Πού κατέληξαν οι δύο 'αυτόπτες μάρτυρες' στο ντεμπούτο του Μέσι

15 χρόνια και 672 γκολ έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα. Ποιοι ήταν οι δύο τύποι που κάθονταν εξ αριστερών του πριν μπει στο γήπεδο και πού βρίσκονται σήμερα;

Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα πρώτα γκολ του με την Μπαρτσελόνα
Ο Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα από τα πρώτα γκολ του με την Μπαρτσελόνα AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Σαν χθες μοιάζει και σαν σήμερα ήταν (16η Οκτωβρίου του 2004) που ο ένας αμούστακος πιτσιρικάς 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών από το Ροσάριο της Αργεντινής αντικαθιστούσε τον Βραζιλιάνο Ντέκο στο 82ο λεπτό του καταλανικού ντέρμπι με την Εσπανιόλ προκειμένου η Μπαρτσελόνα να φρεσκαριστεί και να προφυλάξει το υπέρ της 1-0. Με το '30' στην πλάτη.

Το μελάνι που έχει χυθεί για τη μυθική -σε προσωπικούς αριθμούς και ομαδικά επιτεύγματα- καριέρα του Λιονέλ Μέσι θα πλημμύριζε ωκεανούς. Άλλο ένα αφιερωματικό κείμενο για εκείνα τα 8 λεπτά (plus τις καθυστερήσεις) που του χάρισε ο Φρανκ Ράικαρντ (με βοηθό τον Χενκ τεν Κάτε) στο 'Μονζουίκ', ως πρώτο βάπτισμα του πυρός, δεν θα είχε έξτρα ουσία για έναν αυτόφωτο και ατόφιο αστέρα 32 ετών πλέον, ο οποίος έχει καταφέρει περισσότερα απ' όσα ονειρεύοταν το 13χρονο αγόρι των 140 εκατοστών τότε που άφηνε τη Σάντα Φε για την Καταλονία.

Τα 36 δεύτερα του επετειακού video που ανήρτησε η LaLiga και εν ριπή οφθαλμού μοιράστηκε παντού στο διαδίκτυο αρκεί για το 'βρες τις 10 διαφορές' σε διάστημα μιας 15ετία μετά από εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ στο φημισμένο λόφο της Βαρκελώνης. Όταν οι επαφές του με την μπάλα ήταν ελάχιστες στο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε, αλλά αρκετές για τον μετατρέψουν στο πρόσωπο της ημέρας.

Οι εξ αριστερών του Μέσι καθιζόμενοι

Στο ίδιο μονταρισμένο φιλμάκι περνάει από μπροστά μας ένα στιγμιότυπο που απεικονίζει τον Λιονέλ Μέσι να κάθεται αμήχανα στον πάγκο. Δίχως φυσικά να γνωρίζει ότι θα έρθει η στιγμή της ιστορικών διαστάσεων πρώτης εμφάνισής του. Δίπλα του, από τ' αριστερά, κάθονται άλλοι δύο αναπληρωματικοί εκείνης της Μπαρτσελόνα. Δύο φιγούρες που μάς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Stop and stare!

Ποιοι ήταν αυτοί που έγιναν μάρτυρες του ντεμπούτου του Μέσι, ζώντας τη μοναδικότητα της στιγμής; Η 'ταυτοποίησή' τους ενείχε κοπιώδες ψάξιμο και αντιπαραβολή εικόνων.

Ο πρώτος είναι σήμερα 37.5 ετών και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Νταμιά Αμπέγια το όνομά του. Ήταν δεξιός πλάγιος μπακ από τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα, ο οποίος στα 2 χρόνια του στην πρώτη ομάδα αγωνίστηκε σε 10 επίσημα παιχνίδια, στο σύνολο μόλις 469 λεπτά. Έπαιξε επίσης δανεικός στη Ράθινγκ Σανταντέρ και ακολούθως έκανε μια αξιόλογη καριέρα σε Ρεάλ Μπέτις (2006-2010) και Οσασούνα (2010-2014), προτού στα 34 του, εξαιτίας διαδοχικών τραυματισμών στο γόνατο, εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο ανήκοντας στο δυναμικό της Μίντλεσμπρο.

Ο Νταμιά Αμπέγια σε φιλικό αγώνα της Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη Γιοκοχάμα Μαρίνος
Ο Νταμιά Αμπέγια σε φιλικό αγώνα της Μπαρτσελόνα με αντίπαλο τη Γιοκοχάμα Μαρίνος AP PHOTO/ITSUO INOUYE

Ο δεύτερος είναι 35 ετών και εν ενεργεία τερματοφύλακας της Οσασούνα. Ρουμπέν Ιβάν Μαρτίνεθ Αντράντε θα τον συναντήσεις στ' αρχεία της wikipedia. Με καταγωγή από το Κοριστάνκο της Γαλικίας ο βετεράνος γκολκίπερ μέτρησε μόλις 3 συμμετοχές με τα χρώματα της 'Μπάρσα' (2 πρωταθλήματος, 1 κυπέλλου) όντας για ένα χρόνο ο αναπληρωματικός του Βίκτορ Βαλδές. Κατόπιν άφησε τους 'μπλαουγκράνα'για να χτίσει την καριέρα του σε Καρταχένα, Μάλαγα, Ράγιο Βαγεκάνο, Αλμερία, Λεβάντε, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Άντερλεχτ και από το 2018 ως Νο1 στην Οσασούνα της Primera πλέον. Με διαφορετικό εντελώς look.

Ο Ρουμπέν Μαρτίνεθ υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της Οσασούνα στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 'Μπερναμπέου'
Ο Ρουμπέν Μαρτίνεθ υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της Οσασούνα στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο 'Μπερναμπέου' AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Στον πάγκο εκείνη την ημέρα κάθονταν επίσης οι Φερνάντο Ναβάρο, Αντρές Ινιέστα (μπήκε αντί του Ετό στο 67'), Κάρλος Πένια και Κριστιάν Ιντάλγκο.

Ήταν ο Ρονάλντο πάνω από τον Ζιντάν; Ο Αντρέα Παλομπαρίνι απαντά στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK