Προκαλεί η σχέση των Ναζί με την DFB

Προκαλεί η σχέση των Ναζί με την DFB
Χρειάστηκε να περάσουν εξήντα χρόνια από την κάθοδο του ναζιστικού καθεστώτος, ώστε να γραφτεί ένα βιβλίο για τις σχέσεις του ποδοσφαίρου με την τότε ηγεσία της Γερμανίας. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου (DFB) της χώρας που θα φιλοξενήσει σε λίγους μήνες το Μουντιάλ, προχώρησε σε μία σημαντική εκδοτική προσπάθεια, στην οποία αποκαλύπτονται αρκετές κρυφές πτυχές των στενών δεσμών που τη συνέδεαν με τους ναζί.

Το "Fussball underm Hakenkreuz" (= Ποδόσφαιρο υπό τη Σβάστιγκα) είναι το πρώτο σύγγραμμα της ομοσπονδίας που επιδιώκει να ανατρέξει στο βρόμικο παρελθόν. Στις σελίδες του διαφωτίζεται η συνεργασία της DFB με τους Ναζί από το 1933, χρονιά που ανέβηκε στην εξουσία ο Αδόλφος Χίτλερ. Το βιβλίο διαπραγματεύεται την σταδιακή εκδίωξη Γερμανών ποδοσφαιριστών, προπονητών, προέδρων η ακόμα και χορηγών με εβραϊκή καταγωγή, από τον χώρο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών της εποχής, του Τζούλιους Χιρς, ο οποίος δολοφονήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. "Ο Τζούλιους Χιρς από εθνικός ήρωας μέσα σε μία μέρα μετατράπηκε σε παράσιτο" , δήλωσε ο Τέο Τσβάντσιγκερ, ο αντιπρόεδρος της DFB.

"Θέλουμε να συμβιβαστούμε με το παρελθόν μας, όχι να το προσπεράσουμε. Χρειάστηκε αρκετός καιρός για αυτό το βιβλίο ", δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Οτο Σίλι, συμπληρώνοντας: "Παράλληλα, χρειάστηκε χρόνος για τη Γερμανία ως έθνος να δει καθαρά τι έγινε κατά την εποχή των Ναζί".

"Θα πρέπει να ασκήσουμε αυτοκριτική και να πούμε ότι η DFB υπήρξε ένας από τους λόγους για την καθυστέρηση της συγγραφής του βιβλίου. Αλλά επειδή πέρασε καιρός δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε ανοικτό το θέμα. Η DFB μόνο ηρωική δεν ήταν την περίοδο των Ναζί. Αντιθέτως, υπήρξαν τρομακτικοί χαρακτήρες και άσχημες συμπεριφορές. Τα στοιχεία προκαλούν πόνο και θλίψη αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε".

Ο συγγραφές του βιβλίου, ο ιστορικός και λέκτορας του πανεπιστημίου του Μάιντς Νιλς Χάβερμαν, χρειάστηκε τρία χρόνια έρευνας για να ολοκληρώσει το έργο του. Το υπουργείο και η ομοσπονδία χρηματοδότησε τις αναζητήσεις του Γερμανού, με στόχο να αποσβέσουν από το μυαλό των ανθρώπων την άποψη ότι το γερμανικό ποδόσφαιρο υπήρξε θύμα του καθεστώτος και όχι εργαλείο του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK