Έντερ: Πού είναι σήμερα ο αναπάντεχος ήρωας του Σάντος

Στις 10 Ιουλίου του 2016, ο Έντερ χόρευε ταγκό στο Παρίσι με τον Γάλλο Κοσιελνί. Τρία χρόνια μετά οι περισσότεροι τον έχουν, μάλλον, λησμονήσει.

Έντερ: Πού είναι σήμερα ο αναπάντεχος ήρωας του Σάντος

Η Πορτογαλία του EURO 2016 θα μνημονεύεται εσαεί για το ανεπανάληπτο στα χρονικά κατόρθωμα να κατακτήσει το τρόπαιο με μόλις μια νίκη σε 90λεπτο, το 2-0 επί των Ουαλών στον έναν εκ των δύο ημιτελικών. Προηγουμένως το σύνολο του Φερνάντο Σάντος είχε καταγράψει τρεις ισοπαλίες στον όμιλο (1-1 με την Ισλανδία, 0-0 με την Αυστρία, 3-3 με την Ουγγαρία), το 1-0 του Κουαρέσμα επί των Κροατών στην παράταση και το 5-3 επί της Πολωνίας στα πέναλτι έπειτα από το 1-1 στα 120 λεπτά και το χαμένο χτύπημα του Μπλαστσικόφσκι. "Δεν υπάρχει ηθική ή αδικία. Έκαναν ό,τι έπρεπε για να κερδίσουν", έγραφε προς υπεράσπίσή τους τότε το SB Nation.

Τον Έντερ, τον σκόρερ του μοναδικού γκολ στην παράταση του τελικού με τη διοργανώτρια Γαλλία, ελάχιστοι τον θυμούνται επαρκώς. Ο ψηλόλιγνος φορ κέρδισε τότε λίγα παραπάνω από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν μετά το ευθύβολο σουτ που αιφνιδίασε τον γκολκίπερ Γιορίς και διαμόρφωσε το 1-0 στο 109'. Άνευ απάντησης από τους 'τρικολόρ' στα 11 λεπτά που μεσολάβησαν ως τη λήξη.

Μόνο που έκτοτε o Εντερζίο Αντόνιο Μασέδο Λόπες χάθηκε σχεδόν στη λήθη, όσο αναπάντεχα έκανε την εμφάνισή του. Σαν να 'ταν 'τσιπαρισμένος' να ταξιδέψει απλώς με την υπόλοιπη αποστολή στο τουρνουά της Γαλλίας, μια και στη μετά Παουλέτα εποχή αξιόλογο φορ οι Πορτογάλοι δεν έχουν βγάλει, και να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εντολή. Όπως ένας καλοκουρδισμένος Terminator. Κατόπιν, ύστερα από 54 λεπτά σε 3 συμμετοχές, το μοντέλο αποσύρθηκε έχοντας φέρει εις πέρας την αποστολή του. Μόλις 193 λεπτά σε 4 σκόρπια παιχνίδια, εκ των οποίων τα 2 φιλικά, κέρδισε από τον Φερνάντο Σάντος χωρίς η απουσία του να συζητηθεί.

Από τη Λισαβόνα στη Μόσχα, ένας ποδοσφαιρικός μετανάστης

Παρόλα αυτά ο 31χρονος σήμερα επιθετικός που γεννήθηκε στη Γουινέα-Μπισάου (άλλοτε πορτογαλική αποικία), ταξίδεψε δύο ετών στη δυτική χώρα της Ιβηρικής και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Λισαβόνα όπου εργαζόταν ήδη ο πατέρας του, παραμένει όσο ενεργός ήταν πριν μεταλλαχθεί στο πρόσωπο της 10ης Ιουλίου του 2016.

Εκείνη την εποχή ο Έντερ, που από τα 8 του μεγάλωσε εσώκλειστος σε ίδρυμα έχοντας μια μπάλα στα πόδια, ανήκε στη ουαλική Σουόνσι (που τον είχε αγοράσει 5 εκατ. λίρες από την Μπράγκα), αλλά έπαιζε ως δανεικός στη γαλλική Λιλ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν είχε μετρήσει 6 γκολ και 4 ασίστ σε 13 παιχνίδια του Σαμπιονά κερδίζοντας μόνιμη θέση πριν από το EURO, αφού οι Γάλλοι πλήρωσαν το σχετικό αντίτιμο.

Η σεζόν που ακολούθησε δεν ήταν αντίστοιχα καλή με την προηγούμενη για τους 'σκύλους', αλλά ο πολιτογραφημένος Πορτογάλος επανέλαβε τις επιδόσεις του (6 γκολ, 4 ασίστ), με αποτέλεσμα να προσελκύσει τη Λοκομοτίβ Μόσχας. Φόρμουλα αγοράς δεν βρέθηκε και ο Έντερ κατέληξε δανεικός για μία σεζόν. Πολύ δεν έπαιξε στη Ρωσία, ούτε σκόραρε με συνέπεια. Το 1 εκ των 4 γκολ του παρόλα αυτά ήταν εκείνο που στο 87' του ντέρμπι με τη Ζενίτ διαμόρφωσε το 1-0 και χάρισε στη 'Λόκο' έναν τίτλο που της έλειπε από το 2004! Γι' άλλη μια φορά είχε ρόλο τιμωρού.

Σήμερα, στην επέτειο των τριών ετών από το ταγκό που χόρεψε τον Κοσιελνί στο Παρίσι, ο Έντερ ακόμη εκεί ανήκει, μια και πέρυσι το καλοκαίρι καλύφθηκε το μπάι άουτ που προβλεπόταν στη συμφωνία. Πλέον, βέβαια, τα φώτα έχουν παραμερίσει και η ζωή του έχει λάβει διαφορετική τροπή, έγινε και πατέρας, μακριά από την ακατάσχετη δημοσιότητα των ημερών εκείνων.

Μην τον υποτιμήσεις μόνο, όπως ζητούσε τότε, αναζητώντας κίνητρα. Διότι θα υποστείς τη μήνη του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK