝΑ ΜΠΑΜΠΑΓΚΙΝΤΑ (34 ετών): Χάρη σε ένα γκολ σε ένα φιλικό κόντρα στην Βαλένθια στο Μεστάγια κέρδισε συμβόλαιο στον Ολυμπιακό. Ο Νιγηριανός επιθετικός έμεινε δύο σεζόν στο λιμάνι (2005-07) και όλοι θα έχουν να λένε για το φοβερό χαμόγελό του και το γεγονός ότι ήταν ένα παιδί «έξω καρδιά». Η ζωή του επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις. Βρέθηκε να παίζει στην Κύπρο (Απόλλωνα Λεμεσού), στην Ρωσία (Κράσνονταρ), στην Γερμανία (Μάιντς), στην Ολλανδία (Φίτεσε), στην Αυστρία (Κάπφενμπεργκ) και εδώ και ενάμισι χρόνο στην Μάλτα (Μόστα).

ΕΡΒΙΝ ΛΕΜΕΝΣ (40 ετών): Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2005 από την Εσπανιόλ, αλλά ο Βέλγος τερματοφύλακας δεν «έγραψε» ούτε μία συμμετοχή στον Ολυμπιακό. Έφυγε έναν χρόνο αργότερα, πήγε στην Γκενκ και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την βελγική Ντέντερ, ολοκλήρωσε την καριέρα του το καλοκαίρι του 2010 στην Μπέβερεν. Πλέον, βγάζει το ψωμί του ως γυμναστής τερματοφυλάκων. Πέρασε από την Λόκερεν και την Γκενκ, ενώ βρίσκεται πλέον στο τιμ της Εθνικής Βελγίου!

ΜΑΡΚΟ ΝΕ (33 ετών): Όταν έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2006, πλασαρίστηκε ως ο «νέος Γιάγια Τουρέ». Τελικά, τα πολλά προβλήματα τραυματισμού τον κράτησαν πίσω και δεν κατάφερε να πιάσει στον Ολυμπιακό. Έφυγε το 2008 από τον Πειραιά και αγωνίστηκε κατά σειρά σε Γκέρμιναλ (2008-09), Κράσνονταρ (2009-11) και Ταβρίγια (2012-13). Στα 30 του κρέμασε τα παπούτσια του και πλέον απολαμβάνει οικογενειακές στιγμές στο σπίτι του το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού.

ΦΕΛΙΞ ΜΠΟΡΧΑ (33 ετών): Η «κόμπρα» του Εκουαδόρ ντύθηκε στα κόκκινα το 2006, αλλά ουδέποτε επιβεβαίωσε στο χορτάρι το προσωνύμιό του. Έφυγε δανεικός για την Μάιντς του Γιούργκεν Κλοπ τον Ιανουάριο του 2007 και τελικά οι Γερμανοί έβγαλαν από τα ταμεία τους 2εκ. ευρώ για να αποκτήσουν το 100% των δικαιωμάτων του το καλοκαίρι του 2008! Στη συνέχεια άρχισε η περιπλάνησή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έπαιξε μπάλα στο Μεξικό (Πουέμπλα, Πατσούκα), στο Εκουαδόρ (LDU Κίτο, Μουσούκ), στις ΗΠΑ (Τσίβας), στο Περού (Ρεάλ Καρσιλάσο) και τελευταία του ομάδα ήταν η Σάουθ Τσάινα του Χονγκ Κονγκ. Πουθενά δεν έκανε το «μπαμ». Τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος και ευελπιστεί ότι θα βρει ομάδα τον Γενάρη. Για την Ελλάδα αυτό που λέει είναι ότι έχει νοσταλγήσει τα… σουβλάκια!

ΑΜΠΝΤΕΣΛΑΜ ΟΥΑΝΤΟΥ (38 ετών): Ο Μαροκινός στόπερ κάθισε μόλις έξι μήνες στον Ολυμπιακό αφού ήρθε το καλοκαίρι του 2008 από την Ρεν και έφυγε τον Γενάρη του 2009. Πίστευε ότι κάποιος του είχε κάνει… μάγια! Επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Βαλενσιέν (2006-08) και της Νανσί (2008-10). Στη συνέχεια πήγε στην Λεκβίγια του Κατάρ και τη σεζόν 2011-12 έζησε τον εφιάλτη στην Qatar SC, αφού έζησε τότε τι πάει να πει… σκλαβιά! Αρνήθηκε να λύσει το συμβόλαιό του χωρίς αποζημίωση και τον ανάγκασαν οι υπεύθυνοι της ομάδας του Κατάρ να κάνει μόνος του προπονήσεις στους 50 βαθμούς, ενώ του είχαν κόψει το ρεύμα στο σπίτι του και του πήραν και το αυτοκίνητο. Έκανε καταγγελία στη FIFA και κατάφερε να φύγει από το Κατάρ. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2013 στη Νανσί. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο ήταν από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο να μην ξαναζήσει στο μέλλον κανένας άλλος ποδοσφαιριστής αυτά που πέρασε ο ίδιος στο Κατάρ.

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΛΙΟΝΕΛ ΝΟΥΝΙΕΣ (32 ετών): Αποκτήθηκε – με τις ευλογίες του Ίλια Ίβιτς - σε ηλικία 23 ετών το καλοκαίρι του 2007 από την Αρχεντίνος Τζούνιορς, με τον Ολυμπιακό να βγάζει κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με αποδοχές 500 χιλιάδων ευρώ. Ο “χοντρός” κάθισε για μία χρονιά και ο κόσμος θα έχει να θυμάται μόνο μία γκολάρα του κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο 4-0 του Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη. Την επόμενη σεζόν έφυγε για την Ιντεπεντιέντε, κάθισε στην Αργεντινή δύο χρόνια, πήγε για ένα εξάμηνο (2010) στην Μπούρσασπορ της Τουρκίας και ξαναγύρισε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ιντεπεντιέντε και στη συνέχεια της Αρχεντίνος Τζούνιορς. Το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκε στην Μαλαισία για λογαριασμό της Νταρούλ, μετά από έξι μήνες στον ΟΦΗ και στη συνέχεια πήγε για έξι μήνες στο Εκουαδόρ, φορώντας τη φανέλα της Ρούνα. Πλέον, σε ηλικία 32 ετών βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας...

ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΜΠΟΥΤΙΝΑ (42 ετών): Έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2006 από την Μπριζ. Ο Κροάτης τερματοφύλακας έπαιξε όλα κι όλα τέσσερα ματς σε δύο σεζόν. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως βασικός γκολκίπερ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ το 2008 και εδώ και πολλά χρόνια έχει μία... γκαλερί με πίνακες ζωγραφικής!

ΠΑΒΕΛ ΚΟΒΑΤΣ (42 ετών): Κι όμως, ο Σλοβάκος γκολκίπερ που πέρασε ένα φεγγάρι στον Ολυμπιακό (σ.σ. είχε κατηφορίσει από την Καλαμαριά τον Ιούνιο του 2008), παίζει ακόμα ποδόσφαιρο στα 42 του! Συγκεκριμένα στην ομάδα της πατρίδας του Ζλάτε Μοράβτσε που συμμετέχει στην 1η κατηγορία του πρωταθλήματος. Φεύγοντας από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, επέστρεψε στην Σλοβακία και αγωνίστηκε κατά σειρά σε Ντουνάισκα Στρέντα, Ντούμπνιτσα, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Ρουζομπέροκ και πλέον στην Ζλάτε Μοράβτσε.

ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ (34 ετών): Περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η μεταγραφή του από την Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2010. Ποτέ όμως ο Ισπανός δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στον Ολυμπιακό. Άκόμα και ο ίδιος ο Βαλβέρδε που τον είχε στην Εσπανιόλ, απορούσε με τα... χάλια του συμπατριώτη του. Εφυγε έναν χρόνο αργότερα για την Γαλατασαράι και αγωνίστηκε εκεί κατά κύριο λόγο ως αριστερό μπακ και όχι ως εξτρέμ. Μετά την Τουρκία τον πήρε η κάτω βόλτα. Σε Γουότφορντ, Ουντινέζε και Μαγιόρκα ήταν απογοητευτικό το πέρασμά του. Έφτασε στο σημείο να παρακαλάει για ένα συμβόλαιο στην Σλοβενία και αγωνίστηκε σε Ζαβρτς και Κόπερ! Πλέον είναι άνεργος, του αρέσει το πόκερ και διαφημίζει... εσώρουχα παριστάνοντας το μοντέλο!

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΝΕΜΕΘ (27 ετών): Δεν έπιασε στον Πειραιά ο Ούγγρος επιθετικός. Ενώ στην ΑΕΚ είχε παρουσιάσει ένα πολύ καλό πρόσωπο, στον Ολυμπιακό δεν στέριωσε. Μόνο 4 συμμετοχές “έγραψε” στο κοντέρ από το καλοκαίρι του 2010 εώς το 2012. Έπαιξε δανεικός σε Ολυμπιακό Βόλου, ΜΤΚ Βουδαπέστης και Βάαλβικ. Με το που έφυγε από την Ελλάδα, έκανε μία αξιοσημείωτη καριέρα. Αρχικά στην Ρόντα, στη συνέχεια στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι και φέτος στην Αλ Γκαράφα του Κατάρ, όπου είναι βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος.

ΜΟΪΣΕΣ ΟΥΡΤΑΔΟ (35 ετών): Ήρθε στη χώρα μας ως ένας εκ των βασικών αμυντικών χαφ της Εσπανιόλ. Ο Βαλβέρδε επέμενε για την απόκτησή του, αλλά αποδείχθηκε ότι είχε πολλά προβλήματα τραυματισμού. Πρόλαβε και έπαιξε σε 18 ματς με τα ερυθρόλευκα, χωρίς ωστόσο να αφήσει κάτι το ιδιαίτερο. Ο Ουρτάδο επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 2011, αγωνίστηκε για δύο χρόνια στην Γρανάδα και για μία σεζόν στην Χιρόνα ολοκληρώνοντας εκεί την καριέρα του το 2014. Τον τελευταίο καιρό ακολουθεί το δεύτερο όνειρό του που ήταν να γίνει δημοσιογράφος. Αρθρογραφεί σε περιοδικά για – τι άλλο; - για το ποδόσφαιρο!

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΦΡΑΝΚΟ ΚΟΣΤΑΝΖΟ (36 ετών): Το καλοκαίρι του 2011 ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έφερε τον Κοστάνζο στον Ολυμπιακό από την Βασιλεία. Ο Αργεντινός γκολκίπερ όμως αποδείχθηκε... κίνδυνος – θάνατος για την ερυθρόλευκη εστία και μετά από δύο μήνες υπομονής, ο Βαλβέρδε έδωσε τα γάντια του βασικού στον Μέγερι. Αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2012 και αφού καθόταν και έλεγε ότι σταματάει το ποδόσφαιρο, το έριξε στην ορειβασία και στο... ψάρεμα. Επέστρεψε το 2013 στη δράση για λογαριασμό της Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα στην Χιλή, με την οποία ως βασικός γκολκίπερ έχει κατακτήσει ένα Κλαουσούρα και ένα Απερτούρα! Ακόμα είναι εν ενεργεία τερματοφύλακας!

KAZIM – KAZIM (30 ετών): Στην τούρλα του Ιανουαρίου του 2012 ήρθε δανεικός από την Γαλατασαράι χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Έπαιξε στη συνέχεια σε Μπλάκμπερν, Μπούρσασπορ, Φέγενορντ και Σέλτικ. Πλέον, ξέρετε που αγωνίζεται; Στην Βραζιλία και συγκεκριμένα στην Κοριτίμπα.

NTΡΙΣΑ ΝΤΙΑΚΙΤΕ (31 ετών): Ο αμυντικός από το Μάλι εμφανίστηκε στο Ρέντη ως μία εναλλακτική λύση πίσω από τον Τοροσίδη και τον Μανιάτη το καλοκαίρι του 2012. Δεν ενθουσίασε ο Αφρικανός όσες φορές αγωνίστηκε και έφυγε την επόμενη χρονιά με προορισμό την Μπαστιά. Στην Κορσική κάθισε δύο χρόνια και εδώ και δύο χρόνια βγάζει το ψωμί του στη 2η κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, στην Τουρ.

ΧΟΥΑΝ ΠΑΜΠΛΟ ΠΙΝΟ (29 ετών): Ο Κολομβιανός αδίκησε τον εαυτό του. Τόσα πολλά προσόντα, αλλά μυαλό 12χρονου! Έπιασε... λιμάνι τον Ιανουάριο του 2013 και έφυγε μετά από έξι μήνες για την πατρίδα του και την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Το 2014 εμφανίστηκε ξαφνικά στο γαλλικό πρωτάθλημα και την Μπαστιά. Με συνοπτικές διαδικασίες τον έστειλαν στη β' ομάδα για μία σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων. Για δύο χρόνια χάθηκαν τα ίχνη του και εμφανίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν έκλεισε στην Ουνιβερσιτάριο του Περού. Και εκεί όμως πάλι τα ίδια. Πάλι πειθαρχικά παραπτώματα και ελάχιστες συμμετοχές.

ΓΚΑΕΤΑΝ ΜΠΟΝΓΚ (28 ετών): Αποκτήθηκε “μετά βαϊων και κλάδων”, αλλά το μυαλό του το είχε στη... μόδα! Ο Καμερουνέζος έφυγε το καλοκαίρι του 2015, έχοντας προλάβει σε δύο σεζόν να “γράψει” 19 συμμετοχές χωρίς να ενθουσιάσει. Ο Μίτσελ που δεν ήθελε να βλέπει τον Χολέμπας, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει ξανά τον Ελληνογερμανό μπακ. Ο Μπονγκ λοιπόν πήγε στην Γουίγκαν για ένα εξάμηνο και από τον Ιανουάριο του 2015 αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ με τη φανέλα της Μπράιτον. Κι εκεί όμως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

MIΓΚΕΛ ΤΟΡΕΣ (30 ετών): Σακατεμένος ήρθε από την Χετάφε και για αυτό το λόγο δεν κατάφερε να βγάλει έναν μήνα στον Ολυμπιακό χωρίς να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Ο Ισπανός αμυντικός εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στο λιμάνι και αποχώρησε έναν χρόνο αργότερα. Τώρα παίζει... βασικός στην Μάλαγα και τα πάει μια χαρά!

ΠΕΛΕ (29 ετών): Είχε την τύχη να παίξει δίπλα στον Φίγκο και στα υπόλοιπα αστέρια της Ίντερ το 2007-08. Ήταν όμως... τεμπελάκος και αυτό το πλήρωσε. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2014 από τον Εργοτέλη, αλλά έπαιξε σε κάτι ματς της πλάκας στο Κύπελλο. Παραχωρήθηκε δανεικός στον Λεβαδειακό και από το 2015 αγωνίζεται στην Ανόρθωση, έχοντας 32 συμμετοχές και 6 γκολ στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Πού χαθήκατε βρε παλικάρια;

ΜΑΡΚΟ ΣΕΠΟΒΙΤΣ (25 ετών): Την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 2013 αποκτήθηκε χωρίς ωστόσο να δικαιώσει όλους όσους πίστευαν ότι μπορεί να δώσει λύσεις στην επίθεση. Αποκτήθηκε από την Παρτιζάν και στην Σερβία έγραφαν ότι ο Ολυμπιακός έβγαλε πολλά λεφτά από τα ταμεία του. Πήγε δανεικός σε Μαγιόρκα, Τέρεκ Γκρόζνι και Μουσκρόν. Ουσιαστικά μόνο στην τελευταία πήρε χρόνο συμμετοχής (24 αγ. - 6 γκολ). Από το καλοκαίρι παίζει στην Ουγγαρία και συγκεκριμένα στην Βιντεότον.

ΦΕΛΙΠΕ ΣΑΝΤΑΝΑ (30 ετών): Ο Βραζιλιάνος ήρθε στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2015 για να δώσει λύσεις στην άμυνα, αλλά αποδείχθηκε... άνθρακας ο θησαυρός. Από τα πρώτα ματς κατάλαβαν όλοι στον Ολυμπιακό ότι τσάμπα έσκασαν έναν σωρό χρήματα για να τον αποκτήσουν δανεικό από την Σάλκε. Και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που ήταν βασικός όταν η Ντόρτμουντ κατακτούσε τα πρωταθλήματα Γερμανίας! Τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο με την Κράσνονταρ της Ρωσίας, αλλά και εκεί δεν έχει κάνει κάτι το ιδιαίτερο.

ΣΑΜΠΟΥ ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ (27 ετών): Είχε τις προδιαγραφές να αποτελέσει μία εξαιρετική λύση για τα χαφ του Ολυμπιακού, αλλά ο Αφρικανός είχε... άλλη άποψη. Ουσιαστικά κατέστρεψε τον εαυτό του στο λιμάνι, αφού δεν δούλευε όσο έπρεπε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Μίτσελ να τον στείλει δανεικό στο εξάμηνο. Τον Ιανουάριο του 2014 πήγε στην Μπαστιά, μετά για μία σεζόν στην Γκινγκάμπ και τον Σεπτέμβρη του 2015 πήγε πάλι δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης. Μετά από έξι μήνες ο Ολυμπιακός πήρε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. 2,2εκ. είχε δώσει για να τον αποκτήσει από την Μπαστιά), πουλώντας τον στην Βέρντερ Βρέμης! Απογοητευτική η παρουσία του και στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη β' ομάδα της Βέρντερ!

ΕΡΝΑΝΙ (25 ετών): Παρέμεινε τελικά... αιώνιο ταλέντο. Στην Γκιμαράες έκανε “παπάδες”, η Πόρτο τον πήρε το 2015 και έναν χρόνο αργότερα τον έδωσε δανεικό στον Ολυμπιακό. Ο Μάρκο Σίλβα επέμενε για την απόκτησή του, αλλά ο Ερνάνι αποδείχθηκε “φρου – φρου κι αρώματα”. Επέστρεψε στο “Ντραγκάο” και η Πόρτο τον έστειλε δανεικό στην Γκιμαράες. Κι εκεί όμως φέτος δεν έχει κάνει τίποτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK