Πρώτα τα play offs, μετά οι άδειες

Αλλαγές στον κανονισμό αδειοδότησης της ΕΠΟ. Οι άδειες δύο… ταχυτήτων και ο υποβιβασμός. Τι θα ισχύσει τον Απρίλιο.

Πρώτα τα play offs, μετά οι άδειες

Το νέο κανονισμό αδειοδότησης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 20/1 η ΕΠΟ.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται μία σειρά αλλαγών, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι ο διαχωρισμός της εγχώριας από την ευρωπαϊκή άδεια και η αποσύνδεση της διαδικασίας αδειοδότησης με τη συμμετοχή σε αγώνες κατάταξης (η συμμετοχή στα play offs βασίζεται αποκλειστικά στα αγωνιστικά αποτελέσματα).

Με απλά λόγια, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, τα play offs θα αρχίσουν κανονικά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 2-5 δηλαδή, θα παίξουν στους αγώνες κατάταξης χωρίς να ξέρουν αν έχουν πάρει άδεια. Αν μέχρι τις 31 Μαΐου που θα έχει λήξει ο έλεγχος των φακέλων (τότε είναι το dead line της UEFA), μία ομάδα δεν πάρει άδεια, τότε την θέση της στην Ευρώπη θα πάρει η αμέσως επόμενη στην βαθμολογία, αρκεί φυσικά να έχει αδειοδοτηθεί και αυτή.

Ο υποβιβασμός και οι άδειες δύο… ταχυτήτων

Η Super League πέρσι, αποφάσισε από φέτος, να εφαρμόσει πιο αυστηρά κριτήρια τα οποία τελικά δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν.

Για την φετινή περίοδο μάλιστα, προβλέπεται ότι αν μια ομάδα δεν πάρει άδεια για οικονομικούς λόγους τότε θα υποβιβάζεται στην Football League ενώ για την σεζόν 2017-18 προβλέπεται υποβιβασμός ανεξαρτήτως της αιτίας για την οποία μία ομάδα δεν θα αδειοδοτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο μέτριο δεν θα ισχύσει.

Επίσης, στον νέο κανονισμό αδειοδότησης προβλέπεται για πρώτη φορά διαχωρισμός της εγχώριας άδειας με την διεθνή, θα υπάρχουν δηλαδή διαφορετικά κριτήρια, πιο αυστηρά για την έξοδο στην Ευρώπη, πιο ήπια για την συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα. "Υπάρχει ξεκάθαρος ευδιάκριτος διαχωρισμός της άδειας για την Ελλάδα με την άδεια για την Ευρώπη. Οι διαφορές δεν είναι τεράστιες είναι όμως ευδιάκριτες" έλεγαν στην ΕΠΟ.

Με απλά λόγια, οι ομάδες που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα είναι υποχρεωμένες να πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια αλλά διαφορετικά κριτήρια μόνο για την Super League που δεν θα είναι τόσο αυστηρά.