Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: ο ελεύθερος σκοπευτής των ντέρμπι με την ΑΕΚ (VIDEOS+PHOTOS)

Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς των ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ, η ιστορία που άλλαξε, τα μια ντουζίνα γκολ και τα περισσότερα πρωταθλήματα από την Ένωση. Το Contra.gr θυμάται...

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: ο ελεύθερος σκοπευτής των ντέρμπι με την ΑΕΚ (VIDEOS+PHOTOS)

Στα 24 είχε μαλλιά, ανήκε στον Πανηλειακό και πρόβαρε τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Στα 43 σήμερα και μετά από 13 σεζόν γεμάτης καριέρας στον Ολυμπιακό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν "σολάρει" όσο λίγοι στα ντέρμπι των δύο. Όταν ο Μιχάλης Τροχανάς έκανε σχέδια (για μια πανίσχυρη Ένωση), ο Σωκράτης Κόκκαλης γελούσε (φωναχτά).

" Είχα επαφές με τον Ολυμπιακό και περίμενα να τα βρουν με τον Πανηλειακό για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή μου. Όταν με πήρε ο Σταυρόπουλος τηλέφωνο τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών πίστεψα πως το θέμα έκλεισε, ωστόσο όταν πήγα εκεί βρήκα τον Τροχανά με τον πρόεδρο και μου είπε ότι τα έχει βρει με την ΑΕΚ, και περίμενε να τα βρούμε κι εμείς. Εκεί τα είδα όλα", είχε θυμηθεί σε συνέντευξή του στη NOVA.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: ο ελεύθερος σκοπευτής των ντέρμπι με την ΑΕΚ (VIDEOS+PHOTOS)

Η επιθυμία του ίδιου μέτρησε (όπως αντίστοιχα του Ντέμη Νικολαΐδη για να πάει στην ΑΕΚ) και αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας γράφηκε από την αρχή με διαφορετικό τέλος. Τέλος που είχε θριαμβευτή τον Ολυμπιακό, εκτός (επικοινωνιακά) κι εντός γηπέδου (αγωνιστικά).

Παιδί του εμφυλίου που έφερε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο αριστεροπόδαρος Σέρβος ήξερε τι να περιμένει στα ντέρμπι. Βίωνε την ατμόσφαιρα αυτών των αγώνων μέσα από το δικό του πρίσμα. Όσο πιο "πολεμικό" το κλίμα στο γήπεδο τόσο λιγότερο επηρεαζόταν. Αυτή η αίσθηση αποτυπωνόταν στο απόκοσμο, σκληρό πρόσωπό του - οι δηλώσεις του αντίθετα ήταν (και είναι) πάντα μετρημένες, ήπιες. Πρότασσε τα στήθη του και έπεφτε πρώτος στη μάχη ανεξαρτήτως συνθηκών.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς: ο ελεύθερος σκοπευτής των ντέρμπι με την ΑΕΚ (VIDEOS+PHOTOS)
INTIME SPORTS

Ηγετική φυσιογνωμία με κρύο αίμα, αποτέλεσε τον παίκτη από τον οποίο ο κάθε προπονητής του Ολυμπιακού άρχισε την 11άδα. Απαραίτητος ιδίως στη Φιλαδέλφεια, σε μια εποχή που ελέω Μπάγεβιτς η κόντρα των δύο αντιπάλων είχε πια φουντώσει. Για το φίλαθλο κόσμο των Πειραιωτών ήταν ο αρχηγός, ο ένας από εμάς "Τζόλε", για τους Ενωσίτες ο παίκτης που αντανακλούσε το "ερυθρόλευκο" σύστημα, τα κερδισμένα πέναλτι.

Όπως και να 'χε, ο Τζόρτζεβιτς λειτούργησε ως ξεχωριστό σημείο αναφοράς αναμετρήσεων όπως αυτής που έρχεται την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Συνολικά έπαιξε σε 34 παιχνίδια των δύο ομάδων και πέτυχε 12 γκολ. Ένα σε λιγότερες από τρεις εμφανίσεις, ποσοστό 35,2% που θα ζήλευαν ακόμη και φορ κλάσης.

Στις 11 Μαΐου του 1997, μπροστά στο κοινό του Ολυμπιακού στο παλιό Καραϊσκάκη, έγινε η αρχή. Με εκτέλεση από τα 11 μέτρα στο 84', σπεσιαλίστας γαρ, διαμόρφωσε το 2-0 και σφράγισε τη νίκη των "ερυθρολεύκων". Σφράγισε μαζί και την αλλαγή σελίδας στο status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού ο πρώτος τίτλος μετά από δέκα χρόνια επέστρεψε στο μεγάλο λιμάνι.

Ακολούθησαν ακόμη τρία γκολ από την άσπρη βούλα, ένα εκ των οποίων στο περίφημο ντέρμπι του ρέφερι Δημητρόπουλου και των πυροβολισμών στο Members' Club, πριν από το σόλο απέναντι στον Ηλία Ατματσίδη και το θριαμβευτικό 4-1 στις 4 Νοεμβρίου του 2000. Έτυχε δε στην εστία που υπερασπιζόταν ένας άλλος γκολκίπερ της ΑΕΚ, ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης, ο Τζόρτζεβιτς να πετύχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά τέρματα της καριέρας του. Απ' αυτά που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη. Δεν ήταν στο ΟΑΚΑ ή στο "Γκούμας", αλλά το "Γεντί Κουλέ" στις 26 Φεβρουαρίου του 2001 καθορίζοντας εν πολλοίς το αποτέλεσμα του αγώνα που διεξήχθη στο ουδέτερο "Γεντί Κουλέ".

Ο θρυλικός Σέρβος "υπέγραψε" ακόμη μία ανατροπή στο λασπωμένο τερέν της Φιλαδέλφειας, κάνοντας με φάουλ - σπόντα το 3-2 στο ματς της 20ης Ιανουαρίου του 2002, ενώ τρεις μήνες μετά (στις 20 Απριλίου) ήταν εκείνος που ανάγκασε τον Τάκη Λεμονή να ξεχυθεί αλαλάζοντας στο χορτάρι, να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής για να πανηγυρίσει (πιο έξαλλα δεν γινόταν) το 4-2 του 88' στο ματς που έκρινε τον τίτλο απέναντι στην Ένωση του Σάντος.

Ο ίδιος είχε γίνει ένα με τον κόσμο σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές της ιστορίας των 90 χρόνων του Ολυμπιακού.

Έκτοτε ο "Τζόλε" σκόραρε άλλες τρεις φορές σε ματς πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα ενεργή συμμετοχή στο 3-3 της 4ης Φεβρουαρίου του 2007. Ήταν το τελευταίο του απέναντι στο "Δικέφαλο". Εννέα μήνες μετά τον τελικό κυπέλλου του 2006 στο Παγκρήτιο. Όταν οι δικές του εκτελέσεις έφεραν το θριαμβευτικό 3-0 και το τρόπαιο στον Πειραιά. Ελεύθερος σκοπευτής. Σαν εκείνους στην "πληγωμένη" από τον πόλεμο πατρίδα του.

Όλα τα γκολ που πέτυχε ο Τζόρτζεβιτς απέναντι στην ΑΕΚ

Διαβάστε ακόμη:

Τζόρτζεβιτς στο Contra.gr: "Θρύλε μου, χρόνια πολλά!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK