Πού θα καταλήξουν τ' αστέρια του Άγιαξ και ποιοι θα τ' αντικαταστήσουν

Φρέσκια πρώτη ύλη θα χρειαστεί από του χρόνου η φάμπρικα του Άγιαξ. Διότι μετά και το 4-1 στο Μπερναμπέου, η αφαίμαξη του ρόστερ θα είναι αναπόφευκτη.

Πού θα καταλήξουν τ' αστέρια του Άγιαξ και ποιοι θα τ' αντικαταστήσουν
AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Ο Άγιαξ είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της ομάδας που δουλεύει για τους άλλους. Ένα εργοστάσιο αδιάκοπης παραγωγής ποδοσφαιριστών που είτε πριν είτε αφότου τελειοποιηθούν ως μοντέλα καταλήγουν στις προθήκες έτερων κλαμπς της Ευρώπης. Κλαμπς που διαθέτουν την ευρωστεία ν' ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις που θέλουν ανά περίπτωση τα εκάστοτε διευθυντικά στελέχη της ολλανδικής ομάδας.

Ας μην φτάσουμε στην εποχή του του Γιόχαν Κρόιφ, στα μέσα του '73, η μεταγραφή του οποίου στην Μπαρτσελόνα έφτασε τα 2 εκατομμύρια δολάρια - ποσό ρεκόρ για την εποχή - για να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω.

Barcelona soccer star Johan Cruyff strikes toward Lazio's goal while Italian left winger Bruno Giordano keeps an eye on him, Nov. 6, 1975, during Barcelona-Lazio contest for the UEFA Cup. Barcelona won 4-0. (AP Photo)
Barcelona soccer star Johan Cruyff strikes toward Lazio's goal while Italian left winger Bruno Giordano keeps an eye on him, Nov. 6, 1975, during Barcelona-Lazio contest for the UEFA Cup. Barcelona won 4-0. (AP Photo) AP PHOTO, FILE

AP Photo, File

Αρκούν τα σύγχρονα παραδείγματα. Του Φρανκ Ράικαρντ και του Μάρκο Φαν Μπάστεν, του Τομπ Βίτσκε και του Γιαν Βάουτερς, του Άρον Βίντερ και του Ντένις Μπέργκαμπ, του Κλάρενς Ζέεντορφ και των Φίνιντι Τζορτζ, Νουάνκου Κάνου, Έντγκαρ Ντάβιτς, Μάικλ Ράιζινχερ, Μαρκ Όφερμαρς, Πάτρικ Κλάιφερτ, Γουίνστον Μπογκάρντε, Κίκι Μουσάμπα, των αδερφών Ντε Μπερ, Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, Γιάρι Λιτμάνεν, Σάντεϊ Ολίσε και Μπένι ΜακΚάρθι.

Αργότερα θα συναντήσεις τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και τον Γέλε Φαν Ντάμε, τον Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ και τον Νάιτζελ ντε Γιονγκ και τον Στίβεν Πίεναρ με τον Γουέσλι Σνάιντερ, τον Ράιαν Μπάμπελ, τον Κλας-Γιαν Χούντελαρ και τον Λουίς Σουάρες ή τον Μάρτεν Στεκέλενμπουργκ και τον Γιαν Βερτόνγκεν, τον Γκρέγκορι Φαν ντερ Βιλ, τον Κρίστιαν Έρικσεν και τον Ντάλεϊ Μπλιντ.

European champion Ajax players show off their trophies after winning Toyota Cup match in Tokyo Tuesday night, Nov. 28, 1995 to decide world's No.1 soccer club. From left are, Danny Blind (3), Marc Overmars (11), Ronald De Boer (6), Edgar Davids (8), Patrick Kluivert (9) and Winston Bogarde (5). (AP Photo/Itsuo Inouye)
European champion Ajax players show off their trophies after winning Toyota Cup match in Tokyo Tuesday night, Nov. 28, 1995 to decide world's No.1 soccer club. From left are, Danny Blind (3), Marc Overmars (11), Ronald De Boer (6), Edgar Davids (8), Patrick Kluivert (9) and Winston Bogarde (5). (AP Photo/Itsuo Inouye) AP PHOTO/ITSUO INOUYE

AP Photo/Itsuo Inouye

Για να φτάσουμε στο σήμερα. Την ομάδα που έχτισε την τελευταία 2ετία ο Έρικ τεν Χαχ. Ένα σύνολο με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας που έφτασε στο σημείο να ισοπεδώνει με 4-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου, ν' ανατρέπει το εις βάρος της 2-1 από το πρώτο παιχνίδι στο Άμστερνταμ και να προκρίνεται με τρόπο βασιλικό στο ανάκτορο των 'μερένγκες'.

Όλοι γνωρίζουν πως αργά ή γρήγορα το σύνολο αυτό θ' αποδομηθεί, θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Διότι αυτή είναι η μοίρα του Άγιαξ. Να χάνει ό,τι φτιάχνει.

"Η πραγματικότητα θέλει τον Άγιαξ να μην μπορεί ν' ανταγωνιστεί τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό και ο κόσμος το γνωρίζει. Αν όσο μείνουν στην ομάδα δώσουν ό,τι έχουν, όλοι είναι ευχαριστημένοι", ανέφερε ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Μάικλ Μπελ, σχολιάζοντας την αφαίμαξη του δυναμικού.

Ήδη γνωρίζουν όλοι πως ο 22χρονος κεντρικός χαφ Φρένκι ντε Γιονγκ έχει πωληθεί στην Μπαρτσελόνα. Έναντι 75 εκατομμυρίων - συν μπόνους που προβλέπονται σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.

Πού όμως θα καταλήξουν οι υπόλοιποι;

Το Bleacher Report τούς έχει 'φακελώσει'.

Ματάις ντε Λιχτ

Σχεδόν τελειωμένη η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Αν όχι η Λίβερπουλ δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει τα 75 εκατομμύρια που ζητάει ο Άγιαξ προκειμένου να μπει δίπλα στον Φαν Ντάικ.

Νίκολας Ταγλιαφίκο

Ο 26χρονος Αργεντινός δεν έκανε καλό Παγκόσμιο Κύπελλο. Σ' ένα καλοδουλεμένο σύνολο όμως μοιάζει ένας σύγχρονος αριστερός μπακ που καλύπτει με άνεση όλη την πλευρά. Η Άρσεναλ έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του Άγιαξ αντικαθιστώντας τον Νάτσο Μονρεάλ.

Ντόνι φαν ντε Μπέικ

Η Έβερτον δεν έχει καμφθεί από το γεγονός πως τα 25 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε προ διετίας για τον Ντάβι Κλάσεν δεν ανταποκρίθηκε κι έφυγε γρήγορα. Ο 22χρονος είναι ένας χαφ που ο Μάρκο Σίλβα θα ήθελε στα 'ζαχαρωτά' για να ενισχύσει το μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Χακίμ Ζιγές

Ο νέος Μαχρέζ είναι λογικό ν' απασχολεί αγγλικές ομάδες. Ο Μαροκινός εξτρέμ είναι δημιουργός και σκόρερ από τ' άκρα, με αποτέλεσμα η Ντόρτμουντ και η Ρόμα να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του με κάθε κόστος.

Οι αντικαταστάτες

Όλοι τους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι σχεδόν πως θ' αποχωρήσουν.

Γι' αυτούς που θα φύγουν ωστόσο υπάρχουν αυτοί που θα έρθουν. Παίκτες σε πρώιμη ποδοσφαιρική ηλικία που μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο και σταδιακά να εξελιχθούν προκειμένου να προσφέρουν άμεσα και σε 2-3 χρόνια να πωληθούν με τη σειρά τους.

Αφενός υπάρχουν τα 'φυντάνια' της ακαδημίας. Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός Περ Σουρς, που στη Φορτούντα Σιτάρντ μαζεύει τα πρώτα επαγγελματικά ένσημα της καριέρας του, και ο Ντάνι ντε Βιτ, ένας 21χρονος χαφ που ανήκει ήδη στην πρώτη ομάδα θα βγει μπροστά ν' αναπληρώσει τα κενά που θα προκύψουν.

Αφετέρου έχουν εντοπιστεί εκείνοι θ' αποτελέσουν -ενδεχομένως- τα 'προϊόντα' της επόμενης μέρας. Όπως ο Μάρτιν Όντεγκαρντ που παίζει δανεικός στη Φίτεσε, αλλά δεν υπολογίζεται από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ας ετοιμαζόμαστε για την επόμενη 'φουρνιά'.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Bernat Armangue

News 24/7

24MEDIA NETWORK