Η στυγνή δικτατορία της TV εξαγριώνει τους φιλάθλους

Τα δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ είναι πανάκριβα, οι φίλαθλοι στην Αγγλία ξοδεύουν κάμποσες λίρες το μηνα για να τα δουν από την τηλεόραση, που εξουσιάζει τα πάντα πλέον. Μέχρι και την boxing day, όπου η πρωτοεμφανιζόμενη Amazon Tv εξαγρίωσε τους οοπαδούς της Λίβερπουλ

O Έρικ Λαμέλα της Τότεναμ
O Έρικ Λαμέλα της Τότεναμ AP PHOTO/IAN WALTON

H είδηση είναι γνωστή. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ, εντός Ηνωμένου Βασιλείου, που από το 2018 είχαν μοιραστεί σε Sky Sports και BT Sport, έσπασαν στα ... τρία από τον περασμένο Ιούνιο όταν η διοργάνωση έβγαλε ένα έξτρα πακέτο προς πώληση στους κολοσσούς του ίντερνετ, Facebook, Twitter και Amazon.

Το πιο μεγάλο δέλεαρ ήταν ότι στο πακέτο αυτό, συμπεριλαμβάνονταν και δέκα αγώνες της boxing day. Της παραδοσιακής, δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων, την οποία οι Άγγλοι αρέσκονται να περνάνε, βλέποντας (και) ποδόσφαιρο.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε μόνο η Amazon, μέσω της υπηρεσίας της Amazon Prime Video, που εξασφάλισε και τα δικαιώματα, έναντι 90 εκατομμυρίων λιρών (για την τριετία). Η Πρέμιερ Λιγκ, έβγαλε έξτρα χρήματα (σε μια συνολικά μυθική συμφωνία, που ως το τέλος του 2022 θα της αποφέρει 5 δισεκατομμύρια λίρες) και διείσδυσε για πρώτη φορά στο streaming.

Οι οπαδοί της Τότεναμ στα ... κάγκελα
Οι οπαδοί της Τότεναμ στα ... κάγκελα AP

Ο έξτρα... μπελάς, μπήκε βέβαια και στο κεφάλι των φιλάθλων. Δεν τους έφτανε που πληρώνουν για να δουν ποδόσφαιρο δυο συνδρομές, τους ήρθε και μια τρίτη, αν θέλουν μάλιστα να δουν αγώνες τα Χριστούγεννα. To ΒΤ Sports, εκτός από δική του πλατφόρμα, εκπέμπει (με το αζημίωτο βεβαια) και μέσω Sky ΤV. H Amazon βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το Sky TV, αλλά συμφωνία δεν επήλθε

Κοστίζει κομματάκι ακριβά

Για να δει κανείς μπάλα στην Αγγλία, σημειώνουμε ότι:

> Τα πακέτα του Sky Sports ξεκινούν από 23 λίρες μηνιαίως, αν πρόκειται μόνο για τα κανάλια που μεταδίδει Πρέμιερ Λιγκ, Τσαμπιονσιπ και τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το Skysports έχει τη μερίδα του λέοντος με 128 αγώνες ετησίως.

> Το BT Sport (έχει τα δικαιώματα και του Τσάμπιονς λιγκ), μέσω Sky στοιχίζει +25 λίρες το μήνα (για ένα χρόνο) ή 29,99 αν είναι κυλιόμενο.  Υπάρχει και αντίστοιχη συμφωνία για όσους έχουν BT Broadband, 30 λίρες μηνιαίως να βλέπουν και Sky Sports. Σε όλες τις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος της εγκατάστασης, ή της αναβάθμισης της ταχύτητας του wi fi. Το BT Sport μεταδίδει 52 αγώνες το χρόνο, από την Πρέμιερ Λιγκ.

> Η Virgin Media προσφέρει μαζί το BTSport 4 και το SkySports ΗD έναντι 65 λιρών το μήνα, για 12μηνη συνδρομή. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι προσφέρει το πιο φτηνό πακέτο για την παρακολούθηση της πρέμιερ λιγκ.

> H Amazon Prime Video δεν θα βάλει έξτρα χρέωση για τους 20 αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά η συνδρομή της στοιχίζει 7,99 λίρες το μήνα, ενώ δίνει δωρεάν και ένα μήνα. Αν ξεκινήσει κάποιος απ' αυτό τον Δεκέμβριο, θα δει χωρίς κόστος και τα 20 ματς. Υπάρχει και προσφορά για συνδρομή με κάτι λιγότερο από 3 λίρες.

Για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δίνουν τόσα χρήματα το μήνα, μόνο για να βλέπουν ποδόσφαιρο, υπάρχει η λύση της... παμπ. Πίνουν δυο (τρεις, τέσσερις) μπύρες και βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα δωρεάν. Υπολογίζεται ότι κάθε παμπ ή κλαμπ, ξοδεύει ετησίως από 10.000 έως 30.000 λίρες για να έχουν το δικαίωμα να μεταδίδει τους αγώνες.

Πρόσφατα η (αμερικάνικη) Αmazon ήρθε σε συμφωνία με το BT Sport για να μεταδίδονται οι αγώνες που πήρε από την Πρέμιερ Λιγκ στις παμπ. Το Amazon Premier League Pass θα μαρκεταριστεί από το BT Sport και το κόστος ανέρχεται από 100 μέχρι 600 λίρες (ανάλογα με τον αριθμό των αγώνων που θα μεταδίδονται)

Πώς θα γυρίσουμε στο Λίβερπουλ;

Ο αγώνας Λίβερπουλ-Λέστερ θα αρχίσει 8μμ, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Η φωτο από το ματς του Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τον Γιούρι Τίλεμανς και τον Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ
Ο αγώνας Λίβερπουλ-Λέστερ θα αρχίσει 8μμ, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Η φωτο από το ματς του Οκτωβρίου με πρωταγωνιστές τον Γιούρι Τίλεμανς και τον Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ AP

Πριν από περίπου 10 μέρες, η Amazon ανακοίνωσε και τις οριστικές ώρες της boxing day. Της δεύτερης ημέρας, που έχει τα δικαιώματα (η πρώτη είναι αυτή που θα μοιράσει σε 3, 4 και 5 /12).

Κι εκεί άρχισε το ... πανηγύρι. Πρώτοι αντέδρασαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ, γιατί είδαν τον αγώνα τους στο Λέστερ, να ορίζεται στις 8 το βράδυ. Με δεδομένο ότι στις 26 Δεκεμβρίου δεν υπάρχουν δημόσια μέσα μεταφοράς στην Αγγλία, το ερώτημα των οπαδών είναι πως θα γίνει το ταξίδι των σχεδόν 200 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δυο πόλεις αλλά κυρίως πως θα επιστρέψουν οι φίλοι των reds

Ο σύνδεσμος των φίλων της Λίβερπουλ "Spirit Of Shankly" (το πνεύμα του Σάνκλι) διαμαρτυρήθηκε: "Δεν υπάρχουν δρομολόγια τρένων αυτή τη μέρα. Και πολλά από των τοπικών συγκοινωνιών, ενδέχεται να ακυρωθούν, ειδικά την ώρα που τελειώνει ο αγώνας (στις 10 το βράδυ). Η συνέπεια αυτής περιφρονητικής και χωρίς ιχνος πρόθεσης να αλλάξει κάτι, ήταν να αλλάξει και η ημερομηνία του επόμενου αγώνα της Λίβερπουλ, που μετατέθηκε για το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ξανά σε ώρα και μέρα, που δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους οπαδούς".

Οι φιλοι της Λίβερπουλ καταλήγουν: "Η Πρέμιερ Λιγκ και οι εταιρείες της τηλεόρασης αν και εξαργυρώνουν ακριβλα το αντίτιμο των δικαιωμάτων, κάθε άλλο παρά τους ενδιαφέρει η ευημερία των οπαδών. Καλούμε τις αρχές να πράξουν το σωστό και να βάλουν τη σέντρα των αγώνων της Boxing Day σε λογική ώρα. Προτείνουμε όλοι οι αγώνες να αρχίσουν στις 3μμ".

Και δεν ήταν μόνο η Amazon που εξαγρίωσε τους οπαδούς. Η καθυστέρηση (τουλάχιστον) πέντε ημερών από SKYsports και ΒΤ Sport να καθορίσουν το πρόγραμμά τους τον Δεκέμβριο και τις πρώτες μέρες του νέου έτους, προκάλεσε σωρηδόν αντιδράσεις. Η ένωση των συνδέσμων οπαδών της Τότεναμ με ανακοίνωσή τους, υπογράμμιζαν ότι "τα χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά είναι πολύ σημαντικές στιγμές για τη ζωή όλων μας και εκτός ποδοσφαίρου. Η εκκωφαντική σιγή από την Πρέμιερ Λιγκ δείχνει πρωτοφανή αμέλεια".

Ο Κρις Τζόνσον, επικεφαλής της αντίστοιχης ένωσης της Μπέρνλι τα έβαλε ευθέως με το Sky Sports: "Η συμπεριφορά προς τους φιλάθλους είναι αξιοθρήνητη..." είπε, ενώ οι οπαδοί της Τσέλσι εξήγησαν: "Έχουν καθυστερήσει να βγάλουν πρόγραμμα εδώ και πέντε μέρα. Η επίδραση είναι τεράστια για τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, τις τιμές των εισιτηρίων στα τρένα και την δυνατότητα να κλείσουμε δωμάτια κλπ,κλπ".

Οι καραμπόλες στο πρόγραμμα των αγώνων, έφεραν στα χαρακώματα και την Σίτι, που σε διάστημα έξι ημερών θα δώσει ... τρία ματς. Ο Γκουαρδιόλα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η ομάδα του δεν είναι -αυτή τη στιγμή- καβάλα στ΄άλογο, αλλά ακολουθεί τη Λίβερπουλ.

Κοινώς μπάχαλο, αλά αγγλικά!

Δώστε μας πίσω το... ποδόσφαιρο

Το βιβλίο του Τζον Νίκολσον, 'Μπορούμε να έχουμε πίσω το ποδόσφαιρό μας', μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο ιντριγκαδόρος δημοσιογράφος-συγγραφέας που αρθρογραφεί στο Football 365, επιτίθεται κατά του εναγκαλισμού τηλεόρασης και ποδοσφαίρου, που έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη καθοδήγηση της λίγκας από τις διαθέσεις των μεγάλων καναλιών. Αυτά πληρώνουν, αυτά αποφασίζουν. Και στο περιθώριο, μπαίνουν οι φίλαθλοι...

"Από το 1992 αυτοί που διοικούν την πρέμιερ λιγκ, προσπάθησαν να μας πουλήσουν αυτό στο οποίο κάποτε ήμασταν το σημαντικότερο κομμάτι. Τώρα, έχουμε απλά γίνει οι κομπάρσοι τους. Η τηλεόραση ήταν προσκεκλημένη του ποδοσφαίρου. Τώρα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν ολότελα...". Συμφωνα με τον Τζόνσον, ο οποίος έγραψε το βιβλίο του αφού μίλησε με ιδιοκτήτες, ανθρώπους της τηλεόρασης, σχολιαστές, αλλά και πρώην παίκτες, η Πρέμιερ Λιγκ εκχώρησε την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στην TV. Το παιχνίδι των μαζών, έγινε μέρος της τηλεοπτικής αγοράς, που χρυσοπληρώνει το προϊόν και επιβάλλει βεβαίως τα θέλω της.

Προτείνει μάλιστα μποϊκοτάζ στα συνδρομητικά κανάλια, επιστροφή των αγώνων στη δημόσια τηλεόραση με κυβερνητική παρέμβαση κι ακόμη σάλαρι-καπ στις αμοιβές των παικτών και απαγόρευση των διαφημίσεων για το στοίχημα, ώστε να προφυλαχθεί και η υγεία των παικτών.

Φυσικά η μηχανή που κόβει λίρες, η Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή δεν έχει κανένα λόγο να ακούει τους συνδέσμους οπαδών και τους διάφορους Τζόνσον. Αν χρειαστεί, την επόμενη φορά θα βάλει τα ματς και... στις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK