Premier League: Οι 3 λόγοι που το 'project restart' κινδυνεύει

Η άγνοια των γιατρών, το πρόβλημα με το ΒΑΜΕ γκρουπ παικτών και τα 6 νέα κρούσματα στον τελευταίο έλεγχο 'απειλούν' ευθέως την συνέχεια της σεζόν στην Premier League.

Ένας άντρας κρατάει το παιδί του ψηλά πάνω από τον φράκτη, για να μπορεί να δει μέσα στο Melwood, το προπονητικό κέντρο της Λίβερπουλ. Τη στιγμή που η Premier League έδωσε το 'οκ' για προπονήσεις σε γκρουπ των 5 παικτών χωρίς επαφή, 6 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μετά τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε παίκτες και προσωπικό των ομάδων της λίγκας. (Peter Byrne/PA via AP)
Ένας άντρας κρατάει το παιδί του ψηλά πάνω από τον φράκτη, για να μπορεί να δει μέσα στο Melwood, το προπονητικό κέντρο της Λίβερπουλ. Τη στιγμή που η Premier League έδωσε το 'οκ' για προπονήσεις σε γκρουπ των 5 παικτών χωρίς επαφή, 6 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μετά τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε παίκτες και προσωπικό των ομάδων της λίγκας. PETER BYRNE/PA VIA AP

To πρότζεκτ επανεκκίνησης της Premier League προχωρά, ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν. Οι ομάδες συμφώνησαν να ξεκινήσουν προπονήσεις σε μικρά γκρουπ 5 παικτών, χωρίς επαφή και σε μέγιστη διάρκεια των 75 λεπτών, τηρώντας τις σχετικές οδηγίες για το 'social distancing' και τα πρωτόκολλα υγιεινής.

"Σταδιακά, σκοπεύουμε να έχουμε από έναν επιθεωρητή σε κάθε προπονητικό κέντρο. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε πως τα πρωτόκολλα τηρούνται. Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε την δική μας, ανεξάρτητη, ομάδα οπτικού ελέγχου, που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα προπονητικά κέντρα", υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Γκάρλικ, διευθυντής της λίγκας.

Μετά τη συνάντηση των συλλόγων την Δευτέρα (18/5), ο Ρίτσαρντ Μάστερς, διευθύνων σύμβουλος της Premier League, αποκάλυψε επίσης πως μέρος των σχεδίων του 'project restart' είναι η απονομή του τροπαίου στους νικητές (προφανώς αυτή θα είναι η Λίβερπουλ), χωρίς να διευκρινίζει αν υπάρχει πλάνο που να αφορά την φιέστα των πρωταθλητών...

"Θα προσπαθούσαμε να το κάνουμε, εκτός αν αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανησυχητική η έρευνα που αποκάλυψε το BBC

Μέχρι εδώ όλα μοιάζουν να κυλούν φυσιολογικά, ωστόσο το BBC Sport έφερε στην δημοσιότητα μια έρευνα, σε 138 γιατρούς και φυσιοθεραπευτές της Premier League και του αγγλικού ποδοσφαίρου, η οποία και αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς "δεν κατανοούν πλήρως τους ρόλους, τις ευθύνες και την ανάμειξη τους" σχετικά με την επιστροφή στην προπόνηση.

Η Premier League ανέφερε ότι το πρώτο στάδιο "έχει συμφωνηθεί σε συνεννόηση με παίκτες, προπονητές, γιατρούς, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και την κυβέρνηση". Η λίγκα είχε αναγνωρίσει την 12η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι αγώνες, όμως υπάρχει τώρα μια αίσθηση ότι αυτό θα πρέπει να αποτραπεί.

"Τα αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα με τα υψηλότερα πρότυπα θα διασφαλίσουν ότι ο καθένας θα επιστρέψει στην προπόνηση στο ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον. Η υγεία και η ευημερία όλων των συμμετεχόντων είναι η προτεραιότητα της Premier League και η ασφαλής επιστροφή στην προπόνηση είναι μια διαδικασία βήμα προς βήμα. Η πλήρης διαβούλευση θα συνεχιστεί τώρα με παίκτες, προπονητές, συλλόγους, την PFA (ένωση παικτών) και την LMA (ένωση προπονητών) καθώς αναπτύσσονται πρωτόκολλα για την πλήρη επαφή", ανέφερε η τελευταία ανακοίνωση της Premier League.

Παράλληλα, ο ιατρικός σύμβουλος της Premier League, Μαρκ Ζιλέτ, δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με το εάν οι σύλλογοι θα πρέπει να απομονωθούν σε ένα ξενοδοχείο για 14 ημέρες πριν την σέντρα, όπως συνέβη στη Γερμανία πριν από την επανεκκίνηση της Μπουντεσλίγκα.

Η άρνηση του Ντίνι

Η σημασία της αβεβαιότητας γίνεται ξεκάθαρη από τα χείλη του Τρόι Ντίνι. Ο αρχηγός της Γουότφορντ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στις προπονήσεις. Και είχε δύο πολύ καλούς λόγους γι' αυτό.

"Χρειάζεται μόλις ένας άνθρωπος στο γκρουπ για να μολυνθείς και δεν θέλω να φέρω στο σπίτι μου κάτι τέτοιο. Ο γιος μου είναι μόλις 5 μηνών, είχε προβλήματα αναπνοής, επομένως δεν θέλω να γυρίσω σπίτι και να τον θέσω σε μεγαλύτερο κίνδυνο".

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε πως σε πρώτη φάση, η Γουότφορντ δεν είναι διατεθειμένη να πιέσει τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή της να επιστρέψει στις προπονήσεις. Ο Ντίνι ωστόσο έθιξε ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα.

Σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, οι μαύροι άντρες και γυναίκες έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους λευκούς, στην Αγγλία και την Ουαλία. Ο Μάικλ Μπένετ, διευθυντής της PFA, έχει λάβει κάμποσες κλήσεις από το γκρουπ BAME (Black, Asian, Mixed Ethnicities) και την ανησυχία τους για το ρίσκο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντίνι ήταν σε συνάντηση με αρχηγούς και ειδικούς στον τομέα της υγείας της Premier League.

"Το πρόβλημα μου είναι πως στη συνάντηση έκανα πολύ απλές ερωτήσεις. Για τους μαύρους, τους Ασιάτες και τους μιγάδες, υπάρχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό και διπλάσιες πιθανότητες να αποκομίσουν κάποια χρόνια αρρώστια. Υπάρχει κάποια έξτρα πρόληψη, μια άλλη μέθοδος, για να εξεταστούν αυτοί οι άνθρωποι; Όχι. Οκ, νιώθω πως αυτό έπρεπε να ειπωθεί. Δεν μπορώ να κουρευτώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αλλά είναι ασφαλές να μπω σε ένα κουτί μαζί με άλλους 19 ανθρώπους και να πηδάμε για κεφαλιά. Κανείς δεν απάντησε τις ερωτήσεις μου. Όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν γνώριζαν τις πληροφορίες".

6 κρούσματα και προβληματισμός

Όλοι οι σύλλογοι της Premier League πραγματοποίησαν τεστ για τον κορονοϊό την Κυριακή και την Τρίτη (19/5) έγινε γνωστό πως βρέθηκαν 6 κρούσματα σε τρεις ομάδες της διοργάνωσης. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι παίκτες ή μέλη του τεχνικού επιτελείου, ενώ σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο θα χρειαστεί να τεθούν σε απομόνωση για επτά ημέρες. 

"Η Premier League παρέχει αυτές τις πληροφορίες για λόγους ακεραιότητας και διαφάνειας της διοργάνωσης. Δεν θα δοθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως προς τα σωματεία ή τα άτομα και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο μετά από κάθε γύρο δοκιμών", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοργανώτρια αρχή της λίγκας. 

Με 92 ματς να βρίσκονται ακόμα στον αέρα λόγω της πανδημίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση μέχρι να γίνει ξανά σέντρα στα γήπεδα της Premier League. Αν λάβει κανείς υπόψιν πως για να ξεκινήσει η δράση στην Bundesliga χρειάστηκε να περάσουν πέντε εβδομάδες από τις προπονήσεις χωρίς επαφή, τότε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στα τέλη του Ιούνη για ένα πιθανό restart στην Αγγλία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK