Προς αποφυγή το Grexit, τι ζήτησε ο Ινφαντίνο

Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία για την αποφυγή του ολέθριου grexit ήρθαν η UEFA και η Πολιτεία, μετά από τη συνάντηση του Τζιάνι Ινφαντίνο με την ΕΠΟ και την κυβέρνηση. "Θετικό το αποτέλεσμα, αλλά δεν ήρθαμε ακόμα σε συμφωνία", τόνισε ο γγ της UEFA. "Ένα το σημείο απόκλισης", τόνισε ο Σταυρος Κοντονής.

Προς αποφυγή το Grexit, τι ζήτησε ο Ινφαντίνο
INTIME SPORTS

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και άπαντες εκφράστηκαν θετικά για το αποτέλεσμά της. Το νούμερο 2 της UEFA, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, και ο υφυπουργός αθλητισμού επιβεβαίωσαν ότι επήλθε προφορική συμφωνία σχεδόν σε όλα τα "ανοιχτά" θέματα, εκτός από αυτό που αφορά τη δυνατότητα του υπουργού αθλητισμού να αποκλείει τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Η συνάντηση διεξήχθη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το "παρών" έδωσε και ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Σαράκης, ο Πάτρικ Κομνηνός (UEFA), ο Τέρενς Κουίκ, ο Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ), ο Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ), η Έφη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), η Παναγιώτα Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).

Ινφαντίνο: "Θετικό το αποτέλεσμα, αλλά..."

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, εξερχόμενος από τη συνάντηση, έδωσε το στίγμα της, εξηγώντας πως έγινε ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία.

"Είχαμε μία συνάντηση με τους ανθρώπους του Υπουργείου Αθλητισμού. Νομίζω πως το κλίμα ήταν θετικό. Από την πλευρά μας, είπαμε πως το αυτοδιοίκητο είναι πολύ σημαντικό για την UEFA και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η προτεραιότητα δεν είναι να διώξουμε την ΕΠΟ και κατ' επέκταση την Ελλάδα, αλλά να βρούμε μία λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το θέμα για την Ελλάδα δεν είναι να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο αλλά να παταχθούν τα φαινόμενα βίας και διαφθοράς".

Σε ερώτηση αν υπήρχαν διαφωνίες: "Δεν υπάρχουν διαφωνίες. Είναι προτάσεις και συζητήσεις πάνω στους κανόνες της UEFA και στο νομοσχέδιο που κατατίθεται".

Για το θέμα της βίας στα γήπεδα: "Πρέπει να απαγορευτεί σε όσους κάνουν επεισόδια η είσοδος στο γήπεδο. Νομίζω πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση".

Κοντονής: "Μόνο σε ένα ζήτημα υπήρξε απόκλιση"

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, ενώ αποκάλυψε πως υπήρχε απόκλιση σε ένα ζήτημα που αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Από την κυβέρνηση διευκρινίστηκε στον γενικό γραμματέα της UEFA πως για το θέμα του αυτοδιοίκητου ισχύει απολύτως η δήλωση που κατέθεσα προχθές στη Βουλή. Ο γενικός γραμματέας με ρώτησε αν μπορεί να συμπεριληφθεί μέσα στο νομοθετικό κείμενο. Του απάντησα πως αν εγκριθεί από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να συμπεριληφθεί".

"Διευκρινίσαμε τη διαδικασία και τον τρόπο σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών για τη στελέχωση τακτικών οργάνων της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί κληρώσεων και όχι ορισμού. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες όπως και στο μπάσκετ. Εκεί οι δικαστές στο πρώτο βαθμό είναι δικαστές και στο δεύτερο".

Ενώ αποκάλυψε πως υπήρχε απόκλιση σε ένα θέμα: "Σε ένα σημείο υπάρχει απόκλιση. Σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί να αποκλείει ομάδες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εκφράστηκαν κάποιες ενστάσεις, όμως καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Θα το συζητήσουμε μέχρι την ημέρα που θα γίνει η ολομέλεια".

"Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των δημοκρατικών κομμάτων που έδωσαν το παρών και συνέβαλαν. Μπορεί και η UEFA και η FIFA να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι άκουσαν με αυθεντικό τρόπο της προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

"Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά γιατί σκέφτεται πρώτα την Εθνική ομάδα και όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Όχι μόνο τους Έλληνες παίκτες, αλλά και τους αλλοδοπούς. Να βρεθεί λύση αλλά να μην βγει ο βασικός πυρήνας του νομοθετήματος.

Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση. Δηλαδή τα μέτρα που προτείναμε να είναι αποτελεσματικά. Τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα, αλλά στην εφαρμογή τους. Η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Ισονομία και ισοπολιτεία είναι γνώμονας άσκησης πολιτικής".

Γκιρτζίκης: "Περιμένουμε και γραπτά τις αλλαγές"

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία περιμένει από το υπουργείο το γραπτό κείμενο του νόμου, με τις απαραίτητες αλλαγές, το οποίο θα στείλει άμεσα σε UEFA και FIFA.

"Σήμερα εκπροσωπήθηκε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, γιατί γι' αυτά τα θέματα οι κανόνες ισχύουν διεθνών και παντού. Ακούσαμε τον κ. υπουργό και ό,τι κάνει, το περιμένουμε γραπτώς, το ίδιο και η FIFA με την UEFA. Πάνω σε αυτές τις δεσμεύσεις θα τοποθετηθούμε. Ο νόμος δεν θα συζητηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως είπε ο υπουργός".

"Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε τις απόψεις μας. Ένα είναι σίγουρο, ότι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο. Κανείς δεν θέλει τον αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις, είτε της Εθνικής ομάδας είτε των συλλόγων".

"Ο κ. Ινφαντίνο ήρθε για να δώσει λύσεις, ώστε να αποφευχθεί αυτό και θα φανεί από όλα όσα έρθουν γραπτά. Έγινε συζήτηση, αλλά πρέπει να πάρουμε το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρέπει να δούμε επακριβώς τι λέει".

"Ο κ. υπουργός θα μας στείλει το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί και πάνω σε αυτό θα αποφανθεί η UEFA και η FIFA, με την άποψη της ΕΠΟ να είναι ταυτόσημη λόγω του συμφώνου ανεξαρτησίας.

Μας είπαν ότι το κείμενο θα το έχουμε το συντομότερο δυνατό, ίσως και αύριο".

"Θα το υπερψηφίσουμε σχεδόν ομόφωνα"

Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, Τέρενς Κουίκ, σχολίασε:

"Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ειλικρινής. Δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις πως δεν αμφισβητείται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Η UEFA με την ΕΠΟ να βοηθήσουν σ' αυτή την "κραυγή αγωνίας", ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα για να επιστρέψουν οι οικογένειες. Είπα στον κύριο Ινφαντίνο πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται αλλά να είναι και τίμια. Θα δοθούν όλες οι διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση".

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε: "Πιστεύω πως θα έρθει το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή που θα περάσει με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία. Εισακούστηκαν οι φωνές όλων των κομμάτων που δεν ήθελαν το Grexit. Πήρε τις προτάσεις μας ο κύριος Ινφαντίνο και θα έχουμε την απάντησή του ως αργά το βράδυ, έχοντας επικοινωνία με την UEFA. Πρέπει να τιμωρήσουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους και όχι τους ποδοσφαιριστές. Η Πολιτεία θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες, όχι για την αυτονομία της Ομοσπονδίας, αλλά για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αύριο στην επιτροπή θα αποφασιστεί σχεδόν ομόφωνα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου".

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είπε: "Έγινε μία συνάντηση με τον εκτελεστικό γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα από την UEFA. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για γεφύρωση του χάσματος. Το θέμα των πειθαρχικών οργάνων θα δουλευτεί περισσότερο".

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τόνισε: "Όταν υπάρχει συζήτηση και συνεννόηση το Grexit υποχωρεί. Ο κ. Κοντονής έχει κάνει ήδη τροποποιήσεις. Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί το Grexit. Θέλουμε ο κόσμος να ξαναγυρίσει στα γήπεδα. Υπάρχει απογοήτευση λόγω της διαφθοράς".

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, ανέφερε: "Έγινε κατανοητό πως από την μεριά της Κυβέρνησης υπάρχει σεβασμός για το αυτοδιοίκητο. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση γιατί έχει την εντολή για πάταξη της βίας που δεν αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

24MEDIA NETWORK